08.06.2018
2 Min

Nauti kesästä – kokkaa ulkona

Ruuan laittaminen ja syöminen ulkona kruunaa kesän. Tapoja on monia: yhdelle riittää piknik kaupunkialueella, toinen luottaa pallogrilliin ja kolmas haluaa täysvarustellun kesäkeittiön. Missä tahansa kokkaatkin, raaka-aineet kannattaa valita sesongin mukaan. Kesällä on tarjolla upeita kotimaisia herkkuja - valinnanvaraa on runsaasti vihanneksista tuoreisiin marjoihin ja itse ongittuun järvikalaan. Sesongin raaka-aineet ovat paitsi erityisen herkullisia, myös kestävä vaihtoehto.

Ulkoilmassa kokkailevan pitää huolehtia paloturvallisuudesta ja siitä, ettei ruoka pääse pilaantumaan lämpimässä. Muuten kesäkokkailu taivasalla on huoletonta.

Valitse oma tyylisi nauttia ruuanlaitosta ulkona!

1. Piknik pelastaa kesäpäivän

Pakkaa kylmälaukkuun maittavaa syötävää, jonka voi asetella viltille kivaksi sormiruuaksi: mansikoita, suolakeksejä, juustoa, valmiiksi pilkottuja tuoreita vihanneksia ja etukäteen keitettyjä uusia perunoita dipin kera.

Kertakäyttögrillissä voi grillata kalaa tai vaikka halloumia, mutta tarkista ennalta, että retkikohteessasi saa käyttää kertakäyttögrilliä. Kaikkialla avotulta ei saa tehdä, ja kertakäyttögrilli lasketaan avotuleksi.

Muista myös, että kertakäyttögrilliä ei saa laittaa kuumana roska-astiaan!

 2. Pallogrilli toimii aina

Pallogrillillä saat loihdittua herkut ilman grillimestarin koulutusta. Pihvit, kasvikset ja kalat valmistuvat omassa tahdissaan, ja ne nostellaan suoraan ritilältä lautaselle nautittaviksi.

Pallogrilli sopii yhtä lailla kotipihaan kuin mökille, mutta parvekkeelle sitä ei voi palovaaran takia viedä.

  • Nosta hiilet pussista grilliin käsin. Näin pienikokoinen hiilimurska jää pussin pohjalle eikä päädy pallogrillin pohjalle ilmareikiä tukkimaan.
  • Pitkäkestoisin hiillos syntyy briketeistä eli puristehiilestä.
  • Grillauksen lopuksi sulje grillin kansi, avaa ilmanottoventtiilit ja anna hiilien palaa rauhassa loppuun.
  • Kerää grillituhka metalliämpäriin ja käytä se vaikkapa marjapensaiden lannoitukseen.

Puuhiilillä tunnin grillaus (2,5 kg) maksaa noin 3 euroa. Kustannus vaihtelee esim. hiilien/brikettien ostopaikan ja merkin mukaan.

3. Kunnon kesäkeittiö kestää aikaa

Vielä ehdit tekemään kesäkeittiön mökille – ulkokeittiö on parhaimmillaan loppukesän pimenevissä illoissa.

Kesäkeittiö pitää suunnitella tuulelta ja sateelta suojaan sekä riittävän lähelle sähkönpistoketta, jotta ulkojatkojohdoilla saa virtaa valaisimiin, kahvinkeittimeen ja sähkögrilliin tai siirrettävään sähkölieteen.

Myös kaasugrilli voi olla kesäkeittiön sydän, mutta se pitää sijoittaa mahdollisimman kauas talosta ja huomioida paloturvallisuus. Nestekaasupullon lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen eli sitä pitää varjella auringolta.

  • Tehokas sähkögrilli kuluttaa sähköä n. 2,5 kWh/tunti. 
  • Kaasugrilli, jossa on kaksi poltinta, kuluttaa tunnin grillauksessa kaasua noin 500 g, jolloin grillaukselle kertyy hintaa noin 1 euro. *)

*) Hinnat ovat suuntaa antavia eikä niissä ole huomioitu esimerkiksi laitteiden hankintahintaa.

 

Myös kesällä kokkauksessa kannattaa säästää energiaa pienillä keinoilla

  • Kiehauta peruna- tai pastavesi vedenkeittimellä ennen kattilaan kaatamista. Sähköä kuluu jopa 30 % vähemmän kuin tavallisella liedellä, ja aikaakin säästyy.
  • Monet ruoat voi panna suoraan kylmään uuniin. Esilämmitys 200 asteeseen vie sähköä lähes yhtä paljon kuin tunnin lämpimänä pitäminen.
  • Kiertoilmauuni ei tarvitse esilämmitystä ja se paistaa noin 30 °C alemmassa lämpötilassa kuin tavallinen uuni.
  • Hyödynnä myös jälkilämpö: 200 asteeseen lämmitetty uunissa on vielä puolen tunnin jälkeen virran katkaisusta 120 astetta.

 

Lähteet: Motiva, Fortum

 

 

New call-to-action