Kylpyhuone on yksi kodin suurimmista remonttikohteista rahallisesti ja ajallisesti. Kylpyhuonetilan toimivuus ja viihtyisyys vaikuttavat paljon arjen sujuvuuteen, joten remontti kannattaa suunnitella huolella. Toisaalta uudistamisesta on hyvä myös innostua ja nauttia, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman viihtyisä. Kylpyhuoneen kunto vaikuttaa myös asunnon arvoon myynnin yhteydessä.
Märkätilojen rakenteiden suunnittelua koskevia ohjeita ja säännöksiä on syytä noudattaa huolellisesti.
Tila- ja toimintovaatimukset
Kylpyhuoneiden käyttötavat ovat muuttuneet vuosien varrella. Tämän päivän kylpyhuone on usein monitoimitila, jossa yhdistyvät sekä peseytyminen että vaatehuolto. Niinpä vanhojen rakennusten kylpyhuoneet tuntuvat usein alimitoitetuilta.
Kuten muidenkin kodin tilojen kohdalla, kylpyhuoneen suunnittelu kannattaa aloittaa asukkaiden todellisista tarpeista. Peseytymistilat, niiden kalusteet ja niissä olevien varusteiden määrä on hyvä suhteuttaa kylpyhuonetta käyttävien määrään. Mieti, kuinka monta henkeä kylpyhuonetta käyttää, onko käyttö samanaikaista ja pitääkö tilaa varata muullekin kuin peseytymiselle.
Kylpyhuoneen tilankäyttö
Huomioi tilajakoa suunnitellessasi seuraavat yksityiskohdat.
- Kylpyhuoneessa tarvitaan tilaa peseytymiseen, suihkussa tai ammeessa. Kylpyammeen edessä olevalta alueelta on hyvä yltää ammeen vesihanaan ja suihkuun, jotta ammeen puhtaanapito on helppoa. Suihkun eteen ja sivuun tarvitaan vapaata tilaa liikkumiseen ja kuivaamiseen. Kylvyn ja suihkun yhteydessä pitäisi olla myös laskutilaa peseytymisaineille ja tarvikkeille.
- Pesualtaan yläpuolelle ja sivuille tarvitaan vapaata tilaa, jotta allasta on helppo käyttää ja kaapit mahtuvat aukeamaan. Altaan yhteyteen tulee usein myös peili, useita pistorasioita sähkölaitteille sekä lasku- ja säilytystilaa.
- Samassa tilassa saattaa olla myös wc-istuin, jonka eteen ja sivuille täytyy varata riittävästi tilaa liikkumista, mahdollista käsisuihkua sekä paperitelinettä varten. Samalla on hyvä käydä läpi, tarvitaanko lisäpöytätilaa vauvanhoitoa varten, seisomakorokkeita lapsille tai esimerkiksi tukitankoja tai tuoleja ikäihmisiä varten.
- Kylpyhuoneessa saatetaan tarvita tilaa myös pyykkihuollolle. Pyykinpesu- ja mahdollinen kuivauskone tai niiden yhdistelmä sekä koneiden liitännät vaativat omat tilansa. Myös pyykinkuivatukseen ja viikkaamiseen tarvitaan tilaa. Henkarilla kuivatettaville vaatteille tarvitaan tankotilaa. Naru tai kuivauspatteri sopivat pienempien tai herkempien tekstiilien kuivatukseen.
- Säilytystilan määrä kannattaa arvioida etukäteen. Tarkista, onko suunnitelmissa säilytystilaa peseytymistarvikkeille, kauneuden ja terveydenhoitotarvikkeille, erilaisille papereille, pyyhkeille, kylpytakeille, pesuvadeille, wc-harjalle, vaa´alle, roska-astialle, pesuaineille ja -välineille sekä mahdollisesti myös vauvan- ja lastenhoitovälineille sekä saunatarvikkeille. Ulosvedettävät laatikot maksimoivat tilankäytön, mutta kannattaa muistaa, että usein altaan putket vievät tilaa altaan ylälaatikosta.
Pintamateriaalit ja kalusteet
Kylpyhuoneiden pintamateriaaleja ja kalustevaihtoehtoja on tarjolla laaja kirjo. Suunnittelun pohjaksi on hyvä listata asukkaiden tarpeita ja mieltymyksiä ja kerätä talteen esimerkiksi lehtileikkeitä tai kuvia verkkosivustoilta.
Valikoiman laajuus voi tuntua ylenpalttiselta ja hämmentävältä. Kaikkea tarjontaa ei voi käydä itse läpi, vaan hyvän osuessa kohdalle kannattaa reippaasti tehdä päätöksiä. Usein aikaa, vaivaa ja jopa rahaa voi säästää kääntymällä hyvän sisustussuunnittelijan puoleen. Ammattilainen tuntee valikoimat ja osaa huomioida tarkat mittavaatimukset.
Pintamateriaali- ja kalustevalintoja tehdessä kannattaa kiinnittää huomio kosteuden kestoon, laatuun ja kestävyyteen sekä puhdistuksen helppouteen. Mieti myös, miellyttääkö esimerkiksi tämän hetken laattojen trendiväri laajana pintana tai erikoinen kalustemuoto myös 10–20 vuoden päästä. Jos kiinteät kalusteet ovat klassisempia ja netraaleja, kylpyhuoneen sisustukseen voi tuoda ajankohtaista ilmettä irtaimiston, kuten tekstiilien ja irrallisten pientavaroiden avulla.
Valaistus
Kylpyhuoneen valaistuksen tulisi olla riittävää, monipuolista ja muunneltavaa: Tarvitaan yleisvaloa, joka riittää pikkutarkkaan hygieniahuoltoon, pyykkihuoltoon ja tilan siivoukseen sekä oikeista suunnista tulevaa kohdevaloa. Esimerkiksi meikkaamiseen suositeltava valo on sellainen, jossa yleisvaloa tulee sekä ylhäältä että sivulta.
Jos kylpyhuoneessa on tarkoitus rentoutua esimerkiksi kylvyssä, on mukavaa, jos valaistuksesta osan saa kytkettyä pois tai sitä saa himmennettyä. Tarkista aina kylpyhuonevalaisimien ja sähkölaitteiden IP- luokitus eli se, kuinka ne kestävät pölyä ja kosteutta.
Lue lisää kylpyhuonevinkkejä: