14.03.2022
5 Min

Kodinkoneiden sähkönkulutus – tiedätkö, paljonko laitteesi kuluttavat?

Kodinkoneita kehitetään jatkuvasti yhä energiatehokkaammiksi, yhä kunnianhimoisemmin. Se onkin oikea suunta, sillä kodinkoneiden määrän kasvaessa on jo ympäristönkin kannalta tärkeää panostaa energiatehokkaisiin laitteisiin, jotka hyvin hoidettuna ovat käytössä pitkään. Mutta tiedätkö, paljonko tutut kodinkoneet oikein kuluttavatkaan sähköä ja miten voit itse vaikuttaa siihen? Siitä otetaan nyt selvää.

Kylmälaitteiden kulutus on suuri, koska ne ovat jatkuvasti päällä – keittiö
Asteilla on väliä – pyykinpesu ja siivous
LED-televisioiden sähkönkulutus pientä – olohuone
Läppäri ja kännykkä eivät paljoa kuluta – työhuone

Sähkönkulutukseen vaikuttaa moni asia yhdessä

Kodinkoneen iällä on tekniikan kehittyessä totisesti merkitystä: Jos keittiössäsi hurisee vanha pakastin, sen kulutus saattaa olla jopa kolminkertainen uuteen verrattuna.

Iän lisäksi sähkönkulutukseen vaikuttavat meidän erilaiset tapamme käyttää laitteita. Yksi haluaa pestä päällä olleet vaatteet päivittäin, toinen sietää rauhassa pyykkivuoren kasvamista.

Ihan pienilläkin muutoksilla voi olla vaikutusta kulutukseen. Esimerkiksi laitteiden oikeanlaisella sijoittamisella: jääkaappi ei kuulu lämpöä hohkaavan lieden viereen tai niin tiiviisti seinää vasten, ettei ilma kierrä sen ympärillä. Kodinkoneet kaipaavat myös säännöllistä puhdistusta ja muita käyttöoppaan mukaisia huoltotoimenpiteitä. Näin sähköä kuluu vähemmän, koneet säilyttävät tehonsa, koneen elinkaari pitenee ja uuden laitteen osto siirtyy.

Energiamerkintä auttaa vertailussa

Oikeastaan kodinkoneiden kuluttama sähkömäärä tulee aika pitkälti määriteltyä jo kodinkonekaupassa uuden laitteen ostohetkellä. Laitteiden kyljessä oleva värikäs energiamerkintätarra auttaa vertailemaan laitteiden energiankulutusta – samalla se voi innostaa valitsemaan mahdollisimman vähän kuluttavan koneen.

Energiamerkintöjä uusitaan parhaillaan ja 2021 ensimmäisenä uuden merkinnän saivat jääkaapit, pakastimet, jääkaappipakastimet, viinikaapit, astian- ja pyykinpesukoneet, televisiot ja näytöt. Asteikko on A-G ja entiset A:n perässä olevat tähdet ovat poistuneet. Parhaan A-luokan energiankulutus on sillä tasolla, että nykyisistä laitteista sitä ei vielä saavuta yksikään – valmistajilla on siis tavoitteita!


Tiedätkö sinä, paljonko kodinkoneesi kuluttavat sähköä?

Tee hauska Sähkövelho -testimme!

Kylmälaitteiden kulutus on suuri, koska ne ovat jatkuvasti päällä – keittiön sähkönkulutus


Yksiön sähkönkulutuksesta voivat kylmälaitteet ahmaista jopa 30 %, kun saunallisessa kaksiossa niiden kulutus kokonaisuudesta on n. 16 %. Kylmälaitteiden korkea sähkönkulutus johtuu siitä, että ne ovat päällä 24/7 vuoden jokaisena päivänä. Siksi juuri kylmälaitteiden kohdalla energiamerkinnän huomioiminen ostotilanteessa on merkityksellistä.

Fortum-sahkonkulutus-keittio
Säästövinkit: Huolehdi laitteiden ihannelämpötiloista: jääkaappi 2–6 °C ja pakastin -18 °C. Sijoita laitteet kauemmas lämmönlähteistä, kuten uunista ja pattereista. Jäähdytä ruoka ennen sen laittamista jääkaappiin tai pakastimeen.

Liesityyppi vaikuttaa kulutukseen dramaattisesti

Onko kotonasi vielä perinteinen valurautaliesi? Tiesitkö, että sähkönkulutuksen kannalta se ei ole säästeliäin vaihtoehto, vaikka liesi muuten toimisikin moitteettomasti? Sähkönsäästö valurautalieteen verrattuna on keraamisella liedellä 20 % ja induktioliedellä jopa 40 %.

Säästövinkit: Hyödynnä kuuman levyn jälkilämpö ja sammuta virta jo hieman ennen kuin ruoka on valmista. Tee uunissa isompia eriä kerralla ja vältä uunin luukun avaamista, ettei lämpö karkaa. Tiesitkö muuten, että monet pataruoat hautuvat edullisemmin induktioliedellä kuin sähköuunissa?

Keittiön pienkoneissa kulutuskin on pientä

Kahvinkeittimessä sähköä kuluu enemmän kuumenemisvaiheeseen kuin kahvin lämpimänä pitämiseen. Silti kahvin siirtämistä termoskannuun voi harkita sekä parempana säilyvän maun että sähkönsäästön kannalta.
Vedenkeittimen nopeutta ja energiataloudellisuutta kannattaa hyödyntää laajasti. Esimerkiksi perunoiden keitinvesi kuumenee vedenkeittimellä nopeammin ja vähemmällä energialla kuin liedellä.

Säästövinkit: Uutta kahvinkeitintä ostaessasi tarkista, että siinä on automaattinen virrankatkaisu. Huolehdi säännöllisesti kahvinkeittimen kalkin puhdistuksesta, sillä kalkki hidastaa kahvin valmistusta ja siten lisää sähkönkäyttöä. Kurkkaa esimerkiksi Marttojen ohjeet kahvinkeittimen ja vedenkeittimen puhdistukseen.

Airfryer on nopea ja tehokas

Keittiön uusi tulokas ilmafriteerauskeitin Airfryer on monitaituri, jolla voi paistaa, paahtaa, grillata ja leipoa. Pienessä laitteessa ruoan valmistaminen onkin varsin energiatehokasta. Työtehoseura testasi kahta laitetta. Pakastekalapuikkojen valmistus kulutti sähköä noin 0,3 kWh, uunijuurekset noin 0,5 kWh ja pakasteranskalaisten kypsentäminen 0,12 kWh.

Sen sijaan sähköuuni vie sähköä keskimääräisesti 1,5–2 kWh tunnissa. Jos pakastekalapuikot, uunijuurekset ja pakasteranskalaiset olisi valmistettu tavallisessa uunissa, uunia olisi pidetty päällä todennäköisesti tunnin tai enemmänkin eli sähköä olisi kulunut vähimmilläänkin yli 1,5 kWh, kun Airfryer kulutti ruokiin 0,92 kWh.

 

Tutustu ja vertaa erilaisia sähkösopimuksiamme

Asteilla on väliä – pyykinpesu ja siivous


EU:n ekosuunnitteludirektiivi astui voimaan loppuvuodesta 2013. Yksi kohta vaatimuksissa on, että kaikissa uusissa pesukoneissa on oltava sähkön säästämiseksi 20 asteen kylmäpesuohjelma.

Moni varmasti ajattelee, ettei kylmäpesu puhdista vaatteita kunnolla. On totta, että vaativimmat tahrat – kuten rasva- ja öljytahrat – vaativat usein korkeampia lämpötiloja. Lämpö ei kuitenkaan ole ainut vaikuttava tekijä pyykinpesussa, vaan myös pesuaineella on merkitystä. Esimerkiksi pulverit eivät yleensä liukene 20 asteessa riittävän hyvin, joten pyykkijauheen käyttäjille suositellaankin 30 asteen tai siitä lämpimämpiä pesuohjelmia. Nykyiset nestemäiset pyykinpesuaineet pärjäävät viileässäkin vedessä, sillä niiden entsyymejä on teknologian kehittyessä muokattu toimimaan alhaisissakin lämpötiloissa.

Fortum-sahkonkulutus-kylpyhuoneSäästövinkit: Sähkönkulutuksen kannalta on väliä, missä lämpötilassa pyykki pestään. 40 asteen lämpötilassa sähkönkulutus tuplaantuu 20 asteen kylmäpesuun verrattuna. 60 asteen pesu taas tuplaa sähkönkulutuksen 40 asteen pesuun verrattuna. On myös tärkeää harkita, miten pyykkiä peset. Vältä niin kutsuttuja turhia pesukertoja ja pese täysiä koneellisia.

Kovalle saunojalle kovempi sähkölasku

Sähkösauna on kunnon energiasyöppö. Viikoittain lämpiävä sauna haukkaa sähköä saman verran kuin kylmälaitteet, mutta reipasotteinen saunoja voi jopa tuplata kerrostaloasunnon sähkönkulutuksen.

Kerrostalokodin sähkölaskuihin itsekseen asuva saa ennakoitavuutta valitsemalla kuukausihintaisen Fortum Vakio -sähkösopimuksen. Sähkölaskut eivät pääse yllättämään, kun tietää jo valmiiksi tulevan laskun summan.

Psst! Vakio-sopimukseen voit nyt valita halutessasi 100 % auringolla tuotettua sähköä!

LED-televisioiden sähkönkulutus pientä – olohuone


Vietämme olohuoneessa paljon aikaa. Viime vuonna suomalaiset viettivät television ja suoratoistopalveluiden ääressä jopa 3,5 tuntia päivässä. Tänä vuonna trendi on ollut hyvin samanlainen, mutta hyvät säät ovat laskeneet hieman ruutuaikaa, selviää Finnpanelin tilastosta.

Vaikka nykypäivän televisiot ovat yhä isompia, on niiden energiankulutus onneksi kulkenut päinvastaiseen suuntaan. Uusi, 42-tuumainen LED-tv käyttää enää pienen osan sähköä verrattuna aiempaan pulleaan kuvaputkitelevisioon.

Fortum-sahkonkulutus-olohuone
Säästövinkit: Myös valmiustilassa oleminen kuluttaa jonkin verran sähköä. Jos televisioon on kytketty useampia laitteita, kannattaa hankkia jatkojohto, jossa yhdellä napinpainalluksella virta katkeaa kaikista laitteista.

Läppäri ja kännykkä eivät paljoa kuluta – työhuone


Jos pärjäät kotona läppärillä, niin hyvä! Sen sähkönkäyttö on nimittäin pöytätietokoneeseen verrattuna murto-osa.

Pidätkö läppärin tai kännykän laturia pistorasiassa aina kuin mahdollista, vaikka varsinaiseen lataukseen kuluisikin vain tunti? Tapa kannattaisi muuttaa. Energian kulutus on kyllä vähäistä, mutta hukkakulutusta syntyy – ja jos kaikki Suomen kännykkälaturit ovat koko ajan pistorasiassa, syntyy yksittäisten ihmisten pienestä kulutuksesta suuri yhteenlaskettu kilowattimäärä hukkaenergiaa.

Fortum-sahkonkulutus-kotitoimisto

Pienten tapojen muutoksella saat aikaan yllättävän suuren säästön

Kun uutta laitetta hankkiessa ostaa niin energiatehokkaan kodinkoneen kuin omalla budjetilla pystyy, huoltaa ja käyttää laitteita oikein ja poimii muutamat säästövinkit arkeensa uusiksi tavoiksi, sähköä kuluu vuositasolla jo huomattavasti vähemmän. Sähkönsäästö tarkoittaa säästöä niin kukkarolle kuin ympäristölle. Mitkä vinkit sinä voisit ottaa käyttöösi tästä artikkelista?

Tutustu ja vertaa erilaisia sähkösopimuksiamme


Lue lisää sähkönkulutuksesta:
Tietoa keittiökoneiden sähkönkulutuksesta ja vinkkejä energiansäästöön
Sähkönkulutus yksiössä, kaksiossa ja omakotitalossa

Pikku juttu antaa helppoja ekovinkkejä arkeen

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa Fortumin uutiskirje