07.05.2018
2 Min

Sähköauto suviyössä – näin pääset kokeilemaan sähköautoa

Kesä on hyvää aikaa kokeilla hiljaista ja ekologista sähköautoa. Vuokraa huoleton menopeli ja hurauta matkaan – latausverkkoakin nykyään riittää.

Ajatus päästöttömästä euroja säästävästä menopelistä kiinnostaa – jos vaikka ostaisi joskus ihan omaksi asti – mutta ensin pitäisi päästä testaamaan sähköautoa pidemmässä ajossa.

Loma voi olla hyvää aikaa kokeilla sähköautoa joko pikkuretkellä naapurikaupungin uimarannalle tai vaikka viikon reissulla järvi-Suomeen.

Sähköauton saa vuokralle tällä hetkellä pääkaupunkiseudulta ja Jyväskylästä EkoRent-palvelusta. Fortumin Charge&Drive-lautauspisteitä on Suomessakin jo sata; pohjoisin sijaitsee Nuorgamissa asti.

Jos haluat sähköauton kesäkulkuneuvoksesi, toimi näin:

1. Vuokraa sähköauto

Nissan Leaf -sähköautoja voi vuokrata Helsingissä, Espoossa ja Jyväskylässä eripituisiksi ajoiksi EkoRent-palvelussa. Tuntitaksat ovat kesällä alkaen 5 euroa ja päivätaksa 48 euroa sisältäen vakuutukset, vapaat kilometrit ja rajattomat lataukset auton noutopisteellä.

EkoRent toimii mobiilisovelluksella, eikä edes auton avainta tarvitse noutaa vuokraamosta: kävele palvelupisteelle, vuokraa auto älypuhelinsovelluksella, irrota laturista ja aja. Palauta auto lähtöpisteeseen, kiinnitä laturiin ja päätä vuokraus kännykällä. Älypuhelinsovelluksesta näkee jo etukäteen, missä on autoja vapaana ja ovatko ne ladattuna eli valmiina lähtöön

Myös perinteisemmin toimivista autovuokraamoista voi kysellä sähköautoja, mutta niitä on Suomessa toistaiseksi vähän saatavilla.

OP Kulku -palvelussa taas solmitaan sopimus sähköauton käytöstä vähintään kahdeksi vuodeksi, jolloin kuukausikustannus on edullisimmissa sähköautoissa noin 400 euroa.

2. Aja ääneti edullisesti

Sähköautosta ei kuulu moottorin hurinaa, joten linnunlaulu kantautuu korviin autoa ajaessa. Sähköauto ei synnytä pakokaasuja eli ajaminen on täysin päästötöntä ja siinäkin mielessä huoletonta.

Sähköauton latauskustannukset ovat selvästi huokeammat kuin bensa- tai dieselauton polttoainekulut. Sadan kilometrin ajo maksaa sähköautolla noin kaksi euroa eli neljänneksen bensakuluista.

3. Lataa kotona tai mökillä

Kotilataaminen on yleensä edullisin tapa ladata sähköauto. Kotilatauslaitteesta saa ladattua autoon ajoa noin 50–100 kilometrin verran yhdessä tunnissa. Yön aikana akut ehtivät täyttyä kokonaan eli virtaa riittää auton mukaan 100–600 kilometrin ajoon.

4. Lataa matkalla

Fortum Charge & Drive -sähköautojen latauspalvelu toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa. Latausverkosto koostuu Pohjoismaissa yli 1 300 latauspisteestä. Suomessa latauspisteitä on 100, joista 34 on pikalatauspisteitä.

5. Näin lataat

Sähköauton lataaminen julkisessa latauspisteessä on helppoa, koska latauspiste lukitaan, avataan ja maksetaan matkapuhelimen avulla.


Aloita lataus lähettämällä tekstiviesti LATAA välilyönti latauspisteen numero (esim. LATAA 3) numeroon 12380. Latauspisteen kansi aukeaa. Kytke latauskaapeli ensin autoon ja sitten latauspisteeseen. Sulje latauspisteen kansi ja lataus alkaa.

Lopeta lataus lähettämällä tekstiviesti LOPETA välilyönti latauspisteen numero (esim. LOPETA 3) numeroon 12380. Irrota latauskaapeli ensin latauspisteestä ja sitten autosta. Sulje latauspisteen kansi ja lataus päättyy.

6. Tilaa kätevä Charge & Drive -tunniste

Ilmaisen RFID-tunnisteen avulla auton lataus veloitetaan automaattisesti maksukortilta, eikä latauksen aikana tarvitse lähetellä tekstiviestejä. Tunnisteen voi tilata rekisteröimällä asiakastiedot Fortumin verkkosivuilla, minkä jälkeen tunniste tulee postissa kotiin. Kun avaimen on aktivoinut verkossa, se on valmis käyttöön.Löydä latauspiste matkasi varrelta karttapalvelusta map.chargedrive.com.

Tilaa RFID-tunniste

New call-to-action