08.06.2018
2 Min

Huoleti lomalla – koti turvassa

Varmista ainakin nämä asiat, ennen kuin suljet kotioven:

Hanat kiinni

Sulje pesukoneiden ja asianpesukoneiden hanat samoin kuin vesihanat. Ota lavuaarin tulppa pois viemärin suulta siltä varalta, että hana sattuukin loman aikana tiputtelemaan vettä. Tarkista myös, ettei vessanpönttö jää lorisemaan.

Omakotitalossa veden voi kokonaan kytkeä pois päältä.

Töpselit irti

Erityisesti liedet, valaisimet ja pyykinpesukoneet aiheuttavat kotona tulipaloja. Varmista siis, että kodinkoneet ja valaisimet ovat pois päältä ja nappaa töpselikin irti varmuuden vuoksi, jos mahdollista.

Televisioiden, digiboksien ja tietokoneiden pistokkeet on hyvä irrottaa jo ukkosenkin varalta.

Sähköt pois oikealla tavalla

Jos harkitset virran katkaisua poissa olosi ajaksi, muista katkaista sähköt oikein. Etäluettavien mittarien sähköt katkaistaan etäluettavan mittarin kytkentäpainikkeesta, jotta tiedonsiirtoyhteys energiayhtiön järjestelmiin säilyy. Jos sen sijaan napsautat pääkytkimen pois päältä, katkeaa samalla yhteys mittarin ja sähköyhtiön välillä. Katkennut tiedonsiirtoyhteys näkyy verkkoyhtiön järjestelmissä ja asentajat joutuvat pistäytymään paikan päällä tarkistamassa tilanteen – ja sinunkin lomailusi saattaa keskeytyä.

Jätä asutun näköiseksi

Unohda tarkoituksella pöydälle teekuppi tai vaikka sipsejä kulhossa. Jätä verhoja auki ja sandaalit ulko-oven eteen. Omakotitalon pihalle nakellaan leluja lojumaan tai jätetään harava nojaamaan kottikärryihin ”kesken jääneiden pihatöiden” merkiksi.

Postilaatikosta tursuilevat postit saavat voron huomion heräämään, joten pyydä naapuria tai tuttavaa hakemaan postit. Jätä kerrostalossa väliovi auki, jotta lomaposti ei jää jumiin luukun suulle. Jos olet pitkään poissa, käännä postit tai keskeytä lehtien tulo.

Älä kerro matkastasi somessa

Kun kerrot kavereille Facebookissa, että ”jihuu, täällä ollaan seuraava viikko tai jopa kolme”, muista, että tieto voi päätyä somen kautta väärille ihmisille. Hehkuta vasta, kun olet jo kotona.

 Varoittimet päälle

Jos kotiisi on kytketty hälytysjärjestelmä, muista laittaa se päälle. Jos sinulla ei ole hälytintä, laita ainakin hälytys- ja vartiointipalvelusta kertova tarra oveen tai ikkunaan – sekin voi saada varkaan jättämään kotisi rauhaan.

Hälytysjärjestelmään on mahdollista yhdistää myös esimerkiksi palo- ja vuotovaroittimet, jolloin tieto vahingosta välittyy vartiointiliikkeeseen.

Naapurivalvonta kunniaan

Kerro luottonaapurille, että olet lomareissulla. Pyydä häntä tarkkailemaan ylimääräistä liikehdintää kotisi lähellä, esimerkiksi epäilyttäviä autoja pihassa. Jos naapuri leikkaa ruohot tai tyhjentää postilaatikon, varas huomaa, että tämä koti on tarkkailussa.

Kotivakuutus ja tärkeät tavarat

Jos kuitenkin varas yllättää tai tapahtuu muu vahinko, ajan tasalla oleva kotivakuutus on iso apu. Lisäksi kannattaa turvamerkitä tavaroita: esimerkiksi polkupyörät voi merkityttää ilmaiseksi poliisilla.

Torju tulipalo tehokkaasti

 

 

 

New call-to-action