05.11.2020
2 Min

Sähköauton lataus on helpompaa kuin yleisesti luullaan

Sähkö- ja hybridiautojen suosio kasvaa koko ajan. Suomessa on tällä hetkellä jo yli 10 000 täyssähkö- tai hybridiautoa, kun niitä vuoden 2016 alussa oli vasta 1580. Sähköautojen suosion kasvaessa ja latausverkoston laajentuessa on moni suomalainen pohtinut sähköauton hankkimista.

Sähköautoa harkitsevalle tärkeä kysymys on latausmahdollisuudet. Sähköauton hankinnasta kiinnostuneita askarruttaa sähköauton lataaminen. Mitä jos sähköauto jättää tien päälle, kun latauspisteitä ei ole riittävästi? Voiko sähköautoa ladata kaupan parkkipaikalla olevalla latauspistokkeella?

Sähköauton lataus onnistuu niin kotona, työpaikalla kuin matkallakin

Sähköauton lataus hoituu tyypillisesti silloin, kun auto on parkissa eli useimmiten yön aikana kotona. Nykyään laitetaankin sekä puhelin että auto yöksi lataukseen. Myös monissa kauppakeskuksissa ja osalla työpaikoista on sähköauton latausmahdollisuus, joten lataus hoituu kauppareissun ja työpäivän aikana. Maanteiden varsilta löytyy jo hyvin pikalatauspisteitä, joissa sähköauton lataus onnistuu lounas- tai kahvitauon yhteydessä.

Kotilatauspiste helpottaa sähköautoilijan arkea

Sähköauto ladataan tyypillisimmin yön aikana kotona. Kotilataukseen on suositeltavaa hankkia siihen tarkoitettu latauspiste, josta lataaminen on helpompaa, nopeampaa ja turvallisempaa. Tilapäisesti sähköautoa voi ladata myös normaalista pistorasiasta, jolloin lataus tapahtuu hitaammin kuin sähköautolle tarkoitetusta kotilatauspisteestä.

Sähköauton latauspiste onkin entistä yleisempi näky taloyhtiöiden parkkipaikoilla. Lisäksi kotilatauspisteiden määrä kasvaa seuraavina vuosina selvästi, siitä pitävät huolen niin sähköautojen suosion kasvu kuin uudet ohjeistuksetkin. EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi velvoittaa tulevaisuudessa uusissa asuinrakennuksissa ja laajamittaisten korjausten yhteydessä asentamaan yli 10 pysäköintipaikan parkkialueille putkituksen sähköautojen latauspisteitä varten.

Sähköautoilijan arki on helppoa

Uusissa täyssähköautomalleissa toimintasäde on tyypillisesti noin 250 ja 500 kilometrin välillä, eli autoa ei välttämättä tarvitse kotona laittaa joka päivä lataukseen arkiajoja varten ja bensa-asemalla käynnit jäävät arjesta pois. 

Toimintamatkaan vaikuttavat sähköautossa samat tekijät kuin polttomoottoriautossakin eli muun muassa ajonopeus, ulkolämpötila ja autossa oleva kuorma.

Kotilatauksen myötä sähköautoilu on arjessa vaivatonta. Pidempi matka vaatii alussa hiukan enemmän suunnittelua ennen kuin oman auton toimintamatka ja latauspisteet käyvät tutuiksi. Pikalatauspisteitä löytyy jo varsin kattavasti Helsingistä Oulun pohjoispuolelle saakka. Pohjoisin pikalatauspiste Suomen Charge & Drive -verkostossa on Levillä, ja keskinopeita latauspisteitä on Nauvosta Nuorgamiin. Latauspisteet löytyvät Fortum Charge & Drive Finland -älypuhelinsovelluksesta, josta latauksen voi myös helposti käynnistää ja maksaa, kun on ensin rekisteröitynyt ja liittänyt oman luottokortin tiedot sovellukseen.

Sopisiko sähköautoilu sinulle? Tee testi!

 

New call-to-action