Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Näin pienennän sähkölaskuani

Lähes koko ikäni kerrostalossa asuneena en ollut tullut ajatelleeksi, miten erilaista sähkönkulutus omakotitalossa on. Sähkölasku on ainakin meillä yksi kotitalouksien merkittävimmistä kulueristä. Suurin osa kodissani virtaavasta sähköstä kuluu lämmitykseen.

Jokainen koti on kuitenkin omanlaisensa: suoralla sähkölämmityksellä lämpiävän omakotitalon sähkölaskusta lämmityksen osuus voi olla jopa puolet. Lämmitysjärjestelmän tehostaminen ilmalämpöpumpulla voi pienentää energiankulutusta jopa neljänneksen. Jos kodin lämmitysjärjestelmän uusiminen ei juuri nyt ole ajankohtaista, voi muutamalla pienellä muutoksella saada aikaiseksi suuren vaikutuksen vuosittaiseen sähkön kokonaiskulutukseen.

Kun kuusi vuotta sitten aloimme suunnitella omakotitalon rakentamista, oli maalämpöjärjestelmien myynti kasvanut räjähdysmäisesti. Lämmitysmuotoja vertaillessamme päädyimmekin maalämpöön. Sen valintaa puolsi kalliista asennuskustannuksista huolimatta se, että maalämpö on ympäristöystävällinen ja käyttökustannuksiltaan edullinen lämmitysmuoto.

Mihin sähköä kuluu?

Vuositasolla voi pienilläkin valinnoilla saavuttaa monen sadan euron säästön. Jo yhden asteen pudotus sisälämpötilassa merkitsee noin viiden prosentin säästöä lämmityskuluissa. Kylmimpinä talvipäivinä lisälämpöä kotiimme tuo vähän puita kuluttava ja nopeasti lämpöä huoneilmaan vapauttava kiertoilmatakka.

Toiseksi suurimman energiasyöpön, koneellisen tulo- ja poistoilman osuutta sähkönkulutukseen tulee harvoin ajateltua. Ilmanvaihdon kautta voi poistua noin kolmannes rakennuksen lämmittämiseen käytettävästä energiasta. Uudiskohteissa vaaditaan, että ilmanvaihdon kuluttamasta energiasta vähintään 30 prosenttia saadaan talteen. Tämä käytännössä edellyttää koneellista, vähintään lämmön talteenotolla varustettua ilmanvaihtojärjestelmää.

Kotimme valaistussuunnitelmaa tehdessämme oli itsestään selvää, että valitsemme haluamiemme värilämpötilojen, kestävyyden ja sähkönkulutuksen takia ledit. Ne kuluttavat hehkulamppuihin verrattuna jopa 80 prosenttia vähemmän energiaa. Asensimme myös kulkuväylille sekä eteiseen liiketunnistimet. Tällöin valot syttyvät oikeaan aikaan ja sammuvat itsestään, kun kukaan ei ole paikalla. Ulkovalaistuksemme toimii hämärätunnistimella: valoja ei tarvitse muistaa sytyttää pimeän tullen, jolloin ne todennäköisemmin olisivat päällä turhaan myös päivällä.

Kulutatko sähköä turhaan?

Kahden minuutin suihku kuluttaa saman verran energiaa kuin jääkaappipakastin vuorokaudessa. Vähentämällä lämpimällä vedellä lotraamista voi saavuttaa merkittävää energian- ja rahansäästöä.

Me olemme säästäneet vuositasolla useita satoja euroja lyhentämällä suihkussa vietettyä aikaa ja valitsemalla vettä säästävät hanat ja suihkut.

Me lämmitämme saunan maksimissaan kerran viikossa. Kiukaan kuumeneminen vie enemmän energiaa kuin lämpimänä pitäminen. Saunamme lämpiää tunnissa 70-asteiseksi, minkä jälkeen kiukaan vastukset napsahtavat pois päältä.

Kodinkoneet ja viihde-elektroniikkalaitteet ovat nykyään entistä energiatehokkaampia. Kannettava tietokone kuluttaa vain kymmenesosan siitä, mitä pöytäkone, ja tabletti vieläkin vähemmän. Monet laitteet tosin kuluttavat valmiustilassaankin sähköä. Tämä saattaa olla jopa 3–10 prosenttia kotitalouden sähkönkulutuksesta. Hyvä vinkki on liittää valmiustilassa olevat laitteet jatkojohtoon, jossa on katkaisin. Tällöin laitteet saa kiinni yhdellä painalluksella.

Helppoja vinkkejä sähkön säästämisestä arjessa

  • Vähennä huoneiden lämpötiloja: eroa ei välttämättä edes huomaa. Kaikkia huoneita ei tarvitse pitää yhtä lämpimänä vaan esimerkiksi autotalli voi olla asuintiloja huomattavastikin viileämpi.
  • Vaihda valaisimet energiatehokkaisiin energiansäästö- ja led-lamppuihin. Liiketunnistimet ja hämäräkytkimet tuovat käyttömukavuutta eivätkä valot jää turhaan päälle.
  • Säästä lämmintä vettä vähentämällä suihkussa vietettyä aikaa ja valitsemalla vettä ja energiaa säästävät hanat ja suihkut.
  • Valitse mahdollisimman energiatehokkaat kodinkoneet ja mieti, mitä laitteita oikeasti käytät ja tarvitset.
  • Hyödynnä uunia lämmittäessä jo lämmittämiseen käytetty aika: ruokaa ei tarvitse laittaa kypsymään vasta sitten kun uuni on lämmennyt.
  • Pese vain täysiä koneellisia astioita sekä pyykkiä.
  • Sammuta valmiustilassa olevat laitteet ja ota laturit pois sähkövirrasta heti kun ladattavan laitteen akku on täysi.

Marjan blogista löydät lisää mietteitä energiankulutuksesta kotona: mustaovi.blogspot.com

Lisää samasta aihealueesta

Ekologisuus, Asuminen, remontti

   |   
Onko remontti tulossa ajankohtaiseksi – tai syyhyääkö sisustajan sormet tekemään pientä pintaremonttia ja freesausta omaan kotiin? Oli kyseessä sitten uuden ilmeen ...
Lue lisää

Muutto, Asuminen

   |   
Muutto on tutkitusti yksi elämän stressaavimpia tapahtumia, joka saa usein sykkeen kiihtymään jo ajatuksesta. Usein ongelmana on ajanpuute ja se, että muutto on ...
Lue lisää

Asuminen, Ympäristö

   |   
Kun muutto on tiedossa, on käsillä paras mahdollinen aika käydä tavaroita läpi ja kääntää uusi, puhdas sivu uudessa asunnossa. Karsiminen kannattaa aloittaa ...
Lue lisää

Asuminen

   |   
Muistan sen päivän elävästi. Seisoin tulevan kotini eteisessä ja katsoin ruskeaa lattialaattaa, seiniltä repsottavaa, beigeä lasikuitutapettia ja keittiökaappien ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, Muuttotarinoita, Asiakastarinat

   |   
Kun sopivankokoista omakotitaloa ei löytynyt Jyväskylästä valmiina, Antti Minkkinen ja Annika Temonen rakensivat sellaisen itselleen ekologisuutta ja kestävää ...
Lue lisää

Ekologisuus, Asuminen, remontti

   |   
Onko remontti tulossa ajankohtaiseksi – tai syyhyääkö sisustajan sormet tekemään pientä pintaremonttia ja freesausta omaan kotiin? Oli kyseessä sitten uuden ilmeen ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA