Fortum.fi
18.01.2021
3 Min

Pikku Juttu pähkinänkuoressa

Ihminen ja luonto ovat yhtä ja samaa ekosysteemiä ja siksi omat arjen valintamme vaikuttavat kotipallomme nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Me voimme siis vielä valita, millaisessa maailmassa me elämme tulevaisuudessa. 

Omien tapojen muuttaminen saattaa tuntua kuitenkin hyvinkin hankalalta. On niin paljon valintoja, liikaa miettimistä, tietoa puskee sieltä ja täältä – ja tuskastuminen on lähellä. Miten minä nyt voisin muka auttaa asiaa? 

Mutta sinä voit. Me kaikki voimme! Lue eteenpäin, miten ihan pienillä arjen teoilla muutos on käden ulottuvilla. 

Paljon pieniä tekoja 

Pikku Juttu on Fortumin etuohjelma, jossa teemme asiakkaidemme kanssa kuukausittain pieniä arjen tekoja ympäristön hyväksi. Jokainen tehty teko kerryttää asiakkaillemme ilmaisia tunteja aurinkosähköä. 

Liity tästä mukaan Pikku Juttu -etuohjelmaan!

Ohjelman aikana olemme kuulleet asiakkailtamme, että jotkut lähtivät mukaan vain tavoittelemaan pienempää sähkölaskua, mutta huomasivat pian, että ilmastoystävällisten valintojen tekeminen ei ollutkaan vaikeaa. 

Paras palaute onkin ollut se, että ohjelma on auttanut asiakkaitamme muuttamaan arkeaan ekologisempaan suuntaan. Se ei olekaan mikään ihan pikku juttu!

Arjessa helposti toteutettavia haasteita

Pikku Juttu -haasteiden valinnassa luotamme tutkittuun tietoon siitä, millaisilla teoilla on todella vaikutusta ympäristöön ja ilmastoon. Erilaisilla tutkimuslaitoksilla on paljon hyvää julkaistua tietoa meidän kaikkien käyttöön. Me perehdymme eri aihepiireihin – ruokaan, kierrättämiseen, kulutukseen, asumiseen, liikenteeseen – ja valitsemme sellaiset teot, joista kaikkien on helppo aloittaa. 

Haasteiden pointti on se, että kun suuri määrä ihmisiä tekee pieniä tekoja, niistä syntyy isoja vaikutuksia. Siksi haasteemme eivät ole elämää suurempia. Teemme arjen tekemiseen pieniä viilauksia ja kokeiluja, jotka toivottavasti herättelevät ajattelemaan ja ehkäpä jopa toimivat alkusysäyksenä suuremmille elämäntapamuutoksille. 

Olemme muun muassa haastaneet asiakkaita vähentämään ruokahävikkiä, huoltamaan ja korjaamaan kodin tavaroita, kierrättämään purkkeja ja lisäämään offline-aikaa. Pyrimme aina valitsemaan pieniä, maksuttomia ympäristöhaasteita, joihin osallistuminen on helppoa. Asiakkaamme voivat aina itse valita, mihin tekoihin osallistuvat.

Haluan mukaan! Missä voin ilmoittautua?

Kaikki voivat tehdä arjessaan valintoja ympäristön hyväksi. Fortumin asiakkaana saat niistä vielä itsellesi konkreettista hyötyä, eli aurinkosähkötunteja. 

Fortumin sähkösopimusasiakkaana pääset mukaan helposti tunnistautumalla joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Liittymisesi jälkeen saat meiltä sähköpostitse haasteita kerran kuukaudessa erilaisiin ympäristötekoihin, joita tekemällä ansaitset ilmaisia aurinkosähkötunteja.

Lähde mukaan Pikku juttuun!

Pikku-juttu_Janita-Autio9882-1

Mitkä ihmeen aurinkosähkötunnit?

Aurinkosähkötunnit ovat ilmaista auringolla tuotettua sähköä, joita ansaitset osallistumalla haasteisiin, eli erilaisiin ympäristötekoihin. Tuntien määrä vaihtelee riippuen Pikku Juttu -haasteiden laajuudesta. Jokaisen haasteen kohdalla kerromme, kuinka monta tuntia kyseinen teko kerryttää. Keräämäsi tunnit lasketaan kalenterivuoden ajalta yhteen ja ne hyvitetään sinulle seuraavan vuoden kesäkuun sähkönkulutuksestasi. 

Et tarvitse erikseen aurinkosähkösopimusta tai aurinkopaneeleja ansaitaksesi maksuttomia aurinkosähkötunteja.

Muutto edessä – seuraako aurinkosähkötunnit perässä?

Entä jos muutan, mitä silloin käy keräämilleni tunneille? Ei hätää, kun muutat uuteen asuntoon ja jatkat Fortumin sähkösopimusasiakkaana, siirrämme keräämäsi tunnit uuden kotisi sähkösopimukselle. Näin teemme myös silloin, jos muutat yhteen jonkun muun kanssa. Niin kauan kuin jatkat Fortumin sähkösopimusasiakkaana ja sopimus on nimissäsi, siirtyvät tunnit automaattisesti uudelle sopimuksellesi.

Jos kumppanisi tai kämppiksesi haluaa myös osallistua aurinkosähkötuntien kerryttämiseen, mahtavaa! Yhdelle sähkösopimukselle tunteja voi kerätä vain yksi henkilö, joten jos haluatte yhdistää tuntinne, pirauttakaa asiakaspalveluumme, sieltä homma selviää nopsaan.  

Entä miten käy tunneilleni, jos päätän vaihtaa sähköyhtiötä?

Maksuttomien aurinkosähkötuntien kerryttäminen ja hyvittäminen onnistuu voimassaolevalle sähkösopimukselle. Jos syystä tai toisesta joudut irtisanomaan sopimuksesi ennen hyvitysvuoden kesäkuun loppua, emme harmillisesti pysty niitä sinulle hyvittämään.

Mutta jos sinulla on useampi sähkösopimus ja irtisanot sopimuksen, jolle olet aiemmin tunteja kerännyt, siirrämme tietenkin ansaitsemasi tunnit toiselle sopimuksellesi.  

Yhdessä saamme aikaan enemmän 

Oli syysi ryhtyä tekemään pieniä juttuja sitten ilmastoahdistus tai kokeilun ilo, Pikku Juttu auttaa sinua eteenpäin, ohjaten päivittäisiä valintoja kestävämpään suuntaan. Muutos ei ole aina helppo, mutta yhdessä tekemällä muutoksesta tulee hauskempaa ja mielekkäämpää. Tulevaisuus rakennetaan yhdessä, mutta jokaisen henkilökohtainen panostus on merkittävä. Ei mikään pikku juttu. 

Tutustu Pikku Juttuun täältä

Käy kurkkaamassa lisää usein kysyttyjä kysymyksiä täältä.


Haluan liittyä Pikku Juttu -ohjelmaan.

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa