14.03.2022
14 Min

Kodinkoneiden sähkönkulutus – tiedätkö, paljonko laitteesi kuluttavat?

Arkemme toimii sähkölaitteilla, mutta tiedätkö kuinka paljon mikäkin tuttu kodinkone käyttää energiaa? Mikä laite on energiasyöppö ja mikä höyhensarjalainen? Kokosimme yhteen suuren sähkölaitevertailun, josta näet kodinkoneiden energiankulutuksen. Miten voit itse vaikuttaa sähkönkulutukseen ja mitä kannattaa ottaa huomioon uusia laitteita hankkiessasi? 

Mikä merkitys kodinkoneiden valinnalla on?

Kodinkoneita kehitetään jatkuvasti yhä energiatehokkaammiksi, yhä kunnianhimoisemmin. Se onkin oikea suunta, sillä kodinkoneiden määrän kasvaessa on niin sähkölaskun kuin ympäristön kannalta tärkeää panostaa energiatehokkaisiin laitteisiin, jotka hyvin hoidettuna ovat käytössä pitkään. Energiamerkintä auttaa kertomalla, millainen on kyseisen laitteen energiankulutus verrattuna sen lajitovereihin eli muihin vastaaviin laitteisiin. Nyt otetaan selvää, minkä verran mikäkin laite kuluttaa keskimäärin energiaa!

Alta pääset oikopolkua sinua kiinnostaviin osioihin artikkelissa: 
Miten sähkölaitteiden käyttöperusteinen sähkönkulutus lasketaan? 
Keittiö – kylmälaitteet kuluttavat paljon, koska ne ovat jatkuvasti päällä 
Pyykinpesu ja siivous – lämpöasteilla on väliä
Olohuone –  LED-televisioiden sähkönkulutus pientä 
Työhuone –  Läppäri ja kännykkä eivät paljoa kuluta 
Muut kodin sähkölaitteet –  kovalle saunojalle kovempi lasku 
Kaikkien laitteiden energiankulutus 
Sähkönkulutukseen vaikuttaa moni asia yhdessä 

Miten sähkölaitteiden käyttöperusteinen sähkönkulutus lasketaan? 

Sähkölaitteiden sähkönkulutuksen keskiarvo lasketaan laitteen käyttötarkoituksen mukaan. Toiset laitteet ovat koko ajan päällä, kuten pakastin, ja toisia, kuten vedenkeitintä, käytetään vain vähän aikaa kerrallaan. Siksi kodinkoneiden käyttöperusteinen sähkönkulutus lasketaan yleensä joko vuorokausikulutuksen tai käyttöajan mukaan, joka voi olla laitteesta riippuen 5 minuuttia – 1 tunti. 

Sähkölaitteen perusenergiankulutus (kWh) lasketaan kertomalla laitteen teho (kW) aikayksiköllä, eli tunnilla (h). Jos laitetta tavanomaisesti käytetään kerralla vähemmän tai enemmän aikaa kuin tunnin, todellinen sähkönkulutus saadaan joko jakamalla ensin tunti todellisella käyttöajalla tai kertomalla se niin monella tunnilla, kuin laitetta käytetään.

Esimerkki laskukaavasta, jos käyttöaika on vähemmän kuin tunnin:

Kahvinkeittimen teho on 0,6 kW. Eli sähkönkulutus on 1 h x 0,6 kW = 0,6 kWh. Laitteen keskivertokäyttöaika on kuitenkin 10 minuuttia.
Sähkönkulutus tälle käyttöajalle lasketaan jakamalla ensin tunti oikealla käyttöajalla: 60 min/ 10 min = 6. Sitten jaetaan sähkönkulutus saadulla luvulla: 0,6 kWh / 6 = 0,1 kWh. Eli kahvinkeittimen sähkönkulutus 10 minuutin ajalle on 0,1 kWh.

Lue myös: Mikä on kWh ja mitä muut sähkötermit tarkoittavat?


Tiedätkö sinä, paljonko kodinkoneesi kuluttavat sähköä?

Tee hauska Sähkövelho-testimme!

Keittiö – kylmälaitteiden kulutus on suuri, koska ne ovat jatkuvasti päällä 


Yksiön sähkönkulutuksesta voivat kylmälaitteet ahmaista jopa 30 %, kun saunallisessa kaksiossa niiden kulutus kokonaisuudesta on n. 16 %. Kylmälaitteiden korkea sähkönkulutus johtuu siitä, että ne ovat päällä 24/7 vuoden jokaisena päivänä. Siksi juuri kylmälaitteiden kohdalla energiamerkinnän huomioiminen ostotilanteessa on merkityksellistä.

Säästövinkit: Huolehdi laitteiden ihannelämpötiloista: jääkaappi 2–6 °C ja pakastin -18 °C. Jos voit, sijoita laitteet kauemmas lämmönlähteistä, kuten uunista ja pattereista. Jäähdytä ruoka ennen sen laittamista jääkaappiin tai pakastimeen.

Sähkölieden ja induktiolieden välillä on tuntuva ero sähkönkulutuksessa

Onko kotonasi vielä perinteinen valurautaliesi? Tiesitkö, että sähkönkulutuksen kannalta se ei ole säästeliäin vaihtoehto, vaikka liesi muuten toimisikin moitteettomasti? Sähkönsäästö valurautalieteen verrattuna on keraamisella liedellä 20 % ja induktioliedellä jopa 40 %. Sähköliesi vie keittiökoneiden ryhmässä eniten energiaa vuorokausitasolla laskettuna (1–2 kWh/vrk). Tähän kulutukseen on laskettu mukaan niin uunin kuin lieden käyttö. Sen sijaan induktiolieden sähkönkulutus on vain 0,6–1,2 kWh/vrk.

Säästövinkit: Hyödynnä kuuman levyn jälkilämpö ja sammuta virta jo hieman ennen kuin ruoka on valmista. Tee uunissa isompia eriä kerralla ja vältä uunin luukun avaamista, ettei lämpö karkaa. Tiesitkö muuten, että monet pataruoat hautuvat edullisemmin induktioliedellä kuin sähköuunissa?

Fortum-kodinkoneiden-sahkonkulutus-keittio

Keittiön laitteiden sähkönkulutus taulukkona

Sähköliesi

Induktioliesi/-uuni 

Jääkaappi-pakastin

Jääkaappi

Pakastin

Astianpesukone

Yleis/monitoimikone

Sähkövatkain

1–2 kWh/vrk

0,6–1,2 kWh/vrk

0,3-0,8 kWh/vrk

0,3–0,8 kWh/vrk

0,5–1,5 kWh/vrk

0,6–1,6 kWh/kerta

0,07 kWh/h

0,03 kWh/h

Airfryer

Leivänpaahdin

Liesituuletin

Parilla tai vohvelirauta

Mikroaaltouuni

Vedenkeitin

Kahvinkeitin

0,3 kWh/ 10-15 min

0,1 kWh/ 5 min

0,2 kWh/h

0,2 kWh/10 min

0,12–0,2 kWh/10 min

0,1 kWh/5 min

0,1 kWh/10 min

 

Keittiön pienkoneissa kulutuskin on pientä

Kahvinkeittimessä sähköä kuluu enemmän kuumenemisvaiheeseen kuin kahvin lämpimänä pitämiseen. Silti kahvin siirtämistä termoskannuun voi harkita sekä parempana säilyvän maun että sähkönsäästön kannalta. Vedenkeittimen nopeutta ja energiataloudellisuutta kannattaa hyödyntää laajasti. Esimerkiksi perunoiden keitinvesi kuumenee vedenkeittimellä nopeammin ja vähemmällä energialla kuin liedellä.

Vaikka vedenkeitin säästää sähköä kokonaisuudessa, sen hetkellinen, intensiivinen kertakuormitus lyhyelle viidelle minuutille on kohtuullisen korkea (0,1 kWh/ 5 min).  Jos päällä ovat yhtä aikaa vaikkapa astianpesukone, valot ja liesi – ja naksautat vedenkeittimen päälle – saattaa etenkin pienemmän keittiön sähköpiiri kuormittua liikaa, ja keittiön sähköt katketa hetkeksi kokonaan. Muista siis varmuudeksi ajoittaa vedenkeittimen käytön niin, ettei yhtä aikaa päällä ole useampia muita suurempia virrankuluttajia. Sen sijaan monen arkinen ystävä, kahvinkeitin, sijoittuu virrankulutuksessa keskisijoille, kun yhden käyttökerran ajaksi lasketaan keskimäärin 10 minuuttia.

Säästövinkit: Uutta kahvinkeitintä ostaessasi tarkista, että siinä on automaattinen virrankatkaisu. Huolehdi säännöllisesti kahvinkeittimen kalkin puhdistuksesta, sillä kalkki hidastaa kahvin valmistusta ja siten lisää sähkönkäyttöä. Kurkkaa esimerkiksi Marttojen ohjeet kahvinkeittimen ja vedenkeittimen puhdistukseen.

 

Airfryer on nopea ja tehokas

Uudempana laitteena Airfryer ( 0,3 kWh/ 10-15 min) on varsin energiatehokas ruoan valmistukseen uuniin verrattuna. Mikroaaltouunin keskivertokäyttöaika (0,12–0,2 kWh/10 min) on laskettu kymmeneksi minuutiksi vuorokaudessa, mihin mahtuu yleensä useamman aterian lämmitys.  

Ilmafriteerauskeitin Airfryer on monitaituri, jolla voi paistaa, paahtaa, grillata ja leipoa. Pienessä laitteessa ruoan valmistaminen onkin varsin energiatehokasta. Työtehoseura testasi kahta laitetta. Pakastekalapuikkojen valmistus kulutti sähköä noin 0,3 kWh, uunijuurekset noin 0,5 kWh ja pakasteranskalaisten kypsentäminen 0,12 kWh.

Sen sijaan sähköuuni vie sähköä keskimääräisesti 1,5–2 kWh tunnissa. Jos pakastekalapuikot, uunijuurekset ja pakasteranskalaiset olisi valmistettu tavallisessa uunissa, uunia olisi pidetty päällä todennäköisesti tunnin tai enemmänkin eli sähköä olisi kulunut vähimmilläänkin yli 1,5 kWh, kun Airfryer kulutti ruokiin 0,92 kWh.

Astianpesukone vaatii kertakäytöllä enemmän energiaa, kylmälaitteita kehitetään pieniruokaisemmiksi koko ajan

Astianpesukone vie yhdellä käyttökerralla sähköä reippaammin (0,6–1,6 kWh/kerta), koska laite vaatii tehoja toimiakseen ja pesu kestää kerralla pidempään kuin monien kevyempien laitteiden käyttö. 

Uusi, keskivertoinen pakastin (0,5–1,5 kWh/vrk) asettuu vuorokauden sähkönkulutukseltaan heti jääkaapin (0,3–0,8 kWh/vrk) perään. Vanhat pakastimet sen sijaan voivat olla koviakin energiasyöppöjä, ja kuluttaa sähköä jopa kolminkertaisesti uuteen verrattuna. Uudet jääkaapit, vaikka ovatkin päällä koko ajan, eivät ole pahimpia energiankäyttäjiä. Etenkin koko ajan käytössä olevia kodinkoneita kehitetään vuosi vuodelta sähkönkulutukseltaan pieniruokaisemmiksi.

Pyykinpesu ja siivous – lämpöasteilla on väliä 


EU:n ekosuunnitteludirektiivi astui voimaan loppuvuodesta 2013. Yksi kohta vaatimuksissa on, että kaikissa uusissa pesukoneissa on oltava sähkön säästämiseksi 20 asteen kylmäpesuohjelma.

Moni varmasti ajattelee, ettei kylmäpesu puhdista vaatteita kunnolla. On totta, että vaativimmat tahrat – kuten rasva- ja öljytahrat – vaativat usein korkeampia lämpötiloja. Lämpö ei kuitenkaan ole ainut vaikuttava tekijä pyykinpesussa, vaan myös pesuaineella on merkitystä. Esimerkiksi pulverit eivät yleensä liukene 20 asteessa riittävän hyvin, joten pyykkijauheen käyttäjille suositellaankin 30 asteen tai siitä lämpimämpiä pesuohjelmia. 

Nykyiset nestemäiset pyykinpesuaineet pärjäävät viileässäkin vedessä, sillä niiden entsyymejä on teknologian kehittyessä muokattu toimimaan alhaisissakin lämpötiloissa. Nestemäinen pyykinpesuaine voi myös pitkässä juoksussa olla hellävaraisempi koneelle.

Pyykinpesun ja siivouksen energiankulutus 

Fortum-kodinkoneiden-sahkonkulutus-kylpyhuone

Kuivauskaappi

Kuivausrumpu, lämpöpumpputekniikka

Pyykinpesukone

Pölynimuri

Pyyhekuivain

Höyrysilitysrauta

Mankeli

4,5 kWh/ käyttökerta

1 kWh / 3 kiloa puuvillapyykkiä

0,83 kWh/ käyttökerta

1-1,25 kWh/ h

1-2,2 kWh/ vrk

1 kWh/ h

0,1 kWh/h

 

Säästövinkit: Sähkönkulutuksen kannalta on väliä, missä lämpötilassa pyykki pestään. 40 asteen lämpötilassa sähkönkulutus tuplaantuu 20 asteen kylmäpesuun verrattuna. 60 asteen pesu taas tuplaa sähkönkulutuksen 40 asteen pesuun verrattuna. On myös tärkeää harkita, miten pyykkiä peset. Vältä niin kutsuttuja turhia pesukertoja ja pese täysiä koneellisia.

Miten pyykinpesukoneen kuluttama vuosittainen energia lasketaan?

Pyykinpesukoneen lasketaan käyttävän vuodessa n. 235 kWh. Tämä laskelma perustuu keskivertoon 282 pesukertaan vuodessa, jossa käytetään erilaisia pesuohjelmia: 148 pesukertaan 40 asteessa, 99 pesukertaan 60 asteessa ja 35 pesukertaan 90 asteessa. Koska pyykkiä pestään vaihtelevia määriä ja erilaisissa lämpötiloissa erikokoisissa talouksissa, voit saada tarkemman arvion omasta pyykinpesuusi kuluvasta energiasta laskemalla yhden käyttökerran (0,83 kWh/ käyttökerta) energiankulutuksen omalla pesutiheydelläsi. 

Myös täysien koneellisten pesu sekä esipesun ohitus säästävät tuntuvasti pyykinpesukoneen käyttämää sähkön määrää. Varsin reippaasti energiaa käyttää kuivauskaappi (4,5 kWh/ käyttökerta), joka yltää lähes saunan lämmityksen energiankulutukseen. Niin ikään pyyhekuivain vie päällä ollessaan (1-2,2 kWh/ vrk).

Olohuone –  LED-televisioiden sähkönkulutus pientä


Vietämme olohuoneessa paljon aikaa. Viime vuonna suomalaiset viettivät television ja suoratoistopalveluiden ääressä jopa 3,5 tuntia päivässä. Tänä vuonna trendi on ollut hyvin samanlainen, mutta hyvät säät ovat laskeneet hieman ruutuaikaa, selviää Finnpanelin tilastosta.

Vaikka nykypäivän televisiot ovat yhä isompia, on niiden energiankulutus onneksi kulkenut päinvastaiseen suuntaan. Uusi, 42-tuumainen LED-tv käyttää enää pienen osan sähköä verrattuna aiempaan pulleaan kuvaputkitelevisioon.

Fortum-kodinkoneiden-sahkonkulutus-olohuone

LED-televisio 42”

LED-televisio 55”

Plasma TV 42”– 46”

Kuvaputki TV “32”

Digiboksi

0,04–0,1 kWh/h

0,08–0,14 kWh/h

0,31 – 0,41 kWh/h

12-0,19 kWh/h

0,03 kWh/h

 

Työhuone –  läppäri ja kännykkä eivät ole energia-ahmatteja 


Jos pärjäät kotona läppärillä, niin hyvä! Sen sähkönkulutus on nimittäin pöytätietokoneeseen verrattuna murto-osa.

Säästövinkki: Pidätkö läppärin tai kännykän laturia pistorasiassa aina kuin mahdollista, vaikka varsinaiseen lataukseen kuluisikin vain tunti? Tapa kannattaisi muuttaa. Energian kulutus on kyllä vähäistä, mutta hukkakulutusta syntyy – ja jos kaikki Suomen kännykkälaturit ovat koko ajan pistorasiassa, syntyy yksittäisten ihmisten pienestä kulutuksesta suuri yhteenlaskettu kilowattimäärä hukkaenergiaa.

Fortum-kodinkoneiden-sahkonkulutus-kotitoimisto

Läppäri, kännykkä ja tv höyhensarjassa, nettimodeemi, pöytäkone ja pelikoneet kuluttavat enemmän

Usein olohuoneen ja kotitoimiston laitteita käytetään ristiin rastiin niin viihde- kuin hyötytarkoituksiin. Siksi on hyvä tehdä hieman yhteenvetoa molempien huoneiden elektroniikalle. Tabletti saattaa tässä ryhmässä yllättää, sillä sen sähkönkulutuksen keveys on ihan omassa luokassaan (0,003 kWh/h), siis murto-osa melkein minkä tahansa laitteen sähkönkulutuksesta. 

Silti eivät muutkaan nykyiset elektroniikkalaitteet enää kovia energiasyöppöjä ole. Kannettavan tietokoneen (0,03 kWh/ h) yhden käyttökerran laskemiseen käytetään ajanmääreenä tuntia, sillä konetta käytetään yleensä vähintään sen verran. Vaikka käytön kertaisi päivässä kokonaisen työpäivän tuntimäärällä, jää läppärin sähkönkulutus varsin kevyeksi.

Samoissa luvuissa tulevat myös digiboksi ja 42-tuuman LED-televisio. Televisioiden sähkönkulutus on tekniikan kehittymisen myötä laskenut koko ajan, vaikka LED-tv-näyttöjen koko onkin kasvanut. Pelikoneet (0,05–0,16 kWh /h) ja pöytätietokone (0,13–0,18 kWh /h) sen sijaan vaativat jo vähän enemmän tehoja. Yllättäjä voi olla laajakaistamodeemi, joka käyttää energiaa 0,14 kWh/ h, samassa luokassa pöytäkoneen kanssa.

Kannettava tietokone

Tabletti

Pöytätietokone

Pelikoneet

Laajakaistamodeemi

Monitoimilaite

Tulostin

0,03 kWh/h

0,003 kWh/h

0,13–0,18 kWh/h

0,05–0,16 kWh/h

0,14 kWh/ vrk

32 kWh/v tai 0,09 kWh/ vrk

19 kWh/ v tai 0,05 kWh/ vrk

 

Muut kodin sähkölaitteet – kovalle saunojalle kovempi sähkölasku 

Sähkösauna on kunnon energiasyöppö. Viikoittain lämpiävä sauna haukkaa sähköä saman verran kuin kylmälaitteet, mutta reipasotteinen saunoja voi jopa tuplata kerrostaloasunnon sähkönkulutuksen.

Jos saunan lämmittää kerran viikossa kertalämmitteisellä kiukaalla, se käyttää keskimäärin noin 8 kWh/ saunakerta. Jos saunan kiuas lämpenee kaksi kertaa viikossa, määrä on jo 16 kWh ja kolmella viikottaisella lämmityskerralla kuluu jo 24 kWh. Kiuas onkin yksi sähkölaitteista, jonka käyttö näkyy talouden sähkönkulutuksessa merkittävänä tekijänä. Erilaisten asuntojen ja asukasmäärien sähkönkulutuksesta voit lukea lisää täältä.

Hiustenkuivaaja on yksi sähkölaitteista, jotka käyttävät kerralla lyhyessä ajassa suhteellisen paljon energiaa. Sähkönkulutusta tasaa pidemmällä aikavälillä toki se, kuinka usein laitetta todellisuudessa käyttää. Eroja syntyy siitä, onko käyttö päivittäistä vai satunnaisempaa – myös hiukset kiittävät harvemmasta käytöstä!

Fortum-kodinkoneiden-sahkonkulutus-muut laitteet

Hiustenkuivaaja 

Hiustenkiharrin

Saunan kiuas, kertalämmitteinen

Saunan kiuas, jatkuvasti lämmin

Auton lohkolämmitin

llmankostutin

Ilmanpuhdistin

0,25 kWh/10 min

0,2 kWh/10 min

5,5–10 kWh/kerta

2000–3200 kWh/vuosi

0,5 kWh/ h

0,06–0,32  kWh/ h

0,08 kWh/ h

 

Kaikkien laitteiden sähkönkulutus 

Fortum-kodinkoneiden-kulutustaulukko

Sähkönkulutukseen vaikuttaa moni asia yhdessä 

 

1. Laitteen vuosimalli ja ikä

Kodinkoneen iällä on tekniikan kehittyessä totisesti merkitystä: jos keittiössäsi hurisee vanha pakastin, sen kulutus saattaa olla jopa kolminkertainen uuteen verrattuna. On siis hyvä huomioida, että myös saman valmistajan iältään vanhempi laite voi olla melkoinen energiasyöppö, kun päivitetty versio käyttääkin enää kolmasosan alkuperäisestä energiankulutuksesta.

 

2. Energiamerkintä

Uusia laitteita hankkiessasi kannattaa tarkistaa laitteen vuosimalli sekä energiamerkintä, jotta näet, mihin kohtaan asteikkoa laite osuu, ja osuuko se vanhaan kategorisointiin, jossa käytettiin vielä +-merkintöjä (ennen maaliskuuta 2021) vai uuteen energiamerkintäluokitteluun, josta plussat ovat poistuneet. 

Uuden asteikon plussattomat A – G -asteikot kertovat todennäköisesti energiatehokkaammasta laitteesta, etenkin jos laite osuu asteikon yläosaan. Uudet merkinnät huomioivat paremmin laitteiden nykyisen energiatehokkuustason ja sen vaihtelun. Vanhat energiamerkinnät eivät siis enää riitä kertomaan energiatehokkuutta, ja siksi merkintöjä uudistetaan. 

Oikeastaan kodinkoneiden kuluttama sähkömäärä tulee aika pitkälti määriteltyä jo kodinkonekaupassa uuden laitteen ostohetkellä. Laitteiden kyljessä oleva värikäs energiamerkintätarra auttaa vertailemaan laitteiden energiankulutusta – samalla se voi innostaa valitsemaan mahdollisimman vähän kuluttavan koneen.

3. Omat käyttötottumukset

Iän ja energiamerkinnän lisäksi sähkönkulutukseen vaikuttavat meidän erilaiset tapamme käyttää laitteita. Yksi haluaa pestä päällä olleet vaatteet päivittäin, toinen sietää rauhassa pyykkivuoren kasvamista.

Ihan pienilläkin muutoksilla voi olla vaikutusta kulutukseen. Esimerkiksi laitteiden oikeanlaisella sijoittamisella: jääkaappi ei kuulu lämpöä hohkaavan lieden viereen tai niin tiiviisti seinää vasten, ettei ilma kierrä sen ympärillä. Kodinkoneet kaipaavat myös säännöllistä puhdistusta ja muita käyttöoppaan mukaisia huoltotoimenpiteitä. Näin sähköä kuluu vähemmän, koneet säilyttävät tehonsa, koneen elinkaari pitenee ja uuden laitteen osto siirtyy.

Omien tapojen pienelläkin viilauksella voi säästää niin sähkölaskussa kuin ilmaston kuormituksessa. Jos haluaa pörssisähkön hinnan vaihtelun tuomat hyödyt mutta kiinteähintaisen sopimuksen ennustettavuuden, kannattaa valita Fortum Duo. Se on vakaa sähkösopimus, jolla suojaudut suuremmilta pörssisähkön hintojen muutoksilta. Saat kahdeksi vuodeksi kiinteän hintatason, sekä mahdollisuuden vaikuttaa sähkösi hintaan kulutusvaikutuksen avulla.

Lue vinkit sähkön säästöön.

Pienten tapojen muutoksella saat aikaan yllättävän suuren säästön

Kun uutta laitetta hankkiessa ostaa niin energiatehokkaan kodinkoneen kuin omalla budjetilla pystyy, huoltaa ja käyttää laitteita oikein ja poimii muutamat säästövinkit arkeensa uusiksi tavoiksi, sähköä kuluu vuositasolla jo huomattavasti vähemmän. Sähkönsäästö tarkoittaa säästöä niin kukkarolle kuin ilmastolle.. Mitkä vinkit sinä voisit ottaa käyttöösi tästä artikkelista?

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

Lue myös:

Erilaisten asuntojen sähkönkulutus 
Uudet energiamerkinnät 

Tutustu ja vertaa erilaisia sähkösopimuksiamme

New call-to-action