06.05.2018
1 Min

Marian ekologisen asumisen pelisäännöt

Maria Nordin ei kerta kaikkiaan pysty heittämään biojätettä tai metallia sekajätteen joukkoon. Ekologisuutta voi edistää ihan arkisin keinoin.

 

Jätteiden lajittelu ja kierrättäminen ovat Maria Nordinille elämäntapa, josta ei tingitä. Biojäteastia keittiön pöydällä täyttyy päivässä, koska nelihenkisessä perheessä syödään paljon kasviksia ja hedelmiä.
Metallille ja lasipurkeille on omat astiansa. 1705_maria_biojate_367px

”Äitini ihmettelee, miten meillä roskat ovat niin tarkasti ojennuksessa mutta muuten koti on sotkuinen. Minulle tulisi epäsiisti olo nimenomaan silloin, jos heittäisin ruuantähteitä tai metallipurkin sekaroskikseen. Muuten kotini on jatkuva prosessi, johon en suhtaudu turhan vakavasti”, Maria Nordin sanoo.

Yllättävän monella on edelleenkin vain yksi roska-astia kaikelle jätteelle.



”Minä laitan jopa leivänmuruset biojätteeseen, mutta ystäväni tunkee kaiken mahdollisen porkkanankuoria myöten sekajätteisiin! Pitäisi olla ympäristöpoliiseja, joille annettaisiin oikeus kurkkia ihmisten roskiksiin”, Nordin naurahtaa.

Nordinin 5- ja 7-vuotiaat lapset ovat oppineet ekologista elämäntapaa luontevasti ja loistaneet kierrätystietämyksellään.

”He haluavat toisinaan uusia leluja. Silloin mietimme, mitähän se lelun tekeminen ja kuskaaminen
luonnolta vaatii ja kannattaako sitä kuitenkaan ostaa. Yllättävän usein lapset miettivätkin asiaa sitten toiseen kertaan.”

Myös muovijätettä ekoperheessä syntyy, vaikka sitä pyritään välttämään viimeiseen asti. ”Muovi on luonnolle myrkkyä”, sanoo Nordin.

Työssään rakennusterveyden asiantuntijana Maria Nordin suosittelee savimaaleja muovia sisältävien sijaan. Muutenkin hän suosii luonnollisia pintamateriaaleja, kuten täyspuuta ja kiveä.


”Ne ovat useimmiten terveellisiä ihmiselle ja myös ekologisia”, Nordin sanoo.

Marian vinkit: 6 × ekoteko arjessa

  • Tyhjennä biojäteastia joka päivä, koska se alkaa haista nopeasti. Jos taloyhtiöllä ei ole biojäteastiaa, vaadi sellainen.
  • Käytä tiskatessa öljypohjaista palasaippuaa, koska nestemäisissä pesuaineissa on paljon vettä eikä veden kuskaamisessa ole mitään järkeä.
  • Vaatteita ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen – etenkin lastenvaatteita pestään ihan liikaa. Kokeile pyykin pesussa pesupalloa, joka muuttaa veden emäksiseksi ja lika irtoaa. Pesuaineet kuormittavat luontoa valtavasti.
  • Anna menneiden aikakausien näkyä kodissasi ja jätä huoletta osa sisutusremonteista väliin. Keittiötä ei tarvitse uusia jokaisen trendin mukaiseksi ja perintöhuonekalut ovat hienoja.
  • Sammuta turhat lamput ja punaiset valot laitteista. Wifinkin voi laittaa välillä pois päältä, vaikka muu perhe vähän älähtää.
  • Pieni koti on ekologinen. Kun teet kodin huonejaot uudestaan, tila alkaakin riittää.


Maria Nordin on rakennusterveyden asiantuntija, arkkitehti ja kahden lapsen äiti, jolle kierrättäminen on keskeinen osa elämänfilosofiaa.

New call-to-action