08.06.2018
2 Min

Paljon iloa parvekkeesta

 

Parvekkeen sisustaminen kannattaa aina. Persoonallisilla kuoseilla ja materiaaleilla luot uniikkia tunnelmaa. Parvekkeen sisustuksen suunnittelussa on kolme tärkeää lähtökohtaa. Ensimmäinen tekijä on oman kotisi tyyli. On luontevaa, että esimerkiksi olohuoneesi tyyli jatkuu myös parvekkeelle.
 
Käyttötarkoitus ratkaisee lähtökohdan

Toinen tärkeä asia parvekkeen sisustamisessa on sen käyttötarkoitus. Tarpeet muuttuvat usein elämänvaiheiden mukaan. Mieti huolella, mikä on tärkeintä sinulle ja perheellesi juuri nyt. Haluatko ehkä oman rauhaisan luku- ja kahvittelunurkkauksen, kukkia tulvivan paratiisin tai satoisan hyötypuutarhan yrtteineen, mansikoineen ja salaatteineen. Vai tarvitsetko seurustelu- ja rentoutumispaikan koko perheelle tai ystävillesi?

Jos tilaa pitäisi riittää lasten leikkeihin tai lemmikkien lepopaikalle, ei runsaan kukka- ja hyötytarhan luominen ole kovin helppoa, ellei parveke ole todella tilava. Lapset ja kukat mahtuvat kyllä samalle parvekkeelle, jos tilaa on runsaasti, mutta kukkavalinnoissa on silloin hyvä pitäytyä myrkyttömissä vaihtoehdoissa.

 

Parvekkeen syksy
Muunneltavuus vuodenaikojen mukaan

Kevyet, helposti siirreltävät kalusteet helpottavat parvekkeen muuntelua tarpeiden ja vuodenaikojen mukaan. Suosittu polyrottinki kalusteiden materiaalina on tyylikäs ja kätevä. Se kestää melkein ympäri vuoden ja on helppoa huoltaa.

Polyrottinkiset kalusteet voit säilyttää parvekkeella talven yli, kunhan suojaat ne jäältä ja lumikuormalta. Myös takorauta- ja jotkut metallikalusteet kestävät hyvin säiden vaihtelua
Kesä on parvekkeen kulta-aikaa. Sijoita kukkaruukkuja eri tasoille, niin saat mahtumaan tilaan enemmän. Samalla luot tilaan mielenkiintoisia syvyysulottuvuuksia. Valitse sopivat kukat huolella, varjoisallekin parvekkeelle löytyy sopivat lajit. Oma hyötytarha onnistuu, kun valitset ja sijoitat kasvit oikein ja muistat säännöllisen kastelun.

Syksy on lyhtyjen ja tunnelmoinnin aikaa. Varsinkin lasitetulla parvekkeella toimivat hyvin myös erilaiset sähkö- ja led-valaisimet sekä lämmittimet, joilla pidennät parvekkeen käyttöaikaa. Kukat vaihtuvat vaikkapa krysanteemeihin ja kurpitsoihin. Pehmoiset tyynyt, huovat ja taljat ovat tarpeen viileinä iltoina. Muista kynttilöiden kanssa tunnelmoidesassi paloturvallisuus ja jos käytät sähkövaloja, niiden tulee olla ulkokäyttöön tarkoitettuja.

Talven tullen parveke toimii päivisin kauniina näyteikkunana, jolloin voit rakentaa parvekkeelle kauniita asetelmia esimerkiksi kanervista, havuista ja jouluvaloista.

Kevään tullen kuivuneet kanervat ja callunat väistyvät ruukkunarsissien tieltä. Pian onkin sitten jo orvokkien aika, ja kesän odotus voi alkaa esimerkiksi yrttien kasvattamisen merkeissä.

 

Lisätietoa

Varjoisan parvekkeen kukat

Aurinkoisen paikan kukat

Puolivarjon kukat

Edulliset, energiasäästävät led-valot parvekkeelle Fortum Energiapisteestä

 

New call-to-action