07.03.2017
2 Min

Perusta puutarha - vinkit ruukkupuutarhurille

Puutarha on monelle hyvinvoinnin lähde. Puutarhaihmiset ovat sitä mieltä, että jokaisen tulisi ainakin kerran elämässään kokea se ilo, jonka saa seuratessaan pienten sirkkalehtien kasvua auringossa vankaksi kasviksi.

Erilaisten ruukkujen ja muiden istutuslaatikoiden avulla kuka tahansa voi nauttia kukkaloisteesta ja itse kasvattamistaan yrteistä.

 

Puutarha tuo myös hyötyä, kun siellä kasvattaa vaikkapa vihanneksia tai  yrttejä. Tomaatti sopii hyvin viljeltäväksi ruukuissa.

Ruukkupuutarhalla tarkoitetaan kasvien istuttamista mihin tahansa astiaan, joka ei ole suoraan kosketuksissa maahan. Kun kasveja istuttaa erikokoisiin ruukkuihin, astioihin, parvekelaatikoihin ja amppeleihin, syntyy ruukkupuutarhasta näyttävä kokonaisuus. Kasveja voi myös laittaa kasvamaan pitkin seiniä ja luoda näin näyttävän vihreän viidakon.

Puutarha saa vaihtelua, jos perennapenkkeihinkin laittaa myös ruukkuja. Ruukkuistutuksia on helppo siirrellä, mikä on valttia myös syksyn tullen, sillä ruukuissa herkimmät kasvit on helppo nostaa sisälle talvehtimaan.

Nosta puutarha soran päälle

Ruukkupuutarhuri voi helpottaa elämäänsä pienilläkin konsteilla, joista saa yleensä parhaat vinkit muilta ruukkutarhureilta esimerkiksi kirjoista, blogeista tai sosiaalisen median harrastajaryhmistä. Tiesitkö esimerkiksi, että soran päälle sijoitetut kasvuastiat pitävät etanat loitolla, sillä ne eivät tykkää liikkua karkealla alustalla?

Ruukkupuutarhan hoitaja saa usein nauttia sadostaan avomaaviljelijää aikaisemmin. Kun istutusastia on korkeammalla, osuvat auringon lämmittävät säteet siihen aikaisemmin. Istutusastia ei ole kosketuksissa kylmään maahan, mikä sekin nopeuttaa sadon kypsymistä. Etenkin hyötykasvien kohdalla aikainen satokausi on hyödyksi, sillä niin saa kattaa puutarhasta oman maan satoa pöytään useammin.

Ruukkupuutarhurin muistilista:

  • Huolehdi, että kasvit saavat riittävästi vettä. Pienet ruukut kuivuvat nopeammin, ja kasveja on varauduttava kastelemaan päivittäin.
  • Kiinnitä huomiota mullan laatuun.
  • Ruukkukasvit kaipaavat lannoitusta. Nykyisin on tarjolla esimerkiksi monenlaisia luonnonmukaisia lannoitteita.
  • Aloita kasvien esikasvatus sisätiloissa ajoissa. Helmikuussa voit jo laittaa chilit ja tomaatit itämään, maaliskuussa loput. Kannattaa kurkata myös taimitarhojen ja puutarhamyymälöiden taimivalikoimat.

Jutun asiantuntijana haastateltiin maisema-arkkitehti Saila Routiota. Löydät lisää Sailan neuvoja hänen blogistaan sekä kirjasta "Puutarha laatikoissa"

 

 

New call-to-action