19.10.2022
4 Min

Mitä on SER-jäte ja miten se kierrätetään?

Hiustenkuivaaja ei enää käynnisty. Laatikon pohjalta löytyy useita vanhoja kännyköitä pyörimästä, joilla ei tee enää mitään. Pesukone on tullut elinkaarensa päähän. Nämä kaikki ovat SER-jätettä. Mutta mitä se SER-jäte oikein on ja mitä sille oikein pitäisi tehdä?

SER on lyhenne ja tulee sanoista sähkö- ja elektroniikkalaiteromu. Tiivistetysti voidaan sanoa, että SER-kierrätykseen kuuluvat kaikki laitteet, jotka ovat toimineet sähköllä, akulla tai paristolla sekä LED-putket. SER-jätteen joukkoon eivät kuulu vaaralliset jätteet kuten akut ja paristot tai muu kaatopaikkajäte. Mikäli sinua mietityttää, onko jokin tuote SER-jätteeseen kuuluva vai ei, voit kurkata sen merkinnöistä löytyykö sieltä jostain mainita SER kierrätyksestä (englanniksi WEEE eli waste from electrical and electronic equipment) tai roskapönttöä kuvaava erilliskierrätysmerkintä, joka tarkoittaa, että tuotetta ei saa laittaa tavalliseen jätteeseen vaan se tulee kierrättää asianmukaisesti.

Vanhoja sähkö- ja elektroniikkalaitteita ei saa laittaa taloyhtiöiden tavallisiin jäteastioihin tai sekajätteen sekaan, vaan ne tulee toimittaa niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin. Tällaisia vastaanottopisteitä löytyy esimerkiksi monista keskitetyistä kierrätyspisteistä, kauppakeskuksista, elektroniikkamyymälöistä ja taloyhtiöiden on myös mahdollista hankkia oma astia SER-jätettä varten. Kaikilla Euroopassa elektroniikkaa maahantuovilla ja valmistavilla yrityksillä on tuottajavastuulainsäädännön nojalla vastuu huolehtia laitteista myös niiden elinkaaren loppupäässä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yritykset ottavat vastaan kuluttajien käytöstä poistetut laitteet ja toimittavat ne sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kierrätykseen.

As-recycle138500476

SER-jätteen kierrätys on erityisen tärkeää sillä se vähentää luonnon kuormitusta. Monet laitteidemme vaatimista raaka-aineista ovat käymässä maailmassa vähiin, mutta laitteita kierrättämällä saamme ne hyödynnettyä uudelleen. Itse asiassa, 99 prosenttia kierrätyksestä saaduista materiaaleista pystytään jatkokäyttämään. Pirkanmaan ELY-keskus ylläpitää tilastoa Suomen sähkö- ja energialaite kierrätyksestä. Suomi on SER-jätteen keräysasteeltaan Euroopan kärkeä. Vuodesta 2019 lähtien keräystavoite kotitalouksien jätteelle on ollut 65 prosenttia edellisten kolmen vuoden aikana markkinoille laskettujen laitteiden keskiarvosta. Vuonna 2020 yhdyskuntajätekertymä SER-jätteen osalta oli 57 477 tonnia.

SER-jätteelle on olemassa eri kategorioita. Pieniä, alle 25 cm kokoisia laitteita voi jättää veloituksetta kaikkiin SER-kierrätyspisteisiin, mutta kaikki kierrätyspisteet eivät pysty ottamaan vastaan isoja (korkeudeltaan tai leveydeltään yli 25 cm kokoisia) kodinkoneita, kuten pesukoneita tai jääkaappeja niiden koon takia. Niiden kohdalla kannattaa aina tarkastaa ensin minne laitteen voi jättää. Myymälät ottavat usein vastaan näitä laitteita, kun sieltä ostaa uuden tilalle ja isoja laitteita hankkiessa, kannattaa myös tarkastaa onko kaupalla mahdollisesti palvelua vanhan poisviennistä ja hävittämisestä kotiinkuljetuksen yhteydessä.

Isoja laitteita voi toimittaa myös paikallisille isompia laitteita vastaanottaville kierrätysasemille. Lisäksi osassa kaupungeista liikkuu kiertäviä kierrätysautoja tai löytyy palveluita, jotka noutavat laitteet kotoa eli kannattaa tarkastaa oman alueen tarjonta mikäli kotoa löytyy turhia laitteita. Puhelimille, tietokoneille, kameroille ja muille mahdollisesti henkilökohtaisia tietoja sisältäville laitteilla löytyy omat kierrätyskanavansa, mikäli haluaa hävittää ne tietoturvallisesti. Osa kierrätyspisteistä ja jätettä vastanottavista myymälöistä tarjoaa mahdollisuuden jättää nämä laitteet erilliseen tietoturva-kierrätykseen, josta laitteet ohjautuvat tyhjennettäväksi ennen kierrätystä.

Mikäli haluat kierrättää laitteen, joka toimii vielä, voi sen koittaa itse vaikkapa myydä kirpputorilla tai lahjoittaa esimerkiksi internetin kauppapaikkojen kautta. Mikäli ne eivät tunnu itselle sopivilta vaihtoehdoilta, kannattaa laite toimittaa paikalliseen kierrätysmyymälään tai muulle käytettyjä laitteita vastaanottavalle taholle. Vaikka kiertotalous on jo tovin ollut nouseva trendi, tähän asti käytettyjen kodinkoneiden kauppa on Suomessa keskittynyt pääasiassa kirpputoreille, nettipalstoille sekä kierrätyskeskuksiin. Tilastoja tällaisesta kaupasta ei ole juurikaan olemassa, mutta viime aikoina jälleenmyyjät ovat havainneet käytettyjen laitteiden kaupalliset mahdollisuudet ja alkaneet kehittää omia käytettyjen laitteiden kierrätys- ja jälleenmyyntikanaviaan.

Myös nämä artikkelit saattavat kiinnostaa sinua:

Kodinkoneiden sähkönkulutus – tiedätkö, paljonko laitteesi kuluttavat? 
Mikä on vaarallista jätettä – ja mitä sille pitää tehdä?
Kodin sähköturvallisuus: Turvallinen sähkölaitteiden käyttö säästää sekä ympäristöä että lompakkoa

 

 

New call-to-action