Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Näin suunnittelet kylpyhuoneremontin

Mattapintaiset ja netraalin väriset pinnat on helppo pitää puhtaana kylpyhuoneessa.

Kylpyhuone on yksi kodin suurimmista remonttikohteista rahallisesti ja ajallisesti. Kylpyhuonetilan toimivuus ja viihtyisyys vaikuttavat paljon arjen sujuvuuteen, joten remontti kannattaa suunnitella huolella. Toisaalta uudistamisesta on hyvä myös innostua ja nauttia, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman viihtyisä. Kylpyhuoneen kunto vaikuttaa myös asunnon arvoon myynnin yhteydessä.

Märkätilojen rakenteiden suunnittelua koskevia ohjeita ja säännöksiä on syytä noudattaa huolellisesti.

 

Mattapintaiset ja netraalin väriset pinnat on helppo pitää puhtaana kylpyhuoneessa.
 

 Tila- ja toimintovaatimukset

Kylpyhuoneiden käyttötavat ovat muuttuneet vuosien varrella. Tämän päivän kylpyhuone on usein monitoimitila, jossa yhdistyvät sekä peseytyminen että vaatehuolto. Niinpä vanhojen rakennusten kylpyhuoneet tuntuvat usein alimitoitetuilta.

Kuten muidenkin kodin tilojen kohdalla, kylpyhuoneen suunnittelu kannattaa aloittaa asukkaiden todellisista tarpeista. Peseytymistilat, niiden kalusteet ja niissä olevien varusteiden määrä on hyvä suhteuttaa kylpyhuonetta käyttävien määrään. Mieti, kuinka monta henkeä kylpyhuonetta käyttää, onko käyttö samanaikaista ja pitääkö tilaa varata muullekin kuin peseytymiselle.

 

Kaksi suihkua lisää mukavuutta, jos asukkaita on useita. Seinään upotetut suihkumekanismit ja seinään rakennettu hylly yhtenäistävät ja rauhoittavat kokonaisilmettä.

 

Kylpyhuoneen tilankäyttö

Huomioi tilajakoa suunnitellessasi seuraavat yksityiskohdat.

  1. 1604_kylpyhuone_artik_B_367pxKylpyhuoneessa tarvitaan tilaa peseytymiseen, suihkussa tai ammeessa. Kylpyammeen edessä olevalta alueelta on hyvä yltää ammeen vesihanaan ja suihkuun, jotta ammeen puhtaanapito on helppoa. Suihkun eteen ja sivuun tarvitaan vapaata tilaa liikkumiseen ja kuivaamiseen. Kylvyn ja suihkun yhteydessä pitäisi olla myös laskutilaa peseytymisaineille ja tarvikkeille.
  2. Pesualtaan yläpuolelle ja sivuille tarvitaan vapaata tilaa, jotta allasta on helppo käyttää ja kaapit mahtuvat aukeamaan. Altaan yhteyteen tulee usein myös peili, useita pistorasioita sähkölaitteille sekä lasku- ja säilytystilaa.
  3. Samassa tilassa saattaa olla myös wc-istuin, jonka eteen ja sivuille täytyy varata riittävästi tilaa liikkumista, mahdollista käsisuihkua sekä paperitelinettä varten. Samalla on hyvä käydä läpi, tarvitaanko lisäpöytätilaa vauvanhoitoa varten, seisomakorokkeita lapsille tai esimerkiksi tukitankoja tai tuoleja ikäihmisiä varten.
  4. Kylpyhuoneessa saatetaan tarvita tilaa myös pyykkihuollolle. Pyykinpesu- ja mahdollinen kuivauskone tai niiden yhdistelmä sekä koneiden liitännät vaativat omat tilansa. Myös pyykinkuivatukseen ja viikkaamiseen tarvitaan tilaa. Henkarilla kuivatettaville vaatteille tarvitaan tankotilaa. Naru tai kuivauspatteri sopivat pienempien tai herkempien tekstiilien kuivatukseen.
  5. Säilytystilan määrä kannattaa arvioida etukäteen. Tarkista, onko suunnitelmissa säilytystilaa peseytymistarvikkeille, kauneuden ja terveydenhoitotarvikkeille, erilaisille papereille, pyyhkeille, kylpytakeille, pesuvadeille, wc-harjalle, vaa´alle, roska-astialle, pesuaineille ja -välineille sekä mahdollisesti myös vauvan- ja lastenhoitovälineille sekä saunatarvikkeille. Ulosvedettävät laatikot maksimoivat tilankäytön, mutta kannattaa muistaa, että usein altaan putket vievät tilaa altaan ylälaatikosta.

 

Monet kosmetiikka- ja lääkeaineet pilaantuvat herkästi lämpimässä ja kosteassa. Parasta on, jos esimerkiksi meikkejä voi säilyttää viileämmissä ja tasalämpöisemmissä tiloissa eikä esimerkiksi valaisimen lämmöstä kuumenevassa peilikaapissa tai sen hyllyillä. Lääkkeet kannattaa säilyttää muissa, kuivissa tiloissa ja tarvittaessa lukittavassa kaapissa lasten ulottumattomissa.Laattavalikoimat päivittyvät jatkuvasti ja tarjolla on runsaasti eri vaihtoehtoja sekä ulkonäöltään, laadultaan että hinnaltaan.

Pintamateriaalit ja kalusteet

1604_kylpyhuone_artik_C_367px

Kylpyhuoneiden pintamateriaaleja ja kalustevaihtoehtoja on tarjolla laaja kirjo. Suunnittelun pohjaksi on hyvä listata asukkaiden tarpeita ja mieltymyksiä ja kerätä talteen esimerkiksi lehtileikkeitä tai kuvia verkkosivustoilta.

Valikoiman laajuus voi tuntua ylenpalttiselta ja hämmentävältä. Kaikkea tarjontaa ei voi käydä itse läpi, vaan hyvän osuessa kohdalle kannattaa reippaasti tehdä päätöksiä. Usein aikaa, vaivaa ja jopa rahaa voi säästää kääntymällä hyvän sisustussuunnittelijan puoleen. Ammattilainen tuntee valikoimat ja osaa huomioida tarkat mittavaatimukset.

Pintamateriaali- ja kalustevalintoja tehdessä kannattaa kiinnittää huomio kosteuden kestoon, laatuun ja kestävyyteen sekä puhdistuksen helppouteen. Mieti myös, miellyttääkö esimerkiksi tämän hetken laattojen trendiväri laajana pintana tai erikoinen kalustemuoto myös 10–20 vuoden päästä. Jos kiinteät kalusteet ovat klassisempia ja netraaleja, kylpyhuoneen sisustukseen voi tuoda ajankohtaista ilmettä irtaimiston, kuten tekstiilien ja irrallisten pientavaroiden avulla.

Valaistus

Kylpyhuoneen valaistuksen tulisi olla riittävää, monipuolista ja muunneltavaa: Tarvitaan yleisvaloa, joka riittää pikkutarkkaan hygieniahuoltoon, pyykkihuoltoon ja tilan siivoukseen sekä oikeista suunnista tulevaa kohdevaloa. Esimerkiksi meikkaamiseen suositeltava valo on sellainen, jossa yleisvaloa tulee sekä ylhäältä että sivulta.

Jos kylpyhuoneessa on tarkoitus  rentoutua esimerkiksi kylvyssä, on mukavaa, jos valaistuksesta osan saa kytkettyä pois tai sitä saa himmennettyä. Tarkista aina kylpyhuonevalaisimien ja sähkölaitteiden IP- luokitus eli se, kuinka ne kestävät pölyä ja kosteutta.

 

Lue lisää kylpyhuonevinkkejä:

7 x romanttinen kylpyhuone

Pesutilojen märkäremontti

Kylpyhuoneen kätevät siivousvinkit

Lisää samasta aihealueesta

Muutto, Asuminen

   |   
Muutto on tutkitusti yksi elämän stressaavimpia tapahtumia, joka saa usein sykkeen kiihtymään jo ajatuksesta. Usein ongelmana on ajanpuute ja se, että muutto on ...
Lue lisää

Asuminen, Ympäristö

   |   
Kun muutto on tiedossa, on käsillä paras mahdollinen aika käydä tavaroita läpi ja kääntää uusi, puhdas sivu uudessa asunnossa. Karsiminen kannattaa aloittaa ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Muistan sen päivän elävästi. Seisoin tulevan kotini eteisessä ja katsoin ruskeaa lattialaattaa, seiniltä repsottavaa, beigeä lasikuitutapettia ja keittiökaappien ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Lasiastioiden, luonnon ikivihreiden kasvien ja led-valosarjojen yhdistelmä taikoo esiin satumaisen joulutunnelman. Täytä esimerkiksi muutama iso lasipurkki tai ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA