13.01.2020
3 Min

Muutto talkoovoimin vai muuttofirman avulla?

Muuton voi hoitaa monella tavalla. Muuton lähestyessä kannattaa tarkastella omaa tilannettaan ja miettiä, mikä olisi itselle se paras tapa muuttaa. Onko yksiön muutto ehkä helpoin ja edullisin hoitaa lähipiirin avulla talkoovoimin? Vai onko tavaraa ja työtä mittavasti, mutta aikaa vähän – jolloin voisi ehkä olla järkevintä ja turvallisinta tukeutua ammattilaisten apuun. Kokosimme yhteen muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon oman muuton suunnittelemisessa.

Muutto talkoovoimin

 

Talkoovoimin muuttamista yleensä harkitaan silloin, kun muuton mittakaava on kohtuullinen. Pienten asuntojen kuten yksiöiden muutossa tavaramäärä ei välttämättä ole kovin suuri.  Tällöin talkooporukan kantovoimat sekä tarpeeksi aikaa usein riittävät. Pienemmän tavaramäärän kanssa voidaan myös pärjätä pienemmällä autolla; pakettiautolla tai peräkärryllä. Porukasta voi myös löytyä joku, joka osaa toimia kuskina. Esimerkiksi opiskelijabudjetilla tai budjetin muuten vain ollessa tiukka talkoovoimin järjestettävä muutto on muuttofirman palkkaamista järkevämpi vaihtoehto. 

Muuttaessa talkoovoimin, ota huomioon:

 

 • Tavaran määrä. Kuinka paljon tavaraa sinulla rehellisesti on? Kuinka paljon apuvoimia tarvitaan paikalle, jotta muutto ei venyisi yömyöhään?

 • Mistä muuttoauto hankitaan? Monet erilaiset firmat joko vuokraavat autoja, peräkärryjä tai myyvät palvelua, johon kuuluu myös kuski. Paikkakunnittain googlettamalla löytyy usein erilaisia vaihtoehtoja läheltäsi.

 • Onko muutossasi jotain erityisen painavia huonekaluja, kuten piano? Tällaisten huonekalujen turvalliseen kuljettamiseen talkoovoimien taidot ja apuvälineet eivät välttämättä riitä.

 • Mistä muuttolaatikot saadaan? Talkoomuuttoakin voi helpottaa vuokralaatikoilla, jotka kestävät hyvin ja jotka on helppo pinota päällekkäin. Muuttolaatikot kannattaa vuokrata jo hyvissä ajoin, sillä pakkaaminen on usein näppärämpää tehdä vähitellen. Myös kaupoista voi kysellä hyvissä ajoin tyhjiä hedelmälaatikoita muuttamiseen. 

 • Laaja kotivakuutus kattaa muuton ja mahdolliset vahingot tavaroille. Mahdollinen suppea kotivakuutus kannattaa siis muuttaa laajaksi, jos muutto on edessä.

 • Ystävät ja sukulaiset eivät ole ammattimuuttajia, joten huonekalujen naarmutuksia ja muita vahinkoja voi sattua. Kannattaa ottaa huomioon, että talkoomuutossa voi piillä vahinkojen riskejä enemmän. Esimerkiksi muuttoautoa ajaessa sattuneet vahingot voivat huonolla tuurilla tulla lopulta kalliimmaksi kuin muuttofirman tekemä muutto. 

 • Kotivakuutus ei kata henkilövahinkoja, jos muuttoavulle itselleen sattuu jokin haaveri. Jos haluat varmistua, että myös henkilöt on vakuutettu, tarvitset toisen vakuutuksen, muuttovakuutuksen. Tämäkin on hyvä punnita päätöstä tehtäessä.

 

muutto-talkoo-muuttofirma-2

Muutto muuttofirman avulla

 

Muuton voi hoitaa myös muuttofirman avulla, jos oma budjetti antaa periksi. Se vähentää usein niin muuttajan kuin lähipiirin stressiä. Erikokoisille muutoille ja monenlaisille tarpeille on nykyisin tarjolla räätälöityjä palveluita moneen lähtöön, ja muuttopalveluiden ostaminen on yleistynyt vuosi vuodelta. 

Kannattaa kuitenkin selvittää aluksi hieman muuttofirman palveluita ja käytäntöjä ennen kuin sopii muutosta. Luotettavat toimijat tunnistaa yleensä siitä, että muutosta sovitaan myös kirjallisesti, ei pelkästään suullisesti.

Saat asiak­kaa­namme Niemen muutto­palveluista 10 % alennuksen. Saat muuttoapua juuri sen verran kuin tarvitset: Laajimmillaan palvelu sisältää muuttolaatikot ja muut muuttovälineet, tavaroiden pakkauksen, pakkausmateriaalit, kalusteiden ja kulkuväylien suojauksen sekä tavaroiden paikalleen laiton ja kalusteiden kasauksen uudessa kodissa. Hyödynnä etu tästä!

Muuttofirmaa käyttäessä, ota huomioon:

 • Mitkä kaikki palvelut tarvitset? Muuttofirmat tarjoavat niin pakkauspalvelua, muuttolaatikoita kuin kierrätyspalveluitakin  – tavaroiden muuttamisen ja kuljetuksen ohella.

 • Arvioi tavaramääräsi mahdollisimman hyvin. Muuttofirmoilla on yleensä suuntaa-antavat ohjeet siitä, kuinka paljon laatikoita ja aikaa kannattaa varata neliöihin nähden. Tavaran määrä voi yllättää muuton aikana muuttajan, joten on yleensä parempi arvioida oma tavaran määrä hieman yläkanttiin – ja olla realistinen sen suhteen, kuinka paljon tavaraa kotoa löytyy. Tällöin muutto pysyy arvioidussa aikataulussa ja laatikot riittävät. Tässä kohtaa ei kannata olla optimisti, vaan enemmänkin niin realistinen kuin mahdollista.

 • Vahingot on jo vakuutettu puolestasi. Muuttofirma on vakuuttanut henkilökuntansa jo etukäteen, joten silloin sinun ei tarvitse huolehtia tuosta vakuutuksesta.

 • Voit valita myös täyden palvelun muuton. Jos itselläsi ei ole aikaa hoitaa kaikkia muuttoon liittyviä asioita tai jos kevennetty muutto sopii paremmin elämäntilanteeseesi, voit valita täyden palvelun muuton. Tällöin muuttofirma hoitaa puolestasi koko muuton: tavaroiden pakkaamisen, kuljettamisen, kantamisen sekä purkamisen.

 • Muuttofirmalta voit saada myös ohjeet tavaroiden ja pintojen suojaamiseen. Kokeneet ammattilaiset voivat myös neuvoa, miten tavarat ja pinnat kannattaa suojata.

 • Kannattaa vertailla eri firmojen tarjontaa. Sinulle sopivimman palvelun löydät vertailemalla eri muuttofirmojen tarjontaa. Kuitenkin tarkista, että kyseessä on ammattimainen yritys, joka esimerkiksi sopii muuton kirjallisesti. 

 

Fortumilta saat helposti itsellesi ilmastoystävällisen sähkösopimuksen kiinteällä kuukausihinnalla sekä laajan kotivakuutuksen yhtenä pakettina.

New call-to-action