Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Kasvivalot antavat vauhtia kasvuun

Kasvivalot toimivat luonnonvalon korvikkeena, ja ne ovat loistava keino huolehtia kaikenlaisten kasvien – niin huonekasvien kuin vaikkapa yrttien hyvinvoinnista ympäri vuoden. Kasvivalo edistää kasvin kasvua ja hyvinvointia fotosynteesiin sopivalla sähkömagneettisella spektrillä.

Yleisimmin kasvivaloja käytetään sisätiloissa, ja valot yleistyvät nopeasti myös esimerkiksi viherhuoneissa. Syksyn tullen, luonnonvalon vähentyessä niitä voi toki käyttää myös esimerkiksi kasvihuoneessa valoisaa kautta pidentämässä.

Lisävalon käyttö kannattaa mukauttaa luonnonvalon määrään. Kasvit tarvitsevat valoa keskimäärin 1000 luksia peräti 12 tuntia päivässä, mitä on vaikea saavuttaa etenkin talvikuukausina meillä pohjolassa. Talvikuukaudet verottavat kasvien elinvoimaa luonnonvalon puuttuessa.

Kannattaa ottaa selvää, mistä päin huonekasvi on kotoisin. Jos synnyinmaa on kovin aurinkoinen, kasvi tarvitsee lisävaloa talvella. Hyvä viherpeukalo muistaa kuitenkin, että kasveille on ominaista myös talvehtia, jolloin niiden on annettava levätä rauhassa. Tällöin lisävalaistukselle ei ole tarvetta.

 

Artco-kasvivalaisin sopii sekä toimistoihin että asuintiloihin. Korkeakiiltoinen fasetoitu alumiiniheijastin sekä 14W/E27-energiansäästölamppu on tehokas yhdistelmä mm. kasvien valaisuun.

 

 Minkälainen on hyvä kasvivalo?

Kasvivalon valinnassa on otettava huomioon sen tuottama värilämpötila, valotehokkuus ja värintoisto.

Fotosynteesin eli yhteyttämisprosessin kannalta kasveille on tärkeää saada siniviolettia tai punaista valoa. Näiden värien aaltopituuden yhdistelmän ansiosta kasvit kasvavat sekä pituutta että paksuutta. Valotehokkuus osoittaa, kuinka paljon valoa yksi watti sähköä tuottaa. Värintoisto puolestaan kertoo, kuinka tarkasti lampun tuottama valo muistuttaa luonnonvaloa.

Sisustuksen näkökulmasta kasvivalojen tuottama valo ei välttämättä ole miellyttävin valaistus, mutta lamppuvalmistajat ovat havahtuneet ongelmaan. Esimerkiksi Airam tuo markkinoille 10,5 W kasvivalaisimen, jossa valo kohdistuu kapeakeilaisesti kasviin, mikä on miellyttävämpi paitsi kasvin myös tilan sisustuksen ja muun valaisun kannalta.

 

 

Airamin led-kasvilamppu on erikoislamppu, jonka säteily on sovitettu juuri kasvin tarvitsemille aallonpituuksille. Runsas sininen ja punainen säteily auttaa kasvia kasvamaan pituutta sekä voimistumaan. Oikea säteily edistää tehokkaasti fotosynteesiä.

 

 Oikealla aaltopituudella – LED-tekniikka

LED-tekniikkaa hyödyntävät kasvivalaisimet ja -lamput sopivat erityisen hyvin kasvien valaisuun, sillä niistä saadaan juuri oikean aallonpituuden tuottamaa valoa. LED-valot eivät myöskään kuumene, joten niitä voi huoletta sijoittaa lähelle kasvia. LED-lamppujen käyttöikä on pitkä, jolloin ne ovat hehkulamppuihin verrattuna kustannustehokas valinta.

 

Näin valitset ja käytät kasvivaloja oikein

  • Valitse riittävä määrä kasvivaloja kasvien määrän ja niiden lajikkeen mukaan. Esimerkiksi kirjavalehtiset viherkasvit tarvitsevat enemmän valoa kuin vihreälehtiset. Ota huomioon lamppujen tuottama värilämpötila, valotehokkuus ja värintoisto.Sijoita kasvivalo suoraan kasvin yläpuolelle, noin puolen metrin päähän kasvista. Varo, ettei lamppu tule liian lähelle kasvia, sillä se saattaa polttaa.
  • Pidä talvella lisävalaistuksesta tauko, jotta kasvi saa myös lepoa kasvusta. Muutoin valohoitoa voi antaa koko päivän ajan.
  • Keväällä ja syksyllä voi lisävalaistusta pitää päällä aamun ja illan pimeimpinä hetkinä.
  • Vältä lamppujen tarpeetonta sytyttelyä ja sammuttelua.
  • Muista, että lisävalaisu pitää kasvin toiminnot vilkkaina, joten se tarvitsee kenties enemmän vettä ja ravinteita. Vähennä kastelun määrää, jos annat kasvin talvehtia.

Tarkempia tietoja erilaisista kasvivaloista sekä valintaan vaikuttavista seikoista saat alan liikkeistä.

 

Esimerkki yhden kasvivalon energiakustannuksista vuositasolla

11,5 W * 12 h/vrk * 365 vrk = 50 370 Wh = 50,37 kWh

1 kWh maksaa noin 12 c, jolloin yhden kasvivalon energiankulutus maksaa

50,37 kWh * 0,12 €/kWh = 6,04 € ≈ 6 euroa vuodessa

 

Juttua varten haastateltiin Juha Setälää Airamilta.

 

Lue myös:

Keväthuolto kodin viherkasveille

 

 

Lisää samasta aihealueesta

Muutto, Asuminen

   |   
Muutto on tutkitusti yksi elämän stressaavimpia tapahtumia, joka saa usein sykkeen kiihtymään jo ajatuksesta. Usein ongelmana on ajanpuute ja se, että muutto on ...
Lue lisää

Asuminen, Ympäristö

   |   
Kun muutto on tiedossa, on käsillä paras mahdollinen aika käydä tavaroita läpi ja kääntää uusi, puhdas sivu uudessa asunnossa. Karsiminen kannattaa aloittaa ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Muistan sen päivän elävästi. Seisoin tulevan kotini eteisessä ja katsoin ruskeaa lattialaattaa, seiniltä repsottavaa, beigeä lasikuitutapettia ja keittiökaappien ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Lasiastioiden, luonnon ikivihreiden kasvien ja led-valosarjojen yhdistelmä taikoo esiin satumaisen joulutunnelman. Täytä esimerkiksi muutama iso lasipurkki tai ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA