19.02.2021
3 Min

Sisusta toimiva työtila

Aloita työhuoneen suunnitteleminen miettimällä, mikä sinulle on tärkeää. Mitkä asiat sinua miellyttävät? Millaiset työtavat sopivat juuri sinulle? Millainen kroppa sinulla on, eli minkälainen työpöytä ja tuoli sopivat juuri sinulle? Sisustusarkkitehti Maaretta Tukiainen jakaa vinkkinsä kuuteen eri kohtaan.

1. Valaistus

”Työhuoneen valaistuksen on hyvä olla säädettävissä. Kotona on mahdollista tehdä töitä sekä tyypillisiin että epätyypillisiin aikoihin, joten työpisteen luonnonvalo voi vaihdella paljonkin.

Aluksi kannattaa hankkia hyvä kohdevalo, jossa on tarpeeksi tehoja. Sen lisäksi suosittelen yleisvaloa, joka valaisee taustalla. Varsinkin pimeään aikaan silmät väsyvät, jos kohdevalo ja tietokoneen ruutu ovat ainoita valonlähteitä.

Kesällä aurinko voi vaikeuttaa työntekoa, jos se paistaa suoraan työpisteelle. Siksi olisi hyvä, että ikkunassa olisi kevyet verhot tai kaihtimet, joilla auringonvaloa voi himmentää. Missään nimessä ei kuitenkaan kannatta käyttää raskaita verhoja, jotka tekevät tilasta pilkkopimeän.”

2. Työtuoli

Työpöytä

”Tutkimukset ovat osoittaneet, että työergonomian kannalta on kaikkein parasta, jos asentoaan vaihtelee päivän mittaan. Välillä voi istua työtuolilla, välillä sohvalla ja välillä keittiönpöydän äärellä.

Kotona työskentelyssä on se hyvä puoli, että se mahdollistaa happihyppelyt. Käy välillä puistossa tai kävele korttelin ympäri! Se tekee hyvää sekä mielelle että keholle.

Jos ajatellaan pelkästään työtuolia, on fiksua kokeilla ensin erilaisia istuimia. Me ihmiset olemme kaikki erilaisia, joten pitäisi löytää juuri sinun kehollesi sopiva tuoli. Tähän kannattaa käyttää aikaa. Hyvä työtuoli on sellainen, jota voi säädellä, sillä säätelemällä saa vaihdettua asentoa ja etäisyyttä pöytään.”

 

Lisää pöytätilaa on saatu yhdistämällä kaksi pientä pöytää.

 

3. Työpöytä

”Seisomapöytiä suositaan nykyään paljon. Ne ovat toki vähän kalliimpia, mutta seisominen voi olla parempi työskentelyasento kuin istuminen. Ainakin välillä on hyvä päästä seisomaan.

Työtuolin ja -pöydän välinen etäisyys ja korkeussuhde ovat tärkeitä. Joko pöydän tai tuolin on oltava säädeltävissä, jotta hyvä asento löytyy ja se on tarpeen vaatiessa vaihdettavissa.

Työpöydällä olisi hyvä olla tarpeeksi tilaa, jotta työssä tarvittavat paperit tai välineet mahtuvat sille. Esimerkiksi graafisen suunnittelijan täytyy välillä saada levitettyä isojakin määriä materiaaleja nähtäväkseen.

Mielestäni työpöydän ei tarvitse olla siisti. Oma luova prosessini on sotkuinen, joten pöydällä lojuu paljonkin työn alla olevan hankkeen visualisointeja. On tärkeää miettiä, millainen työskentely sopii juuri sinulle: ihmisen pitää saada tehdä töitä juuri sillä tavalla, mikä on hänelle parasta.

Mutta jos sotku ahdistaa, kannattaa asialle tietysti tehdä jotain. Mieti silloin papereille ja tavaroille säilytyspaikat. On hyvä myös muistaa, että siellä täällä lojuvat tärkeät paperit voivat olla pian silppua, jos kotona on pieniä lapsia tai lemmikkejä.”

4. Laitteet

”Vielä kymmenisen vuotta sitten kovin monella ei ollut työssään käytössä printtereitä ja skannereita tai muita teknisiä koneita. Laitteiden merkitys unohdetaankin usein, kun työtiloja suunnitellaan. Koneiden pitäisi olla sekä poissa tieltä että mahdollisimman helposti käytettävissä.

Suosittelen lokerohyllyä tai liukuovellista kaappia, jonka taakse laitteet saa kätevästi piiloon, jos niiden ulkonäkö ei miellytä. Jos on mahdollista, kannattaa panostaa ja teettää laitteille oma säilytyskaappi tai hylly. Huomioi myös laitteiden johdot, jotka on hyvä olla poissa tieltä. Pääsääntö siis on, että laitteet eivät loju johtoineen epämääräisessä paikassa tai lattialla viemässä tilaa.”

5. Lisää viihtyvyyttä

 

Työhuone Kaunis taitettava puinen mitta toimii hyvin korttitelineenä.

”Jos työtilassa on ikkuna, kannustan maksimoimaan ulkonäkymää. Ajatukset pääsevät liikkumaan ulos tilasta ikkunan kautta. Sijoita työpöytä ikkunan ääreen, niin saat helposti luotua katseen ulkomaailmaan. Jos työtilassa ei ole ikkunaa, avaa tilaa taululla tai motivaatiokuvalla.

Värit ovat henkilökohtainen asia. Mieti siis tarkkaan, mitkä värit sinua miellyttävät. Jotkut ihmiset vihaavat tiettyjä värejä ja rakastavat toisia. Jos työtilassasi on väriä jota inhoat, kehotan maalaamaan sen mahdollisimman pian jollain miellyttävämmällä sävyllä.

Värien kokemista on myös tutkittu. Esimerkiksi suurina pintoina oranssi on tutkimusten mukaan kaikkein eniten epämiellyttäviä tunteita herättävä väri. Se on niin intensiivinen, että ikään kuin tulee iholle ja voi siten tuntua ahdistavalta. Pieninä ripauksina ja piristävänä tukivärinä se toisaalta toimii oikein hyvin.

Kokovalkoista työtilaa en myöskään suosittele. Kauttaaltaan mitä tahansa samaa värisävyä oleva tila on luonnoton ja voi aiheuttaa stressireaktioita.

Toisaalta jos haluaa lietsoa itsensä raivokkaaseen mielentilaan luodakseen vaikkapa kauan suunnittelemansa mestarillisen elokuvan, niin yksivärinen tila voi olla siihen oiva tehokeino!

Minulle itselleni väriharmonia on tärkeää. Yhdistelen mieluusti joko värikartalla lähekkäin olevia värejä tai sitten vastavärejä – kunhan ne eivät vain ole liian vahvassa kontrastissa keskenään.

Mutta kuten sanottu: ihmiset ovat erilaisia ja siksi kannattaa miettiä, mitkä värit itseä miellyttävät.

Visualisoinnista on monessa työssä hyötyä. Siksi esimerkiksi fläppi-, ilmoitus- tai aina niin muodikkaat liitutaulut tai magneettimaalatut seinät voivat olla hyödyksi. Niille saa kätevästi laitettua esille muistilappuja ja muita papereita, joiden on hyvä olla helposti nähtävillä.”

+ 1 Tekstiilit

”Kotona olevaan työtilaan ei kannata tuoda toimistojen huonoja puolia, vaan ottaa siellä kodin hyödyt irti. Tee työtilastasi kodikas!

Työpiste voi kaivata pehmeyttä, ja sitä saa helposti tekstiileillä. Ota talven viluisina aikoina shaali harteille tai pidä tohveleita jalassa.

Minulla on talvisin tapana laittaa työpäivän aluksi takkaan tuli ja kynttilöitä palamaan. Niin saa pehmeän laskun päivän töihin.”

New call-to-action