Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Kodin valaistuksen monet mahdollisuudet

Hyvä kodin valaistus on monipuolista ja muunneltavaa. Se koostuu luonnonvalon ja sähkövalon kerroksista. Käy läpi kaikki kodin eri tilat, niissä olevat toiminnot ja laita kodin valaistus kuntoon pienellä vaivalla.

Puhdista valaisimet ja vaihda polttimot

olkkari

Tarkista aluksi, että nykyiset valaisimet ovat puhtaat ja niiden polttimot kunnossa. Jossakin halogeenivalaisimissa valon määrä saattaa olla salakavalasti vähentynyt, jos halogeenipolttimot ovat ajan myötä himmenneet. Vaihda palaneiden tilalle kuhunkin valaisimeen sopivat, vähän energiaa kuluttavat led-polttimot. Niiden mallien, tehojen ja värien valikoima on nykyisin hyvin kattava.

 

Tarkista valon määrä

Käy läpi kotisi eri tilat ja mieti mitä kaikkea tiloissa ja huoneissa tehdään. Esimerkiksi käytävän läpikulkemiseen tarvitaan erilaista valoa kuin vaikkapa yhteiseen ruokailuun tai itsenäiseen lukemiseen. Mieti mihin valoa tarvitaan, onko sitä riittävästi ja onko se sopivaa ja miellyttävää. Siirrä kaihtimet ja verhot syrjään ja ota aito luonnonvalo sisään aina kun sitä on tarjolla.

Yleisvalo

 

Olohuoneessa tarvitaan hyvää yleisvaloa paikallis- ja tunnelmavalaistuksen lisäksi.

Yleisvalo auttaa toimimaan tilassa vaivattomasti. Se leviää laajalle, on huomaamatonta ja kehystää muuta valaistusta. Yleisvalo on hyvä koostaa eri valonlähteistä, jolloin vaikutus on pehmeä eikä se ei luo varjoja. Yleisvaloa tarvitaan erityisen paljon eteisessä, keittiössä, kodinhoitotiloissa, lastenhuoneissa sekä myös olohuoneessa.

 

Paikallisvalo

makkari

Paikallisvalo auttaa näkemään tarkasti. Sitä tarvitaan erityisesti muun muassa ruoanlaittoon, työntekoon, lukemiseen, pyykkihuoltoon ja käsitöihin.  Itse valonlähde on hyvä sijoittaa varjostimen tai lipan taakse piiloon, jottei se osu suoraan silmiin esimerkiksi ruoanlaiton tai lasten rakennus- ja askartelupuuhien aikana.

 

Makuuhuoneessa on hyvä olla yleisvaloa sekä erillistä kohdevaloa.

 

Pöydän päällä olevasta valaistuksesta kannattaa tarkistaa, että valoa riittää tarpeeksi laajalle: Huomioi myös pöydän pinnan sävyt, sillä tumma pöytää imee valoa, jolloin valoa tarvitaan enemmän. Kiiltävältä pinnalta taas voimakas valo heijastuu rasittavasti silmiin. Makuuhuoneen kohdevalojen on hyvä olla suunnattavia, jotta ne eivät häiritse samassa huoneessa lepääviä.

Kohdevalo

Kohdevaloilla autetaan katsomaan. Kohdevaloa on tärkeä suunnata muun muassa eteisen tasoille ja naulakoille sekä makuuhuoneen kaapeille. Näin oikeat tavarat löytyvät helpommin ja arjen toimet sujuvat paremmin.

Kohdevaloilla voi myös korostaa sisustuksen yksityiskohtia ja ohjata huomiota haluttuun suuntaan, esimerkiksi tauluun tai kasviin. Vastakohtaisesti, kohdevaloilla voi häivyttää sisustuksen epämieluisia yksityiskohtia. Kohdevalo ei saa olla liian voimakasta, jottei se ota ylivaltaa itse yksityiskohdasta. Led-valot toimivat erityisen hyvin kohdevaloina.

Tunnelmavalo

Tunnelmavaloa saat luotua helposti kattovalaisimien ja erillisvalaisimien himmentimillä. Tähän sopivat hyvin myös irralliset tunnelmavalaisimet ja kynttilät. Tunnelmavalo täydentää muuta valaistusta olohuone- ja ruokailu- sekä makuutiloissa muun valaistuksen rinnalla. Lämpimän sävyiset led-valot sopivat hyvin tunnelmavaloiksi, sillä ne voi pitää päällä pitempään kuin energiaa kuluttavat halogeenivalot.

Energian säästäminen

Valoa ei tarvita kaikkialle jatkuvasti, eikä samaa määrää. Helppoja keinoja muunnella valaistusta ovat liiketunnistimet, hämäräkytkimet ja himmentimet. Kohdevalaisin on energiatehokkainta sijoittaa mahdollisimman lähelle valaisua kaipaavaa kohdetta.

Panostaminen laadukkaisiin valaisimiin kannattaa. Harkiten ja taitavasti muotoillut, kauniit valaisimet luovat erityistä tunnelmaa ja löytävät aina paikkansa kodin eri tiloissa, muuttuvienkin tarpeiden mukana. Laadukkaiden valaisinten tekniikka on kestävää ja ne siirtyvät parhaimmillaan sukupolvelta toiselle.

 

Tilaa tyylikkäät valaisimet, ajastimet ja energiatehokkaat led-lamput Fortum STORESTA.

Lisää samasta aihealueesta

Muutto, Asuminen

   |   
Muutto on tutkitusti yksi elämän stressaavimpia tapahtumia, joka saa usein sykkeen kiihtymään jo ajatuksesta. Usein ongelmana on ajanpuute ja se, että muutto on ...
Lue lisää

Asuminen, Ympäristö

   |   
Kun muutto on tiedossa, on käsillä paras mahdollinen aika käydä tavaroita läpi ja kääntää uusi, puhdas sivu uudessa asunnossa. Karsiminen kannattaa aloittaa ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Muistan sen päivän elävästi. Seisoin tulevan kotini eteisessä ja katsoin ruskeaa lattialaattaa, seiniltä repsottavaa, beigeä lasikuitutapettia ja keittiökaappien ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Lasiastioiden, luonnon ikivihreiden kasvien ja led-valosarjojen yhdistelmä taikoo esiin satumaisen joulutunnelman. Täytä esimerkiksi muutama iso lasipurkki tai ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA