25.02.2019
2 Min

23 arkista ekotekoa

Ympäristöystävällisempiä tekoja voi tehdä helposti arjessa – usein saatat jo toimia ekologisesti tietämättäsikin! Tässä 23 arkisen ekoteon checklist, josta voit ottaa vinkit talteen.

 Kulutus 

  1. Ostin käytettyä tavaraa / vaatetta. – Perinteisten kirpputorien lisäksi käytetylle tavaralle on lukuisia eri genreihin keskittyneitä nettikauppoja sekä sovelluksia.
  2.  Ostan laadukasta, kestävää tavaraa / vaatetta. – Materiaalilla on väliä! Perehdy materiaalien eroihin - helposti nyppyyntyvästä materiaalista tehty vaate tuskin on pitkäikäinen. Kannattaa myös tutustua materiaalien tuotantotapoihin - tiesitkö esimerkiksi että polyesteri valmistetaan uusiutumattomasta maaöljystä?
  3. Järjestelin kotini, jotta tiedän, mitä tarvitsen ja mitä en. – Tavaroiden läpikäyminen ja järjestäminen vähentää turhia ostoksia.
  4. Minulla on “ei mainoksia” -merkintä ovessani. – Turha paperijäte jää pois.
  5. Suosin vastuullisia palveluntarjoajia.
  6. Korjasin / tuunasin vanhoja tavaroitani. – Mitä pidempään tavaroiden ja vaatteiden elinkaaren saa kestämään, sitä ekologisempaa.
  7. Käytin ympäristöystävällistä pesuainetta. – Nykyisin on saatavilla paljon pesuaineita, joissa on ekomerkintä.
    Kierrätin roskat.


 Liikkuminen ja matkustus 


8. Matkustin julkisilla, pyörällä, kimppakyydillä tai kävellen. – Henkilöautoilun korvaaminen vaihtoehtoisella kyydillä silloin tällöin vie myös pitkälle.

9. Tein etäpäivän. – Tämä vähentää työmatkaliikenteen päästöjä.

10. Suosin pitkiä lomia lyhyiden viikonloppulentojen sijaan. – Kun kauemmas matkustaessa pitää kerrallaan pidemmän loman, on se moninkertaisesti ekologisempaa kuin useat, lyhyet viikonloput ulkomailla.

11. Vuokrasin oman autoni yhteiskäyttöön, tai vuokraan yhteiskäyttöautoa. – Yhteiskäyttöautoja tarjoaa mm. DriveNow - palvelusta löytyy myös sähköautoja!

12. Vaihdoin kotimaan lennot junalla matkustamiseen. – Ekologisuuden lisäksi junalla pääset aina suoraan kaupunkien keskustaan, eikä turvatarkastuksiin mene aikaa.

13. Yhdistin matkoja. – Tämä voi tarkoittaa arjessa vaikka työmatkan ja kaupassakäynnin yhdistämistä tai kaukomatkailua, jossa työmatka ulkomaille yhdistetään lomamatkaan samoilla lennoilla.


 Ruokailu 

14. Söin kasvis- tai lähiruokaa. – Esimerkiksi kotimaiset perunat riisin sijaan täyttävät lähiruoan kriteerit.

15. Annoskokoni on sopiva. – Sopiva määrä ruokaa on suuri ekoteko, etenkin pitkässä juoksussa. Useimmiten hyvä nyrkkisääntö on koota kaikki yhdelle lautaselle, niin hahmottaa sopivan määrän helpommin.

16. Pelastan ale-tuotteet kaupassa. – Edullinen tapa vähentää turhaa hävikkiä.

17. Join vettä ruokajuomana, jätin maidon juonnin. – Maidontuotanto kuluttaa luonnonvaroja moninkertaisesti enemmän kuin vesi ruokajuomana.

18. Keitin kahvia juojien määrän mukaan. – Usein kahvia menee suuria määriä hukkaan, koska etukäteen ei lasketa, montako kupillista todellisuudessa ollaan juomassa.

19.l Hyödynsin ruoantähteet. – Legendan mukaan näin keksittiin myös muun muassa pitsa!


 Energiankulutus 

20. Viilensin asuntoni 21 asteeseen. – Pienikin muutos vaikuttaa sähkönkulutukseen suuresti.

21. Käytin sälekaihtimia. – Sälekaihtimilla pystyy annostella luonnollisen aurinkovoiman käyttöä asunnon lämpötilan säätelyyn.

22. Pesin vaatteeni matalassa lämpötilassa. – Matalammassa lämpötilassa peseminen säästää sähköä sekä pidentää vaatteiden käyttöikää.

23. Myös pitkän tähtäimen valinnat ovat tärkeitä esimerkiksi muuton tai remontin lähestyessä. Näitä ovat esimerkiksi:

 

Lataa checklist talteen (pdf) >

 

 

Lue lisää rakentamiseen liittyvistä valinnoista Musta Ovi-blogista.
Lisää vinkkejä löydät tästä Sitran kokoamasta 100 fiksun teon listasta.
Pikku juttu antaa helppoja ekovinkkejä arkeen

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa Fortumin uutiskirje