15.02.2022
4 Min

Miksi sähkön hinta on välillä korkealla?

Sähkön hinta on ollut viime vuosina hetkittäin  korkealla, ja heilahtelua on ollut runsaasti myös toiseen suuntaan - joskus jopa miinukselle. Moni on huomannut, että varsinkin pörssisähkön hinta vaihtelee aiempia vuosia enemmän. Mistä tämä hinnan vaihtelu johtuu? Avaamme syitä sähkön hinnan muutoksiin sekä keinoja, joilla voit itse vaikuttaa sähkölaskuusi silloin, kun hinta nousee.

Suomi on osa yhteispohjoismaista sähköjärjestelmää, johon vaikuttaa moni asia


Sähkön tuntihintaan vaikuttavat yhdessä monet tekijät, kuten kylmä sää, vesivoiman saatavuus sekä eri maiden energiapoliittiset päätöksetkin. Sähkön hinta määräytyy monisyisen kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan, mikä näkyy nopeimmin pörssisähkössä, sillä pörssisähkön tuntihinta perustuu aina kaupantekoon sähkön tuottajien ja ostajien välillä.

Suomi ei ole erillinen, riippumaton toimija sähkömarkkinoilla, vaan kuuluu yhteispohjoismaiseen sähköjärjestelmään, joka kytkeytyy myös Keski-Euroopan järjestelmään. Siksi myös meidän sähkön hintaamme vaikuttaa koko sähkömarkkina-alueen tapahtumat.

Tässä syitä, jotka vaikuttavat sähkön hintaan:

1. Muutokset maakaasun hinnassa ja ydinvoiman väheneminen

Sähköä tuotetaan myös maakaasulla Euroopassa, ja siksi maakaasun hinta vaikuttaa suoraan sähkön hintaan.

Esimerkiksi Saksassa poliittiset energiapäätökset ovat johtaneet vahvaan ydinvoiman  alasajoon. Saksassa on suljettu jo kolme ydinvoimalaa lyhyen ajan sisällä ja maa keskittyy nyt uusiutuvan energian kehittämiseen. Väliaikaisesti tilalle on otettu hiilivoimaa, jonka hiilidioksidipäästöistä maksetaan kalliisti päästökaupan mukaista hintaa. Tämäkin vaikuttaa suoraan sähkön hintaan.


2. Kylmä sää ja sademäärä

Kylmä sää nostaa sähkön kysyntää ja sitä kautta hintaa, ja siksi sähkön hinta onkin korkeammalla talvisin. Esimerkiksi keskimääräistä pidemmät pakkasjaksot saattavat nostaa hintaa.

Myös esimerkiksi Norjan suuret vesivarannot vaikuttavat sähkön hintaan. Jos takana on hyvin vähäsateinen kausi, tämä voi nostaa sähkön hintaa. 

3. Euroopan sähkömarkkinat sekä Suomen ja Ruotsin välinen sähkönsiirtokapasiteetti

Suomi kytkeytyy niin Keski-Euroopan että Ison-Britannian sähkömarkkinoihin sähkönsiirtoyhteyksien kautta. Näiden markkina-alueiden sisällä tapahtuva hintojen muutos vaikuttaa sähkön hintaan myös Suomessa sekä muualla pohjoismaissa. 

Sen lisäksi pohjoisen Suomen ja Ruotsin väliset sähkönsiirtoyhteydet ovat tällä hetkellä vajaat tarpeeseen nähden. Kun maiden välinen sähkönsiirtokapasiteeetti on riittämätön, sähkön aluehinta on noussut erityisesti Suomen puolella. Uuden sähkönsiirron rajajohdon maiden välille on määrä valmistua vuonna 2025.

Voit lukea lisää sähkön hinnan nousuun vaikuttavista syistä  täältä.

 

200423_FORTUM_13_080-1

Mihin suuntaan sähkön hinta liikkuu tulevaisuudessa?

Hinnanmuutokset näkyvät aina ensimmäisenä pörssisähkösopimuksissa. Kuitenkin yleinen hintataso vaikuttaa ajan myötä myös kiinteän hinnan sähkösopimuksiin. Kuten yllä kävi ilmi, hinta määräytyy niin monen tekijän mukaan, että kehityssuuntaa pitkälle tulevaisuuteen on hankala ennustaa.

Sen sijaan kannattaakin aina tilanteen ja hintojen muuttuessa tarkistaa, millainen sopimus palvelee sinua kyseisellä hetkellä parhaiten – näin pystyt vaikuttamaan kuitenkin omaan sähkölaskuusi.

Mitä kuluttajana voit tehdä sähkön hinnan heitellessä?

 
1. Jos sinulla on pörssisähkösopimus Tarkka, voit lukita tuntihinnoitellun sopimuksesi väliaikaisesti kiinteähintaiseksi Hintatakuu-lisäpalvelun avulla.

2. Jos yksittäinen lasku tuntuu suurelta, voit halutessasi tasata sähkölaskujesi saldoa kuukausitasolla. Fortum Maksujousto on palvelu, jonka avulla voit valita tavallista sähkölaskua vapaammin, milloin maksat ja kuinka paljon maksat kerralla. Voit myös ilman korkoja tai lisäkuluja jättää yhden kuukausimaksun väliin ja maksaa sähkönkäytöstä myöhemmin.

3. Pörssisähkö on pitkällä aikavälillä ollut edullisin tuotteemme, mutta hintavaihtelu on nyt suurta tunneittain. Jos haluat vakautta hintaan, suosittelemme Takuu-sopimusta. Takuulla saat saman hinnan 2 vuoden ajaksi – se on hyvä vaihtoehto, jos kaipaat vakautta, sillä tässä sopimusvaihtoehdossa vaihtelut sähkön pörssihinnassa eivät vaikuta sinuun. 

4. Jos kaipaat energiasäästövinkkejä, niitä löydät täältä. Jos haluat myös ymmärtää omaa sähkönkulutustasi paremmin, voit seurata sitä helposti Oma Fortumista - joko kirjautumalla nettisivujemme kautta, tai lataamalla sovelluksen puhelimeesi. 

5. Asiakaspalveluumme voit olla yhteyksissä myös silloin, jos haluat varmistaa, että sinulla on nykyiseen tilanteeseen paras sopimus käytössäsi.

Lue lisäpalveluista lisää nettisivuiltamme klikkaamalla tuotteen nimeä yllä, tai ota suoraan yhteyttä asiakaspalveluumme. Yllämainitut tuotteet ovat lisättävissä jo olemassa olevaan sopimukseen asiakaspalvelun kautta. 

200423_FORTUM_08_154 1 (2)

Tavoitat asiakaspalvelumme numerosta 0200 19000 (pvm/mpm). Palvelemme maanantaista perjantaihin klo 8-17.

Voit myös jutella nettisivuillamme virtuaaliselle avustajallemme, chatbot Milolle. Milo voi esimerkiksi tarkistaa, voiko sähkölaskullesi antaa lisää maksuaikaa, ja tekee muutoksen, jos niin haluat. Jos Milo ei osaa auttaa, se yhdistää sinut asiakaspalvelijallemme. Tavoitat Milon täältä

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

Lue myös:

Korkea sähkölasku huolestuttaa  - mitä voit asiakkaana tehdä?

Mistä tietää, että oma sähköyhtiö on toimintavarma vaikeina aikoina?

 

New call-to-action