Mitä sanoo Business Manager Niina Timisjärvi, joka vastaa Fortumin kuluttajille tarjoamista lisäpalveluista, kuten uusiutuvasta energiasta?
Tarua. Suomessa on käytössä yksi sähköverkko, jonka kautta kaikki sähkö liikkuu riippumatta siitä, millä tavalla se on tuotettu. Eri tuotantomuodoille ei ole järkevää eikä taloudellisesti mahdollista rakentaa omia sähkönsiirtoverkkoja.
Miksi sitten ostaisin uusiutuvaa sähköä – miten systeemi toimii?
Kun asiakas ostaa meiltä uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä, me ostamme vastaavaan määrän alkuperätakuita EU:n alkuperätakuumarkkinoilta. Tämä takaa, että asiakkaan uusiutuvana ostamaa ja kuluttamaa sähköä vastaava määrä on myös tuotettu uusiutuvilla sähköverkkoon. Jos asiakas ostaa meiltä esimerkiksi sopimuksen, jossa sähkö tuotetaan kokonaan aurinkoenergialla, me ostamme vastaavan määrän aurinkoenergialla tuotettuja alkuperätakuita. Kenen pistorasiasta juuri sinun ostamasi aurinkoenergia lopulta tulee – sitä on mahdoton sanoa. Mitä useampi asiakas ostaa uusiutuvaa energiaa, sitä enemmän uusiutuvan energian tuotantoa kuitenkin rakennetaan.
”Mitä useampi ostaa uusiutuvaa energiaa, sitä enemmän sen tuotantoa rakennetaan.”
Fortumilla on kaksi uusiutuvan energian tuotetta: 100 % uusiutuvaa energiaa ja 100 % aurinkoenergiaa. Onko sata prosenttia oikeasti sata prosenttia?
On. Sähkönkulutuksen volyymiennusteet päivittyvät kuukausittain ja niiden perusteella näemme, ostammeko lisää alkuperätakuita vai vapautammeko niitä takaisin markkinoille. 100 % uusiutuvaa energiaa tarkoittaa siis aina, että tuotannossa ei käytetä lainkaan fossiilisia polttoaineita eikä ydinvoimaa.
Pohjolassa paistaa vähän ja harvoin. Miten aurinkoenergia saadaan riittämään? Eikö se ole aika riskialtis vaihtoehto?
Alkuperätakuumarkkina on EU:n sisäinen, eli aurinkoenergiaa tulee koko Euroopasta. Näin ollen Suomikin pääsee hyötymään Etelä-Euroopan auringosta myös silloin, kun meillä ei paista.
Mitä eroa Fortumin uusiutuvan energian sopimuksilla on?
100 % uusiutuvaa energiaa on sekoitus uusiutuvista muodoista, eli siinä on vesi- ja tuulivoimaa sekä aurinko- ja bioenergiaa. Tuotantomuotojen suhde vaihtelee tilanteen ja saatavuuden mukaan. 100 % aurinkoenergiaa taas on nimensä mukaisesti tuotettu sataprosenttisesti aurinkoenergialla.
Mistä tietää, kumpi kannattaa valita?
Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Aurinkoenergia sopii niille, joille tietty tuotantomuoto on tärkeä, uusiutuva taas sellaiselle, jolle riittää, että sähkö tuotetaan uusiutuvilla. Tällä hetkellä kiinnostus aurinkoenergiaa kohtaan on suurta. Kodeissa yleistyneiden aurinkopaneelien ansiosta tuotantomuoto on varmasti helpompi hahmottaa.
Mitä eroa on uusiutuvalla ja päästöttömällä energialla?
Suomessa ja Ruotsissa kaikki meidän kuluttajille myymämme energia on päästötöntä, eli ydinvoimaa tai uusiutuvaa. Päästötön energia on usein joko ydinvoimaa, mistä ei synny hiilidioksidipäästöjä tai esimerkiksi tuulivoimaa. Uusiutuva energia taas tarkoittaa uusiutuvalla muodolla tuotettua energiaa, esimerkiksi aurinkovoimaa, tuulivoimaa tai vesivoimaa. Fortumin 100% uusiutuvaa energiaa on sekoitus erilaisia uusiutuvia tuotantomuotoja: aurinkoa, tuulta, vesivoimaa ja biovoimaa.
Miksi ostaa uusiutuvaa, jos valtaosa Fortumin myymästä sähköstä on joka tapauksessa päästötöntä?
Kaikki meillä tarjolla olevat vaihtoehdot ovat hyviä, ja jokainen valinta on varmasti hyvä. Se, mikä kenellekin on tärkeää ja mitä arvostaa, vaihtelee paljon ihmisestä riippuen. Monille on tärkeää, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla, kuten tuuli- ja aurinkovoimalla. Uusiutuvan energian suosio onkin kasvanut globaalisti räjähdysmäisesti.
Jos nyt solmisit itse sähkösopimuksen, minkä sopimuksen valitsisit?
Pörssisähkösopimuksen ja siihen päälle aurinkoenergiaa. Fortumin kaikista aurinkoenergiasopimuksista menee viisi euroa John Nurmisen Säätiölle Itämeren suojeluun.