09.01.2025
4 Min

Uusi vuosi, uudet kulutustottumukset – näin käytät sähköä fiksummin tänä vuonna

Tammikuu tarkoittaa monelle tilaisuutta miettiä alkanutta vuotta, asettaa tavoitteita ja tehdä suunnitelmia. Perinteisesti joulun ja uuden vuoden juhlien jälkeen erityisesti säästäminen ja liikunta ovat mielessä. Tammikuulle usein osuvat alhaiset lämpötilat ja niiden myötä suuri sähkönkulutus, joka voi aiheuttaa ylimääräistä rasitetta omaan talouteen, varsinkin juhlakauden jälkeen. Näinpä ensimmäisten laskujen saavuttua kannattaa salikortin aktivoimisen ja kuukausittaisten säästötavoitteiden lisäksi ottaa haltuun uudet sähkön kulutustottumukset, joilla voi saada säästöä. Tässä siis muutama vinkki fiksumpaan sähkönkäyttöön alkaneelle vuodelle:

1. Kartoita kokonaiskulutuksesi ja ota sähkönkulutus haltuun

Ensimmäinen asia, joka kannattaa tehdä (jos et ole jo tehnyt), on kartoittaa yleiskuva sähkönkulutuksestasi. Tässä muutama asia, joita tarkastella:

  • Kuinka paljon käytit sähköä viime vuonna?
  • Paljonko maksoit sähköstä viime vuonna kuukausittain? Miten kulutus vaihteli?
  • Mitkä olivat sähkökulusi yhteensä vuonna 2024?

Onko sähkönkulutuksesi muuttunut? Oletko maksanut enemmän tai vähemmän kuin ennen? Kun haluat säästää sähkölaskussa, kulutuksen vertailu auttaa hahmottamaan miten hyvin säästötoimenpiteesi ovat toimineet.

Löydät kulutustietosi ja sähkön hinnat helposti Fortumin sovelluksesta tai nettisivuiltamme kirjautumalla sisään. Käy laskusi läpi ja vertaa vapaasti aiempiin vuosiin: Oma Fortum - palvelut netissä ja sovelluksena | Fortum

2. Seuraa tuntihintoja ja suunnittele kulutustasi

Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain ja voi joskus vaihdella suurestikin päivän mittaan. Tämän takia on hyvä tarkistaa tuntihinnat aina päivittäin, jotta tiedät, milloin on halvinta käyttää sähköä. Ajoita siis suurimmat sähkönkulutuksesi, kuten sähköauton lataaminen ja lämminvesivaraajan käyttö yötunneille, jolloin sähkön hinnat ovat yleensä alhaisempia.

Oma Fortum_sahkon hintojen seuranta
Vinkki: Tiesitkö, että Fortumin sovelluksen saa näkymään puhelimessa myös widgetinä, josta näet sähkön hinnan sovellusta avaamatta?
3. Säästä itsellesi puskuri

Sähkönkulutus ja pörssisähkön hinnat vaihtelevat ympäri vuoden. Varsinkin talvella kulutus ja sähkön hinnat ovat normaalisti korkeampia kuin kesällä. Paitsi sähkön hintavaihteluiden, myös muiden talousmenojen kannalta on hyvä idea säästää rahaa erilliselle tilille varakassaksi. Näin varmistat, että budjettiisi ei tule ikäviä yllätyksiä.

4. Optimoi kodin lämmitys
  • Lämmitys muodostaa suuren osan sähkönkulutuksesta kylminä talvikuukausina – ellei lämmitysmuoto satu olemaan esimerkiksi kaukolämpö. Yksinkertainen säästötoimenpide onkin laskea kodin lämpötilaa yhdellä asteella – tämä voi nimittäin vähentää sähkönkulutustasi jopa 5 %. Vaikka kotisi ei olisi sähkölämmitteinen, kannattaa muistaa mahdollinen lattialämmitys – esim. kylpyhuoneen lattia lämpenee monessa kodissa sähköllä. Sitä ei saa laittaa kokonaan pois päältä, mutta lämpötilaa kannattaa pitää silmällä.

  • Onko sinulla lämpöpumppu? Jos näin on, olet tehnyt yhden fiksuimmista ratkaisuista, joita voit tehdä lämmityskustannusten vähentämiseksi. Jos sinulla ei ole lämpöpumppua, kannattaa harkita sen hankkimista. Alkuinvestointi saattaa tuntua suurehkolta, mutta ilmalämpöpumppu voi maksaa itsensä takaisin jopa muutamassa vuodessa.

lampopumppu_Fortum_uusi vuosi_uudet kulutustottumukset

Ilmalämpöpumpun avulla voi saada merkittävääkin säästöä kodin lämmityskustannuksiin.

  • Huonosti eristetyt ikkunat voivat aiheuttaa merkittävää lämpöhäviötä. Tiesitkö, että voit tarkistaa vetävätkö ikkunasi sytyttämällä tulitikun niiden vieressä. Jos liekki välkkyy, on aika hankkia uudet tiivistenauhat ikkunoihisi. Tiivisteet ovat edullisia ja niiden vaihtaminen käy nopeasti – pieni vaivannäkö siis kannattaa.

5. Kiinnitä huomiota valaistukseen
  • Vaihda LED-lamppuihin, jos et ole vielä tehnyt niin – ne kuluttavat huomattavasti vähemmän energiaa ja kestävät pidempään kuin perinteiset lamput.
  • Hyödynnä luonnonvaloa mahdollisimman paljon.
  • Käytä kaihtimia valon määrän säätämiseen tarpeen mukaan – tämä myös auttaa kodin viilennyksessä lämpiminä kuukausina.
  • Asenna ulkovaloihin liiketunnistimet tai ajastimet.
6. Suunnittele sähkönkulutusta

 

Sahkonkulutuksen suunnittelu_Fortum_Uusi vuosi
7. Käy suihkussa nopeammin ja säästä

Jos kodissasi on sähkölämmitys, kuuman veden lämmittäminen vaatii paljon energiaa. Voit helposti pienentää kustannuksiasi muutamalla yksinkertaisella vinkillä:

  • Asenna vettä säästävä suihkupää, niin voit jopa puolittaa vedenkulutuksesi.
  • Ota lyhkäisempiä suihkuja sekä sammuta suihku saippuoinnin ajaksi.
  • Käy viileämmissä suihkuissa. Sähkön säästön lisäksi viileällä suihkulla on muitakin hyötyjä: Liian kuuma vesi voi kuivattaa ihoa ja viileä huuhtelu tekee hyvää hiuksille.
  • Tarkista lämminvesivaraajan lämpötila. Sen ei tarvitse olla korkeampi kuin 55–75 astetta, mutta huomaathan, että tätä matalammat lämpötilat lisäävät legionella-bakteerin riskiä.

Lompakkosi kiittää, kun käytät sähköä fiksummin

Aloittamalla vuoden fiksummilla kulutustottumuksilla voit paitsi vähentää sähkökustannuksiasi myös edistää kestävämpää arkea. Pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus lompakkoosi. Aloita siis fiksumpi arki jo tänään – ja pidä kiinni uuden vuoden lupauksesta, joka todella kannattaa.

Hyvää alkanutta vuotta!

New call-to-action