Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Nauti kesästä – kokkaa ulkona

Ruuan laittaminen ja syöminen ulkona kruunaa kesän. Tapoja on monia: yhdelle riittää piknik kaupunkialueella, toinen luottaa pallogrilliin ja kolmas haluaa täysvarustellun kesäkeittiön.

Ulkoilmassa kokkailevan pitää huolehtia paloturvallisuudesta ja siitä, ettei ruoka pääse pilaantumaan lämpimässä. Muuten kesäkokkailu taivasalla on huoletonta.

Valitse oma tyylisi nauttia ruuanlaitosta ulkona!

1. Piknik pelastaa kesäpäivän

Lapset haluavat eväsretkelle yhä uudestaan. Pakkaa kylmälaukkuun maittavaa syötävää, jonka voi asetella viltille kivaksi sormiruuaksi: mansikoita, suolakeksejä, juustoa, pieniä lihapullia, kanankoipisia.

Kertakäyttögrillissä voi käristellä nakkeja tai vaikka kreikkalaista grillijuustoa, mutta tarkista ennalta, että retkikohteessasi saa käyttää kertakäyttögrilliä. Kaikkialla avotulta ei saa tehdä, ja kertakäyttögrilli lasketaan avotuleksi.

Muista myös, että kertakäyttögrilliä ei saa laittaa kuumana roska-astiaan!

 2. Pallogrilli toimii aina

Pallogrillillä saat loihdittua herkut ilman grillimestarin koulutusta. Burgerit, pihvit, kasvikset ja kalat valmistuvat omassa tahdissaan, ja ne nostellaan suoraan ritilältä lautaselle nautittaviksi.

Pallogrilli sopii yhtä lailla kotipihaan kuin mökille, mutta parvekkeelle sitä ei voi palovaaran takia viedä.

  • Nosta hiilet pussista grilliin käsin. Näin pienikokoinen hiilimurska jää pussin pohjalle eikä päädy pallogrillin pohjalle ilmareikiä tukkimaan.
  • Pitkäkestoisin hiillos syntyy briketeistä eli puristehiilestä.
  • Grillauksen lopuksi sulje grillin kansi, avaa ilmanottoventtiilit ja anna hiilien palaa rauhassa loppuun.
  • Kerää grillituhka metalliämpäriin ja käytä se vaikkapa marjapensaiden lannoitukseen.

Puuhiilillä tunnin grillaus (2,5 kg) maksaa noin 3 euroa. Kustannus vaihtelee esim. hiilien/brikettien ostopaikan ja merkin mukaan.

3. Kunnon kesäkeittiö kestää aikaa

Vielä ehdit tekemään kesäkeittiön mökille – ulkokyökki on parhaimmillaan loppukesän pimenevissä illoissa.

Kesäkeittiö pitää suunnitella tuulelta ja sateelta suojaan sekä riittävän lähelle sähkönpistoketta, jotta ulkojatkojohdoilla saa virtaa valaisimiin, kahvinkeittimeen ja sähkögrilliin tai siirrettävään sähkölieteen.

Myös kaasugrilli voi olla kesäkeittiön sydän, mutta se pitää sijoittaa mahdollisimman kauas talosta ja huomioida paloturvallisuus. Nestekaasupullon lämpötila ei saa nousta yli 50 asteen eli sitä pitää varjella auringolta.

  • Tehokas sähkögrilli kuluttaa sähköä n. 2,5 kWh/tunti. Laskettuna kotitaloussähkön keskihinnalla 12 senttiä/kWh (myynti, siirto ja verot) tunnin käytön hinnaksi tulee noin 30 senttiä.
  • Kaasugrilli, jossa on kaksi poltinta, kuluttaa tunnin grillauksessa kaasua noin 500 g, jolloin grillaukselle kertyy hintaa noin 1 euro. *)

*) Hinnat ovat suuntaa antavia eikä niissä ole huomioitu esimerkiksi laitteiden hankintahintaa.

 

Myös kesällä kokkauksessa kannattaa säästää energiaa pienillä keinoilla

  • Kiehauta peruna- tai pastavesi vedenkeittimellä ennen kattilaan kaatamista. Sähköä kuluu jopa 30 % vähemmän kuin tavallisella liedellä, ja aikaakin säästyy.
  • Monet ruoat voi panna suoraan kylmään uuniin. Esilämmitys 200 asteeseen vie sähköä lähes yhtä paljon kuin tunnin lämpimänä pitäminen.
  • Kiertoilmauuni ei tarvitse esilämmitystä ja se paistaa noin 30 °C alemmassa lämpötilassa kuin tavallinen uuni.
  • Hyödynnä myös jälkilämpö: 200 asteeseen lämmitetty uunissa on vielä puolen tunnin jälkeen virran katkaisusta 120 astetta.

 

Lähteet: Motiva, Fortum

Näin säästät energiaa keittiössä

 

 

Lisää samasta aihealueesta

Muutto, Asuminen

   |   
Muutto on tutkitusti yksi elämän stressaavimpia tapahtumia, joka saa usein sykkeen kiihtymään jo ajatuksesta. Usein ongelmana on ajanpuute ja se, että muutto on ...
Lue lisää

Asuminen, Ympäristö

   |   
Kun muutto on tiedossa, on käsillä paras mahdollinen aika käydä tavaroita läpi ja kääntää uusi, puhdas sivu uudessa asunnossa. Karsiminen kannattaa aloittaa ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Muistan sen päivän elävästi. Seisoin tulevan kotini eteisessä ja katsoin ruskeaa lattialaattaa, seiniltä repsottavaa, beigeä lasikuitutapettia ja keittiökaappien ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Lasiastioiden, luonnon ikivihreiden kasvien ja led-valosarjojen yhdistelmä taikoo esiin satumaisen joulutunnelman. Täytä esimerkiksi muutama iso lasipurkki tai ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA