16.12.2020
2 Min

Voiko sähkö loppua?

Aloitetaan hieman hyytävällä esimerkillä. Kuvittele, että Suomessa on meneillään poikkeuksellisen kylmä talvi. Aivan etelärannikkoa myöten lämpötila laskee -20 asteeseen. Koko maan keskilämpötila on -25 astetta. Miltä tämä näyttää kodeissa?

Sadat tuhannet autot ovat lämmitysjohdoissa, patterit hohkavat, ja koteihin lisätään tilapäislämmittimiä pistokkeiden päähän. Lämpöpumput hurisevat tauotta. Sähkön kulutus pompsahtaa ennätyslukemiin koko maassa. Mitä se tarkoittaisi sähkön saatavuudelle?

Toistaiseksi voit huokaista helpotuksesta. Tänä päivänä tilanne ei olisi vielä kriittinen, sillä meillä on riittävä määrä voimalaitoksia, joilla pystymme tällaista kasvanutta sähkön tarvetta tasapainottamaan. Lisäksi meille tulee energiaa Pohjoismaista ja Venäjältä. 

Mutta jo lähitulevaisuudessa sähköntuotannon energianlähteet todennäköisesti muuttuvat. Tulevaisuudessa meillä on saatettu sulkea fossiilisiin pohjautuvia voimalaitoksia, erityisesti hiilivoimaloita, kannattamattomuuden takia. Oma tuotantomme voi siis olla nykyistä vähäisempää. Jos sen lisäksi vielä jostain syystä energian saanti Venäjältä loppuisi, esimerkiksi häiriön takia, sen seurauksena kolmasosa meille tulevasta sähköstä katoaisi. 

Tällaisessa tilanteessa meidät pelastaisi energian huoltovarmuustoimenpiteet, jotka auttavat meidät varsin tukalien tilanteiden ylitse. 

Mitä huoltovarmuus on ja mitä sillä varmistetaan?

Se, että meidän energiajärjestelmämme toimii tilanteessa kuin tilanteessa, on elinehto yhteiskunnan toimivuuden kannalta. Toimivuus varmistetaan huoltovarmuustoimenpiteillä. 

Huolto­varmuudella turvataan sähkön ja kaukolämmön tuottaminen, siirtäminen ja jakelu kaikille meille normaalista poikkeavassa tilanteessa. Käytännössä sillä siis varmistetaan, että arkielämämme touhut sujuvat mahdollisimman häiriöttömästi – myös häiriön sattuessa. 

Tämän artikkelin esimerkissä huoltovarmuus on uhattuna kylmän talven ja muualta tulevan sähkön katkeamisen takia. Vaikka talvet tuntuvatkin lämpenevän, ei edellisestä todella kylmästä ajanjaksosta keskellä talvea ole kuin muutama vuosi. Alkuvuodesta 2017 koimme muutamia hyytävän kylmiä päiviä ympäri Suomen. 

Kylmien talvien lisäksi häiriöt voivat johtua myös onnettomuuksista, luonnonkatastrofeista ja pahimmillaan konfliktitilanteista. Huoltovarmuudella varaudutaan siis todella poikkeaviin tilanteisiin. 

Huoltovarmuudella varaudutaan myös energiajärjestelmän muutokseen

Suomessa halutaan panostaa mahdollisimman paljon uusiutuvaan energiaan. Tällä hetkellä meidän huoltovarmuutemme kuitenkin perustuu osittain uusiutumattomiin energiamuotoihin, esimerkiksi polttoainevarastoina. Uusiutuvaan energiajärjestelmään siirtyminen asettaa uudenlaisia haasteita sähkön varastoinnille ja tuotannolle. Miten varmistamme sähkön saannin silloin kun ei tuule tai aurinko ei paista? Uusiutuviin perustuvassa energiajärjestelmässä huoltovarmuus pitää siis suunnitella eri tavalla. 

Huoltovarmuuskeskus yhdessä yksityisen sektorin kanssa suunnittelee ja valmistautuu poikkeustilanteisiin. Tähän kuuluu mm. joukko varavoimalaitoksia, jotka pyörähtävät käyntiin häiriötilanteissa, sekä monen kuukauden polttoainevarasto. Suomi myös haluaa varmistaa, että meillä on riittävästi omaa sähköntuotantoa. 

Kotona on kiva olla

Miten huoltovarmuus koskettaa myös minua?

Olemme kaikki riippuvaisia sähköstä. Se on hyödyke, jota meidän ei edes tarvitse ajatella, koska oletamme, että kaikki toimii kuten pitää. Valot syttyvät katkaisimesta, pistokkeesta saamme virtaa niin matkapuhelimiin, hiuskihartimiin kuin pakastimiin. Internet toimii vuorokaudenajasta riippumatta ja voimme katsoa tuntikaupalla sarjoja suoratoistopalveluista. Sähkö saa arkemme sujumaan.

Yhteiskunnan tasolla puolestaan meidän terveydenhuolto, tavaroiden liikkuminen ja kaikki viestintä ovat riippuvaisia sähkön ja polttoaineiden saannista. Nämäkin ovat meille tärkeitä palveluita – ja hyvin toimivan yhteiskunnan perusedellytykset. 

Ja ihan lopuksi: tiesitkö, että sen lisäksi, että me kaikki tarvitsemme sähköä, me myös osallistumme huoltovarmuustyöhön? Maksamalla sähkölaskusi, tuet huomaamattasi huoltovarmuutta, sillä energiaveroihin sisältyy huoltovarmuusmaksu. Se on verrattain pieni, vain muutama promille vähittäishinnasta.

Lue lisää sähkön varastoinnista.

New call-to-action