Kun muutto on tehty, alkaa usein sadella kysymyksiä tupareista. Tuparit ovat yleensä mukava perinne; koti tuntuu usein enemmän kodilta, kun sinne liittyy hyviä muistoja, ja tuparit ovat mitä loistavin tapa ottaa koti käyttöön myös läheisten kylästelypaikkana. Hyvinkin järjestetty muutto vaatii aina oman aikansa ja energiansa, eikä tupareiden ei ole tarkoitus olla seuraava aikaavievä projekti, vaan mukava tapahtuma, jossa juhlistetaan muuttoa ja uutta kotia. Keräsimme 13 erilaista käytännönläheistä vinkkiä siitä, miten järjestät onnistuneet tuparit vaivattomasti.
1. Odota vähintään muutama viikko muuton jälkeen
Usein uudesta kodista innostuneena houkutus olisi kutsua vaikka heti läheiset ja naapurit ja kollegat koirineen ja kissoineen kylään juhlimaan uutta asuntoa, mutta kannattaa malttaa mielensä vähintään muutaman viikon. Kun tavarat ovat löytäneet paikkansa ja huonekalut paikoillaan, on paljon mukavampi ottaa vieraat vastaan.
Kaiken ei tarvitse olla tip-top -kunnossa – mutta esimerkiksi valmiiksi järjestetty olohuone tekee juhlista viihtyisämmät. Toisinaan uuden kodin normaalikuntoon saamisessa voi mennä parikin kuukautta, mutta sitä mukavampaa on juhlia, kun kodissa on kaikki juhlia ajatellen oleellinen paikoillaan. (Se ei kuitenkaan estä kutsumasta lähimpiä ystäviä ja sukulaisia piipahtamaan kahville jo aiemmin). Muutama purkamaton muuttolaatikko ei myöskään ole juhlille mikään este.
Vinkki: Muuton jälkeen voi pitää minituparit muuttoavulle
Voit järjestää matalan kynnyksen tuparihetken lähimmille – jotka luultavasti ovat jo olleet muuttoapuna mukana – jo heti muuton jälkeen. Viltti lattialle ja piknikmäinen tarjoilu - lähimmästä kaupasta tai tilaamalla pizzaa saa jo tilanteeseen sopivan tarjoilun. Jos haluat, voit jo muutossa pakata tätä varten yhden laatikon, jossa on tarvitsemasi olohuonepiknik-tarpeisto servetteineen ja juomalaseineen. Samalla voidaan yhdessä suunnitella lopullisia paikkoja huonekaluille sekä sisustuselementeille kuten tauluille uudessa kodissa.
2. Lähetä kutsut vaikkapa Facebookissa tai ryhmäviestinä paria viikkoa aiemmin
Pari viikkoa ennen on aivan hyvä aika lähettää kutsut tupareihin. Kannattaa pyytää alustava vastaus osallistumisesta, jotta tiedät, kuinka monelle varata syötävää ja juotavaa. Se poistaa stressiä siitä, riittääkö kaikille tarjoiltavaa. Samalla voit päättää, kuinka paljon väkeä haluat kutsua; haluatko intiimit juhlat läheisimmille ystäville vaiko isot bileet, jossa eri tuttavat saadaan kerrankin saman katon alle? Päätös on sinun.
3. Järjestä tuparit avoimina ovina
Jos asuntosi on pienehkö, mutta haluaisit kutsua melko paljon ihmisiä, hyvä idea voi olla järjestää tuparit avoimina ovina. Tällöin voit laittaa kutsuun aikavälin, esimerkiksi klo 15–22.00, jolloin juhlimaan voi tulla. Tällöin ihan kaikki vieraat eivät saavu samalla kellonlyömällä.
4. Tuparit voivat olla myös nyyttärit
Jos tarjoilu on stressaavaa, tuparit voi ihan hyvin järjestää nyyttäreinä. Tällöin voit toivoa, ettei muita lahjoja tarvitse tuoda, vaan jokainen voi tuoda mukanaan jotain syötävää – vaikkapa oman juhlabravuurinsa. Säästät aikaa, kuluja, ja menusta tulee hauskan monipuolinen – eikä kenenkään tarvitse miettiä, mitä tuoda lahjana mukanaan.
5. Pyydä naapureita piipahtamaan juhlissa
Tuparit voivat olla mukava sauma tutustua myös naapureihin, ja matalan kynnyksen paikka pyytää heitäkin piipahtamaan. Kun muutenkin juhlat jo on, voi olla luonteva sauma tutustumiselle – uudessa kodissa on paljon mukavampi asustella, kun tietää, keitä naapurissa asuu. Vähintään kannattaa laittaa rappukäytävään ilmoitus tupareista, niiden ajankohdasta ja kestosta, sekä pahoitella jo etukäteen mahdollista häiriötä. Näin naapurit suhtautuvat suopeammin mahdolliseen juhlien ääneen, eivätkä epäile, että joka viikonloppu olisi tästä eteenpäin suuret bileet tiedossa.
6. Mainitse jo kutsussa tupareiden lahjapolitiikka
Usein ihmiset haluavat tuoda jotain tupareihin. Välttääksesi turhaa tavaraa, kannattaa mainita toiveistasi jo kutsussa. On fiksua mainita lahjoista jotain – jopa silloin kun et halua mitään, tai toivot mieluummin kukkia tai vaikkapa viinipullon. Tämän helpottaa vieraitasi ja vapauttaa sinut vastaamasta moneen kertaan erillisiin kysymyksiin siitä, mitä voi tuoda.
7. Pidä tarjoilu simppelinä
Onko sinulla jokin mainio kasvispiirakkaresepti, joka on helppo valmistaa ja jota aina kehutaan? Hienoa! Nyt on aika kaivaa esiin ne luottoreseptit, jotka ehkä jo osaat ulkoa. Esimerkiksi suuret salaattiannokset ja pellilliset pizzaa tai suolaista piirakkaa ovat usein helpot valmistaa, ja saat kerralla suuremman satsin tarjottavaa.
Vinkki: Uunibrie pähkinöillä ja hunajalla
Uunissa pehmeäksi lämmitetty, hunajalla, pähkinöillä ja viikunoilla koristeltu brie on vain yhden astian vaativa takuuvarmasti vieraita ihastuttava (mutta todella vaivaton, pilko vain viikunat ja kasaa koko komeus!) tarjoiluvaihtoehto.
Vinkki: Pavlova valmiista marenkipohjasta
Pavlova puolestaan on epävarmallekin kokille helppo jälkiruoka – marenkipohjan voi ostaa halutessaan valmiina ja täytteeksi kelpaa kaikki marjoista banaaneihin ja eksoottisiin hedelmiin. Kermavaahdonkin voi ostaa valmiina! Marenkipohjansa ansiosta pavlova sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle.
Vinkki: Juusto- ja leikkelekokoelma
Jos keittiöpuuhat eivät ole ominta alaasi, juusto- ja leikkelekokoelma on hyvä idea. Osta muutamaa leikkelettä (esimerkiksi prosciutto ja salami maistuvat useimmille), muutamaa eri juustoa (esimerkiksi manchego, sinihomejuusto ja brie tai gouda), suolaisia keksejä/leipää, viinirypäleitä ja esimerkiksi hedelmäviipaleita ja oliiveja. Hunajaan sekoitetut pähkinät sopivat juustojen kaveriksi, samoin vaikkapa kirsikka- tai viikunahilloke. Kokoa kaikki isolle leikkuulaudalle valmiiksi suupaloiksi leikattuna!
Vinkki 4: Tilaa ruoka valmiina
Voit myös tilata ruoan valmiina, jos se sopii sinulle paremmin. Tärkeintä on päästää tässä itsensä helpolla. Helppo voi olla myös todella hyvää. Tupareiden tärkein asia on kuitenkin uusi koti, ei mielikuvituksekkain tarjoilu.
8. Järjestä itsepalvelubaari
Voit halutessasi laittaa johonkin sivupöydälle myös itsepalvelubaarin, josta vieraat voivat hakea viiniä tai sekoittaa drinkkejä joistain perusdrinkkiaineksista. Muista laittaa esille myös alkoholittomia vaihtoehtoja.
Vinkki: esimerkiksi alkoholiton sangria on helppo mutta näyttävä kesäjuoma.
9. Voit pitää myös teematuparit
Jokin teema voi olla hauska tupareille. Jos haluat lisää hauskuutta, se voi olla jokin naamiaisteema, tai vaikkapa musiikkiteema, jossa pyydät ihmisiä keräämään Spotify-listaan esimerkiksi 90-luvun musiikkia tai kesäbiisejä. Yksi suosittu teema on myös drinkkibaariteema, jossa itsepalvelubaarin ainekset tulevat kollektiivisesti niin talolta kuin vierailta. Voit pyytää vieraita tuomaan jotain drinkkiaineksia ja viiniä mukanaan – tällöin sopivaksi lahjaksi käyvät erilaiset drinkkilasit, shakerit, lautasliinat sekä lasinaluset. Jokainen saa leikkiä baarimikkoa illan aikana, jos siltä tuntuu.
10. Käytä kompostoituvia kertakäyttöastioita
Jos epäilet, että astiasi eivät riitä juhlatarjoiluun tai asunnossa ei ole astianpesukonetta, on nykyisin perinteisille kertakäyttöastioille vaihtoehtoja. Kompostoituvia kertakäyttöastioita löytyy esimerkiksi Serpentiinistä, Verkkokaupasta, Kulutustarvikkeesta ja Plastic Free Picksistä. Jos tarjoiltavasi ovat pieniä suupaloja jotka eivät sotke helposti, myös kauniit, hieman jämäkämmästä materiaalista tehdyt servietit voivat riittää lautasten sijaan.
11. Kokoa bileisiin sopiva soittolista
Jos Spotify on käytössäsi, voit koota juhliin sopivan soittolistan tai käyttää jotain valmista listaa. Näin luot helposti juhliin tunnelmaa. Voit myös pyytää vierailtasi toivekappaleita etukäteen!
12. Pidä koristelu minimissä – mieti tarvitsetko sitä ollenkaan?
Tuparit eivät välttämättä tarvitse mitään koristelua. Suurin koriste on asunto itse. Jos haluat kuitenkin jotenkin pukea kotia juhlavaksi, esimerkiksi leikkokukat ovat helppo vaihtoehto. Toinen vaihtoehto on hankkia jotain, kuten tunnelmavaloja, joita muutenkin käytät myöhemmin.
13. Järjestä seurapelejä
Jos seurue on kohtuullisen pieni, voit järjestää muutaman kierroksen vaikkapa Aliasta, Pictionaryä tai jotain muuta hauskaa, osallistavaa peliä arvottujen parien kesken. Tämä on helppo jäänsärkijä ja auttaa ihmisiä tutustumaan toisiinsa.
Voit myös koota triviapelin joko nykyisestä paikkakunnastasi tai vaikka kaupunginosastasi. Netistä löytyvillä tiedoilla voi luoda pikku kisan, jossa joukkueet kisaavat tiedonjyväsistä. Etenkin historiaa kaivelemalla saattaa löytyä varsin villiäkin tarinaa paikkakunnastasi, joka ei ole yleisessä tiedossa, tai joka on ajan saatossa unohtunut. Tällaiset pelit ovat hauskoja, sillä arvaamallakin saattaa päästä pitkälle, jos vastauksille annetaan vaihtoehdot – ja samalla oppii mielenkiintoisia asioita, jotka eivät muuten välttämättä tulisi tietoon.
Jos haluat vieraiden jakavan omia tarinoita ja tutustuvan toisiinsa, voit myös tehdä oman muuttoaiheisen trivialeikin. Tällöin kaikki osallistujat saavat kirjoittaa lapuille a) montako kertaa ovat muuttaneet, b) paikkakunnat, joilla ovat asuneet, sekä c) pahimman muutomokan/sattumuksen otsikkotasolla. Sinä keräät nämä laput avustajan kanssa.
Sen jälkeen voit merkitä esimerkiksi isolle pahville jokaiselle uudelle vastaukselle oman rivin, ja merkitä sen alle tukkimiehen kirjanpidolla, montako vastausta tulee. Esimerkiksi vastauksen “Jyväskylä” alle 3 merkkiä, vastauksen “5 kertaa” alle 6 merkkiä. Sattumusten otsikoista tehdään oma lista pahville.
Kun taulu on valmis, luetaan paikkakunta- ja muuttokertatilastot läpi ja ihmiset viittaavat oman vastauksensa kohdalla. Sen jälkeen käydään läpi sattumukset, ja tarinan omistaja saa ilmiantaa itsensä ja kertoa sattumuksensa. Tämä toimii hauskana toisiinsa tutustumisleikkinä, ja sen kautta voidaan jakaa kiinnostavia tarinoita. Muista laittaa joukkoon oma vastauksesi.
Helpota muuttoasi keskittymällä olennaiseen – hanki sähkösopimus Fortumilta