09.12.2024
3 Min

Euroopan edullisinta sähköä

Tiesitkö, että sähkö oli Pohjoismaissa viime vuonna edullisinta koko Euroopassa? Moni ei olisi tätä arvannut, sillä usealla meistä on mielessämme sähkön hinnan ajoittain hyvinkin voimakkaat vaihtelut ja korkealle kipuavat tuntihinnat. Totta se kuitenkin on, kertovat hintatilastot.

Energian hinta riippuu useista erilaisista kysynnän ja tarjonnan olosuhteista. Kuten esimerkiksi sääolosuhteista, voimalaitosten sekä siirtojohtojen käytettävyydestä ja geopoliittisesta tilanteesta. Se riippuu myös kansallisesta energialähteiden valikoimasta, päästökaupasta, tuonnin monipuolisuudesta ja veroista.

Koko viime ja tämän vuoden ajan pohjoismaisen sähkön kuukausittainen keskihinta on ollut joko Euroopan matalin tai yksi matalimpia kuten alla oleva graafi kertoo.

 

Kuukausittaiset_sahkon_hinnat_2023

 

Uusiutuva energia on edullista

Suurin tekijä edullisen sähkön hinnan taustalla on luonnosta saatava uusiutuva energia. Erityisesti tuulivoiman osuus niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa on kasvanut merkittävästi viime vuosina ja kasvaa edelleen. Sen sijaan kalliin fossiilisen energian kuten öljyn, kivihiilen ja kaasun osuus on enää murto-osa aiemmasta. Vihreä siirtymä onkin Pohjoismaissa pisimmällä koko Euroopasta.

”Suuresta tuulivoimakapasiteetista johtuen tuulinen sää näkyy suoraan sähkönhinnassa. Kun pohjolassa tuulee, sähkön hinta on matala tai jopa negatiivinen”, sanoo Fortumin markkina-analyytikko Teemu Halme.

Myös aurinkovoima painaa sähkön hinnan alas kesäkuukausina iltapäivän tunteina. Edullista aurinkosähköä tuodaan etenkin kesäaikaan paljon myös muualta Euroopasta, jossa sen tuotantomäärät ovat kasvaneet huomattavasti.


Hinnat jopa miinuksella

Suomessa oli viime vuonna 449 negatiivista tuntia ja tänä vuonna marraskuun alkupäiviin mennessä niitä oli jo noin 670 tuntia. Se tarkoittaa, että pörssisähkö on ollut miinuksella tänä vuonna 7 - 8 prosenttia ajasta. Se tosin on hyvä muistaa, että kuluttaja maksaa toki aina verkosta kuluttamansa sähkön osalta verot ja sähkönsiirtomaksun, vaikka sähköenergiasta ei maksua menisikään. Suomen jälkeen toiseksi eniten negatiivisia tunteja EU:ssa oli kaikilla Ruotsin hinta-alueilla. Myös Norjassa negatiivisten tuntihintojen määrä on lisääntynyt huomattavasti aiempaan nähden.

”Uutta teknologiaa tarvitaankin nopeasti, jotta kaikki päästötön tuulivoima saadaan talteen”, Halme toteaa. “On ymmärrettävää, että asiakkaat pitävät alhaisista tai jopa negatiivisista hinnoista. Se ei kuitenkaan ole hyvä järjestelmän kannalta isossa kuvassa ja se lisää hintojen vaihtelua. Meidän on saatava järjestelmään vakaat, edulliset hinnat pitkällä aikavälillä, jossa saamme investointeja niin tuotanto- kuin kulutuspuolelle ja säilytettyä tasapainon.”


Vakaa perusvoiman tuotanto ja toimivat siirtoyhteydet tasaavat hintavaihteluita

Jo useamman vuoden ajan on Pohjoismaihin rakennettu uusi tuotantokapasiteetti koskenut uusiutuvaa energiaa. Sen kulloisenkin tuotantomäärän sanelee siis säätila. Koska perusvoiman (ydinvoima) tuotanto ei ole lisääntynyt juurikaan Olkiluoto 3 ydinvoimalan käynnistämisen jälkeen ja fossiilinen tuotanto ja sen joustokyky ovat vähentyneet merkittäväsi, sähkön hinta on noussut tietyissä tilanteissa ja olosuhteissa hyvinkin korkealle.

Silloin apuna voi olla säädettävä, edullinen vesivoima, joka on myös uusiutuvaa energiaa. Sen osuus Pohjoismaiden kokonaissähköntuotannosta on keskimäärin noin 35 - 40 %, mutta tämä osuus voi vaihdella vuodesta toiseen sääolosuhteiden mukaan. ”Vesivoiman tuotantoa voidaan säätää sen mukaan, millainen vesitilanne on ja miten muita tuotantolähteitä on saatavilla”, sanoo Halme. Lisäksi Suomessa ja Ruotsissa on myös tasaisesti läpi vuoden sähköä tuottavaa ydinvoimaa, joka vakauttaa sähkön hintaa.

Edellä mainitun perusvoiman ohella hintavaihteluita tasaavat myös laajat pohjoismaiset ja eurooppalaiset sähkömarkkinat sekä vahvat siirtoyhteydet yli maarajojen.

Hintahuipuissa tarvitaan kulutuksen joustoa

Hintavaihteluiden tasaamiseen mietitään parhaillaan erilaisia keinoja. Yhteen keinoista voivat myös kuluttajat vaikuttaa, nimittäin kulutusjoustoon.

”Kun sähköntuotantoa on paljon, sähkönhinta on alhainen ja silloin kannattaa hyödyntää halvat tunnit. Vastaavasti kun tuotannosta on niukkuutta, sähkönhinta on korkea ja sähkön käyttö kannattaa ajoittaa näiden tuntien ulkopuolelle”, sanoo Tuomas Yrttiaho Fortumin kuluttajaliiketoiminnasta.

Yrttiahon mukaan Fortum haluaa olla osa ratkaisua, jossa tasapainotetaan sähkömarkkinan hintavaihtelua. “Tarjoamme kuluttajille käteviä palveluita, joilla he voivat hyödyntää edullisempia hintoja ja välttää kulutuspiikkejä. Esimerkkejä näistä ovat Fortum-sovellus, josta voi seurata omaa sähkönkulutustaan ja hintaa sekä Fortum Älylataus -sovellus, jonka avulla voi ladata sähköautonsa silloin, kun sähkön hinta on edullisinta.”

Kulutusjoustosta hyötyy kuluttajien lisäksi koko sähköjärjestelmä.
Oma  Fortum -sovellus3 (1)

 

Tiesitkö tätä? Ruotsissa ja Norjassa on useampia sähkön hinta-alueita johtuen sähkönsiirron rajoitteista.Hinta-alueet Ruotsi 3 ja Norja 1 käsittävät maiden pääkaupunkialueet, joissa asuu eniten kuluttajia. Suomessa on vain yksi hinta-alue johtuen vahvasta valtakunnallisesta sähköverkosta. Suomessa voidaan antaa sama hinta kaikkialla, sillä vahva verkko ei rajoita sähkönsiirtoa millään alueella.

 

New call-to-action