05.06.2019
3 Min

Nauti kesästä luontoa säästäen

Kesällä on aikaa pysähtyä miettimään arjen valintoja. Muutamalla pikku muutoksella kannamme kortemme kekoon ympäristön hyväksi ja saamme palkkioksi hyvän mielen.

Arjen rutiineja muuttamalla on helppo tehdä ympäristötekoja. Kun tarpeeksi moni meistä tekee pieniä päivittäisiä viilauksia, alkavat muutokset näkyä isossakin mittakaavassa. ­Aloitetaan vaikka aamu­kahvista.

Kesällä tulee liikuttua paljon, ja kioskeilta tarttuu usein kahvi mukaan. Entä jos vaihtaisikin kertakäyttömukin mukana kulkevaan termosmukiin?

Luonnonystävä ottaa kesäiselle piknikille oikeat ruokailuvälineet mukaan. EU aikookin kieltää muoviset kertakäyttöastiat, joiden arvioi­daan kattavan yli 80 prosenttia EU:n rannoille ajautuvasta roskasta. Eväätkin maistuvat paremmilta oikeista astioista.

Kierrätä mökillä

Kesämökeillä voimme tehdä paljon ympäristön hyväksi, ja puolen miljoonan mökin maassa jokaisen mökkiläisen tekemisillä on merkitystä. Voimme esimerkiksi vaihtaa mökin sähkö­sopimuksen hiilidioksidivapaasti tuotettuun sähköön.

Joissakin tapauksissa katolle kannattaa asentaa omat aurinkopaneelit. Niiden tuottama sähkö riittää pääsääntöisesti valaistukseen, television katseluun ja kylmälaitteisiin.

Mennyttä ovat ajat, jolloin mökeillä poltettiin roskia, ja pahimmillaan ruosteisessa tynnyrissä. Nykyään kotitalousjätteitä ei pitäisi polttaa lainkaan, toki paperia tai kartonkia voi käyttää sytykkeenä.

Mökkiläisetkin kuuluvat kunnan jätehuolto­järjestelmään, joskin käytännöt vaihtelevat kunnittain. Mökkiläiset voivat käyttää kunnan jätteenkeräyspistettä, mutta siellä ei välttämättä kerätä kuin sekajätettä. Entä jos tänä kesänä aloittaisi kierrättämään roskia systemaattisesti myös mökillä ja nikkaroisi mökille keräysastiat erilaisille jätteille?

Ympäristötietoinen toimittaa lajitellut jätteet Rinki-ekopisteisiin, joissa kerätään ainakin kartonkia, lasia ja metallia sekä usein myös muovia. Ekopisteet löytyvät usein isojen kauppojen kyljestä, missä tulee usein muutenkin käytyä.

Hortoile lähimetsässä

Hortoilu tarkoittaa päämäärätöntä tunnelmoivaa kuljeskelua, mutta myös villivihannesten keräämistä. Mökkipihoiltakin löytyy helposti hyödynnettäviä luonnonkasveja voikukasta alkaen, ja alkukesän nokkosletut maistuvat varmasti koko perheelle.

Onnekas tai taitava kulkija löytää retkireittinsä varrelta marjat jälkiruokaan, sienet kastikkeeseen tai yrtit ruoan mausteeksi. Tutumpia yrttejäkään ei tarvitse kantaa kaupasta, jos perustaa oman yrttipuutarhansa. Kuivan kangasmaan mökillä sellainen syntyy kasvatuslaatikkoon.

Vaatteet kiertoon

Entä jos tänä kesänä ostaisi enemmän vaatteita kirpputoreilta, tuunaisi vanhoista asuistaan uuteen sesonkiin sopivia tai vaihtelisi vaatteita kavereiden kanssa? Tai lainaisi vaatteita? Monilla paikkakunnilla on jo varsinaisia vaatelainaamoita.

Lyhytikäinen pikamuoti on todellinen luonnon­turmelija. Sen arvioidaan saastuttavan ympäristöä enemmän kuin kansainvälinen lento- ja laivaliikenne yhteensä. Kerta­käyttövaatteita ei ole tehty kestämään, ja mallistojen vaihtuessa ylijäämävaatteet kärrätään kaato­paikoille tai poltetaan.

Matonpesun uudet paikat

Matonpesu rantavedessä on yksi kesäisimmistä tekemisistä, mutta muutama asia siinä on tietämyksen lisääntyessä muuttunut.

Nykyään mattoja tulisi pestä ainoastaan siihen osoitetulla paikalla kuivalla maalla. Kunnat rakentavat pesupaikkoja kovaa vauhtia, samalla kun vanhoja mattolaitureita poistetaan niiden alkuperäisestä käytöstä. Tunnelma ja pesutulos ovat kuitenkin ihan yhtä hyvät!

Mattojen pesu järvessä tai meressä likaa vesistöjä ja edesauttaa niiden rehevöitymistä. Pienet vesistöt, kuten joet voivat vahingoittua vähäisestäkin jätevesikuormituksesta.

Suosi lähimatkailua

Kesäsäät mahdollistavat autoilun vähentämisen kuin itsestään. Pyörätieverkostot ovat kattavia, ja nykyajan varusteissa pärjää mainiosti sadesäälläkin.

Kaukomatkailun voi vaihtaa lähimatkailuun ja lentokoneen vaikkapa junaan. Lentämisen ympäristövaikutukset ovat kiistattomat, ja hitaasti matkustamisessa on oma viehätyksensä. Junan kolkottaessa hitaasti vaihtuvat maisemat siivittävät lomatunnelmaan aivan eri tavalla kuin pikainen siirtyminen lentokoneella.

Ympäristön näkökulmasta paras kulkuneuvo onkin sähköllä kulkeva juna, jonka arvioidaan tuottavan 10–200 kertaa vähemmän päästöjä kuin lentäminen. Paljon on kiinni siitä, millä tavalla junan käyttämä sähkö tuotetaan. Uusiutuvalla energialla päästään todella pieniin päästö­lukemiin.

Ploggaa poluilta

Oletko jo kokeillut ploggingia, tehokasta yhdistelmää juoksua ja luonnon siistimistä? Ruotsista rantautunut ekoteko tulee kielen sanoista jogging (lenkkeily) ja plocka upp (poimia). Idea on, että lenkkeilyn lomassa poimitaan kohdalle osuvia roskia ja viedään ne roskiin.

Ploggaaminen on itse asiassa mai­nio­ta kuntoilua, kun kyykyt ja kurotukset täydentävät treeniä. Asiaan vihkiytyneet ploggailevat myös pyöräillessä, meloessa ja jopa uidessa. Roskapussi ja suojaavat hanskat vain mukaan ja menoksi! Facebook-sivuiltamme voit kätevästi seurata järjestämiämme plogging-tapahtumia.

Vinkki!   Muista käyttää ympäristömerkittyjä pesutuotteita. Tunnistat ne vihervalkoisesta Joutsenmerkistä.

Sähköpyöräile taidekeskuksen puistossa

Fortum toimittaa Mäntyharjulla sijaitsevaan Taidekeskus Salmelaan sähkö­auton latauspisteen sekä sähköpyöriä lainattavaksi vieraiden käyttöön. Pyörillä voi tutustua vaikkapa 30-vuotisjuhlavuottaan viettävän taidekeskuksen laajaan puistoalueeseen.

Lisäksi ravintola Kesäheinä saa katolleen Fortumin toimittamat aurinkopaneelit. Paneeleilla täydennetään ravintolan kesänaikaista sähkönsaantia. Fortum toimittaa ravintolaan myös lukittavan latauskaapin ruokailijoiden kännyköille.

Taidekeskus Salmela on Suomen suurin kesäajan kuvataidefestivaali, jossa vierailee vuosittain yli 32 000 kävijää. Kesän näyttelytaiteilijoihin kuuluvat mm. Rafael Wardi, Laila Pullinen ja Ilkka Lammi. Ohjelmaan kuuluu myös konsertteja ja muita tapahtumia. Keskus on avoinna 8.6.–11.8.2019 joka päivä kello 11–18.

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

Teksti: Minna Kalajoki

New call-to-action