21.01.2022
4 Min

Hyvästi muuttopaniikki: Juuri muuttaneiden vinkit sujuvaan muuttoon

Miten muuttoon kannattaa valmistautua ja mikä auttaisi välttämään stressin? Kysyimme vastikään muuttaneilta heidän kokemuksiaan ja koostimme niiden perusteella neljä vinkkiä, joiden avulla voit vähentää muuttostressiä ja keskittyä olennaiseen. 

Muuttaminen liittyy usein tärkeään elämänvaiheeseen tai muutokseen, ja voi tuntua isolta haasteelta. Tunteet voivat olla pinnassa, ja mieli voi olla haikea, vaikka innostunutkin. Yksi aikakausi on loppumassa, mutta samalla ajatukset jo suuntaavat kohti uutta. Pian pääsee sisustamaan uutta kotia, tutustumaan uuteen ympäristöön ja opettelemaan uusia rutiineja!

Sitä ennen on kuitenkin hoidettava "tuhat ja yksi asiaa" – tai siltä se ainakin tuntuu. Fortumin teettämän tutkimuksen* mukaan muutosta on moneksi, mutta yhdestä asiasta vastaajat olivat yksimielisiä: stressitöntä muuttoa ei ole olemassa, mutta stressiä voi hallita valmistautumalla hyvin muuttopäivään etukäteen. Tämä inspiroi meitä kokoamaan seuraavat neljä vinkkiä, joiden avulla voit vähentää stressiä ja keskittyä olennaiseen: nauttimaan uudesta kodista.

1. Suunnittele huolella


Sananlasku ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” ei todellakaan ole pelkkää sanahelinää. Teettämämme tutkimuksen mukaan osa muuttajista valmistautuu tulevaan muuttoon ajoissa. Osalle asioiden järjestelyt jäävät kuitenkin viime hetkeen, vaikka "kaikki tietävät, että hyvä valmistautuminen auttaa pitkälle muuttopäivän onnistumisessa".

Työlistan tekeminen siis kannattaa! Kirjaa ylös kaikki muistettavat ja hoidettavat asiat ennen muuttoa, muuttopäivänä ja muuton jälkeen. 

Tässä esimerkkilista avuksi: 

Ennen muuttoa 
  • Päätä muuttopäivä ja varaa apujoukot
  • Tee työlista muistettavista asioista ja noudata sitä (varaa riittävästi aikaa)
  • Tee sopimukset ja kilpailutukset (sähkö, vesi, jätehuolto, tukiasiat, muuttoilmoitus, jne)
  • Arvioi tarvittavien muuttolaatikoiden määrä ja tilaa muuttolaatikot
  • Varaa muuttofirma, pakettiauto tai peräkärry
  • Aloita pakkaaminen riittävän ajoissa, jotta kaikki pakkaaminen on tehty ennen muuttopäivää
  • Varaa kirpparipaikka tavaroiden karsimiseksi
  • Suunnittele sisustusta ja varmista vanhojen huonekalujen sopivuus uuteen asuntoon (ota mitat uudesta asunnosta ja suunnittele huonekalujen sijoittelu)
  • Ilmoita naapureille etukäteen muutosta niin vanhassa kuin uudessakin osoitteessa (esim. ilmoitustaululla)
Muuttopäivänä
  • Aloita aikaisin ja varmista aikataulussa pysyminen
  • Kommunikoi selkeästi muiden muuttoon osallistuvien kanssa
  • Noudata selkeää järjestystä (missä järjestyksessä pakataan muuttoautoon ja mihin tavarat uudessa kodissa kannetaan)
  • Huolehdi apuvoimista (varaa virvokkeita ja evästä)
  • Tee tarvittaessa vanhan kodin loppusiivous (ellet voi tehdä myöhemmin)
  • Huolehdi jätteiden ja pakkausmateriaalien hävityksestä

Muuton jälkeen 
  • Pura muuttolaatikot ja järjestä tavarat paikoilleen
  • Huolehdi laatikoiden palauttamisesta ja/tai hävittämisestä asianmukaisesti
  • Pese astiat uudelleen

Lisää vinkkejä suunnitteluun löytyy Fortumin Muuttajan oppaasta.

 

_MAB0903 (2)

2. Hanki muuttoapua


Tutkimukseen vastanneet kuvasivat ihanteellista muuttoa muun muassa seuraavin sanoin: joku muu hoitaa, avaimet käteen, siivousapua, kantoapua. Avun pyytäminen ja palveluiden hyödyntäminen voi joskus tuntua vaikealta, onhan meitä kaikkia opetettu pärjäämään itse jo lapsuudesta lähtien. Muuttopäivänä (ja muulloinkin) tämä opetus kannattaa kuitenkin unohtaa hyvällä omatunnolla! Miksi rasittaa itseään muutenkin haastavassa muutostilanteessa, jos apua on tarjolla?

Kysy reilusti apua kavereilta, perheenjäseniltä, sukulaisilta ja jopa hyviltä naapureilta – autetaan toinen toisiamme vastavuoroisesti. Tarjolla on myös eritasoisia, -laatuisia ja -hintaisia ammattipalveluita aina muuttolaatikoista Avaimet käteen -muuttoihin, ja näitä kannattaa kilpailuttaa. 

Tutkimuksen osallistujat toivoivat myös muuttoon liittyviä erikoistarjouksia. Tiesitkö, että saat asiakkaanamme Niemen muuttopalveluista 10 % alennuksen?

Saat muuttoapua juuri sen verran kuin tarvitset: Laajimmillaan palvelu sisältää muuttolaatikot ja muut muuttovälineet, tavaroiden pakkauksen, pakkausmateriaalit, kalusteiden ja kulkuväylien suojauksen sekä tavaroiden paikalleen laiton ja kalusteiden kasauksen uudessa kodissa. Hyödynnä etu tästä! 

3. Tee sähkösopimus – helposti 


Uudessa kodissa kaikki toimii vasta sitten, kun olet tehnyt asuntoosi sähkösopimuksen. Varmasti jo tiesitkin, että olemassa olevan sähkösopimuksen voi siirtää uuteen kotiin, eikä sähköyhtiötä tarvitse vaihtaa edes uudelle paikkakunnalle muutettaessa. Toisaalta uusi koti ja uusi alku voi myös olla oikea hetki arvioida, vastaako nykyinen sopimus uusia tarpeita, tai jopa kilpailuttaa sähköyhtiöitä. Millä perusteella sähkö sitten pitäisi valita?

Tutkimuksemme mukaan muuttajat arvostavat hyviä tarjouksia, mutta hinnan lisäksi entistä tärkeämpää on ilmastoystävällisyys ja sähkön alkuperä, helposti ymmärrettävät hinnat ja sopimusehdot, sähköyhtiön luotettavuus, asiakaspalvelun laatu ja se, että sähköä tulee töpselistä sopimuksen mukaisesti. 

Niin nykyisen kuin uudenkin sähköyhtiön kanssa kannattaa muuton yhteydessä varmistaa, että saat juuri sinulle tärkeiden kriteerien mukaista sähköä. 

Hyvä uutinen on se, että jos sähkösopimuksen tekeminen on kaikesta suunnittelusta huolimatta päässyt unohtumaan, meiltä saat sähköt uuteen kotiin helposti ja nopeasti, jopa samana päivänä

 

_MAB0986 (3)

4. Valitse vastuullisesti


Tänä päivä vastuullisuus on meille kaikille entistä tärkeämpää. Fortumin tutkimuksessa 68% vastaajista kertoi, että vastuullisuus vaikuttaa arjen pienissä päätöksissä, ja peräti 70% huomioi energiatehokkuuden asuntoa valitessaan. 63% kiinnittää myös huomiota vastuullisuuteen sähkön tuotantotavassa sähkösopimusta tehdessään. 

Sähköyhtiöiden nettisivuilta löytyy tietoa niin sähkön alkuperästä kuin muustakin vastuullisesta toiminnasta. Esimerkiksi Puhtaampi maailma -sivuillamme kerrotaan ilmiöistä ja teemoista, jotka ovat tärkeitä koko maailman tulevaisuudelle ilmastonmuutoksen hillinnän ja energian näkökulmasta.

Sinäkin voit vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteemme valitsemalla ilmastoystävällisen sähköyhtiön. Fortumin asiakkaana hyödyt myös tekemistäsi kestävistä valinnoista Pikku juttu -etuohjelmassa: saat pienistä arkisista ekoteoista kiitokseksi ilmaisia sähkötunteja. 

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua, kun seuraavan kerran muutto kolkuttaa ovella! Lisää vinkkejä löydät Muuttajan oppaasta ja blogin Muutto-kategoriasta

Lataa Muuttajan check list

* Kantar TNS Oy, kvantitatiivinen online-kysely, toteutettu Kantarin omassa paneelissa. Aineisto on kerätty 6/2021. 504 vastaajaa, jotka ovat viimeisen tai seuraavan 12 kk aikana muuttamassa tai muuttaneet. Työikäiset suomalaiset (18-65 -vuotiaat).

New call-to-action