20.06.2022
2 Min

Kodin sähköturvallisuus: Sähköt parvekkeella, pihalla ja puutarhassa

Kevään myötä elämä siirtyy vähitellen taas sisätiloista parvekkeille ja puutarhoihin. Pihatöissä tai vaikka parveketta siivotessamme hyödynnämme monia erilaisia sähkölaitteita, joten nyt on hyvä ajankohta tarkastaa oman kodin sähköturvallisuus myös ulkotilojen osalta!

Ulkona pistorasiat ja sähkölaitteet ovat alttiina kosteudelle, lämpötilojen vaihtelulle sekä pölylle ja lialle. Ulkopistorasiat kannattaa siis huoltaa säännöllisesti! Ennen huoltamista tai puhdistamista tulee rasiasta katkaista virta kytkemällä päävirta pois onnettomuuksien välttämiseksi. Huolto kannattaa aloittaa tarkastamalla ettei rasiassa ole pölyä tai muuta irtolikaa. Samalla on syytä tarkastaa, että rasia on ehjä eikä siinä näy esimerkiksi jälkiä palamisesta. Halutessasi voit myös suihkuttaa pistorasian liittimiin niille tarkoitettua elektroniikan puhdistusainetta. Se poistaa pölyn sekä kondensoituneen veden mikä taas parantaa sähkönjohtavuutta ja voi pienentää oikosulkujen riskiä.

Sähkölaitteet ulkokäytössä

Ulkona käytettävien sähkölaitteiden tulisi aina olla ulkokäyttöön tarkoitettuja. Ulkokäyttöön tarkoitetut laitteet ovat suojaeristettyjä, suojamaadoitettuja tai pienoisjännitteellä toimivia ja se on koteloitu niin, että se kestää kosteutta. Laitteen merkinnöistä löytyy tieto siitä, että laite on ulkokäyttöön sopiva sekä IP-tunnus, josta voi tarkastaa kuinka märkää ympäristöä laite kestää. Mikäli pihatöissä tarvitsee käyttää jatkojohtoa, tulisi sen olla roiskevedenpitävä (IP 44) eli sisäkäyttöön tehdyt johdot eivät sovellu ulos.

Sähkölaitteiden säilyttämisen kanssa on syytä olla huolellinen. Esimerkiksi kylmät ulkovarastot ovat usein huonoja paikkoja säilytykselle, koska monet eivät kestä pakkasta ja kosteutta. Viallinen johto tai laite voi olla vaarallinen käyttää. Kannattaa siis olla erityisen varovainen kun keväällä ottaa talven yli kylmässä varastossa olleen laitteen käyttöön ja varmistaa että siihen tai sen johtoihin ei ole tullut vaurioita. Myös tuhoeläimet kuten rotat voivat suojaa ja ravintoa etsiessään seikkailla varastoihin ja vaurioittaa laitteita.

Monet yleisimmistä ulkona käytettävistä koristevaloista, lamppusarjoista ja sähköisistä koristeista ovat pienoisjännitteellä toimivia eli niissä tavallinen verkkojännite muutetaan muuntajalla laitteelle sopivaksi. Tällaisten laitteiden johdot ovat yleensä vedenkestäviä, mutta muuntaja ei, eli se tulee asettaa kuivaan sisätilaan vaikka itse laite ja johdot ovat ulkona. Tarkasta siis aina uusia laitteita hankkiessasi millaiset merkinnät sen pakkauksesta löytyy. Oikea käyttö on paitsi turvallisempaa, myös pidentää laitteen käyttöikää!

Kauniilla ja kuivalla ilmalla voi ulkona toki käyttää tilapäisesti myös sisäkäyttöön tarkoitettuja laitteita. Esimerkiksi auton voi huoletta imuroida ihan tavallisella imurilla. Kesäkeittiöön voi napata keittiöstä esimerkiksi tehosekoittimen matkaan, kunhan muistaa käytön jälkeen palauttaa sen sisätiloihin.

055 Fortum kerrostalo 9-2016 HIGH RES

Sähköt parvekkeella

Parvekkeilla olevia pistorasioita löytyy niin kerrostaloista kuin rivi- ja omakotitaloistakin. Kylmissä ulkotiloissa olevat pistorasiat ovat alttiina sään vaihteluille vaikka olisivatkin suoralta sateelta ja lumelta suojassa. Lasitetuillekin parvekkeille tulee ulkoa pölyä ja kosteutta kertyy vaikka tila ei ole suoraan alttiina elementeille. Sen takia nämäkin pistorasiat kannattaa säännöllisesti tarkastaa vaikka kevätsiivouksen yhteydessä.

Pistorasian asentaminen parvekkeelle onnistuu jälkikäteenkin eli jos esimerkiksi lasituksen jälkeen sellainen alkaa houkuttelemaan, on asennus mahdollinen. Asennus vaatii kuitenkin aina taloyhtiön luvan eli siitä tulee laatia suunnitelma ja tehdä muutostyöilmoitus. Isännöitsijä osaa ohjeistaa tarkemmin minkälaisia asioita tulee omalle parvekkeelle remonttia suunnittelevan ottaa huomioon suunnitelmaa laatiessa ja onko taloyhtiössä rajoitteita sille millaisia laitteita parvekkeella saa käyttää. Suunnitelman ja itse työn tulee tehdä sähköalan ammattilainen.

Lisätietoa
Lisätietoa kodin sähköturvallisuudesta ja laitemerkinnöistä löytyy Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) sekä Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n verkkosivuilta. Käy lukemassa aiempi juttumme kodin yleisestä sähköturvallisuudesta!

Jos mietit kotisi sähköasioita, voit helpon testimme avulla mikä sähkösopimus olisi sopivin juuri sinun kotiisi!


Oletko jo Fortumin asiakas? Oletko huomannut, että voit saada meiltä myös kotivakuutuksen? Käy täällä lukemassa lisää!

New call-to-action