08.06.2018
2 Min

Natan parhaat remonttivinkit

Muistan sen päivän elävästi. Seisoin tulevan kotini eteisessä ja katsoin ruskeaa lattialaattaa, seiniltä repsottavaa, beigeä lasikuitutapettia ja keittiökaappien värikästä lasimosaiikkikuviointia. Ihan kuin olisin matkustanut aikakoneella 60-luvulle. Remonttinoviisille ja ensiasunnon ostajalle olisi ollut liian helppoa kääntyä kannoillaan ja etsiä helpompaa kohdetta. Mutta minua ei tunneta luovuttajana.
Rakennusalalla työskentelevästä isästä oli huikeasti hyötyä remonttia suunnitellessa. Ammattilaisen neuvoihin on hyvä luottaa, kun ei ole aikaisemmin pitänyt kädessä tietokoneen hiirtä kummoisempaa vempelettä. Mutta kaiken oppii tekemällä!

Ensimmäisen seinän tapetin irrottamiseen kului yhtä paljon aikaa kuin makuuhuoneen kaikkiin seiniin yhteensä. Maalitela alkoi heilua kädessä sujuvasti parin kuukauden harjoituksella.
Tästä kaikesta on aikaa nyt kolme vuotta, ja elelen mukavasti jo toisessa itse rempatussa asunnossani. Koukutun helposti mukaviin asioihin. Aamukahvin, työmatkapyöräilyn ja parin TV-sarjan lisäksi harrastuksiini kuuluu nykyään remontointi.

Kantaessani pakettiautoon kuudetta säkillistä vanhaa kaakelia vannoin, etten enää ikinä remontoi tai muuta. Kaksi viikkoa sen jälkeen, kun tavarat oli kannettu sisään uutuuttaan kiiltävään asuntoon löysin itseni selailemasta asuntoilmoituksia. Valmiit, vaaleat ja tyylikkäät asunnot ovat ihania, mutta vielä ihanampaa on suunnitella, kiertää rautakauppoja ja nähdä oman kätensä jälki.

Olen elämäni aikana asunut 12 eri asunnossa. Eniten kodilta ovat tuntuneet ne kaksi, jotka olen omin kätösin loihtinut mieleisikseni. Tuo seinä vaati kaksi kerrosta valkoista maalia. Tämä keittiön nurkka oli hauska idea. Tuo lattialaatta täytti sittenkin suuret odotukseni.

Muistot – ne rakennuspölyisimmätkin – tekevät kodista kodin.

Natan vinkit: 6 × parempi remontti

  1. Inspiroidu alan lehdistä, kirjoista, blogeista ja sosiaalisen median palveluista. Loistavat ideat voi kierrättää omaan kotiin sopiviksi.
  2. Ole raha-asioissa realisti: laske budjetti ja pyydä aina kustannusarviot.
  3. Suunnittele muutokset huolella. Ota vaikka puhelimeen valokuvia remonttikohteesta ja kirjaa mitat, huomiot ja ostoslistat käden ulottuville.
  4. Selvitä aina ensin vaadittavat luvat ja ohjeistukset, ja aloita remontti vasta luvat saatuasi.
  5. Muista myös, että esimerkiksi vesi­eristys-, lvi- ja sähkötöihin tarvitaan ammattilaista. Tämä koskee myös astia- ja pyykinpesukoneiden vesiliitäntöjä. Pidä kirjaa projektista, ja tee tai pyydä työselosteet mm. kaikista rakenne-, lvi- ja sähkömuutoksista, käytetyistä materiaaleista, värivalinnoista, kustannuksista ja työtunneista.
  6. Pidä langat ja aikataulut käsissäsi. Nauti haasteista ja luovasta työstä. Ota kaikki ilo irti oman kotisi muokkaamisesta juuri sinulle sopivaksi.

Natalia Tolmatsova on kaksi kotia itse remontoinut bloggaaja, ruokaharrastaja ja media-alan ammattilainen. Lue Natan blogia White trash disease.

Lue lisää:

Näin suunnittelet kylpyhuoneremontin

New call-to-action