20.05.2020
2 Min

Mitä on pörssisähkö?


Pörssisähköstä kuulee ehkä usein puhuttavan, mutta mitä pörssisähkö oikeastaan on – ja kenelle se sopii parhaiten? Yksinkertaistettuna pörssisähkö tarkoittaa reaaliaikaista markkinahintaista sähköä, sillä pörssisähkön hinta on kaikille käyttäjille sama, ja tuo hinta määräytyy päivittäin seuraavan päivän jokaiselle tunnille, eli sähkön tuottajien ja ostajien yhteisen kauppapaikan, hintojen mukaisesti.

Miten pörssisähkön päivittäinen hinta määräytyy?

 

Sähkömarkkinoilla sähkön hinta vaihtelee monien tekijöiden johdosta. Näitä ovat esimerkiksi sademäärä ja sen myötä patojen vesimäärä, kotien lämmitystarve sekä teollisuuden sähköntarve. Vaikka pörssisähkön hinta vaihtelee edullisesta kalliimpaan, se on pitkällä aikavälillä yleensä kuluttajalle kannattavin vaihtoehto. 

Sähköpörssissä käydään kauppaa seuraavan päivän tuntikohtaisesta sähkön hinnasta, eli niin sanotusta Spot-hinnasta. Suomen Spot-hinta muodostuu pohjoismaiden yhteisessä Nord Pool -sähköpörssissä aina tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille. Hinta määräytyy yleensä kyseistä vuorokautta edeltävänä päivänä, kello 12.30 (CET) mennessä. 

Käytännössä pörssisähkön markkinoiden toimijat päivittävät Nord Poolin huutokauppaan kerran vuorokaudessa hinnan ja määrän, jolla ovat valmiita ostamaan ja myymään sähköä tunneittain seuraavana päivänä. Kun myyjien ja ostajien tarjoukset osuvat yhteen, sähkölle muodostuu tulevan päivän hinta.

Kenelle pörssisähkö sopii parhaiten?


Fortumin asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiahon mukaan pörssisähkö sopii yleensä parhaiten talouksiin, joissa sähkönkulutus on keskitasoa tai sitä pienempää – toisin sanoen varsin laajalle joukolle talouksia. Kuten muustakin sähköstä, sähköyhtiö veloittaa pienen välitysmaksun pörssisähköstä.

”Vaikka energian hinta voi vaihdella tuntuvastikin, pörssisähkö on yleensä pitkässä juoksussa tilastojen valossa kokonaisuudessaan keskimäärin edullisempaa”, toteaa Yrttiaho. ”Pienellä tai keskimääräisellä sähkönkulutuksella kertyvä sähkölasku on vain muutamia kymmeniä euroja kuukaudessa, ja siksi hinnanvaihtelut pysyvät kohtuullisina.”

Pörssisähkö sopii myös heille, jotka haluavat optimoida ja seurata omaa sähkön kulutustaan. Pörssisähkön idea on se, että voit säästää euroja kohdentamalla sähkönkulutustasi tietyille, edullisemmille tunneille. Kun vertaat hintatasoa kuukausikeskiarvoihin, saat paremman käsityksen yleisestä hintatasosta.

Tarkka-sopimuksella saat ilmastoystävällistä pörssisähköä


Fortumilla pörssisähkön saat käyttöösi helposti täällä. Sopimuksen sähkö on tuotettu hiilidioksidivapaasti, eli se on ilmastoystävällistä sähköä. Sopimus on toistaiseksi voimassaoleva.

Vuorokausihintoja voit seurata kätevästi myös Oma Fortum -sovelluksessa.

Pörssisähkön vuorokauden tuntihinnat päivittyvät fortum.fi -sivustolla aina keskiyöllä. Jos haluat tarkkailla jo ennakkoon seuraavan vuorokauden hintoja, löydät ne Oma Fortum -sovelluksesta sekä Valpas-palvelusta noin klo 15.

Tarkka-sopimukseen voit tilata myös Hintatakuu-palvelun, jonka avulla voit lukita sähkön hinnan lyhyille jaksoille. Toisin sanoen, kun pörssisähkön hintataso on sopiva, voit lukita tuon hinnan käyttöösi tietylle aikavälille. Esimerkiksi sähkölämmittäjille Hintatakuu on hyödyllinen palvelu, ja suosittelemme lämpimästi tutustumaan siihen. Hyväksytyn tarjousjakson jälkeen sopimuksen hinnoittelu jatkuu normaalisti tuntihintaisena.

Millä tavalla Tarkka-pörssisähkö tuo säästöä?


Kun ostat Spot-hinnoiteltua pörssisähköämme, et maksa turhasta, vaan markkinoiden tämänhetkisen tuntihinnan mukaisesti – ja voit itse vaikuttaa siihen, millaisille tunneille kohdennat sähkönkulutuksesi. Voit siis valita edullisimmat tunnit käyttöösi.

Energiamaksu muodostuu kunkin tunnin aikana, kun käyttämäsi energiamäärä kerrotaan kyseisen tunnin hinnalla. Ajoittamalla sähkönkulutuksen edullisille tunneille säästät selvästi. Tällä tavalla myös muut kuin vain yösähköä käyttävät sähkölämmittäjät voivat hyödyntää edulliset yöajan sähkön hinnat. Yöaikaan sähkö on edullisempaa, sillä teollisuuden ja julkisen palvelun kulutus, eli kysyntä, on silloin vähäisempää.

Fortumin perusmaksu uusille sopimuksille on 4,50 €/kk. Tarkka-sopimuksen vaihtuva hinta määräytyy NordPool sähköpörssin Suomen hinta-alueen Spot-hinnan, eli tuntihinnan perusteella. Hintaan lisätään arvonlisävero 24 % sekä välityspalkkio 0,3 c/kWh. 


Tutustu tästä Tarkka-pörssisähköön ja säästä sähkölaskussasi

 

New call-to-action