10.08.2021
1 Min

Loppukesä palkitsee puutarhurin - vinkit pihan syksyyn

Sadonkorjuun aika ja loppukesä ylipäätään on kotipuutarhurille kiinnostavaa ja puuhakasta aikaa. Silloin korjataan satoa, lannoitetaan ensi kasvukautta varten ja kaivetaan maahan kevään kukkasipulit. Elo-syyskuu on parasta aikaa nauttia väriloistosta ja puutarhan antimista.

1. Helli kesäkukkia

Jatka kesäkukkien lannoittamista kasvukauden loppuun saakka. Nypi kuihtuneet kukinnot pois; saat nuppuja tilalle. Muista myös kastella ja kitkeä tarpeen mukaan.

2. Säilö yrtit

Kuivaa tai pakasta osa yrttipuutarhasi antimista. Toimi näin: Irrota lehdet ja aseta ritilän päälle kuivaan paikkaan, jonne aurinko ei paista. Kääntele yrttejä päivittäin, kunnes lehdet ovat kuivia. Säilö purkkeihin. Tällainen perinteinen ilmakuivaus säästää energiaa ja säilyttää hyvin aromit.

Jos kuivatat suurempia määriä vihanneksia tai esimerkiksi sieniä, kiertoilmauuni tai erityiset kasvikuivurit ovat hyviä apureita. Punnitse seuraavia asioita kuivuria valitessasi:

  • Voiko kuivurin lämpötilaa säätää?
  • Pääseekö ilma kiertämään kuivurissa hyvin? Ovatko esimerkiksi tasojen välit riittävät?
  • Mahtuuko kuivuri kotiisi ongelmitta? Onko se kokoontaittuva?

3. Istuta uutta

Ehdit vielä oikein hyvin istuttaa astiataimista monivuotisia pensaita, puita, köynnöksiä ja perennoja. Pistä tohinaksi!

4. Hoida nurmikkoa

Paikkaa mahdolliset vauriokohdat kylvämällä niille uusia siemeniä. Levitä syyslannoite. Joskus on syytä uusia koko nurmikko.

5. Huolehdi hedelmä- ja marjapuista

Kun sato on kypsä, kerää omenat, luumut, kirsikat ja päärynät talteen. Poimi karviaiset, viiniherukat, vadelmat ja muut herkut, ennen kuin rastaat ehtivät apajille. Kun sato on korjattu, leikkaa kirsikkapuut, herukkapensaat ja karviaispuskat.

6. Vihannesvoimaa

Kun olet korjannut vihannesmaan sadon, käännä maa ensi kesää varten noin 15 senttimetrin syvyydeltä. Jätä huoletta suuret kokkareet roudan murennettaviksi.

7. Pohjusta ensi kesän kukkimista

Kerää kypsyvät siemenet perennoista ja säilytä ne kevääseen lasipurkissa pimeässä ja kuivassa paikassa.

8. Istuta sipuleita

Narsissit, krookukset, helmililjat ja tulppaanit saavat hymyn kotipuutarhurin kasvoille pitkän talven jälkeen, joten älä pihistele kevätsipuleissa.

9. Nauti hehkusta

Upeat perennat, esimerkiksi jaloangervo ja syysleimu, roihahtavat täyteen väriloistoonsa juuri nyt. Keväällä ja alkukesällä kukkivat perennat, kuten liljat, voi nyt jakaa uusiin paikkoihin, jotta ne ehtivät juurtua ja kukkivat ensi kesänä.

10. Mieti valaistusta

Kun päivät alkavat hämärtyä, punnitse myös, tarvitseeko pihasi lisää valoa. Energiatehokkaat led-lamput soveltuvat myös ulkokäyttöön ja luovat turvaa ja tunnelmaa syyshämärään.

 

 

 

 

 

 

New call-to-action