Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Sähköauton lataus on helpompaa kuin yleisesti luullaan


Sähkö- ja hybridiautojen suosio kasvaa koko ajan. Suomessa on tällä hetkellä jo yli 10 000 täyssähkö- tai hybridiautoa, kun niitä vuoden 2016 alussa oli vasta 1580. Sähköautojen suosion kasvaessa ja latausverkoston laajentuessa on moni suomalainen pohtinut sähköauton hankkimista.

Sähköautoa harkitsevalle tärkeä kysymys on latausmahdollisuudet. Sähköauton hankinnasta kiinnostuneita askarruttaa sähköauton lataaminen. Mitä jos sähköauto jättää tien päälle, kun latauspisteitä ei ole riittävästi? Voiko sähköautoa ladata kaupan parkkipaikalla olevalla latauspistokkeella?

Sähköauton lataus onnistuu niin kotona, työpaikalla kuin matkallakin

Sähköauton lataus hoituu tyypillisesti silloin, kun auto on parkissa eli useimmiten yön aikana kotona. Nykyään laitetaankin sekä puhelin että auto yöksi lataukseen. Myös monissa kauppakeskuksissa ja osalla työpaikoista on sähköauton latausmahdollisuus, joten lataus hoituu kauppareissun ja työpäivän aikana. Maanteiden varsilta löytyy jo hyvin pikalatauspisteitä, joissa sähköauton lataus onnistuu lounas- tai kahvitauon yhteydessä.


Kotilataukseen on suositeltavaa hankkia siihen tarkoitettu latauspiste, josta lataaminen on helpompaa, nopeampaa ja turvallisempaa. Tilapäisesti sähköautoa voi ladata myös normaalista pistorasiasta, jolloin lataus tapahtuuhitaammin kuin sähköautolle tarkoitetusta kotilatauspisteestä.

Julkisia latauspisteitä on muun muassa parkkihalleissa sekä kauppojen, pankkien, ravintoloiden tai huoltoasemien parkkialueilla. Suomessa julkinen latausmahdollisuus on jo yli 500 eri paikassa, ja latauspisteitä näistä löytyy yli 1300 kappaletta.

Fortum Charge & Drive -verkosto on Pohjoismaiden kattavin

  • Suomessa yli 500 latauspistettä, joista noin 60 pikalatauspistettä. Verkosto on kasvanut nopeasti, sillä vuoden 2017 alussa latauspiteitä oli alle 200.

  • Pohjoismaissa Charge & Drive -verkostossa on noin 4000 latauspistettä.


Tutustu Fortumin Charge & Drive -latausverkostoon


Kotilatauspiste helpottaa sähköautoilijan arkea

Sähköauto ladataan tyypillisimmin yön aikana kotona.  Fortum Charge & Drive -kotilatauspaketit ovat älykäs ja helppo tapa järjestää kotilataus omakotitaloon tai taloyhtiöön. Latauspakettien kiinteään kuukausihintaan sisältyy laturi, asennus- ja huoltokustannukset sekä käytetty lataussähkö. Latauspaketteja on neljä erilaista ajokilometrien mukaan.

Taloyhtiöiden kannattaa nyt hyödyntää tuki sähköautojen latausmahdollisuuksien parantamiseksi.

”Syksyn aikana taloyhtiöiden haettavaksi tulee uusi tuki, joka on 35 prosenttia toteutuneista kustannuksista, kuitenkin enintään 90 000 euroa. Avustettavia kustannuksia ovat muun muassa hankesuunnittelu, sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt, putkitukset ja kaapeloinnit sekä niihin liittyvät maanrakennustyöt. Avustuksia myöntää asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, jonka sivuille on tulossa lisätietoa tuen hakemisesta”, kertoo Fortum Charge & Drive -toiminnasta Suomessa vastaava Tero Era

Sähköauton latauspiste onkin entistä yleisempi näky taloyhtiöiden parkkipaikoilla. Lisäksi kotilatauspisteiden määrä kasvaa seuraavina vuosina selvästi, siitä pitävät huolen niin sähköautojen suosion kasvu kuin uudet ohjeistuksetkin. EU:n uusi rakennusten energiatehokkuusdirektiivi velvoittaa tulevaisuudessa uusissa asuinrakennuksissa ja laajamittaisten korjausten yhteydessä asentamaan yli 10 pysäköintipaikan parkkialueille putkituksen sähköautojen latauspisteitä varten.

 

Sähköautoilijan arki on helppoa

Uusissa täyssähköautomalleissa toimintasäde on tyypillisesti noin 250 ja 500 kilometrin välillä, eli autoa ei välttämättä tarvitse kotona laittaa joka päivä lataukseen arkiajoja varten ja bensa-asemalla käynnit jäävät arjesta pois. 

Toimintamatkaan vaikuttavat sähköautossa samat tekijät kuin polttomoottoriautossakin eli muun muassa ajonopeus, ulkolämpötila ja autossa oleva kuorma.

Kotilatauksen myötä sähköautoilu on arjessa vaivatonta. Pidempi matka vaatii alussa hiukan enemmän suunnittelua ennen kuin oman auton toimintamatka ja latauspisteet käyvät tutuiksi. Pikalatauspisteitä löytyy jo varsin kattavasti Helsingistä Oulun pohjoispuolelle saakka. Pohjoisin pikalatauspiste Suomen Charge & Drive -verkostossa on Levillä, ja keskinopeita latauspisteitä on Nauvosta Nuorgamiin. Latauspisteet löytyvät Fortum Charge & Drive Finland -älypuhelinsovelluksesta (, josta latauksen voi myös helposti käynnistää ja maksaa, kun on ensin rekisteröitynyt ja liittänyt oman luottokortin tiedot sovellukseen.

Sopisiko sähköautoilu sinulle? Tee testi!

Testiin

 

Lisää samasta aihealueesta

Sähköautot

   |   
Usean eri automerkin monenkokoiset ja -näköiset sähköautot täyttivät Långvikin kylpylähotellin pihan ja lähitiet lauantaina 1. syyskuuta, kun Fortum järjesti ...
Lue lisää

Sähköautot

   |   
Sähköautoilun suosio kasvaa koko ajan. Sähköauton hankintaa pohtiva törmää monenlaisiin termeihin, jotka liittyvät sähköautoiluun. Keräsimme sähköautoihin ja ...
Lue lisää

Sähköautot

   |   
1. Sähköautolla voi ajaa vain lyhyitä matkoja Sähköauton toimintasäde vaihtelee itse sähköauton, säätilan, tuntinopeuden, ajotavan ja monen muun tekijän mukaan. On ...
Lue lisää

Liikkuminen, Sähköautot

   |   
Drive-in -elokuvat liittyvät monen mielessä möreästi muriseviin amerikanrautoihin ja -60-luvun tunnelmaan. Lauantaina 26.5. meininki oli jotain aivan muuta: kymmenien ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA