Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Perusta puutarha - vinkit ruukkupuutarhurille

Puutarha on monelle hyvinvoinnin lähde. Puutarhaihmiset ovat sitä mieltä, että jokaisen tulisi ainakin kerran elämässään kokea se ilo, jonka saa seuratessaan pienten sirkkalehtien kasvua auringossa vankaksi kasviksi.

Erilaisten ruukkujen ja muiden istutuslaatikoiden avulla kuka tahansa voi nauttia kukkaloisteesta ja itse kasvattamistaan yrteistä.

 

Puutarha tuo myös hyötyä, kun siellä kasvattaa vaikkapa vihanneksia tai yrttejä. Tomaatti sopii hyvin viljeltäväksi ruukuissa.

Ruukkupuutarhalla tarkoitetaan kasvien istuttamista mihin tahansa astiaan, joka ei ole suoraan kosketuksissa maahan. Kun kasveja istuttaa erikokoisiin ruukkuihin, astioihin, parvekelaatikoihin ja amppeleihin, syntyy ruukkupuutarhasta näyttävä kokonaisuus. Kasveja voi myös laittaa kasvamaan pitkin seiniä ja luoda näin näyttävän vihreän viidakon.

Puutarha saa vaihtelua, jos perennapenkkeihinkin laittaa myös ruukkuja. Ruukkuistutuksia on helppo siirrellä, mikä on valttia myös syksyn tullen, sillä ruukuissa herkimmät kasvit on helppo nostaa sisälle talvehtimaan.

Nosta puutarha soran päälle

Ruukkupuutarhuri voi helpottaa elämäänsä pienilläkin konsteilla, joista saa yleensä parhaat vinkit muilta ruukkutarhureilta esimerkiksi kirjoista, blogeista tai sosiaalisen median harrastajaryhmistä. Tiesitkö esimerkiksi, että soran päälle sijoitetut kasvuastiat pitävät etanat loitolla, sillä ne eivät tykkää liikkua karkealla alustalla?

Ruukkupuutarhan hoitaja saa usein nauttia sadostaan avomaaviljelijää aikaisemmin. Kun istutusastia on korkeammalla, osuvat auringon lämmittävät säteet siihen aikaisemmin. Istutusastia ei ole kosketuksissa kylmään maahan, mikä sekin nopeuttaa sadon kypsymistä. Etenkin hyötykasvien kohdalla aikainen satokausi on hyödyksi, sillä niin saa kattaa puutarhasta oman maan satoa pöytään useammin.

Ruukkupuutarhurin muistilista:

  • Huolehdi, että kasvit saavat riittävästi vettä. Pienet ruukut kuivuvat nopeammin, ja kasveja on varauduttava kastelemaan päivittäin.
  • Kiinnitä huomiota mullan laatuun.
  • Ruukkukasvit kaipaavat lannoitusta. Nykyisin on tarjolla esimerkiksi monenlaisia luonnonmukaisia lannoitteita.
  • Aloita kasvien esikasvatus sisätiloissa ajoissa. Helmikuussa voit jo laittaa chilit ja tomaatit itämään, maaliskuussa loput. Kannattaa kurkata myös taimitarhojen ja puutarhamyymälöiden taimivalikoimat.

Jutun asiantuntijana haastateltiin maisema-arkkitehti Saila Routiota. Löydät lisää Sailan neuvoja hänen blogistaan sekä kirjasta "Puutarha laatikoissa"

 

 

Lisää samasta aihealueesta

Muutto, Asuminen

   |   
Muutto on tutkitusti yksi elämän stressaavimpia tapahtumia, joka saa usein sykkeen kiihtymään jo ajatuksesta. Usein ongelmana on ajanpuute ja se, että muutto on ...
Lue lisää

Asuminen, Ympäristö

   |   
Kun muutto on tiedossa, on käsillä paras mahdollinen aika käydä tavaroita läpi ja kääntää uusi, puhdas sivu uudessa asunnossa. Karsiminen kannattaa aloittaa ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Muistan sen päivän elävästi. Seisoin tulevan kotini eteisessä ja katsoin ruskeaa lattialaattaa, seiniltä repsottavaa, beigeä lasikuitutapettia ja keittiökaappien ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Lasiastioiden, luonnon ikivihreiden kasvien ja led-valosarjojen yhdistelmä taikoo esiin satumaisen joulutunnelman. Täytä esimerkiksi muutama iso lasipurkki tai ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA