08.06.2018
3 Min

Näin lisäät valoa talveen

Lasiastioiden, luonnon ikivihreiden kasvien ja led-valosarjojen yhdistelmä taikoo esiin satumaisen joulutunnelman. Täytä esimerkiksi muutama iso lasipurkki tai parvekelyhty pienillä joulupalloilla ja sujauta mukaan led-valosarja.

 

1611_jouluvalot_airam_9476827_367px

”Pallojen joukkoon voi laittaa muutaman havunoksan. Kaunein tulee, jos käyttää vain esimerkiksi hopeisia ja valkoisia palloja yksin tai yhdessä”, 

neuvoo sisustussuunnittelija SI Maija-Riitta Riuttamäki , joka harrastaa jouluista koristelua vapaa-ajan talossaan maalla.

”Vanhaan taloon on hauska ideoida erilaisia koristeita kierrätysmateriaaleista, kuten vanhoista lasipurkeista tai

ruosteisista säilykepurkeista sekä luonnosta kerätystä materiaalista, ja lisätä tehosteeksi pienet ja huomaamattomat valosarjat”, Riuttamäki sanoo.

Led-valot ovat koristeasetelmissa turvallinen valinta, sillä ne lämpenevät vähemmän ja näin vähentävät paloriskiä. Ledit eivät myöskään yleensä rikkoudu, ne kuluttavat vähän energiaa ja kestävät kauemmin.

Tuikkivat oksat

Joulupuun ei tarvitse olla kuusi – pääasia, että valot tuikkivat sen oksilla. Rakenna oma joulupuusi asettamalla iso led-puun kapeaan korkeaan ruukkuun ja tukemalla se kivillä pystyyn.

Sitten koristelemaan: ”Peitä ruukun pinta ja varren alaosa sammaleilla, talvikanervilla ja havun oksilla. Laita kasvien joukkoon ruukun pinnalle erillinen led-valosarja. Osa valosarjasta ja kasveista voi roikkua alas ruukun pintaa”, Riuttamäki sanoo.

”Valosarjan oksille voi kiinnittää muutaman kristallin ja hopeisen pallon. Jos ruukku jää sisälle, kasveina voi käyttää esimerkiksi murattia ja hopealankaa sekä muita sisäkasveja.”

Jos istutat asetelmaan kasteltavia kasveja, käytä valoina vain kosteutta kestäviä, ulkokäyttöön tarkoitettuja valosarjoja.

Loistava jäälyhty

Pihan joulukoristelut saavat lisäpontta pakkasesta: tee vanhanaikainen jäälyhty, jonka keskellä oleva reikä 

1611_jouluvalot_airam_9477693_367px

ulottuu lähes pohjaan asti. Jäädytä lyhdyn sisään puolukanvarpuja tai pieniä männyn oksia.

Upota ulkokäyttöön soveltuva led-valosarja reikään ja kiedo toinen valosarja lyhdyn alareunan ympäri.

”Aseta näitä valovoimaisia lyhtyjä ulos pöydälle tai portaille tunnelmaan luomaan”, Riuttamäki vinkkaa.

Led-valoista osa on tarkoitettu vain sisäkäyttöön, osa kestää myös ulkokäyttöä. Käyttötarkoitus on yleensä merkitty valosarjan pakkaukseen, ja se käy ilmi myös valojen merkinnöistä. Vain sisäkäyttöön tarkoitetut ledit eivät kestä kosteutta tai pakkasta, eikä niiden käyttö ulkona ole turvallista.

Sädehtivä kattaus

Paristokäyttöiset led-valosarjat sopivat kattausten somisteiksi – voit koristella tarjoiluvadit pienillä led-valosarjoilla.

”Laita valosarja reunallisen tarjottimen reunan alle pöydälle, jolloin valo hohtaa vadin alta. Tai aseta valosarja kakkupaperin alle tarjoiluvadille ja siihen päälle esimeriksi pullat ja pikkuleivät. Osa valoista voi pursuilla kakkupaperin alta yli vadin reunojen pöydälle”, Riuttamäki ehdottaa.

Myös piparkakkutalon vateineen voi koristella valosarjoilla; laita valot vaikka piparitalon sisälle tuikkimaan ikkunoista.

Sydämellistä joulua

1611_jouluvalot_airam_9477023_367px

Kiinnitä sydämen muotoisen led-valosarjan yläreunaan silkkinauhasta tehty iso rusetti ja tee siitä myös ripustuslenkki.

”Rusetin voi koristella pienillä palloilla, eukalyptuksen oksilla tai jollain muulla joulukoristeella. Kiinnitä muutama irtokristalli roikkumaan sydämen alareunaan lisäkoristeeksi”, Riuttamäki neuvoo.

”Valitse rusettiin ja koristeisiin samat sävyt, ettei koristeesta tule liian kirjava. Kiinnitä useampi valosydän roikkumaan ikkunan sisäpuolelle eri korkeuksille tai seinälle.”

Kokeile myös näitä joulutaikoja

  • Osta joulukuuseksi kookas huonekuusi-viherkasvi. Peitä ruukun pinta sammaleilla, joihin voi upottaa vedenkestävän, eli ulkotiloihin tarkoitetun valosarjan pienen valosarjan ja vaikkapa kärpässienikoristeen.
  • Ripusta ulkovalosarja ulos jääneen puutarhapenkin tai istuinryhmän selkänojan ympärille.
  • Tuo kylpyhuoneeseen joulutunnelmaa kietomalla valosarjan peilin tai peilikaapin ympärille. Käytä kosteissa tiloissa ulkokäyttöön sopivia valosarjoja

Tilaa joulun kauneimpia led-valoja helposti Fortum Storesta

New call-to-action