07.09.2021
9 Min

Opiskelija, tunnetko kaikki sinulle luodut edut, tuet ja alennukset?

Onnea, uusi opiskelija! Tiesitkin varmaan, että sinua varten on räätälöity paljon etuja ja alennuksia – mutta ehkä et ole kuullut ihan näistä kaikista? Etuja on ilahduttavan paljon! Esimerkiksi Suomen sisällä matkustamisen ja terveydenhuollon lisäksi voit saada alennusta vaikka pizzasta, leffasta, hiusten leikkuusta tai vaatteista. Vilauttamalla opiskelijakorttiasi saattaa hinnasta kadota suurikin prosenttiosuus. Tutustu listaan eduista, jotka ovat sinua varten.Edut ja tuet paikkaavat opiskelijan tiukempaa budjettiaVaikka opiskelijalla ei pankkitili pullistelisikaan, voit silti viettää mukavaa ja monipuolista opiskelijaelämää. Opiskelijan tiukempi budjetti on huomioitu erilaisilla etuuksilla tärkeimmillä elämänalueilla: asumisessa, terveydenhuollossa, matkustamisessa ja ruokailussa. Näiden lisäksi saat alennuksia monista muistakin asioista, joita hyödyntämällä rahasi riittävät paremmin ja voit keskittyä opiskeluun ja elää täyttä elämää. Keräsimme tähän listaa opiskelijalle annettavista eduista, joita hyödyntämällä säästät pitkän pennin.

 

Kela myöntää opintorahaa


Tiesitkin varmaan, että opiskeluaikana voit saada 
Kelalta opintorahaa.Opintoraha on itsenäisesti asuvalla yli 18-vuotiaalla n. 250 € kuussa, eikä sitä tarvitse maksaa takaisin. Sen edellytyksenä on päätoiminen opiskelu, opinnoissa edistyminen sekä tarve opintorahalle. Omat tulosi tai vanhempiesi tulot saattavat vaikuttaa opintorahan suuruuteen, joten tulorajat on hyvä tarkistaa ennen hakemusten täyttämistä. Opintotuelle on olemassa tietyt vuositulorajat – eli kun teet töitä, tulosi vaikuttavat opintorahasi määrään.


Edullisempaa asumista opiskelija-asunnoissa


Heti opiskelupaikan saatuasi käy läpi tulevan opiskelupaikkakuntasi tarjoamat opiskelija-asunnot. Hyvällä onnella voit saada edullisen ja kivan kämpän läheltä opiskelupaikkaasi, kampukselta tai sen läheisyydestä! Soluasunto, yksiö tai perheasunto voi löytyä mm. täältä: pääkaupunkiseudulla  HOAS, Pirkanmaalla  POAS, Tampereella  TOAS,Keski-Suomen alueella  KOAS, Lappeenrannan alueella  LOAS, Oulun seudulla  PSOAS   ja Rovaniemellä  DAS.Helsingin yliopiston päätoimiset opiskelijat voivat hakea vuokra-asuntoa myös  HYY :n tai  osakunnan  kautta.

 

Tukea vuokranmaksuun


Kelan maksamaa  opiskelijan asumislisää saavat vain ulkomailla tai Ahvenanmaalla vuokralla asuvat sekä Suomessa erilaisissa kansanopistojen tai koulutuskeskusten asuntoloissa asuvat. Sen sijaan Kela maksaa vuokralla asuville opiskelijoille yleistä asumistukea täysin samoin perustein kuin muillekin kansalaisille. Ehdot ovat tiukat, mutta tarkista silti, täyttyvätkö ne omalta kohdaltasi.

Sähköt ja kotivakuutus eivät paljoa maksa

Opiskelija-asunnoissa sähkö joko kuuluu vuokraan tai sitten ei. Sähkösopimuksen teko vuokra-asuntoon on helppoa ja onnistuu parilla klikkauksella. Fortumilta saat hiilidioksidipäästötöntä sähköä edulliseen opiskelijahintaan, ja samalla vähennät oman asumisesi hiilijalanjälkeä.

Kotivakuutus on myös hyvä olla olemassa - ja moniin vuokra-asuntoihin pakollinen. Se pelastaa vararikolta, jos jotain ikävää sattuu – esimerkiksi kotiisi murtaudutaan, ihka uusi sähköpyöräsi varastetaan tai vahingossa tiputat läppärisi ja se menee säpäleiksi. Jos haluat säästää aikaa, vaivaa ja rahaa, ota sähkösopimus ja kotivakuutus samalla sopimuksella. Kotivakuutukseen sisältyy myös muuttoturva, joten muuttotohinassa sattuneet vahingot korvataan myös.
Matkusta julkisilla alelipuilla

Viikonloppureissu kotipaikkakunnalle tai mukava lasketteluretki Lappiin verottaa lompakkoasi vähemmän, kun hyödynnät opiskelija-alennusta.  VR:ltä saat opiskelija-alennusta  kaukoliikenteen junamatkoista 30 % ja lähiliikenteestä 50 %. Junassa lippua tarkistettaessa sinulla on oltava voimassaoleva opiskelijakortti.

Bussiliikenne kuuluu pääsääntöisesti  Matkahuollon  piiriin. Busseilla matkustaessasi saat alennusta bussiyrittäjien vaihtelevien ehtojen mukaan. Alennukseen oikeuttava opiskelijakortti on yleensä esitettävä bussiin noustessa.

Paikallisliikenteessä saat myös alennusta, joten pääset sujuvasti kulkemaan kodin, opiskelupaikan, kavereiden ja harrastusten välillä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla toimivan HSL:n opiskelija-alennus on 45 % kausilipuista. Alennukset näet opiskelukaupunkisi julkisen liikenteen tarjoajan sivuilta.

Hyvää, terveellistä ja edullista ruokaa

Opiskelijakämpässä ei ruoanlaitto välttämättä innosta, ja siksi onkin loistava diili syödä kunnon lounas opiskelijahintaan. Lähes kaikilla opiskelupaikoilla on oma ruokalansa, josta saat lounaan edullisesti. Korkeakouluopiskelijat saavat opiskelijaravintoloissa alennuksen opiskelijakortilla. Näitä Kelan ateriatuen antavia ravintoloita on runsaasti ympäri Suomea. Lounaan hinnaksi tulee noin 2,7 €– 3,5 € ja sen lisäksi opiskelijaravintoloilla on muitakin etuja.

Ruoan vastuullisuuteen kiinnitetään suurta huomiota ja erikoisruokavaliot on hyvin huomioitu. Lisäbonuksena tulee mukava lounasseura, kun luennoilta suunnataan porukalla suoraan ruokapöytään. Monista opiskelijaravintoloista saa lounaan myös take awaynä, kysy tilannetta omasta ruokalastasi!

Vinkkinä, että kysäise muissakin ravintoloissa opiskelija-alennusta ennen tilauksen tekoa. Pizzan hinnasta voi tippua viidennes, sushia nautit edullisemmin tai herkullinen leivos maistuu vielä ihanammalta, kun saat sen alennuksella.

Pidä huolta terveydestäsi

Korkeakouluopiskelijoiden terveydestä kaikkialla Suomessa vastaa YTHS, jonka palveluihin kuuluvat mm. terveystarkastukset, terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen järjestäminen, mielenterveystyö sekä hammashuolto. Palvelut ovat käytössäsi Kelaan maksettavaa vuosimaksua vastaan, vuonna 2021 se on vain 35,80 euroa.

Myös useat apteekit antavat lääkkeettömistä tuotteista opiskelija-alennusta.

Hyvinvointia liikunnasta

Opiskelun lomassa liikunta tuo terveyttä, energiaa ja hyvää oloa elämään – saattaapa salilta tai joukkuelajeista löytyä uusia kavereitakin. Onneksi korkeakoulukaupungit tarjoavat monipuolisia liikuntapalveluja huippuedullisesti, parhaimmillaan alle kympillä kuussa. Tutustu opiskelijaliikuntaan opiskelupaikkakunnallasi:  UniSport pääkaupunkiseudulla, SportUni  Tampereella, CampusSport  Turussa, MOVEO  Lappeenrannassa ja Lahdessa, Oulun korkeakoululiikunta Oulussa ja uMove  Jyväskylässä.

Jos et löydä näistä opiskelijoille järjestetyistä liikuntamahdollisuuksista sitä omaa juttuasi, myös monet yksityiset liikuntasalit tarjoavat opiskelijoille alennuksia vaikka joogasta, padelista tai juoksukouluista. Aina kannattaa kysyä!

Leffaan, kampaajalle tai rilliostoksille alehintaan

Opiskelijana voit saada alennusta mitä erilaisimmista asioista. Esimerkiksi Finnkinon leffakäynnit halpenevat nyt 20–30 %, kun valitset näytökset opiskelijoiden aleaikoina. Sanomalehdet, paperiset tai digitaaliset, saat edullisemmin, esimerkiksi Turun Sanomat -50 % ja Helsingin Sanomat -40 %.

Kun on aika uusia rillit, tarkista opiskelija-alennukset. Lähes kaikki optikot antavat opiskelijoille alennusta, parhaimmillaan jopa 50 %. Samoin useat kampaamot huolehtivat opiskelijoiden hiuksista edullisemmin, joten ennen ajan varaamista ota selvää alennuksista.

Ulkomailla opiskelulle on omat tukensa

Haaveiletko opiskelijavaihdosta tai onko sinulla jo tiedossa opiskelujakso ulkomailla? Hyviä uutisia: ulkomailla opiskeluun voit saada  Kelalta opintorahaa, asumislisää ja tukea oppimateriaalien hankintaan. Opintorahaa saavat voivat myös hakea opintolainaa, jonka niin ikään Kela myöntää, ja valtio takaa. Jos olet oikeutettu opintolainaan, ulkomailla opiskellessasi voit myös nostaa suurempaa kuukausierää opintolainasta, tavallisimman 650 euron sijaan 800 euroa kuukaudessa.  Seikkailuasi ja toiseen kulttuuriin syvemmin sukeltamista siis tuetaan, jos se on haaveissasi!

Ota reissuun ISIC-kortti mukaan!

Suomessa oman opiskelupaikkasi opiskelijakortti on kullan arvoinen: sillä todistat oikeutesi erilaisiin etuihin. Kun lähdet reissuun, kannattaa tilata kansainvälinen opiskelijakortti ISIC. Se hyväksytään virallisena opiskelijatodistuksena useassa maassa. Sen avulla voit varata edullisempia lentolippuja ja saada alennusta vaikka sisäänpääsymaksuihin, majoituksiin ja ruokailuun.

Pysy kuulolla opiskelija-alennuksista niin Suomessa kuin maailmallakin lataamalla ISIC App tai Frank App. Niistä löydät ajankohtaiset alennukset niin elektroniikasta, vaatteista, kauneudenhoidosta kuin muuttoautoistakin.

Paras neuvo: Aina kannattaa kysyä opiskelija-alennusta

Kaikissa paikoissa opiskelija-alennus ei suinkaan ole nähtävillä eikä sitä välttämättä löydy nettisivuiltakaan. Siksi kannattaakin aina kysyä, parhaimmillaan yllätyt iloisesti. Ja viimeinen vinkki: muista siis pitää kullanarvoinen opiskelijakortti aina mukanasi!

 

Opiskelijakämppääsi voit saada myös ilmastoystävällistä sähköä opiskelija-alennuksella

 

New call-to-action