14.03.2022
5 Min

Kodinkoneiden sähkönkulutus – tiedätkö, paljonko laitteesi kuluttavat?

Kodinkoneita kehitetään jatkuvasti yhä energiatehokkaammiksi, yhä kunnianhimoisemmin. Se onkin oikea suunta, sillä kodinkoneiden määrän kasvaessa on jo ympäristönkin kannalta tärkeää panostaa energiatehokkaisiin laitteisiin, jotka hyvin hoidettuna ovat käytössä pitkään. Mutta tiedätkö, paljonko tutut kodinkoneet oikein kuluttavatkaan sähköä ja miten voit itse vaikuttaa siihen? Siitä otetaan nyt selvää.

Sähkönkulutukseen vaikuttaa moni asia yhdessä 

Kodinkoneen iällä on tekniikan kehittyessä totisesti merkitystä: Jos keittiössäsi hurisee vanha pakastin, sen kulutus saattaa olla jopa kolminkertainen uuteen verrattuna.  

Iän lisäksi sähkönkulutukseen vaikuttavat meidän erilaiset tapamme käyttää laitteita. Yksi haluaa pestä päällä olleet vaatteet päivittäin, toinen sietää rauhassa pyykkivuoren kasvamista. 

Ihan pienilläkin muutoksilla voi olla vaikutusta kulutukseen. Esimerkiksi laitteiden oikeanlaisella sijoittamisella: jääkaappi ei kuulu lämpöä hohkaavan lieden viereen tai niin tiiviisti seinää vasten, ettei ilma kierrä sen ympärillä. Kodinkoneet kaipaavat myös säännöllistä puhdistusta ja muita käyttöoppaan mukaisia huoltotoimenpiteitä. Näin sähköä kuluu vähemmän, koneet säilyttävät tehonsa, koneen elinkaari pitenee ja uuden laitteen osto siirtyy.  

083 Fortum 2013 Lohja LOW RES (1)

Energiamerkintä auttaa vertailussa

Oikeastaan kodinkoneiden kuluttama sähkömäärä tulee aika pitkälti määriteltyä jo kodinkonekaupassa uuden laitteen ostohetkellä. Laitteiden kyljessä oleva värikäs energiamerkintätarra auttaa vertailemaan laitteiden energiankulutusta – samalla se voi innostaa valitsemaan mahdollisimman vähän kuluttavan koneen.

Energiamerkintöjä uusitaan parhaillaan ja 2021 ensimmäisenä uuden merkinnän saivat jääkaapit, pakastimet, jääkaappipakastimet, viinikaapit, astian- ja pyykinpesukoneet, televisiot ja näytöt. Asteikko on A-G ja entiset A:n perässä olevat tähdet ovat poistuneet. Parhaan A-luokan energiankulutus on sillä tasolla, että nykyisistä laitteista sitä ei vielä saavuta yksikään – valmistajilla on siis tavoitteita!

Testaa, oletko sinä sähkövelho, joka tietää kodinkoneiden sähkönkulutuksen tismalleen!

Kylmälaitteiden kulutus on suuri, koska ne ovat jatkuvasti päällä

Yksiön sähkönkulutuksesta voivat kylmälaitteet ahmaista jopa 30%, kun saunallisessa kaksiossa niiden kulutus kokonaisuudesta on n. 16 %. Kylmälaitteiden korkea sähkönkulutus johtuu siitä, että ne ovat päällä 24/7 vuoden jokaisena päivänä. Siksi juuri kylmälaitteiden kohdalla energiamerkinnän huomioiminen ostotilanteessa on merkityksellistä.

Esimerkkejä kylmälaitteiden sähkönkulutuksesta:

 • Jääkaappi 0,3–0,8 kWh/vrk
 • Jääkaappi-pakastin 0,8–1,6 kWh/vrk
 • Pakastin 0,5–1,5 kWh/vrk

Säästövinkit: Huolehdi laitteiden ihannelämpötiloista: jääkaappi 2–6 °C ja pakastin -18 °C. Sijoita laitteet kauemmas lämmönlähteistä, kuten uunista ja pattereista. Jäähdytä ruoka ennen sen laittamista jääkaappiin tai pakastimeen.

171027Fortum-3062 (1) (1)

Liesityyppi vaikuttaa kulutukseen dramaattisesti

Onko kotonasi vielä perinteinen valurautaliesi? Tiesitkö, että sähkönkulutuksen kannalta se ei ole säästeliäin vaihtoehto, vaikka liesi muuten toimisikin moitteettomasti? Sähkönsäästö valurautalieteen verrattuna on keraamisella liedellä 20 % ja induktioliedellä jopa 40 %.

Esimerkkejä ruoan kypsennykseen liesien ja uunien sähkönkulutuksesta:

 • Sähköliesi 1–2 kWh/vrk (mukana sekä uunin että lieden käyttö)
 • Induktioliesi 0,6–1,2 kWh/vrk (mukana sekä uunin että lieden käyttö)
 • Mikroaaltouuni 0,12–0,2 kWh/10 min

Säästövinkit: Hyödynnä kuuman levyn jälkilämpö ja sammuta virta jo hieman ennen kuin ruoka on valmista. Tee uunissa isompia eriä kerralla ja vältä uuninluukkujen avaamista, ettei lämpö karkaa. Tiesitkö muuten, että monet pataruoat hautuvat edullisemmin induktioliedellä kuin sähköuunissa?

Airfryer on nopea ja tehokas

Keittiön uusi tulokas ilmafriteerauskeitin Airfryer (tuttavallisemmin pöhötin) on monitaituri, jolla voi paistaa, paahtaa, grillata ja leipoa. Pienessä laitteessa ruoan valmistaminen onkin varsin energiatehokasta. Työtehoseura testasi kaksi laitetta. Pakastekalapuikkojen valmistus kulutti sähköä noin 0,3 kWh, uunijuurekset noin 0,5 kWh ja pakasteranskalaisten kypsentäminen 0,12 kWh.

Sen sijaan sähköuuni vie sähköä keskimääräisesti 1,5–2 kWh tunnissa. Jos pakastekalapuikot, uunijuurekset ja pakasteranskalaiset olisi valmistettu tavallisessa uunissa, uunia olisi pidetty päällä todennäköisesti tunnin tai enemmänkin eli sähköä olisi kulunut vähimmilläänkin yli 1,5 kWh, kun Airfryer kulutti ruokiin 0,92 kWh.

Keittiön pienkoneissa kulutuskin on pientä

Kahvinkeittimessä sähköä kuluu enemmän kuumenemisvaiheeseen kuin kahvin lämpimänä pitämiseen. Silti kahvin siirtämistä termoskannuun voi harkita sekä parempana säilyvän maun että sähkönsäästön kannalta.

Vedenkeittimen nopeutta ja energiataloudellisuutta kannattaa hyödyntää laajasti. Esimerkiksi perunoiden keitinvesi kuumenee vedenkeittimellä nopeammin ja vähemmällä energialla kuin liedellä.

 Esimerkkejä keittiön pienkoneiden sähkönkulutuksesta:

 • Kahvinkeitin 0,1 kWh/10 min
 • Vedenkeitin 0,1 kWh/5 min
 • Leivänpaahdin 0,1 kWh/10 min
 • Vohvelirauta 0,2 kWh/10 min

Säästövinkit: Uutta kahvinkeitintä ostaessasi tarkista, että siinä on automaattinen virrankatkaisu. Huolehdi säännöllisesti kahvinkeittimen kalkinpuhdistuksesta, sillä kalkki hidastaa kahvin valmistusta ja siten lisää sähkönkäyttöä. Kurkkaa esimerkiksi Marttojen ohjeet kahvinkeittimen ja vedenkeittimen puhdistukseen.

Pese aina täysiä koneellisia

Veden kulutuksen kannalta käsin tiskaaminen ei todellakaan kannata: Astioiden pesu ja huuhtelu käsin voi kuluttaa vettä 35–140 litraa, kun astianpesukoneessa vettä kuluu vain 6–17 litraa. Uutta astianpesukonetta ostaessasi tarkista pesuohjelmien kesto. Eko-ohjelmissa astiat pestään matalammassa lämpötilassa, jolloin se kestää kauemmin – ja tällöin on hyvä ottaa huomioon, että konetta ei saa jättää valvomatta yksin kotiin.

Esimerkkejä pesukoneiden sähkönkulutuksesta:

 • Astianpesukone 0,6–1,6 kWh/kerta
 • Pyykinpesukone 0,6–1,8 kWh/kerta 

Säästövinkit: Liitä astianpesukone lämminvesiliitäntään ja säästät sähkönkulutuksessa 50 % kylmävesiliitäntään verrattuna. Poista likaisista astioista vain ruoantähteet, huuhtelua ei tarvita. Pese aina täysiä koneellisia sekä pyykkiä että astioita.

Radiator_0664 (1) (1)

Läppäri ja kännykkä eivät paljoa kuluta – kiinnitä huomiota laturin käyttöön

Jos pärjäät kotona läppärillä, niin hyvä! Sen sähkönkäyttö on nimittäin pöytätietokoneeseen verrattuna murto-osa.

Pidätkö läppärin tai kännykän laturia pistorasiassa aina kuin mahdollista, vaikka varsinaiseen lataukseen kuluisikin vain tunti? Tapa kannattaisi muuttaa. Energian kulutus on kyllä vähäistä, mutta hukkakulutusta syntyy – ja jos kaikki Suomen kännykkälaturit ovat koko ajan pistorasiassa, syntyy yksittäisten ihmisten pienestä kulutuksesta suuri yhteenlaskettu kilowattimäärä hukkaenergiaa. 

Esimerkkejä kodin älylaitteiden sähkönkulutuksesta:

 • Kannettava tietokone 0,03 kWh/tunti
 • Pöytätietokone 0,13–0,18 kWh/tunti
 • Tablet 0,003 kWh/päivä
 • Älypuhelimen lataus tyhjästä täyteen 0,2–0,6  kWh/kerta

LED-televisioiden sähkönkulutus pientä

Vaikka nykypäivän televisiot ovat yhä isompia, on niiden energiankulutus onneksi kulkenut päinvastaiseen suuntaan. Uusi, 42-tuumainen LED-tv käyttää enää pienen osan sähköä verrattuna aiempaan pulleaan kuvaputkitelevisioon.

 Esimerkkejä LED-television sähkönkulutuksesta:

 • LED-televisio 42 tuumaa 0,04–0,1 kWh/tunti
 • LED-televisio 55 tuumaa 0,08–0,14 kWh/tunti

Säästövinkki: Myös valmiustilassa oleminen kuluttaa jonkin verran sähköä. Jos televisioon on kytketty useampia laitteita, kannattaa hankkia jatkojohto, jossa yhdellä napinpainalluksella virta katkeaa kaikista laitteista. 

Pienten tapojen muutoksella saat aikaan yllättävän suuren säästön

Kun uutta laitetta hankkiessa ostaa niin energiatehokkaan kodinkoneen kuin omalla budjetilla pystyy, huoltaa ja käyttää laitteita oikein ja poimii muutamat säästövinkit arkeensa uusiksi tavoiksi, sähköä kuluu vuositasolla jo huomattavasti vähemmän. Sähkönsäästö tarkoittaa säästöä niin kukkarolle kuin ympäristölle. Mitkä vinkit sinä voisit ottaa käyttöösi tästä artikkelista? 

Lue lisää:

Tietoa keittiökoneiden sähkönkulutuksesta ja vinkkejä energiansäästöön

Sähkönkulutus yksiössä, kaksiossa ja omakotitalossa

 

Joko sinusta tuntuu, että kodinkoneiden sähkönkulutuksen ymmärrys on hallussa tai ainakin lähes?

Kokeile hauskalla testillä, osaatko laittaa kodinkoneet oikeaan järjestykseen sähkönkulutuksen mukaan

Pikku juttu antaa helppoja ekovinkkejä arkeen

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa Fortumin uutiskirje