25.03.2019
2 Min

Stall Saer tuottaa lähienergiaa lannalla ja aurinkovoimalla

Halkian kylällä Pornaisissa, rauhaisan maalaismaiseman keskellä sijaitsee islanninhevostalli Stall Saer. 15 hevosen tallin omistaa Harri Virtanen puolisonsa kanssa, ja tallissa asuu heidän neljä omaa islanninhevostaan. Tilaa on myös vuokrahevosille, joita on vaihteleva määrä. Talli on ollut samassa paikassa nyt kymmenkunta vuotta.

Stall Saerin tunnistaa jo kaukaa, ensin suuren valkoaitaisen ratsastuskentän perusteella ja viimeistään katolla näkyvästä siististä aurinkopaneelirivistä. Virtanen on puolisonsa kanssa pyrkinyt luomaan luonnonläheistä ja kestävää tallitoimintaa jo pitkään, ja omavarainen energiantuotanto on osa sitä.

Tallilla keskitytään hyviin hevosmiestaitoihin ja luonnonläheisyyteen

Pihattotallin kupeessa laiduntaa kaksi islanninhevosta, valkoinen kimo seuralaisenaan ruunikko. Toiset kaksi ovat sisällä tallissa, sillä läsipäinen tummanruunikko pitää seuraa hiirakolle, joka on tallin senioriasukas.

”Tallillamme on keskitytty hyviin hevosmiestaitoihin ja luonnolliseen hevososaamiseen sekä kestävään toimintaan”, tallin omistaja Harri Virtanen kertoo.

Suuri ratsastuskenttä toimiikin vierailevien valmentajien areenana säännöllisesti. Virtasella itsellään on myös terapeutin koulutus, ja hän on tutkinut hevosterapian mahdollisuuksia.

Lanta on mukana lähienergian tuotannossa


Pihamaalla on lantalava ja seinässä kyltti, jonka mukaan tällä tallilla luodaan lannasta lähienergiaa. Kyse on Fortumin HorsePower-palvelusta, joka toi käytännöllisen ratkaisun tallin ekologiseen toimintaan.

”Käytimme pitkään kuivikkeena turvetta, koska se kompostoituu ja sopii peltoon levitettäväksi. Mutta kuivikelantaa syntyi niin suuria määriä, että sille oli vaikea löytää sijoituspaikkoja tältä alueelta, etenkin nykyisten EU-säännösten vuoksi”, Virtanen kertoo.

Pari vuotta sitten tallille tilattiin HorsePower-palvelu, jossa lanta haetaan lavalta energiantuotantoa varten ja tilalle tuodaan puupellettiä karsinoiden kuivikkeeksi.

”Neljä hevosta riitti palvelun tilaamiseen. Nyt lanta kiertää todella hyvin ja menee Järvenpään polttolaitokselle, joka on tässä lähellä. Kaikki on ekologista ja kestävää. Se oli avainkysymys, sillä pyrimme ympäristöystävälliseen tallitoimintaan”, Virtanen kertoo.

Puupelletti on osoittautunut myös helpoksi siivota, ja se on miellyttävää käyttää.

”Se on valoisampaa, kaikki näkyy siinä hyvin eikä se pölyä yhtä paljon kuin turve. Suuri etu on myös lannan poiskuljetus.”

 

Katso Stall Saerin omistajan Harri Virtasen mietteitä yhteistyöstä Fortumin kanssa.

HORSEPOWER 1 oikea tekstit


Aurinkopaneelit ovat pienentäneet tallin sähkölaskua


Elokuun lopussa tallin katolle asennettiin aurinkopaneelit. Se oli seuraava luonteva askel tukemaan ympäristöystävällistä tallitoimintaa.

”Koska olimme tyytyväisiä HorsePoweriin, tilasimme myös aurinkopaneelit Fortumilta. Vaikka katolla on vain 14 aurinkopaneelia, jo nyt voi nähdä pudotuksen sähkölaskussa.”

Ensimmäinen aurinkopaneelien asennuksen jälkeinen sähkölasku oli yhdeksän euroa ja toinen 30 euroa. Vaikka talo lämpenee maalämmöllä, on Virtasilla ollut talvikuukausina aiemmin jopa 1000 euron sähkölaskuja.

”Tästä talvesta tulee todella jännittävä, kun katsotaan tallin ja talon yhteinen kulutus. Jo nyt vaikuttaa siltä, että pudotuksesta tulee todella iso – jo 14 paneelilla”, Virtanen pohtii.

Voisiko HorsePower-palvelu olla sopiva myös sinun tallillesi?

Haluaisitko tuottaa omavaraisesti sähköä Fortumin aurinkopaneeleilla?Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa