08.06.2018
3 Min

Uuteen kotiin vaivattomasti

Suomalaiset ovat Euroopan huippumuuttajia: täällä tehdään miljoona muuttoa vuodessa. Puolet muutoista tehdään pääkaupunkiseudun ja muun maan välillä.

Muutto liittyy usein elämäntilanteeseen, opiskeluun, perheen koon muuttumiseen tai työhön. Nuoret muuttavat paljon: Tilastokeskuksen mukaan yli puolet 20–29 -vuotiaista asuu vuokralla.

Vuokra-asuntoja tarjoavat niin kiinteistövälittäjät, yksityiset henkilöt kuin suuret asuntosijoittajatkin kuten SATO.

Vuokraatpa asunnon mitä kautta tahansa, samat asiat on syytä tarkistaa kaikkien kanssa. Tärkeimmät ensin:

 • Laske realistisesti, mihin sinulla on varaa
 • Selvitä, mitä muuta kuuluu sinun maksettavaksesi vuokran ja sähkölaskun lisäksi
 • Muista kotivakuutus, sillä se on aina ehtona asunnon vuokraamiselle
 • Lue vuokrasopimus huolellisesti. Tarkista erityisesti vuokravakuus, irtisanominen sekä vuokran korotusperuste.

Kerro, mitä haluat

Asunnon vuokraaminen tai vuokra-asunnon vaihtaminen on vaivatonta, sanoo SATOn vuokrauksen myyntipäällikkö Asta Immonen.

”Tärkeintä on kertoa meille, että etsii asuntoa. Kartoitamme tarpeet ja etsimme sopivan. Meille kaikki ovat tervetulleita koirien, kissojen ja käärmeidenkin kanssa. Tarkistamme luottotiedot, mutta merkintä luottotiedoissa ei välttämättä ole este vuokraamiselle”, Immonen kertoo.

Suurin osa asuntoa haluavista katsoo itse asuntoja verkosta, koska SATOn vapaat asunnot ovat siellä esillä osoitteineen ja pohjapiirroksineen.

”Kun sopiva asunto tai alue löytyy, SATOon voi jättää hakemuksen tai yhteydenottopyynnön. Myyntineuvottelijat auttavat juuri sopivan asunnon löytämisessä”, Asta Immonen sanoo.

Immonen korostaa, että asunnonvaihdossa ajoitus on tärkeä. Jos on kova hoppu, asunnon saa vaikka päivässä.

”Jos tarvitset asunnon jouluksi, sitä ei kannata alkaa hakea vappuna. Asuntoja vapautuu kuukausittain, emmekä tiedä tilannetta paria kuukautta pidemmälle.”

Muista tehdä sähkösopimus

Muista hoitaa sähkösopimus ajoissa uuteen kotiisi, jotta sähköt toimivat muuttopäivänä ja muutto sujuu mukavammin. SATOn asiakkaana voit tehdä edullisen sähkösopimuksen Fortumin kanssa.

”Meistä täällä SATOssa on mukavaa, että voimme tarjota asiakkaillemme helpon tavan saada myös uuden kodin sähköasiat kuntoon. Yhteistyömme Fortumin kanssa tuo asiakkaillemme uusiutuvaa energiaa, alennusta ensimmäisestä sähkölaskusta ja hintaturvan sähkön hinnalle”, Asta Immonen SATOsta sanoo.

SATOn vinkit muuttajalle

 1. Kiinnostaako kimppakämppä? Suurin osa SATOn vuokra-asunnoista tavallisia huoneistoja, mutta tarjolla on myös yhteisasumiseen sopivia asuntoja eli kimppakämppiä. Olisiko kiva asua yhdessä kavereiden kanssa?
 2. Entä senioriasunto? Jos tarvitset toimivan kodin, jossa liikkuminen apuvälineiden kanssa on helppoa, harkitse senioriasuntoa. Senioriasunnossa voi myös asua, vaikkei tarvitsi mitään apua, mutta haluaa asua hyvin rauhallisessa talossa. Alaikäraja on usein 55 vuotta.
 3. Nopeus palkitsee. Kaikki SATOn saatavilla oleva vuokra-asunnot näkyvät sato.fi-sivustolla. Jos tiedät, mitä haluat, pysy aktiivisena ja seuraa sivustoa. Halutuimmat asunnot parhailla paikoilla menevät hetkessä.
 4. Muuta kevyemmin. Käy läpi ennen muuttoa kaikki tavarasi ja mieti, mitä niistä haluat viedä uuteen kotiin. Käy läpi kaikki: vaatteet, astiat, paperit ja varastot. Erilaiset järjestelymetodit antavat vinkkejä, miten voit arvioida tavaroiden tarpeellisuuden.
 5. Kilpailuta kotivakuutus. Jokainen koti tarvitsee kotivakuutuksen. Kotivakuutus on aina vuokra-asunnon ehtona. Kilpailuta samalla kaikki vakuutuksesi, silloin saat parhaan hinnan myös uudelle kotivakuutukselle.
 6. Valitse oikea välittäjä. Kun myyt omistusasuntoa, älä valitse välittäjää suurimman hinta-arvion tai pienimmän välityspalkkion vaan kokemuksen perusteella. Kysy suosituksia myös ystäviltä ja työkavereilta.
 7. Kilpailuta pankkisi. Hae paras hinta asuntolainallesi. Jos sinulla on jo vanhassa lainassa pieni marginaali, älä suostu sen nostoon, vaikka ottaisit uutta lainaa.
 8. Säästä edes vähän. Sekä lainanlyhennyksen että vuokranmaksun jälkeen rahaa pitäisi jäädä säästötilillekin. Jos talouden yhteenlasketut bruttotulot ovat 50 000 euroa vuodessa, älä ota yli 150 000 euron velkaa, vaikka saisitkin sen pankista.

Etuja ja apua muuttajalle

Edullinen sähkösopimus Saton asiakkaille

Koosta juuri sinulle räätälöity muuttajan muistilista

Fortumin verkosivustolta löydät paljon vinkkejä ja apua muuttoon

New call-to-action