09.08.2022
4 Min

Virta vajaalla? Millaista varavirtaa matkaan ja mitä muistaa virtalähdekaupoilla

Lähdimmepä mökille, rantalomalle tai metsäretkelle, meillä tuppaa nykyään olemaan matkassa lajitelma erilaisia elektronisia laitteita. Laitteita taas tarvitsee usein ladata myös liikkeellä ollessa, mutta mikä on siihen paras vaihtoehto? Ja mitä virtalähteiden kanssa matkatessa tulee huomioida?

Virtalähteitä löytyy markkinoilta todella laaja valikoima eri kokoisia, tehoisia ja näköisiä. On siis syytä miettiä ennen hankintaa, millaiseen käyttöön virtalähdettä tarvitaan ja mitä laitteita sillä pääasiassa tullaan lataamaan.

Tehoissa on eroja

Alkuun muutama sana milliampeereista. Laitteen akun koko ilmoitetaan yleensä milliampeeritunteina, mAh. Kun mietitään millaista varavirtalähdettä tarvitaan, kannattaa katsoa millainen mAh kapasiteetti virtalähteellä on eli kuinka paljon sähkövirtaa se kykenee varastoimaan, sekä hieman kartoitta latausta vaativien laitteiden milliampeeritunteja. Siitä voi arvioida kuinka monta kertaa vaikkapa puhelimen pystyy kyseisellä virtalähteellä lataamaan. Esimerkiksi 10 000 milliampeerin virtalähteellä voi ladata keskiverto matkapuhelimen kolme tai neljä kertaa täyteen.

Laitteissa kerrotaan yleensä myös lyhenteellä A merkitty ampeeriluku, joka taas kertoo sen kuinka nopeasti virtalähde lataa siihen liitetyn laitteen. Lyhyelle reissulle tai käsilaukkuun heitettäväksi päivän hätävaraksi sopii pienempi 2000-3000 mAh:n akku, jollaisia on saatavilla myös todella pienikokoisia. Sellaisella saa paikattua puhelimen tai padin huvennutta akkua, mutta kovinkaan pitkälle sillä ei pötkitä jos käyttötarve on suuri.

Jos tarvetta on ladata esimerkiksi tietokonetta tai virtalähteen haluaa kestävän käytössä pitkään yhdellä latauksella, on syytä valita energiakapasiteetiltaan isompi, vähintään 10 000 - 20 000 mAh vaihtoehto, joka myös usein on kooltaan hieman isompi.

Laitteiden laadussa on myös eroja. Useimmilla varavirtapankeilla aivan täyttää kapasiteettia ei saa käyttöön. Ladattavan laitteen akun kunto, virtalähteen akun laatu ja kunto sekä osien laatu ylipäätään vaikuttavat siihen kuinka tehokkaasti virtalähteen kapasiteetti saadaan käyttöön ja kuinka hyvä hyötysuhde laitteella on. Laadukkaissa laitteissa se voi olla jopa 90 prosenttia, mutta usein enintään 80 prosentin luokkaa ja huonolaatuisemmilla paljon vähemmän. Ei siis kannata laskea milliampeereita aivan yks yhteen, sillä siitä voi seurata ikäviä yllätyksiä retkeillessä.

200423_FORTUM_13_165

Laitteiden yhteensopivuus on hyvä huomioida

Varavirtalähdettä valikoidessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen millaisia liitäntöjä laitteessa on ja kuinka paljon niitä on. Yleisimmin liitännät ovat USB-A tai -C mallisia, mutta myös muita löytyy. Kannattaa siis tarkastaa, että laitteessa on omaan käyttöön sopivimmat liitännät ja matkassa niihin sopivat johdot. Laitteista löytyy sekä sisään- että ulostuloportteja eli osasta ladataan laitteita ja osasta ladataan itse virtapankkia. Lisäksi on hyvä miettiä ennen virtalähteen hankintaa tarvitseeko siihen liittää monia laitteita yhtä aikaa, jolloin liitäntäportteja on hyvä olla useampia.

Olemassa on myös laitteita, jotka mahdollistavat pikalataamisen, mutta tällöin on hyvä varmistaa että myös ladattava laite tukee kyseistä ominaisuutta. Lisäksi markkinoilla on myös kokonaan langattomia malleja, jotka on tarkoitettu pääasiassa puhelimien lataamiseen. Ne ovat kuitenkin usein johdollisia malleja hitaampia ja niidenkin kohdalla kannattaa varmistaa, että ladattava laite voidaan langattomasti ladata.

Retkeilykäyttöön tai esimerkiksi sähköttömälle mökille virtalähde, jonka voi ladata verkkovirran lisäksi myös laitteen omalla aurinkopaneelilla, on hyvä vaihtoehto.Paljon luonnossa liikkuvan kannattaa myös valita laite, joka kestää kosteutta ja on pölytiivis. Myös laitteiden kuorimateriaaleissa on eri vaihtoehtoja heikommasta muovista aina kestävämpään alumiiniin.

Varavirta matkustettaessa

Lentäen matkustava voi myös ottaa hyvin matkaan varavirtalähteen tai vara-akkuja, mutta niiden kanssa tulee aina noudattaa ilmailualan turvallisuusohjeita mitä pakkaamiseen tuleen. Virtalähteitä, vara-akkuja ja ylimääräisiä litiumparistoja ei saa koskaan pakata ruumaan meneviin matkatavaroihin, vaan ne tulee aina ottaa käsimatkatavaroihin. Ruumaan meneväksi pakatut virtalähteet takavarikoidaan sillä ne ruumaan joutuessaan ne aiheuttavat tulipalovaaran.

Myös akkujen ja paristojen energiasisällön suhteen on olemassa rajoituksia lennettäessä. Yksittäinen akku saa olla kooltaan enintään 100 wattituntia (Wh). Mikäli energiasisältö on 100-160 Wh, tulee lentoyhtiöltä pyytää ennakkoon lupa akun kuljettamiseen ja akkuja saa olla mukana tällöin enintään kaksi kappaletta. Tarkempia ohjeita lentomatkalle pakkaamisesta löytyy esimerkiksi Finavia sivuilta.

Ulkomaille matkustettaessa on hyvä muistaa myös pakata matkaan adapteri, mikäli kohdemaan sähkönjakelu poikkeaa omastamme joko pistorasiatyypin, jännitteen tai sähkövirran taajuuden osalta. Adaptereita on saatavilla eri alueille, mutta myös hieman kalliimpia versioita, jotka muuntuvat alueesta toiseen. Sen tarvitsetko adapteria matkaan mukaan voi tarkastaa esimerkiksi tästä Wikipedian listauksesta

Mikäli virtalähdettä ei ole matkassa ja laite vaatii lataamista, löytyy julkisilta paikoilta usein pistorasioita, joita lainata. Jos laturi ei myöskään ole matkassa, kannattaa käydä kurkkaamassa lähimpiin kirjastoihin ja kauppakeskuksiin. Monista löytyy puhelimille ja muille pienlaitteille sopivia latauskaappeja joihin laitteen voi jättää lukon taakse ladattavaksi joko ilmaiseksi tai pientä maksua vastaan.

Lue lisää:

Kodin sähköturvallisuus: Turvallinen sähkölaitteiden käyttö säästää sekä ympäristöä että lompakkoa

Tue paikallista - 5 hyvää syytä ostaa lähituotteita ja -palveluita

Kaikkea ei tarvitse omistaa

New call-to-action