Alkuperätakuu, hybridisopimukset ja kulutusvaikutus … tuntuuko sähkömarkkinoiden sanat vierailta, mutta haluaisit tietää niistä enemmän? Olet tullut oikeaan paikkaan, sillä oheisesta sanastostamme löydät sähkömarkkinoiden olennaisimmat termit lyhyesti selitettynä.
Lue sanastomme läpi ja ota sähkömarkkinoiden ajankohtaiset termit haltuusi!
A
Alkuperätakuu on todiste siitä, että tietty määrä energiaa on tuotettu uusituvista energialähteistä. Jokainen uusiutuvaa energiaa myyvä sähköyhtiö on velvollinen tiedottamaan energian alkuperästä. Toimintaperiaate on Euroopan laajuinen ja sen nykyinen lainsäädäntö astui voimaan Suomessa vuonna 2021.
Aurinkovoima tarkoittaa nimensä mukaisesti sähköntuotantomuotoa, joka saa voimansa auringosta. Nykypäivänä aurinkoenergia vastaa noin 0,6 prosenttia Suomen kokonaistuotannosta Energiaviraston mukaan. Teknologisen kehityksen myötä aurinkoenergiaa pystytään hyödyntämään tehokkaammin päivä päivältä. Fingridin arvioiden mukaan aurinkovoiman tuotantokapasiteetti voi nimittäin yli kymmenkertaistua Suomessa jo 2030 mennessä.
B
Bioenergia on uusiutuva energiamuoto, joka tuotetaan eloperäisestä aineesta. Bioenergian tuotannon raaka-aineet saadaan esimerkiksi metsästä, maataloudesta tai lannasta. Bioenergian käyttö on tärkeässä osassa fossiilisten polttoaineiden kasvihuonepäästöjen vähentämisessä.
CO2-päästöt eli hiilidioksidipäästöt syntyvät polttoaineen palamisen lopputuotteena. Kasvihuonepäästöjen lisääntyminen ilmakehässä aiheuttaa ilmaston lämpenemistä. Varsinkin fossiiliset polttoaineet ovat merkittävä päästölähde ja niiden vähentäminen on tärkeimpiä haasteita ilmaston muutoksen torjunnassa.
D
E
Energiatehokkuus eli energian säästäminen on päivä päivältä tärkeämpää. Ilmastonmuutoksen uhatessa energiatehokas sähköntuotanto ja -kulutus ovat avainasemassa päästöjen vähentämisessä. On hyvä muistaa, että energiatehokkuus ei koske pelkästään laitteiden ominaisuuksia, vaan kuluttajilla ja yrityksillä on tärkeä rooli säästää sähköä energiatehokkailla toimintatavoilla.
F
Fingrid on Suomen kantaverkkoa ylläpitävä ja kehittävä yritys. Kantaverkon lakisääteinen tehtävä on taata sähkön saanti suomalaisille 24/7. Koko maanlaajuiseen kantaverkkoon kytkeytyy niin sähköntuottajat, sähköä runsaasti kuluttavat tehtaat kuin sähkön jakeluverkotkin.
Futuuri on johdannaissopimus, jossa sähköntuottaja ja ostaja sitoutuvat ostamaan ja myymään sähköä tiettyyn hintaan tulevaisuudessa sovittuna ajankohtana. Tämän avulla sähkönmyyjät ja tuottajat suojaavat toimintaansa sähkön hintaheilahteluilta tulevaisuudessa. Futuurihinnat edustavat parasta sen hetkistä näkemystä tulevasta hintakehityksestä.
G
Generaattori eli sähkögeneraattori on laite, jolla mekaaninen energia muutetaan sähkövirraksi. Generaattorien voimalähteinä käytetään esimerkiksi vesiturbiineja, tuulimyllyjä tai ydinvoimaloita.
H
Hybridisopimus on uudenlainen sähkösopimustyyppi, jossa yhdistyy kiinteiden ja pörssisähkösopimusten parhaat puolet. Hybridisopimuksen hyötynä on se, että sähkölaskuun voi vaikuttaa ajoittamalla sähkönkäyttöä edullisemmille tunneille. Mikä parasta, valtaosa hybridisopimuksen hinnasta on kiinteätä, joka tuo ennakoitavuutta sähkölaskuun. Tyypillisesti kulutusvaikutus on ollut Fortumin Duo sopimuksissa keskimäärin välillä -1 c/kWh ja +1 c/kWh. Tutustu Fortumin hybridisopimukseen tarkemmin: Fortum Duo – vakaampi vaihtoehto pörssisähkölle | Fortum
I
Inertia tarkoittaa kappaleen taipumusta jatkaa liikettään. Sähköverkon inertia syntyy generaattoreiden pyörimisen liike-energiasta. Ilmiönä Inertia on positiivinen asia sähköverkossa, sillä se auttaa pitämään sähkönkulutuksen ja -tuotannon tasapainossa hidastamalla muutoksia sähköverkon taajuudessa.
Invertteri eli vaihtosuuntaaja on osa aurinkosähköjärjestelmää. Se muuntaa aurinkopaneeleista tuotetun tasavirtasähkön (AC) vaihtovirtasähköksi (DC), joka sopii sähköverkkoomme.
J
Jakeluverkko siirtää sähkön kuluttajille. Jakeluverkot ovat paikallisia- ja alueellisia, jonka seurauksena jakeluverkkoyhtiö määräytyy kuluttajan asuinsijainnin perusteella.
Joule on työn ja energian perusyksikkö. Yksi joule vastaa yhden watin teholla työskentelyä sekunnin ajan.
K
Kaukolämpö tarkoittaa keskitettyä lämmitysjärjestelmää, jossa lämpölaitoksissa tuotettu lämpö jaetaan putkiverkoston kautta useisiin rakennuksiin, kuten koteihin, toimistoihin ja teollisuuslaitoksiin. Lämpöä käytetään rakennusten sisätilojen sekä käyttöveden lämmitykseen. Kaukolämpöverkkomme alueella Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella kaukolämpö tuotetaan kasvavassa määrin datakeskusten ja jätevesien hukkalämmöllä, lämpöpumpuilla sekä sähkökattiloilla ja olemme sitoutuneet hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon 2020-luvun loppuun mennessä.
Kulutusjousto viittaa sähkönkulutuksen säätämiseen sähkön hintavaihtelujen perusteella. Varsinkin pörssisähkön valinneille sähkönkulutuksen painottaminen edullisimmille tunneille on kannattavaa. Kulutusjoustolla on lisäksi tärkeä rooli yhteiskunnalle. Sen avulla varmistetaan sähköverkon toimintavarmuus tilanteissa, jossa sähköjärjestelmän kuormitus on suuri. Kulutusjouston merkitys kasvaa tulevaisuudessa, kun sääriippuvaiset tuotantomuodot yleistyvät entisestään.
Kulutusvaikutus on hybridisopimuksen osuus, johon kuluttaja voi vaikuttaa omalla sähkönkäytöllään. Yksinkertaisesti sanottuna, sähkölaskussa voi säästää, kun painottaa sähkönkulutusta edullisille tunneille. Kulutusvaikutus toimii näin ollen myös päinvastaisesti eli se voi nostaa sähkölaskua, jos kulutus painottuu kalliimmille tunneille. Yleisesti ottaen kulutusvaikutus sopii henkilöille, jotka haluavat hyötyä sähkön hinnan heilahteluista, mutta haluavat kuitenkin samalla kiinteän osuuden tuomaa turvaa. Lue lisää kulutusvaikutuksesta: Mikä kulutusvaikutus? | Fortum
L
Loviisan ydinvoimalaitos on Suomen ensimmäinen ydinvoimala. Se on Fortumin omistama ja koostuu kahdesta voimalaitosyksiköstä: Loviisa 1 ja Loviisa 2. Laitos on turvallisuudeltaan maailman huippua ja se tuotti 2023 noin 10 % Suomen sähköntuotannosta.
M
Markkinamalli viittaa periaatteisiin, jotka määrittävät sähköntuottajien toimintaa. Pohjoismaissa nykyään käytettävä Energy only -periaate tarkoittaa sitä, että sähköntuottajat saavat tuloa sähköstään pörssihintojen perusteella. Tämä ohjaa tuottamaan sähköä mahdollisimman ison määrän mahdollisimman alhaisin tuotantokustannuksin. Pohjoismaiden kilpailtujen ja avoimien markkinoiden ansiosta sähkö onkin lähtökohtaisesti edullista ja sähköntuotanto asettuu optimaaliselle tasolle. Mallin tavoitteena on taata sähkön riittävyys, edullisuus ja toimintavarmuus.
N
Nord Pool on sähköpörssi, joka toimii useissa Euroopan maissa. Nord Poolin omistavat Pohjoismaiden ja Baltian kantaverkkoyhtiöt. Sähkön yhteismarkkinoiden ansiosta sähköä voidaan myydä yli rajojen, silloin kun on ylijäämää. Lyhyesti sanottuna Nord Poolissa sähkön spot-hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Suomessa pörssisähkön hinnat määräytyvät myös Nord Poolin tuntikohtaisten hintojen perusteella.
Negatiivinen hinta tarkoittaa sitä, että sähkön tarjonta ylittää kysynnän. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa sähkön hinta kääntyy miinukselle sähköpörssissä. On kuitenkin hyvä muistaa, että sähkön kokonaishintaan kuuluu myös sähkönsiirtomaksut ja verot eli tuskin joudumme tilanteeseen, joissa tehtäisiin ”takaisinmaksuja” kuluttajille. Joka tapauksessa, negatiivisten hintojen aikaan sähkönkulutus on kannattavaa.
O
Olkiluodon ydinvoimalaitos on Suomen toinen ydinvoimala, joka koostuu kolmesta yksiköstä. Fortum omistaa Olkiluodosta neljäsosan osakkuusomistajuuden myötä.
P
Pörssisähkö tarkoittaa sopimusmuotoa, jossa sähkön hinta päivittyy tunneittain. Hinta määräytyy sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssisähkön hintavaihtelut mahdollistavat sen, että pitkässä juoksussa voi säästää sähkölaskussa. Ajoittamalla sähkönkulutusta edullisille tunneille voi säästää entisestään.
R
Reservimarkkina tarkoittaa markkinapaikkaa, jossa ostetaan ja myydään kapasiteettia sähköverkon tasapainottamiseksi. Kantaverkon ylläpitämillä reservimarkkinoilla taataan se, että sähköä on tarjolla joustavasti ja kustannustehokkaasti. Yksinkertaisesti sanottuna reservimarkkinoiden tehtävänä on varmistaa, että sähköä on aina yhtä paljon tarjolla kuin sitä kulutetaan.
S
Spot-hinta tarkoittaa sähkön tuntikohtaista markkinahintaa sähköpörssissä. Spot-hinnat määräytyvät sen hetkisen sähkön saatavuuden ja kysynnän perusteella tulevan vuorokauden jokaiselle tunnille. Tuntikohtaiset hinnat ovat toisin sanoen hintoja, joilla sähkönmyyjät ostavat sähköä. Spot-hinnat näin ollen heijastuvat kuluttajahintoihin. Yksinkertaisesti sanottuna, spot-hinnat vaihtelevat sähkönsaatavuuden ja kysynnän mukaan. Katso päiväkohtaiset- ja toteutuneet kuukausihinnat tästä: Pörssisähköä kotiin - katso sähkön hinta nyt - Fortum.fi
Suojaus on sähköntuottajien tapa hallita markkinariskejä. Suojaukset toteutetaan myymällä tulevaa tuotantoa etukäteen, jota kutsutaan myös sähkön hintariskin suojaamiseksi. Isoimpina hyötyinä suojauksesta niin kuluttajille kuin sähkön tuottajillekin on sähkön hinnan parempi ennustettavuus ja vakaus. Käytännön tasolla suojaus tarkoittaa hinnan lukitsemista etukäteen, joka tapahtuu johdannaiskaupalla. Lue lisää Fortumin suojausmekanismeista: Miten Fortum hallitsee sähkön hintariskiä? | Fortum
Sähkömarkkinat ovat markkinapaikkoja, jotka koostuvat useasta osasta: sähköntuottajista, vähittäismyyjistä, ostajista ja sähkönjakelijoista. Toimivat sähkömarkkinat ovat edellytys yhteiskunnan toiminnalle. Toimintavarmuuden ja hintavakauden varmistamiseksi sähkömarkkinat mahdollistavat sähkökapasiteetin myynnin yli rajojen.
T
Tuulivoima tuottaa energiaa muuntamalla tuulen liike-energian sähköksi. Tuulivoimalla pystymme tuottamaan energiaa päästöttömästi. Se on myös yksi tärkeimmistä energialähteistä. Tuulivoimaturbiinien kehityksen myötä tuulivoimaa pystytään hyödyntämään aiempaa tehokkaammin.
Tuotantokapasiteetti tarkoittaa suurinta mahdollista sähköntuotantomäärää. Tuotantokapasiteetti ei ole vakio, sillä se voi kasvaa uusien hankkeiden myötä, mutta se voi myös laskea sääolosuhteiden tai häiriötilanteiden seurauksesta. Vuonna 2023 Fortumin tuotantomäärä oli 47 terawattituntia (tWh). Fortumin kuluttaja-asiakkaiden sähkö tuotetaan 100 % hiilidioksidivapaasti ja kokonaisuudessaan sähköstämme 98 % oli tuotettu hiilidioksidivapaasti vuonna 2023.
U
Tiesitkö, että Fortum tarjoaa kaikkiin myymiinsä sähkösopimuksiinsa kaksi täysin uusiutuvaan energiaan pohjautuvaa lisäpalvelua vain pienellä kuukausimaksulla? Lue lisää uusiutuvalla energialla tuotetusta sähköstä: Mitä on uusiutuva energia? Näin valitset uusiutuvan sähkön sopimukseesi.| Fortum
V
Vesivoima on uusiutuvan energian tuotantomuoto, jonka lähteenä toimii veden virtauksen liike-energia. Pohjoismaissa vesivoima on hiilidioksidivapaata ja tärkein uusiutuva energiamuoto. Puhtautensa lisäksi vesivoiman isoimpina hyötyinä on luotettavuus, uusiutuvuus ja toimintavarmuus.
W
Watti tarkoittaa sähkötehon yksikköä. Kilowatti koostuu tuhannesta watista, kun taas megawatissa niitä on miljoona. Käytännön esimerkkinä Imatran vesivoimala on teholtaan 192 mW.
Y
Ydinvoima on energian tuotantomuoto, joka saa alkunsa ydinvoimaloissa. Ydinvoima on energiamuotona hiilidioksidivapaata ja luotettavaa. Se vastasi 53 prosenttia Fortumin sähköntuotannosta Suomessa 2023. Modernien teknologioiden ansiosta ydinvoima on huipputurvallista. Ydinjätehuolto on myös maailman huippua Suomessa.