08.06.2018
2 Min

Näin pienennän sähkölaskuani

Lähes koko ikäni kerrostalossa asuneena en ollut tullut ajatelleeksi, miten erilaista sähkönkulutus omakotitalossa on. Sähkölasku on ainakin meillä yksi kotitalouksien merkittävimmistä kulueristä. Suurin osa kodissani virtaavasta sähköstä kuluu lämmitykseen.

Jokainen koti on kuitenkin omanlaisensa: suoralla sähkölämmityksellä lämpiävän omakotitalon sähkölaskusta lämmityksen osuus voi olla jopa puolet. Lämmitysjärjestelmän tehostaminen ilmalämpöpumpulla voi pienentää energiankulutusta jopa neljänneksen. Jos kodin lämmitysjärjestelmän uusiminen ei juuri nyt ole ajankohtaista, voi muutamalla pienellä muutoksella saada aikaiseksi suuren vaikutuksen vuosittaiseen sähkön kokonaiskulutukseen.

Kun kuusi vuotta sitten aloimme suunnitella omakotitalon rakentamista, oli maalämpöjärjestelmien myynti kasvanut räjähdysmäisesti. Lämmitysmuotoja vertaillessamme päädyimmekin maalämpöön. Sen valintaa puolsi kalliista asennuskustannuksista huolimatta se, että maalämpö on ympäristöystävällinen ja käyttökustannuksiltaan edullinen lämmitysmuoto.

Mihin sähköä kuluu?

Vuositasolla voi pienilläkin valinnoilla saavuttaa monen sadan euron säästön. Jo yhden asteen pudotus sisälämpötilassa merkitsee noin viiden prosentin säästöä lämmityskuluissa. Kylmimpinä talvipäivinä lisälämpöä kotiimme tuo vähän puita kuluttava ja nopeasti lämpöä huoneilmaan vapauttava kiertoilmatakka.

Toiseksi suurimman energiasyöpön, koneellisen tulo- ja poistoilman osuutta sähkönkulutukseen tulee harvoin ajateltua. Ilmanvaihdon kautta voi poistua noin kolmannes rakennuksen lämmittämiseen käytettävästä energiasta. Uudiskohteissa vaaditaan, että ilmanvaihdon kuluttamasta energiasta vähintään 30 prosenttia saadaan talteen. Tämä käytännössä edellyttää koneellista, vähintään lämmön talteenotolla varustettua ilmanvaihtojärjestelmää.

Kotimme valaistussuunnitelmaa tehdessämme oli itsestään selvää, että valitsemme haluamiemme värilämpötilojen, kestävyyden ja sähkönkulutuksen takia ledit. Ne kuluttavat hehkulamppuihin verrattuna jopa 80 prosenttia vähemmän energiaa. Asensimme myös kulkuväylille sekä eteiseen liiketunnistimet. Tällöin valot syttyvät oikeaan aikaan ja sammuvat itsestään, kun kukaan ei ole paikalla. Ulkovalaistuksemme toimii hämärätunnistimella: valoja ei tarvitse muistaa sytyttää pimeän tullen, jolloin ne todennäköisemmin olisivat päällä turhaan myös päivällä.

Kulutatko sähköä turhaan?

Kahden minuutin suihku kuluttaa saman verran energiaa kuin jääkaappipakastin vuorokaudessa. Vähentämällä lämpimällä vedellä lotraamista voi saavuttaa merkittävää energian- ja rahansäästöä.

Me olemme säästäneet vuositasolla useita satoja euroja lyhentämällä suihkussa vietettyä aikaa ja valitsemalla vettä säästävät hanat ja suihkut.

Me lämmitämme saunan maksimissaan kerran viikossa. Kiukaan kuumeneminen vie enemmän energiaa kuin lämpimänä pitäminen. Saunamme lämpiää tunnissa 70-asteiseksi, minkä jälkeen kiukaan vastukset napsahtavat pois päältä.

Kodinkoneet ja viihde-elektroniikkalaitteet ovat nykyään entistä energiatehokkaampia. Kannettava tietokone kuluttaa vain kymmenesosan siitä, mitä pöytäkone, ja tabletti vieläkin vähemmän. Monet laitteet tosin kuluttavat valmiustilassaankin sähköä. Tämä saattaa olla jopa 3–10 prosenttia kotitalouden sähkönkulutuksesta. Hyvä vinkki on liittää valmiustilassa olevat laitteet jatkojohtoon, jossa on katkaisin. Tällöin laitteet saa kiinni yhdellä painalluksella.

Helppoja vinkkejä sähkön säästämisestä arjessa

  • Vähennä huoneiden lämpötiloja: eroa ei välttämättä edes huomaa. Kaikkia huoneita ei tarvitse pitää yhtä lämpimänä vaan esimerkiksi autotalli voi olla asuintiloja huomattavastikin viileämpi.
  • Vaihda valaisimet energiatehokkaisiin energiansäästö- ja led-lamppuihin. Liiketunnistimet ja hämäräkytkimet tuovat käyttömukavuutta eivätkä valot jää turhaan päälle.
  • Säästä lämmintä vettä vähentämällä suihkussa vietettyä aikaa ja valitsemalla vettä ja energiaa säästävät hanat ja suihkut.
  • Valitse mahdollisimman energiatehokkaat kodinkoneet ja mieti, mitä laitteita oikeasti käytät ja tarvitset.
  • Hyödynnä uunia lämmittäessä jo lämmittämiseen käytetty aika: ruokaa ei tarvitse laittaa kypsymään vasta sitten kun uuni on lämmennyt.
  • Pese vain täysiä koneellisia astioita sekä pyykkiä.
  • Sammuta valmiustilassa olevat laitteet ja ota laturit pois sähkövirrasta heti kun ladattavan laitteen akku on täysi.

Marjan blogista löydät lisää mietteitä energiankulutuksesta kotona: mustaovi.blogspot.com

New call-to-action