Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Huoleti lomalla – koti turvassa

Varmista ainakin nämä asiat, ennen kuin suljet kotioven:

Hanat kiinni

Sulje pesukoneiden ja asianpesukoneiden hanat samoin kuin vesihanat. Ota lavuaarin tulppa pois viemärin suulta siltä varalta, että hana sattuukin loman aikana tiputtelemaan vettä. Tarkista myös, ettei vessanpönttö jää lorisemaan.

Omakotitalossa veden voi kokonaan kytkeä pois päältä.

Töpselit irti

Erityisesti liedet, valaisimet ja pyykinpesukoneet aiheuttavat kotona tulipaloja. Varmista siis, että kodinkoneet ja valaisimet ovat pois päältä ja nappaa töpselikin irti varmuuden vuoksi, jos mahdollista.

Televisioiden, digiboksien ja tietokoneiden pistokkeet on hyvä irrottaa jo ukkosenkin varalta.

Sähköt pois oikealla tavalla

Jos harkitset virran katkaisua poissa olosi ajaksi, muista katkaista sähköt oikein. Etäluettavien mittarien sähköt katkaistaan etäluettavan mittarin kytkentäpainikkeesta, jotta tiedonsiirtoyhteys energiayhtiön järjestelmiin säilyy. Jos sen sijaan napsautat pääkytkimen pois päältä, katkeaa samalla yhteys mittarin ja sähköyhtiön välillä. Katkennut tiedonsiirtoyhteys näkyy verkkoyhtiön järjestelmissä ja asentajat joutuvat pistäytymään paikan päällä tarkistamassa tilanteen – ja sinunkin lomailusi saattaa keskeytyä.

Jätä asutun näköiseksi

Unohda tarkoituksella pöydälle teekuppi tai vaikka sipsejä kulhossa. Jätä verhoja auki ja sandaalit ulko-oven eteen. Omakotitalon pihalle nakellaan leluja lojumaan tai jätetään harava nojaamaan kottikärryihin ”kesken jääneiden pihatöiden” merkiksi.

Postilaatikosta tursuilevat postit saavat voron huomion heräämään, joten pyydä naapuria tai tuttavaa hakemaan postit. Jätä kerrostalossa väliovi auki, jotta lomaposti ei jää jumiin luukun suulle. Jos olet pitkään poissa, käännä postit tai keskeytä lehtien tulo.

Älä kerro matkastasi somessa

Kun kerrot kavereille Facebookissa, että ”jihuu, täällä ollaan seuraava viikko tai jopa kolme”, muista, että tieto voi päätyä somen kautta väärille ihmisille. Hehkuta vasta, kun olet jo kotona.

 Varoittimet päälle

Jos kotiisi on kytketty hälytysjärjestelmä, muista laittaa se päälle. Jos sinulla ei ole hälytintä, laita ainakin hälytys- ja vartiointipalvelusta kertova tarra oveen tai ikkunaan – sekin voi saada varkaan jättämään kotisi rauhaan.

Hälytysjärjestelmään on mahdollista yhdistää myös esimerkiksi palo- ja vuotovaroittimet, jolloin tieto vahingosta välittyy vartiointiliikkeeseen.

Naapurivalvonta kunniaan

Kerro luottonaapurille, että olet lomareissulla. Pyydä häntä tarkkailemaan ylimääräistä liikehdintää kotisi lähellä, esimerkiksi epäilyttäviä autoja pihassa. Jos naapuri leikkaa ruohot tai tyhjentää postilaatikon, varas huomaa, että tämä koti on tarkkailussa.

Kotivakuutus ja tärkeät tavarat

Jos kuitenkin varas yllättää tai tapahtuu muu vahinko, ajan tasalla oleva kotivakuutus on iso apu. Lisäksi kannattaa turvamerkitä tavaroita: esimerkiksi polkupyörät voi merkityttää ilmaiseksi poliisilla.

Torju tulipalo tehokkaasti

 

 

 

Lisää samasta aihealueesta

Muutto, Asuminen

   |   
Muutto on tutkitusti yksi elämän stressaavimpia tapahtumia, joka saa usein sykkeen kiihtymään jo ajatuksesta. Usein ongelmana on ajanpuute ja se, että muutto on ...
Lue lisää

Asuminen, Ympäristö

   |   
Kun muutto on tiedossa, on käsillä paras mahdollinen aika käydä tavaroita läpi ja kääntää uusi, puhdas sivu uudessa asunnossa. Karsiminen kannattaa aloittaa ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Muistan sen päivän elävästi. Seisoin tulevan kotini eteisessä ja katsoin ruskeaa lattialaattaa, seiniltä repsottavaa, beigeä lasikuitutapettia ja keittiökaappien ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Lasiastioiden, luonnon ikivihreiden kasvien ja led-valosarjojen yhdistelmä taikoo esiin satumaisen joulutunnelman. Täytä esimerkiksi muutama iso lasipurkki tai ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA