Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Näin luot tunnelmallisen saunan

 

1503_sauna_artik_pyyhkeet_w367pxUlko-ovella

Toivota vieraasi tervetulleeksi saunan tunnelmaan jo sisäänkäynnillä. Saunan ovea koristavalla pienellä saunakyltillä ja ovenkahvallakin on merkitystä tunnelmaan. Kun tartut ryhmyiseen oksaripaan, tiedät astuvasti perinteiseen mökkisaunaan. Löylyjen lomassa on mukava pyrähtää välillä vilvoittelemaan tunnelmalliselle terassille tai pukuhuoneeseen, jonka voit somistaa kukilla, matoilla, tyynyillä ja muilla sopivilla koristeilla. Esimerkiksi purjeveneen pienoismalli tai simpukan kuoret ja kivet ikkunalla sopivat merihenkiseen saunaan. Romantikon pukuhuoneessa peilillä on koristeelliset reunat.

 

Värit

Värejä valitessa voit vaikuttaa siihen, minkä henkisen ilmapiirin saunaan luot. Tummat värit luovat perinteisen, savusaunaa muistuttavan ilmapiirin. Välttääksesi liian synkeää tunnelmaa, voit käyttää laudeliinoissa ja pyyhkeissä esimerkiksi vaaleita luonnon sävyjä kuten varhaiskesän vaaleaa vihreää tai luonnonvalkoista. Romanttisen saunan luot vaaleilla, puhtailla ja jopa pastellisilla sävyillä, sekä puhtaan valkoisilla yksityiskohdilla. Merihenkiseen saunaan sopii raikas yhdistelmä valkoista, sinistä ja punaista. Modernin, kylpylä-tyylisen saunan voi luoda esimerkiksi käyttämällä rohkean mustaa yhdistettynä valkoiseen tai harmaaseen.

 

1503_sauna_artik_pinkkikoristeet_w367px Valaistus

Jos haluat saunoa hämyisessä tunnelmassa, luo sopiva tunnelma saunaan valaistuksen avulla: piilota valaisimet esimerkiksi lauteiden alle tai puuritilän suojaan. Tuikuilla ja lyhdyillä lisäät tunnelmallista ilmapiiriä, kunhan muistat paloturvallisuuden. Jos pidät enemmän raikkaan valoisasta saunasta, anna ikkunoista tulvia mahdollisimman paljon luonnonvaloa ja sijoita paljon kuituvaloja, led-valoja sekä hehkulamppuja eri puolille saunaa. Esimerkiksi lauteiden alle sijoitetut ledit luovat ilmavan vaikutelman.

Puhtaus ja tuoksut

Sauna tuoksuu hyvältä silloin, kun se puhdas. Säännöllinen lattioiden pesu ja laudeliinojen käyttö auttavat pitämään saunan siistinä. Tuoreet vihdat tuovat saunaan aidoimman, suomalaisen kesän tuoksun. Jos et halua saunomisen jälkeen siivota koivunlehtiä, saunatipat on siisti vaihtoehto. Ne ovat erilaisia tuoksu-uutteita ja eteeristen öljyjen sekoituksia, jotka löylyveteen sekoitettuna luovuttavat ilmaan tuoksua. Tuoksujen valikoima on laaja, tarjolla on vaihtoehtoja alkaen savusauna-aromista muun muassa hengitystä avaavaan eukalyptuksen tuoksuun. Tervantuoksua saunaan saat kätevästi tervasaippuasta ja -kynttilästä tai veneily- ja saunatarvikeliikkeissä myytävästä tervanarusta. Paksu tervaköysi toimii hyvin myös kauniina sisustuselementtinä seinällä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että pienehkö pätkä riittää ─ köyden tuoksu on voimakas ja säilyy todella pitkään.

Tärkeät saunan yksityiskohdat

 

1503_sauna_artik_kiulu_w367px Perinteinen puukiulu ja löylykauha ovat säilyttäneet suosionsa vuodesta toiseen. Tuore saunavihta täydentää aidon tunnelman ja tuoksun.

Saunaan kuuluu useita hurmaavia yksityiskohtia, joita vaihtelemalla voit varioida haluamaasi tunnelmaa ja viimeistelet saunan hengen. Valitse huolella saippuat, saippuatelineet, löylykiulu ja -kauha, kynttilät, lyhdyt, pyyheliinat, laudeliinat, verhot, löylynhenki, lämpömittari ja halkojen kantokori.

Sisusta saunakamari samaan henkeen, jolloin yksityiskohtia on vielä lisää, kuten kukkamaljakot, pienet hyllyt, jakkarat, peilit, taulut ja matot. Sisäänkäynnistä löylyhuoneen yksityiskohtiin saakka toistuva yhtenäinen kantava teema luo kokonaistunnelman. Jos olet ruusujen ystävä, voi kantava teema ollakin ruusukuvio, joka toistuu hauskasti pienissä tauluissa, pyyhkeissä ja kynttilöiden mallissa. Seeprakuvion ystävä sisustaa saunansa elementeillä, jotka liittyvät savannien maailmaan. Jos haluat selkeän ja linjakkaan tyylin, karsi yksityiskohdat minimiin.

Muistathan somisteita valitessasi, että lauteille tulee päästä vaivatta. Lisäksi pesutiloissa on mukavaa, kun siellä mahtuu hyvin liikkumaan. Sijoita kynttilöitä vain palamattomalle alustalle. Muista myös energiaasäästävä tapa saunoa. Kiuas pysyy lämpimänä pitkään, joten voit sammuttaa sen jo hyvissä ajoin. Jälkilämmössä saat vielä hyvät, lempeät löylyt. Näiden vinkkien avulla saat sisustettua saunastasi mieleisen. Kun yksityiskohdat ovat harkittuja, syntyy yhtenäinen linja ja ehyt kokonaisuus.

Lisää samasta aihealueesta
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA