Mitä sanoo asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho, joka vastaa Fortumin kuluttajaliiketoiminnasta Suomessa?
Pääsääntöisesti totta. Sähkön tuotannossa käytetään lähtökohtaisesti niitä tuotantomuotoja, jotka ovat edullisimpia kullakin hetkellä. Halvimpien tuntien aikana käytetään yleensä tuuli- ja vesivoiman kaltaisia tuotantomuotoja, jotka päästävät vähiten hiilidioksidia ilmakehään. Mitä enemmän on kysyntää, sitä enemmän käynnistetään voimalaitoksia, ja mukana saattaa olla esimerkiksi kaasuturbiineja. Polttoprosessissa syntyy aina hiilidioksidipäästöjä. Näin ollen mitä paremmin ihmiset pystyvät tasaamaan sähkönkulutustaan hiljaisempiin ja halvempiin hetkiin, sitä vähemmän päästöjä syntyy.
Mistä tietää, mitkä tunnit ovat halvimpia ja näin ympäristöystävällisimpiä?
Pitkälle pääsee jo sillä, että pyrkii välttämään aamun ja illan kulutuspiikkejä kello 7-9 ja 17-20. Näinä aikoina sähkön kulutus on suurimmillaan. Henkilöasiakkaat voivat tarkistaa pörssisähkön hinnan tuntitasolla Oma Fortum -sovelluksesta ja yritysasiakkaat Yritys Online -palvelusta. Siellä on nähtävillä päivän tuntihinnat ja iltapäivällä myös seuraavan vuorokauden hinnat. Näin omaa sähkönkulutustaan pystyy ohjaamaan varsin tarkasti.
“Halvimpien tuntien aikana käytetään yleensä tuotantomuotoja, jotka päästävät vähiten hiilidioksidia ilmakehään.”
Onko sähköä kalliimpaa tuottaa uusiutuvista lähteistä kuin fossiilisilla polttoaineilla?
Ei. Uusiutuvan energian saatavuus vaihtelee paljon sääolosuhteiden mukaan. Esimerkiksi tuulisuus luonnollisesti vaikuttaa tuulivoiman tuotantomäärään. Silloin kun uusiutuvaa on käytettävissä paljon, se on hyvinkin edullista. Lisäksi uusiutuvan energian tuotanto on koko ajan kilpailukykyisempää: mitä enemmän sille on kysyntää, sitä enemmän sitä kannattaa tuottaa. Tuulivoiman tuotanto ja saatavuus on kasvanut ja tulee kasvamaan voimakkaasti.
Miksi uusiutuvan energian sähkösopimukset sitten ovat usein kalliimpia kuin muut?
Kun asiakas ostaa uusiutuvan energian lisäpalvelun, Fortum ostaa asiakkaan sähkönkulutusta vastaavan määrän uusiutuvan energian alkuperätakuita. Näin varmistetaan, että asiakkaan kulutusta vastaava määrä sähköä on myös tuotettu sähköverkkoon uusiutuvilla. Alkuperätakuiden ostamisesta aiheutuu meille kustannuksia, jotka näkyvät sopimuksen hinnassa. Toisaalta uusiutuvaa energiaa tuottavien yritysten saama lisätuotto kannustaa niitä investoimaan lisää uusiutuvan energian tuotantoon, mikä puolestaan auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta.
”Mitä paremmin ihmiset pystyvät tasaamaan sähkönkulutustaan hiljaisempiin ja halvempiin hetkiin, sitä vähemmän päästöjä syntyy.”
Miten voin parhaiten vaikuttaa oman sähkölaskuni suuruuteen?
Kahdella tavalla: säätelemällä kulutusta ja kulutuksen ajankohtaa. Kannattaa miettiä, voisiko esimerkiksi huonelämpötilaa laskea ja käydä lyhyemmissä suihkuissa. Esimerkiksi päivittäinen pitkä lämmin suihku voi olla kymmeniä prosentteja sähkölaskusta sähkölämmitteisessä kodissa. Huonelämpötilan lasku asteella taas pienentää lämmityskuluja viidellä prosentilla. Kulutuksen ajankohdalla on erityisesti väliä, jos sinulla on pörssisähkösopimus. Mutta on kaikkien etu, jos sähkön kulutus on mahdollisimman tasaista, koska silloin hintakin pysyy tasaisempana.
Jos nyt solmisit itse sähkösopimuksen, minkä valitsisit?
Minulla on ollut pörssisähkösopimus jo pidemmän aikaa. Se on sopinut minulle hyvin. Katson Fortumin hyvästä sovelluksesta seuraavan päivän hintoja ja mietin sen perusteella, milloin laitan pienen sähköautoni lataukseen ja milloin saunan päälle. Yritän omalla pienellä panoksellani vaikuttaa siihen, että käytän sähköä vähäisemmän kysynnän aikana. En ole ottanut kylkeen aurinkoenergiaa tai muuta uusiutuvan energian sopimusta, sillä olen ollut tyytyväinen siihen, että meidän perussopimuksemmekin on täysin hiilidioksidivapaata sähköä.