25.02.2019
3 Min

23 arkista ekotekoa

Ympäristöystävällisempiä tekoja voi tehdä helposti arjessa – usein saatat jo toimia ekologisesti tietämättäsikin! Tässä 23 arkisen ekoteon checklist, josta voit ottaa vinkit talteen.

 Kulutus 

  1. Ostin käytettyä tavaraa / vaatetta. – Perinteisten kirpputorien lisäksi käytetylle tavaralle on lukuisia eri genreihin keskittyneitä nettikauppoja sekä sovelluksia.
  2.  Ostan laadukasta, kestävää tavaraa / vaatetta. – Materiaalilla on väliä! Perehdy materiaalien eroihin - helposti nyppyyntyvästä materiaalista tehty vaate tuskin on pitkäikäinen. Kannattaa myös tutustua materiaalien tuotantotapoihin - tiesitkö esimerkiksi että polyesteri valmistetaan uusiutumattomasta maaöljystä?
  3. Järjestelin kotini, jotta tiedän, mitä tarvitsen ja mitä en. – Tavaroiden läpikäyminen ja järjestäminen vähentää turhia ostoksia.
  4. Minulla on “ei mainoksia” -merkintä ovessani. – Turha paperijäte jää pois.
  5. Suosin vastuullisia palveluntarjoajia.
  6. Korjasin / tuunasin vanhoja tavaroitani. – Mitä pidempään tavaroiden ja vaatteiden elinkaaren saa kestämään, sitä ekologisempaa.
  7. Käytin ympäristöystävällistä pesuainetta. – Nykyisin on saatavilla paljon pesuaineita, joissa on ekomerkintä.
    Kierrätin roskat.


 Liikkuminen ja matkustus 


8. Matkustin julkisilla, pyörällä, kimppakyydillä tai kävellen. – Henkilöautoilun korvaaminen vaihtoehtoisella kyydillä silloin tällöin vie myös pitkälle.

9. Tein etäpäivän. – Tämä vähentää työmatkaliikenteen päästöjä.

10. Suosin pitkiä lomia lyhyiden viikonloppulentojen sijaan. – Kun kauemmas matkustaessa pitää kerrallaan pidemmän loman, on se moninkertaisesti ekologisempaa kuin useat, lyhyet viikonloput ulkomailla.

11. Vuokrasin oman autoni yhteiskäyttöön, tai vuokraan yhteiskäyttöautoa. – Yhteiskäyttöautoja tarjoaa mm. DriveNow - palvelusta löytyy myös sähköautoja!

12. Vaihdoin kotimaan lennot junalla matkustamiseen. – Ekologisuuden lisäksi junalla pääset aina suoraan kaupunkien keskustaan, eikä turvatarkastuksiin mene aikaa.

13. Yhdistin matkoja. – Tämä voi tarkoittaa arjessa vaikka työmatkan ja kaupassakäynnin yhdistämistä tai kaukomatkailua, jossa työmatka ulkomaille yhdistetään lomamatkaan samoilla lennoilla.


 Ruokailu 

14. Söin kasvis- tai lähiruokaa. – Esimerkiksi kotimaiset perunat riisin sijaan täyttävät lähiruoan kriteerit.

15. Annoskokoni on sopiva. – Sopiva määrä ruokaa on suuri ekoteko, etenkin pitkässä juoksussa. Useimmiten hyvä nyrkkisääntö on koota kaikki yhdelle lautaselle, niin hahmottaa sopivan määrän helpommin.

16. Pelastan ale-tuotteet kaupassa. – Edullinen tapa vähentää turhaa hävikkiä.

17. Join vettä ruokajuomana, jätin maidon juonnin. – Maidontuotanto kuluttaa luonnonvaroja moninkertaisesti enemmän kuin vesi ruokajuomana.

18. Keitin kahvia juojien määrän mukaan. – Usein kahvia menee suuria määriä hukkaan, koska etukäteen ei lasketa, montako kupillista todellisuudessa ollaan juomassa.

19.l Hyödynsin ruoantähteet. – Legendan mukaan näin keksittiin myös muun muassa pitsa!


 Energiankulutus 

20. Viilensin asuntoni 21 asteeseen. – Pienikin muutos vaikuttaa sähkönkulutukseen suuresti.

21. Käytin sälekaihtimia. – Sälekaihtimilla pystyy annostella luonnollisen aurinkovoiman käyttöä asunnon lämpötilan säätelyyn.

22. Pesin vaatteeni matalassa lämpötilassa. – Matalammassa lämpötilassa peseminen säästää sähköä sekä pidentää vaatteiden käyttöikää.

23. Myös pitkän tähtäimen valinnat ovat tärkeitä esimerkiksi muuton tai remontin lähestyessä. Näitä ovat esimerkiksi:

 

Lataa checklist talteen (pdf) >

 

 

Lue lisää rakentamiseen liittyvistä valinnoista Musta Ovi-blogista.
Lisää vinkkejä löydät tästä Sitran kokoamasta 100 fiksun teon listasta.
New call-to-action