Jäätelö hupeni hujauksessa ja muovia sisältävä pakkaus jäi tyhjilleen. Heitänkö roskikseen? No älä, vaan vie lähimpään muovinkeräyspisteeseen.Näin annat arvokkaalle materiaalille uuden elämän ja luonto pysyy puhtaana.
Margariinipaketti, hillopurkki ja jäätelöpakkaus muuttuvat Fortumin Kiertotalouskylässä uusioraaka-aineeksi, josta tehdään esimerkiksi kukkaruukkuja tai saaveja.
”Uusiomuovin valmistamiseen kuluu vain 15 prosenttia siitä energiasta, joka kuluisi muovin valmistamiseen neitseellisestä raaka-aineesta”, kertoo Mikko Koivuniemi Fortumilta. Muovin kierrättäminen siis todella on ekoteko!
Uusiomuovin synty alkaa siitä, kun tavalliset ihmiset vievät kotitalouksien jätemuovin muovikeräyspisteeseen. Suomessa on yli 500 keräyspistettä, jonne voi viedä kotitalouden tyhjiä, puhtaita muovipakkauksia. Monilla kiinteistöilläkin on jo oma kiinteistökeräilyastia.
Elintarvikemuovipakkaukset kannattaa huuhtaista viileällä vedellä ennen keräykseen viemistä. Marinadin sotkema pakkaus kannattaa heittää sekajätteeseen sen sijaan, että sitä alkaisi pestä perusteellisesti
”Muovin kierrättämisen on tarkoitus olla helppoa, arkeen sopivaa. Ja sekajätekin päätyy nykyään energiajätteeksi”, Koivuniemi sanoo.
Lähes kaikki kodin pienmuovijäte kelpaa keräysastiaan. Sinne ei kuitenkaan saa viedä vaarallisten jätteiden jäämiä sisältäviä pakkauksia, kuten öljykanistereita tai bensa-astioita. Vinyylihanskat eivät liioin sovellu kierrätettävän muovin joukkoon, koska ne sisältävät PVC:tä, ja vanhat VHS-videokasetitkin ovat kierrätykseen sopimattomia.
Pellettejä muoviteollisuudelle
Fortumin yhteistyökumppani Suomen Uusiomuovi Oy noutaa kotitalouksien muovijätteet keräyspisteistä ja toimittaa ne Fortumille.
Siellä jätemuovi lajitellaan, murskataan ja pestään. Lopulta siitä tehdään pellettejä, jotka ovat muoviteollisuuden raaka-ainetta.
Fortumilta suomalaisten kotitalouksien kierrättämä muovi jatkaa uusioraaka-aineena muoviteollisuuden käyttöön. Kuluttajakierrätysmuovista valmistetaan esimerkiksi kukkaruukkuja, saaveja, ämpäreitä ja säilytyslaatikoita.
”On hyvin tärkeää saada muovi kiertoon. Se on arvokas materiaali, mutta roskaa luontoon päätyessään, hajoaa pitkän ajan kuluessa eikä maadu ikinä”, Koivuniemi huomauttaa.
Uusiokäyttö alkoi toissa kesänä
Suomessa alettiin kerätä kotitalouksien muovipakkauksia toissa kesänä, ja siitä lähtien muovin uusiokäyttöä on ryhdytty kehittämään entistä tehokkaammin.
Se on loistava uutinen, sillä muovia käytetään elintarvikepakkauksissa kaikista materiaaleista eniten. Happea ja kosteutta läpäisemättömänä se pitää ruuat syömäkelpoisina pitkään ja on siksi ylivoimainen pakkausmateriaali.
Muovisia pakkauksia parjataan usein siitä, että niiden valmistus syö luonnonvaroja, mutta isompi merkitys on sen sisällä olevalla tuotteella.
”Jos jätät paahtoleivästä kantapalan syömättä, haaskaat paljon enemmän luonnonvaroja kuin mitä sen pussin valmistukseen on käytetty”, Koivuniemi vertaa.
Vinkit muovin kierrätykseen
1. Vie muovinkeräyspisteeseen elintarvikkeiden mukana tulleet muoviset pakkaukset, kuten jukurttipurkit, voirasiat, leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset, pesuaine-, sampoo- ja saippuapakkaukset, muovipullot, -kanisterit ja -purkit sekä muovikassit, -pussit ja -kääreet.
2. Älä vie muovinkeräykseen vaarallisia jätteitä tai niiden jäämiä sisältäviä pakkauksia, kuten öljykanistereita tai bensa-astioita, PVC-muovia sisältäviä vinyylihanskoja tai VHS-videokasetteja
3. Tyhjennä, puhdista ja kuivaa pakkaukset ennen kierrätykseen viemistä
4. Jos pakkausta on vaikea puhdistaa esimerkiksi marinadista, heitä se sekajätteeseen
5. Irrota korkit, kannet ja muut irtoavat osat pakkauksista ja pistä keräysastiaan erikseen
6. Laita erilaiset purkit keräysastiaan erikseen, ei sisäkkäin, jotta optinen lukulaite pystyy tunnistamaan muovilaadut kierrätysprosessissa
Lisää tietoa ja keräyspaikat: uusiomuovi.fi