08.06.2018
1 Min

Valaise piha - viisi vinkkiä turvalliseen pihaan

1. Valaise askeleet

Portaat, kynnykset ja muut vaaranpaikat kannattaa valaista kohdevaloin. Kulkuväylät voi osoittaa kahdella tavalla: valaistaan polut ja tiet tai sitten puita, pensaita, kiviä tai kivetyksiä väylien ympärillä. Hyvä yleisvalo esimerkiksi autokatoksessa auttaa pitämään ei-toivotut vierailijat loitolla.

2. Suuntaa oikein

 

Valitse yleisvalaisin laajempiin kohteisiin, kuten nurmikolle, parkkipaikalle tai leikkialueelle. Kohdevalaisin valaisee puolestaan yksittäiset kohteet. Ota kuva valaistusta pihasta: huomaat kuvasta yhdellä vilkaisulla, onko pihalla häiritseviä valopisteitä tai pimeitä kohtia väärissä paikoissa.

3. Riittävä määrä

Suhteuta pihasi valaistus asuinympäristöön. Pimeällä maaseudulla tai haja-asutusalueella riittää  vähempikin valomäärä, kunhan tärkeät kohdat on valaistu ja liikkuminen on turvallista. Valaistus  kannattaa myös suunnitella niin, etteivät kaikki pihavalot syty yhdestä katkaisijasta vaan valomäärää voi säätää pimeyden mukaan.

4. Luota lediin

Valitse pihalle vain ulkokäyttöön tarkoitettua valaisimia ja pelkästään ledejä – muita valonlähteitä ei ulkovalaisimissa juuri enää käytetä. Ulos tarkoitetut ledit valaisevat hyvin myös kovassa pakkasessa eli sopivat oivallisesti Suomen talveen.

5. Leikittele valkoisen sävyillä

Valitse valon sävy valaistavan pinnan mukaan: Lämpimänväriset pinnat kuten luonnonkivet ja kivetykset valaistaan lämpimällä valkoisella valolla (3 000 K)*. Harmaat ja mustat rakennelmat valaistaan neutraalilla eli viileämmällä valkoisella valolla (4 000 K)*. Esimerkiksi puun valaisuun voi käyttää myös sävytettyjä vihertäviä tai sinertäviä valoja, mutta maltti on valttia: punaiseksi valaistuun kiveen kyllästyt viikossa.

Vinkit antoi valaistussuunnittelija Marko Knuuttila

*Valonlähteen värilämpötila ilmoitetaan Kelvin-luvulla (K): 3000 K on lämmin valkoinen ja 4000 K neutraali valkoinen.

 

Tilaa pihalle sopivia led-lamppuja helposti Fortum Storesta

 

 

New call-to-action