13.05.2024
3 Min

Tulevaisuudessa kotisi voi olla voimalaitos

Pian voit ladata autosi ja lämmittää kotisi entistä fiksummin. Kun tuhannet autonakut ja lämmitysjärjestelmät ovat yhteydessä kantaverkkoon, syntyy virtuaalinen voimalaitos, joka säästää sähköä ja rahaa. Tämä näkyy myös pienempinä päästöinä. 

Moni sähköauton omistaja on tottunut seuraamaan sähkön hinnan vaihtelua ja lataamaan autonsa silloin, kun pörssisähkö on halvinta. Hintoja ei edes tarvitse seurata itse, sillä esimerkiksi Fortumin mobiilisovelluksessa toimiva älylatauspalvelu tekee sen automaattisesti. 

Tulevaisuudessa latausjärjestelmä on kuitenkin vieläkin älykkäämpi. Sen avulla autosi voi auttaa paitsi sinua myös koko yhteiskuntaa käyttämään sähköä fiksummin. Jo muutaman vuoden sisällä kotisi voi nimittäin olla osa virtuaalista voimalaitosta. 

Nykyäänkin syntyy toisinaan tilanteita, joina sähkön tuotantoa ja kulutusta täytyy säädellä. Jos tuuli onkin ennustettua heikompaa tai jos sähkövoimalaan tulee yllättävä vika, sähkön kulutusta pitää vähentää, jotta sähköä riittää kaikille ja sähköverkon tasapaino säilyy. 

Näissä tilanteissa on tavallista, että kantaverkkoyhtiö pyytää teollisuusyrityksiä vähentämään kulutusta hetkellisesti. Tulevaisuudessa myös tavalliset sähkönkäyttäjät voivat helpommin olla avuksi näissä tilanteissa – ilman että välttämättä huomaavatkaan. 

Tulevaisuudessa myös tavalliset sähkönkäyttäjät voivat helpommin auttaa tasaamaan sähkön kulutusta kaikkien hyödyksi. 

Autosi auttaa huomaamatta koko yhteiskuntaa  

Jo parin vuoden sisällä sähköyhtiö voi ohjata sähköautosi latausta kytkemällä sen päälle ja pois sen mukaan, mikä tilanne sähköverkossa on. 

Kun tuhannet sähköautoilijat liittyvät järjestelmään, akut muodostavat sähköverkon kannalta merkittävän kokonaisuuden. Akuista syntyy eräänlainen virtuaalinen voimalaitos, joka auttaa parantamaan sähköverkon toimintaa ja tasapainottamaan vaihteluita sähkön tuotannossa ja kysynnässä. 

Jokainen autoilija määrittelee itse, milloin akun pitää olla ladattu. Latausta ei keskeytetä, jos akku ei sen vuoksi olisi täynnä haluttuun ajankohtaan mennessä. 

”Joka tapauksessa kyse on minuuteista tai tunneista, ei sen pitemmästä ajasta”, sanoo Fortumin liiketoiminnan kehityspäällikkö Oscar Dristig. Käytäntö on siis mahdollisimman huomaamaton, eikä se vaikuta arkeen. 

 Fortum-lade-elbil

Pienempi sähkölasku ja vähemmän päästöjä 

Kun sähkön kysyntä ja tarjonta ovat paremmassa tasapainossa, myös sähkön tuotannosta syntyvät päästöt pienenevät. 

Fortumin liiketoiminnan kehittäjä Charlotte Fahnehjelm muistuttaa, että sähkön kulutus kasvaa jatkuvasti. Yksi syy on se, että liikenne sähköistyy. Tulevaisuudessa on siis entistä tärkeämpää, että sähköä käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ihmisiä ohjataan käyttämään sähköä aikoina, jolloin tarjolla on mahdollisimman paljon uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä

”Silloin myös hiilidioksidipäästöt ovat vähäisimmät ja hinnat yleensä halvimmat.” 

Fortumin asiantuntijat tutkivat jo, kuinka virtuaalisen voimalaitoksen mahdollistava tekniikka saadaan mahdollisimman toimivaksi ja käteväksi käyttää. Pilottijärjestelmää on tarkoitus kokeilla vuonna 2024, minkä jälkeen se otetaan käyttöön laajemmin Pohjoismaissa. 

Kun sähkön kysyntä ja tarjonta ovat paremmassa tasapainossa, myös sähkön tuotannosta syntyvät päästöt pienenevät. 

Kohta voit itsekin myydä sähköä autosi kautta 

Mahdollisuudet eivät jää tähän. Seuraava askel virtuaalisen voimalaitoksen polulla on se, että sähköautojen akut eivät ainoastaan lopeta latausta tarvittaessa vaan alkavat luovuttaa sähköä verkon käyttöön. 

Silloin kenen tahansa autonakkua voidaan hyödyntää sähkövarastona, josta sähköä voidaan syöttää takaisin verkkoon. 

Jotkin autonvalmistajat ovat jo tuoneet markkinoille automalleja, jotka pystyvät lataamisen lisäksi luovuttamaan sähköä. Pelkkä auto ei kuitenkaan riitä, vaan myös kodin sähköjärjestelmää pitää joissain tapauksissa uudistaa. ”Teknologia on jo olemassa, mutta sen yleistyminen vie varmaankin muutaman vuoden”, Oscar Dristig sanoo. 

 

Myös kotisi lämmitysjärjestelmä liittyy virtuaalivoimalaan 

Samanlaista, nykyisin autonlatausta tehostavaa teknologiaa voi hyödyntää tulevaisuudessa myös kodin lämmityksessä. Esimerkiksi Fortumin norjalaiset asiakkaat voivat jo säädellä mobiilisovelluksen avulla kotinsa lämpötilaa sähkön hinnan mukaan samalla tavalla kuin sähköautonsa latausta. 

Ruotsissa palvelu tulee Fortumin asiakkaiden käyttöön vuonna 2024 ja Suomessakin lähivuosina. 

Älykkään lämmitysjärjestelmän ansiosta lämpötilan säätely on helppoa. Ensin yhdistät sovelluksen kotisi älytermostaattiin, sähköpatteriin tai ilmalämpöpumppuun. Sen jälkeen voit ohjelmoida lämmityksen esimerkiksi niin, että lämpötila laskee automaattisesti muutamalla asteella aina arkipäivisin silloin, kun ketään ei ole kotona. Tai jos nukut mielelläsi viileässä, voit säätää lämpötilan matalammaksi yön ajaksi. 

Myös tämän tekniikan avulla voi säästää sähköä ja vähentää päästöjä, koska järjestelmä seuraa sähkön hintaa ja auttaa välttämään kovimpia kulutus- ja hintapiikkejä. 

Tulevaisuudessa siis myös kotisi lämmitysjärjestelmä saattaa olla osa virtuaalista voimalaitosta, joka alkaa kotioveltasi. Kaikki tapahtuu taustalla huomaamatta – ja mikä parasta, helpottaa arkea.

New call-to-action