Näin muutetaan uuteen kotiin lemmikkiä stressaamatta
“Hauvamme Svanström haukkui jokaisen muuttoapulaisemme varmuuden vuoksi monta kertaa päivässä ja modasi kaksi valmiiksi pakattua pahvilaatikkoa riekaleiksi. Uuteen kotiin sopeutuminenkin otti aikaa: Svante oli jatkuvasti varma, että olemme ehkä jättämässä sen ikuisiksi ajoiksi.”
Muutto stressaa koiraa ja kissaa jopa enemmän kuin ihmistä ja on siksi omiaan laukaisemaan lemmikin stressitilan. Aktiivisesti osallistuva nelijalkainen voi myös aiheuttaa muuton aikana vaaratilanteita tai muuten järjestää ei-toivottua lisäohjelmaa.
Pienillä, mutta lemmikin kannalta merkittävillä muutoksilla voit tehdä muutosta koko perheelle helpomman. Kysyimme eläinlääkäriketju Evidensian käytösasiantuntija Jaana Koukkulalta ohjeita lemmikin mukavaan muuttoon ja kotiutumiseen. Ota vinkit talteen!
“Onhan puruluut pakattu?” – kun koira muuttaa
Yhteisen kotipesän mullistus herättää koirassa huolta. Harva ottaa tilanteen täysin tyynesti vastaan, ja etenkin herkät yksilöt myötäelävät perheensä tunnelmia. “Usein muutto aiheuttaa omistajassa stressiä, joka sitten saattaa tarttua myös koiraan tai kissaan”, Jaana toteaa. “Päivärutiineista, kuten ruokailusta, lenkkeilystä ja lemmikin kanssa vietettävistä halihetkistä kannattaa pitää muutonkin aikana kiinni, jotta eläin tuntisi olonsa turvalliseksi.”
Myös laumaan kuulumattomien ihmisten liikehdintä voi herättää vahtimistaipumuksella varustetussa koirassa epäluuloa: keitä ovat nämä, ja miksi he vievät tavaroitamme? Pitäisikö asiaan puuttua? “Omistajan käytös voi lisätä lemmikin epävarmuutta”, varoittaa Jaana, ja jatkaa: “omistajan olisi hyvä pohtia jo etukäteen, miten toimia mahdollisissa ongelmatilanteissa, ettei tule vahingossa vahvistaneeksi ongelmakäytöstä. Ei ole ollenkaan huono idea piipahtaa jo ennen muuttoa käytösasiantuntijan juttusilla, jos asia mietityttää.”
Moni varaa koiralle muuttotohinoiden ajaksi kodin ulkopuolelta hoitopaikan, mutta aina tämä ei ole mahdollista. Muutosta selviää myös ilman hoitopaikkaa, kunhan huomioi tekemisessään lemmikin tarpeet.
Ennen muuttoa:
- Opeta koiralle hyvissä ajoin etukäteen, että yksi huone tai aidattu alue vanhassa kodissa on sen oma turvapaikka.
- Tee muuttopäivän aamuna pitkä lenkki koiran kanssa.
- Varaa muuttopäivää varten koiralle rentouttavaa purtavaa tai nameilla täytettävä aktivointilelu.
- Ota koira mukaan tutustumaan uuteen kotiin, kun pistäydytte siellä. Tehkää jotain mukavaa yhdessä: leppoisa leikki tai herkkuhetki auttavat koiraa assosioimaan uuden kodin miellyttäväksi paikaksi.
- Jätä uuteen kotiin tutuntuoksuisia vaatteita ja tarvikkeita.
Muuton aikana:
- Pyydä, että muuttoapulaiset välttävät koiran ylenpalttista huomiointia, jotta sen mielentila säilyisi mahdollisimman tyynenä.
- Varmista, ettei koira häiritse tavaroita kantavia ihmisiä.
- Älä jätä koiraa uuteen kotiin yksin, ettei yksinäisyys mielleyhdistyisi uuteen paikkaan.
Kuonokaveri uudessa kodissaan
Ensimmäisinä päivinä muuton jälkeen koira voi olla levoton ja pysytellä tiiviisti ihmisten lähellä. Sopeutumista auttaa päivärytmin säilyttäminen tuttuna ja yksinolon harjoittelu pieninä annoksina jo muuttopäivästä alkaen.
Muuttunut tilanne voi laukaista eroahdistuksen, joka ilmenee esim. haukkumisena, oven raapimisena ja esineiden tuhoamisena. “Aluksi uuteen kotiin yksin jääminen on koiralle vastaava tilanne, kuin jos se jätettäisiin vieraaseen paikkaan. Se ei ehkä vain yksinkertaisesti osaa olla uudessa paikassa yksin, ja tarvitsee siksi harjoittelua”, Koukkula muistuttaa.
Uroskoirat stressi ja uuden kodin vieraat tuoksut voivat saada merkkailemaan. Merkkaamisesta ei pidä rangaista lemmikkiä. Pissatut kohdat kannattaa siivota huolella entsymaattisella puhdistusaineella ja tarjoilla sitten koiralle niiden luona ruokaa: kun koira yhdistää paikan ruokailuun, se harvoin merkkaa siihen uudelleen.
Jos koiran taipumus eroahdistukseen on jo tiedossa, kannattaa yksin jäämistä harjoitella lyhyinä jaksoina – aivan, kuten kotiinjäämistä harjoitellaan pienen pennun kanssa. Sopiva hetki harjoituksille on, kun koira on levollisella mielialalla päivän touhujen jälkeen.
Lyhyt eroahdistuksen torjuntaharjoitus muuttajakoiralle:
- Laita koira esim. portin taakse paikkaan, josta se näkee sinut, mutta ei pääse luoksesi. Anna sille mieluisaa purtavaa.
- Rentoudu rauhassa. Katsele vaikka puhelimesta Netflixiä. Älä kiinnitä huomiota koiraan.
Kun koira rauhoittuu, voit eleettömästi päästää sen luoksesi. - Jos koira yrittää sännätä portista ulos tai hyppiä sitä vasten, pysähdy ja odota hiljaa sen rauhoittumista ennen portin avaamista. Voit myös teettää pienen tehtävän (esim. istuminen ja katsekontakti) ennen lemmikin päästämistä luoksesi, ettei se satuta itseään hyppiessään.
- Toista harjoitusta päivittäin. Lisää vaikeusastetta vasta, kun harjoitus alkaa tuntua helpolta. Istu ensin vähän kauemmas, mene osittain kulman taakse ja lopulta toiseen huoneeseen!
- Muista, että harjoittelu vaatii koiralta paljon ajatustyötä – pidä treenituokiot lyhyinä ja anna lemmikin rauhoittua välillä.
Jos koiran käytös tuntuu muuttuvan muuton myötä merkittävästi, pyydä apua ammattitaitoiselta eläintenkouluttajalta. Ongelmia ei kannata jäädä murehtimaan yksin!
Jaana Koukkulalla on takataskussaan vielä muutama muukin valttikortti. “Rauhatonta lemmikkiä voi tukihoitona auttaa myös tyynnyttävillä feromonihaihduttimilla, ravintolisillä tai erikoisravinnoilla”, hän muistuttaa. “Jotta valmisteista saadaan paras hyöty irti, kannattaa niiden käytöstä jutella etukäteen eläinlääkärin tai käytösasiantuntijan kanssa.”
“Kai sielläkin riittää leluhiiriä?” – kissa muuttaa
Tapoja suhtautua muuttoon on yhtä monta kuin on kissaakin. Osa kissoista ottaa mullistuksen vastaan maailmankansalaisten elkein, viiksikarvankaan värähtämättä. Toiset taas kokevat tilanteen yllättävänkin raskaaksi ja oireilevat jopa viikkoja jälkikäteen.Ehkä harmittavin kissan stressioireista on virtsalla merkkailu. “Merkkailutaipumusta voi hillitä aktivoimalla kissaa mielenkiintoisella tekemisellä ja yhdessä leikkimisellä”, Jaana Koukkula vinkkaa. “Uudessa kodissa kissa voi alkuun tarvita enemmän aktiviteetteja kuin aikaisemmassa, tutussa ympäristössä.”
Ennen muuttoa:
- Varaa kodista huone kissojen turva-alueeksi, jossa on niiden omia tavaroita.
- Minimoi muut stressitekijät: jätä eläinlääkärin rutiinitarkastukset ja muut kissamaiset ohjelmat muuhun aikaan.
- Älä pese kissan omia tavaroita: niiden tuoksu auttaa kissaa sopeutumaan uuteen kotiin.
- Ota talteen käytettyä kissanhiekkaa uuden kodin vessaa varten.
Muuton aikana:
- Huolehdi, etteivät kissat pääse luikahtamaan ikkunoista tai ovista ulos. Muuttoapulaiset eivät ehkä tiedosta karkaamisriskiä ja saattavat jättää avoimia kulkureittejä kissoille.
- Älä päästä vieraita muuttoapulaisia seurustelemaan etenkään arkojen kissojen kanssa.
- Anna kissan olla vanhassa kodissa mahdollisimman pitkään. Ota kissat mukaan vasta viimeiseen muuttokuormaan.
- Vie uuteen kotiin tutuntuoksuisia esineitä jo ennalta.
Kehrääjä uudessa kodissaan
Sanotaan, että kissa kiintyy paikkaan, ei ihmisiin. Tämä on osittain myytti: kissa kyllä mielistyy ihmisiinsä, mutta myös side omaan reviiriin voi olla voimakas. Auta siis lemmikkiäsi lempeästi sopeutumaan uuteen kotiinsa!
Jaana Koukkula painottaa sopeutumisessa virikkeiden ja rutiinien tärkeyttä. “Tuttuina toistuvat ruoka-ajat ja halihetket luovat kissalle muutoksen keskellä turvallisuudentunnetta”, hän muistuttaa. “Leikin lisäksi kissaa voi virikkeistää esim. järjestämällä ikkunan ääreen hyvän tarkkailupaikan. Myös raapimispuu kannattaa koota ajoissa paikalleen.”
Kissan sopeutusohjelma muuton jälkeen:
- Levitä käytettyä kissanhiekkaa hiekkalaatikkoon uuden päälle. Tämä helpottaa kissaa löytämään oikean tarpeidentekopaikan.
- Älä ruoki kissaa juuri ennen matkaa. Säästä nälkä uuteen paikkaan ja tarjoa heti herkkuruokaa!
- Ulkoilujen ajan kissa olisi hyvä pitää turvallisesti valjaissa. Mikäli kyseessä on aiemmin itsenäisesti ulkoillut kissa, harkitse sen vapaaksi päästämistä vasta muutaman viikon kuluttua ja huomioi huolellisesti uuden asuinalueen vaarat päätöstä tehdessäsi.
- Anna kissan tutustua uuteen kotiinsa omaan tahtiinsa. Älä yritä ohjata sitä tutkimaan paikkoja.
- Jos kissa jämähtää piileksimään esim. sängyn alle, anna sen oleskella rauhassa tukikohdassaan. Voit sijoittaa hiekkalaatikon tilapäisesti samaan huoneeseen ja tarjoilla ruoan lähietäisyydelle.
- Feromonihaihduttimet ja -suihkeet voivat helpottaa sopeutumista. Niitä on tarjolla hyvin varustetuissa eläintarvikeliikkeissä, eläinlääkäreillä ja apteekeissa.
- Muista tutut rutiinit ja virikkeet!
Mukavaa muuttoa sinulle ja karvaisille perheenjäsenillesi!
Muutto suunnitteilla? Kauttamme saat uusiutuvaa energiaa kaikkialle Suomeen.