27.06.2022
4 Min

Löydä oma tapasi pyöräillä – hyödyt, varusteet ja parhaat reitit

Pyöräily on nopein tapa tutustua lähiympäristöön. Hyppää satulaan ja koe maisemanvaihdoksen stressiä poistava vaikutus! Terveysvaikutusten lisäksi pyöräily tuo myös vapautta: Et ole riippuvainen bussien aikatauluista ja oikealla reittivalinnalla voit usein välttää myös liikenneruuhkat. Aja pitkin nopeita baanoja tai suuntaa kohti metsäpolkuja, pysähdy missä haluat. 

Joko mennään?

Miksi pyöräillä?

Pyöräily on todellista hyötyliikuntaa, joka helpottaa elämää ja vapauttaa aikaa paikasta toiseen siirtymisissä. Missään muussa lajissa et taita kätevästi matkaa yli 15 kilometriä tunnissa ja siirry päästöttömästi työpaikalle tai käy ruokakaupassa treenin lomassa. Kaupunki-ympäristössä se on myös usein nopein tapa liikkua lyhyet matkat. Järkisyiden lisäksi pyöräily tuntuu ihanalta. Voit suunnitella parhaat maisemareitit ja nauttia siitä, kun raikas tuuli puhaltaa kasvoillesi ja jalat vahvistuvat. 

Vaikka kyseessä on lähtökohtaisesti yksilölaji, niin aina ei tarvitse pyöräillä yksin. Lähde lenkille kaverin kanssa tai ota lapsesi kätevästi mukaan treeneihin joko istuimeen tai pyöräkärryyn. Voitte pysähtyä reitin varrella idylliseen kahvilaan jäätelölle tai vaikka uimarannalle. 

On myös hyvä muistaa, että pyöräily on päästötön valinta, ja konkreettinen ilmastoteko taistelussa liikenteen hiilidioksidi- ja muita päästöjä vastaan. Erityisesti vähän huonommalla kelillä satulaan hypätessä kannattaa pitää mielessä pyöräilyn suotuisat ympäristövaikutukset, niin motivaatio kasvaa! 

Jos kaipaat mausteita ns. peruspyöräilyyn, niin kokeile erityyppistä pyörää tai vaikka pyöräsuunnistusta! Pyöräily on yllättävän monipuolinen laji, ja maastopyöräilyssä saat hyvän treenin myös yläkropalle. Sähköpyörällä puolestaan pääset pienemmällä vaivalla mäet ylös ja taitat pitkänkin matkan nopeammin kuin perinteisellä Jopolla. 

Tiesitkö jo nämä pyöräilyn terveyshyödyt?

Pyöräily sopii jokaisen arkeen ja viikonlopun seikkailuihin. Ei ole väliä, onko menopelisi kolmivaihteinen kaupunkipyörä, hybridi, maantiepyörä, gravel vai maastopyörä. Kaikilla kaksipyöräisillä saat vedettyä yhtä hyvän treenin terveyshyötyineen. Näin kroppasi kiittää pyöräilystä:

  • Syke nousee ja kestävyyskunto paranee, etenkin jos pyöräilet pidempiä matkoja. 
  • Alaraajojen lihaskunto kohenee. Polje itsellesi vahvat reidet, pakarat ja pohkeet!
  • Pyöräily on erinomaista palauttavaa treeniä ja rasitusvammojen riski on vähäinen. Jos kroppaa kolottaa, niin kokeile rullailla jäykät jalat auki palauttavalla, rennolla pyörälenkillä!
  • Pyöräily on mainio tapa aloittaa liikunta. Polvivaivat tai ylipaino eivät ole este, ja rasitusta voi säätää oman kunnon mukaan.
  • Masennusriski pienenee. Ulkoliikunta erityisesti metsäreiteillä tuo energiaa ja endorfiinit jylläävät. 
  • Nukut paremmin. Nukahtaminen helpottuu ja unen laatu paranee.

2019 - 8942 (1)

Valitse budjettiisi sopiva pyörä, mutta älä tingi lisävarusteista

Pyöräily on monen mielestä kilpavarustelua, vaikkei sen sitä tarvitse olla. On totta, että monen tonnin pyörällä matka taittuu joutuisammin, mutta itselle sopiva pyörä kannattaa valita budjetin, käyttötarkoituksen ja ajettavien kilometrien perusteella. 

Pakollisia hankittavia lisävarusteita ovat

  • Kypärä – Valitse omaan päähän sopiva, otsaa suojaava malli. Tarkasta, että malli on CE-hyväksytty. Kivannäköisiä vaihtoehtoja löytyy maantie- ja maastopyöräilyyn soveltuvista malleista skeittikypäriin.  
  • Lukko – Pyörä kannattaa lukita aina vähintään kahdella lukolla. Toinen lukoista voi olla vahvatekoinen ketju tai U-lukko, erityisesti jos pyöräsi on kallis.
  • Pumppu – Älä aja tyhjillä renkailla! Lattiapumpulla saat renkaisiin nopeimmin ilmaa. Pieni pumppu kulkee kätevästi mukana. Kyseessä ei ole monen kympin investointi, joten hanki vaikka molemmat. 
  • Valot – Etuvalo ja punainen takavalo ovat nykyään pakolliset. Saatavilla on sekä ladattavia että paristoilla toimivia malleja. Jos ajat paljon pimeällä, niin panosta tarpeeksi tehokkaaseen etuvaloon.

Lisäksi voit tarvita

  • Pyörälaukku – Älä hikoile reppu selässä, vaan kuljeta tavarat kätevästi pyörän sivulaukuissa. Erityisesti pidemmillä matkoilla ja työmatkapyöräilyssä teet pyöräilystä asteen verran mukavampaa.
  • Lokasuojat – Varaudu märkiin pyöräilykeleihin ja suojaa itsesi roiskuvalta ravalta. Melkein must, mikäli siistit vaatteet viehättävät.
  • Juomapulloteline – Lenkille lähtiessä ei tarvitse viritellä vesipulloa kangaskassiin, vaan pullon saa kätevästi polkiessa käsiinsä. 
  • Lapsen pyöränistuin tai pyöräkärry – Saatavilla monenlaisia malleja, painoraja tyypillisesti 15 tai 22 kg. Pyöräkärryyn saat usein kaksikin lasta kyytiin. Erityisesti laadukkaat pyöräkärryt ovat hintavia, joten kannattaa selvittää, löytäisitkö sellaisen käytettynä. Laatuun kuitenkin kannattaa panostaa: tukeva ja vakaa kärry helpottaa turvallista matkaamista.

2X9A8365 (1)

Pyöräilyreittisuositukset eri puolille Suomea

Suomessa on loistavia pyöräilyreittejä. Maisemat ovat vaihtelevia, korkeuserot Tour de Francea maltillisempia ja tiet yleisesti ottaen hyväkuntoisia.

Kokeile vaikka näitä:

Saariston rengastie

2–5 päivän kuuluisa kierros meri-ihmisten ykköskohteessa Turun saaristossa. Rengastien kulkija siirtyy saarelta saarelle välillä siltoja pitkin, välillä maantielauttojen, lossien ja yhteysalusten kyydillä. Rengastie kulkee Paraisten kaikkien pääsaarten läpi. Jokainen saari on ainutlaatuinen, ja reitiltä kannattaa myös poiketa, etenkin ulkosaaristo Jurmossa ja Utössä on upea vierailukohde.

Matkaa kertyy kokonaisuudessaan noin 250 km, jos seuraa vain pääteitä, josta ajomatkaa kertyy noin 200 km. Pieni Rengastie Seilin kautta on pituudeltaan 120 km, josta ajoa noin 100 km.

Helsinki haltuun pyörällä

Tutustu pääkaupunkiin fillarilla! Tiesitkö, että Helsingissä on jo kolme pyöräilyn pääreittiä eli baanaa – keskustassa, Käpylässä ja Kulosaaressa? Helsingistä löytyy lisäksi monenlaisia rantareittejä kahviloineen ja nähtävyyksineen. 

Kantakaupungin rantareitti kulkee nimensä mukaisesti pitkin keskustan rantoja, ja reitin varrelta löytyvät mm. Töölönlahti, Kaivopuisto ja Hietaniemen uimaranta. Matkaa kertyy 15 kilometriä, joten reitti sopii mainiosti vaikkapa viikonlopputekemiseksi perheen kanssa. 

Itäinen rantareitti on 23 kilometriä pitkä pyöräilyreitti Sörnäisistä Vuosaareen. Matkalla voit pysähtyä esimerkiksi Korkeasaaren eläintarhassa tai pulahtaa meriveteen sään salliessa.

Oulun pyörätiet

Tiesitkö, että Suomen pyöräilypääkaupunki on Oulu? Kaupungin pyörätien viittoihin on merkittynä etäisyyksien lisäksi numeroita, jotka tarkoittavat pyöräilyn pääreittejä. Oulusta löytyy peräti viisi pyöräilijöiden kehätietä, ja pyöräilyn pääreittejä on huikeat 12. 

Reitti 12

Jos et ole ennen käynyt Oulussa, niin tällä reitillä näet kaupungin ykköskohteet. Rotuaarilta lähtevä reitti kulkee Kauppatorin, Pikisaaren ja Hietasaaren viihtyisässä ympäristössä päättyen “pohjoisen Rivieralle” eli Nallikarin hiekkarannalle. Vain reilun kolmen kilometrin mittaisen reitin varrelle mahtuu kauniita merimaisemia, Pikisaaren käsityöläisalue sekä paljon viher- ja silta-alueita. Pro tip: Poikkea reitiltä Oulujoen suistossa sijaitsevalle Hupisaarten viheralueelle seuraten Kauppatorilta lähteviä opasteita.

New call-to-action