18.01.2021
3 Min

Pikku Juttu pähkinänkuoressa

Ihminen ja luonto ovat yhtä ja samaa ekosysteemiä ja siksi omat arjen valintamme vaikuttavat kotipallomme nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Me voimme siis vielä valita, millaisessa maailmassa me elämme tulevaisuudessa. 

Omien tapojen muuttaminen saattaa tuntua kuitenkin hyvinkin hankalalta. On niin paljon valintoja, liikaa miettimistä, tietoa puskee sieltä ja täältä – ja tuskastuminen on lähellä. Miten minä nyt voisin muka auttaa asiaa? 

Mutta sinä voit. Me kaikki voimme! Lue eteenpäin, miten ihan pienillä arjen teoilla muutos on käden ulottuvilla. 

Paljon pieniä tekoja 

Pikku Juttu on Fortumin etuohjelma, jossa teemme asiakkaidemme kanssa kuukausittain pieniä arjen tekoja ympäristön hyväksi. Jokainen tehty teko kerryttää asiakkaillemme ilmaisia sähkötunteja. 

Lähde mukaan Pikku juttuun!

Ohjelman aikana olemme kuulleet asiakkailtamme, että jotkut lähtivät mukaan vain tavoittelemaan pienempää sähkölaskua, mutta huomasivat pian, että ilmastoystävällisten valintojen tekeminen ei ollutkaan vaikeaa. 

Paras palaute onkin ollut se, että ohjelma on auttanut asiakkaitamme muuttamaan arkeaan ekologisempaan suuntaan. Se ei olekaan mikään ihan pikku juttu!

Arjessa helposti toteutettavia haasteita

Pikku Juttu -haasteiden valinnassa luotamme tutkittuun tietoon siitä, millaisilla teoilla on todella vaikutusta ympäristöön ja ilmastoon. Erilaisilla tutkimuslaitoksilla on paljon hyvää julkaistua tietoa meidän kaikkien käyttöön. Me perehdymme eri aihepiireihin – ruokaan, kierrättämiseen, kulutukseen, asumiseen, liikenteeseen – ja valitsemme sellaiset teot, joista kaikkien on helppo aloittaa. 

Haasteiden pointti on se, että kun suuri määrä ihmisiä tekee pieniä tekoja, niistä syntyy isoja vaikutuksia. Siksi haasteemme eivät ole elämää suurempia. Teemme arjen tekemiseen pieniä viilauksia ja kokeiluja, jotka toivottavasti herättelevät ajattelemaan ja ehkäpä jopa toimivat alkusysäyksenä suuremmille elämäntapamuutoksille. 

Olemme muun muassa haastaneet asiakkaita vähentämään ruokahävikkiä, huoltamaan ja korjaamaan kodin tavaroita, kierrättämään purkkeja ja lisäämään offline-aikaa. Pyrimme aina valitsemaan pieniä, maksuttomia ympäristöhaasteita, joihin osallistuminen on helppoa. Asiakkaamme voivat aina itse valita, mihin tekoihin osallistuvat.

Haluan mukaan! Missä voin ilmoittautua?

Kaikki voivat tehdä arjessaan valintoja ympäristön hyväksi. Fortumin asiakkaana saat niistä vielä itsellesi konkreettista hyötyä, eli pienemmän sähkölaskun!

Fortumin sähkösopimusasiakkaana pääset mukaan helposti tunnistautumalla joko pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Liittymisesi jälkeen saat meiltä sähköpostitse haasteita kerran kuukaudessa erilaisiin ympäristötekoihin, joita tekemällä ansaitset ilmaisia sähkötunteja.

Lähde mukaan Pikku juttuun!

Pikku-juttu_Janita-Autio9882-1

Mitkä ihmeen ilmaiset sähkötunnit?

Pikku jutussa keräämäsi sähkötunnit ovat ilmaista, auringolla tuotettua sähköä. Ansaitset sähkötunteja osallistumalla Pikku juttu -haasteisiin, jotka sisältävät eri tasoisia ja eri kokoisia, arkisia ilmastotekoja. Kustakin haasteesta ansaittujen tuntien määrä vaihtelee riippuen haasteen laajuudesta. Jokaisen haasteen kohdalla kerromme, kuinka monta ilmaista sähkötuntia valitsemasi teko kerryttää. Keräämäsi tunnit lasketaan koko kalenterivuoden ajalta yhteen ja ne hyvitetään sinulle seuraavan vuoden kesäkuun sähkönkulutuksestasi. 

Vaikka käytämme Pikku jutussa nimenomaan aurinkovoimalla tuotettua sähköä, et tarvitse erikseen aurinkosähkösopimusta tai aurinkopaneeleja ansaitaksesi maksuttomia sähkötunteja.

Muutto edessä – seuraako ansaitsemani sähkötunnit perässä?

Entä jos muutan, mitä silloin käy keräämilleni tunneille? Ei hätää, kun muutat uuteen asuntoon ja jatkat Fortumin sähkösopimusasiakkaana, siirrämme keräämäsi tunnit uuden kotisi sähkösopimukselle. Näin teemme myös silloin, jos muutat yhteen jonkun muun kanssa. Niin kauan kuin jatkat Fortumin sähkösopimusasiakkaana ja sopimus on nimissäsi, siirtyvät tunnit automaattisesti uudelle sopimuksellesi.

Jos kumppanisi tai kämppiksesi haluaa myös osallistua sähkötuntien kerryttämiseen, mahtavaa! Yhdelle sähkösopimukselle tunteja voi kerätä vain yksi henkilö, joten jos haluatte yhdistää tuntinne, pirauttakaa asiakaspalveluumme, sieltä homma selviää nopsaan.  

Entä miten käy tunneilleni, jos päätän vaihtaa sähköyhtiötä?

Pikku juttu -sähkötuntien kerryttäminen ja hyvittäminen onnistuu voimassaolevalle sähkösopimukselle. Jos syystä tai toisesta joudut irtisanomaan sopimuksesi ennen hyvitysvuoden kesäkuun loppua, emme harmillisesti pysty niitä sinulle hyvittämään.

Mutta jos sinulla on useampi sähkösopimus ja irtisanot sopimuksen, jolle olet aiemmin tunteja kerännyt, siirrämme tietenkin ansaitsemasi tunnit toiselle sopimuksellesi.  

Yhdessä saamme aikaan enemmän 

Oli syysi ryhtyä tekemään pieniä juttuja sitten ilmastoahdistus tai kokeilun ilo, Pikku Juttu auttaa sinua eteenpäin, ohjaten päivittäisiä valintoja kestävämpään suuntaan. Muutos ei ole aina helppo, mutta yhdessä tekemällä muutoksesta tulee hauskempaa ja mielekkäämpää. Tulevaisuus rakennetaan yhdessä, mutta jokaisen henkilökohtainen panostus on merkittävä. Ei mikään pikku juttu. 

Tutustu Pikku Juttuun täältä

Käy kurkkaamassa lisää usein kysyttyjä kysymyksiä täältä.

Lähde mukaan Pikku juttuun!

New call-to-action