17.01.2022
6 Min

Ekologinen remontti – näin remontoit ympäristöystävällisesti

Onko remontti tulossa ajankohtaiseksi – tai syyhyääkö sisustajan sormet tekemään pientä pintaremonttia ja freesausta omaan kotiin? Oli kyseessä sitten uuden ilmeen luominen tai tarvittava peruskunnostus, voi myös remontin tehdä ekologisesti. Kokosimme perusperiaatteita sekä vinkkejä, miten voit valita ympäristöystävällisen remontoinnin niin suunnittelussa, toteutuksessa kuin jälkitöissäkin. 
Jos kaipaat lisää vinkkejä ekologisempaan elämäntapaan, muista myös liittyä Pikku juttu -etuohjelmaan!

1. Uudista nykyistä, älä korvaa kaikkea

Ensimmäinen ohje on katsella remontoitavaa asuntoa siitä lähtökohdasta, mikä kaikki vanha voisi toimia pienemmillä muokkauksilla, vaihtamatta kaikkea uuteen. Voiko kaapinovet hioa ja maalata? Vaihtaa helat? 

Ekologinen remontoija ei revi uutta tai hyväkuntoista pois ensisijaisesti, vaan muokkaa mieluummin jo olemassa olevaa. Pienet muokkauksen voivat luoda suuren visuaalisen muutoksen; esimerkiksi uusi maali voi luoda kokonaan toisenlaisen tunnelman tilaan. Jos kuitenkin päädyt esimerkiksi vaihtamaan varsin hyväkuntoiset tasot tai kaapinovet kokonaan, kannattaa kierrättää materiaalit, jos ne ovat vielä käyttökunnossa.

2. Suunnittele pitkäikäisiä ratkaisuja

Remontoidessa kannattaa suunnitella mahdollisimman pitkäikäisiä ratkaisuja, ja valita aikaa kestäviä materiaaleja. Ratkaisujen elinkaarella on suuri merkitys niiden ekologisuuteen ja hiilijalanjälkeen. 

Hyvä esimerkki on keittiöremontti: keittiö kannattaa suunnitella todella sen mukaan, miten se kestää aikaa niin tyylillisesti kuin toiminnallisesti. Trendejä kannattaa siis katsoa tietyn kriittisyyden läpi ja pyrkiä valitsemaan elementtejä, joita katselee mielellään vielä vuosienkin päästä. Sen lisäksi on hyvä ottaa huomioon, että kivinen tai massiivipuinen työtaso kestävät kulutusta paremmin kuin muut elementit ja ne ovat myös kierrätettävissä – näin ollen ne ovat ekologisempia materiaaleja.

3. Käytä remontoinnissa kierrätysmateriaaleja

Vielä 1970-luvulle saakka rakennusosien kierrättäminen oli varsin yleinen käytäntö. Nyt tämä vanha viisaus on palaamassa toimintatavaksi.

On hyvä muistaa, että kierrätysmateriaaleja ja -tavaraa on usein alettava etsimään hyvissä ajoin, jotta mieleiset elementit ehtivät löytyä. Toisinaan kuitenkin haluttu kierrätystavara löytyy nopeastikin, joten kannattaa ehdottomasti tarkistaa kierrätystarjonta, vaikka remontti olisikin jo ihan ovella. Suosituksena on myös ostaa varastoon löytynyttä kierrätysmateriaalia vähän enemmän kuin mitä remontissa käyttää, tulevien korjausten varalta.

Suurimmissa kaupungeissa on rakennusosien kierrättämiseen erikoistuneita liikkeitä sekä kierrätyskeskuksia. Näistä voi löytää esimerkiksi ikkunoita, ovia, tulisijoja, heloja sekä keittiö- ja kylpyhuonekalusteita. Mikä parasta, toisinaan vanhat osat saattavat olla jopa kestävämpiä kuin uudet. Sen lisäksi asuntoon voi tehdä upeita, uniikkeja löytöjä. 

Myös rakennusmateriaaleja kuten tiiliä, parruja ja peltikattoja löytyy kierrätettynä. 

Käytetyistä tiilistä voi esimerkiksi saada erityisen kauniin ja elävän muurauspinnan, jota ei uusilla tiilillä saisi aikaan. Ajan patina antaa usein asuntoon lisää luonnetta ja tunnelmallisuutta.  

Rakentajan ekolaskurin sivuilta löydät paljon hyödyllistä tietoa ekologiseen remontointiin ja rakentamiseen liittyen. 

Tässä vinkit kierrätettyjä rakennusosia- ja materiaaleja tarjoavia sivustoista ja liikkeistä:

  • Rakennusapteekki tarjoaa korjausrakentamistietoa sekä myy uusia ja käytettyjä rakennusosia ja -materiaaleja.
  • Metsänkylännavetta on vanhojen rakennustarvikkeiden myymälä, joka toimii myös netissä.
  • Helsingin Kierrätyskeskus kierrättää ja jakaa runsaasti tietoa kierrättämisestä.
  • Tampereen rakennustori on ekologiseen rakentamiseen erikoistunut uusia ja käytettyjä tuotteita myyvä rautakauppa.
  • Turun ekotori on Turun kierrätyskeskus.

 

Katri_Lehtola_KEKSI_Fortum_nuorten_muutto_20181023_KORTTI2-873-1

4. Vältä muovia, suosi luonnonmateriaaleja

Rakennusjätemuovia ei ole toistaiseksi helppo kierrättää, siksi myös remontoinnissa kannattaa välttää muovisia elementtejä kaikissa muodoissa. Sen sijaan kannattaa valita remontointiin luonnonmateriaaleja, jotka voidaan palauttaa luonnon kiertokulkuun.  Biohajoavuuden lisäksi esimerkiksi puu toimii hiilivarastona ja näin vähentää ilmastokuormitusta elinkaarensa aikana. 

Tässä esimerkki rakennusmateriaalien hiilijalanjäljestä (puun hiilijalanjälki on negatiivinen, koska puu varastoi hiilidioksidia itseensä elinkaarensa aikana):

  • puu   -1,53 CO2 kg/kg
  • puukuitu, puhallettava   -0,62 CO2 kg/kg
  • puukuitulevy   -1,18 CO2 kg/kg
  • vaneri   -1,00 CO2 kg/kg
  • kalkkihiekkatiili (ulkoseinä)   0,18 CO2 kg/kg
  • valmisbetoni k80   0,20 CO2 kg/kg
  • betoniraudoite   0,44 CO2 kg/kg
  • poltettu savitiili   0,22 CO2 kg/kg
  • kivivilla   0,99 CO2 kg/kg
  • lasivilla   0,80 CO2 kg/kg
  • teräsputki   1,10 CO2 kg/kg
  • alumiiniprofiili   3,64 CO2 kg/kg
  • kuparituotteet   5,47 CO2 kg/kg
  • polyuretaani (muovi)  4,23 CO2 kg/kg

Huom! CO2kg/kg= Hiilijalanjälki eli hiilidioksidipäästöt kilogrammoina, jotka syntyvät materiaalin valmistamisesta ja kuljetuksesta tuotettua materiaalikiloa kohden.

Lähde: SYKE (Suomen ympäristökeskus)

5. Käytä ekologisia maaleja ja tapetteja

Maaleissa ja tapeteissa voidaan myös käyttää paljon ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Kuitenkin nykyisin on tarjolla jo varsin kattavasti ympäristölle sekä hengitysilmalle turvallisempia maaleja sekä muita pintakäsittelyaineita ja rakennustuotteita. 

Kannattaa valita remonttiinsa ekologiset maalit, pintakäsittelyaineet, tapetit ja rakennustuotteet, joilla on ympäristömerkintä. M1-luokkaan kuuluvista maali - ja rakennustuotteista haihtuu vähiten orgaanisia yhdisteitä eli haitallisia päästöjä. Tiili, luonnonkivi, keraamiset laatat, lasi, metallipinnat, lauta ja hirsi eivät tarvitse tätä luokitusta. Rakennustiedon sivulta voit tehdä haun, josta löydät eri valmistajien nimillä nämä M1-luokituksen tuotteet.

Esimerkiksi Colorian Green Line, Tikkurilan Joutsenmerkki-tuotteet ja EU-ympäristömerkkituotteet sekä Suomen luonnonmaalit tarjoavat ekologisia maaleja.

Myös maalin oikeaoppinen hävittäminen ja kierrätys on tärkeää, sillä maali lasketaan ongelmajätteeksi märkänä, kun taas kuivuttuaan maalinjämä voidaan laittaa sekajätteeseen. Lue tästä lisää ohjeita maalin oikeaoppiseen kierrätykseen.

6. Minimoi ja kierrätä materiaalijäte

Remontoidessa kannattaa minimoida jäte ja kierrättää myös itseltä syntyvä syntyvä remontointijäte. Esimerkiksi vanhoja kaapistoja ja muita hyväkuntoisia osia kuten ikkunoita, hanoja tai pihalaattoja ei kannata heittää pois, vaan myydä eteenpäin. Edullisia vanhoja kaapistoja etsitään usein esimerkiksi mökeille. Myös vanhoihin rakenteisiin teettämällä uusi työtaso tai vaihtamalla ovet saadaan aika suuri muutos – kaikkea ei tarvitse repiä pois. 

Hyvin uusiokäyttöön kierrätettäviä elementtejä ovat esimerkiksi puu eri muodoissaan, tiilet, erilaiset rakennelevyt sekä metalli. Myös hyväkuntoiset osat kuten ovet ja ikkunat, helat, valaisimet, tulisijat, kiinto- ja vesikalusteet, pihalaatat ja kattotiilet käyvät usein hyvin kaupaksi –  etenkin jos ne ovat hieman vanhempia, sillä monet etsivät juuri vanhan ajan estetiikkaa.

Myös kaivuutöissä syntyneitä maamassoja voi kierrättää omalla tontilla, esimerkiksi tontin toisessa kohdassa. Kannattaa katsella myös remontoitavaa kotia sillä mielin, voiko irrotettavia ovia ja ikkunoita tai muita osia kierrättää omalla tontilla toisessa käyttötarkoituksessa?

Remontista jäävä materiaali, jota ei voi kierrättää myymällä tai itse hyödyntämällä, on kierrätettävä paikallisen jätehuollon remonttijätteen ohjeilla.

Rakennusjätettä ottavat vastaan esimerkiksi:

7. Omakotitalon remontointi ekologisemmaksi

Omakotitalossa energiatehokkuus ja käytössä oleva lämmitysjärjestelmä vaikuttavat paljon siihen, kuinka ekologinen talo on. Lämmitysjärjestelmäremontilla voidaan näin ollen vaikuttaa paljon talon ekologisuuteen. 

Esimerkiksi tällaiset remontit ja muutokset tekevät talosta ekologisemman:

  • Varaava takka
  • Ilmalämpöpumppu
  • Maalämpö
  • Koneellinen ilmavaihto
  • Lämmön talteenotto 
  • Aurinkopaneelit

 

Asumisen ekologisuus

Kun remontti  on hoidettu ympäristöä huomioiden, voit haluta kurkata myös omaan sähkönkulutukseesi. Asumisen ekologisuudessa niin sähkön alkuperällä kuin sähkönkulutuksen määrällä on merkitystä. Fortumilta saat aina päästötöntä sähköä, kaikissa sopimusmuodoissa.

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

Sähkönkulutukseen taas vaikuttavat asumismuoto, lämmitysmuoto sekä omat sähkönkulutustavat.

Tutustu tästä oman asumismuotosi sähkönkulutukseen:
Sähkönkulutus yksiössä, kaksiossa ja omakotitalossa

Katso helpot vinkit sähkön säästämiseen
Energiansäästöstä kysyttyä -sivultamme

Millaiseen asuntoon olet tekemässä sähkösopimusta? Testaa sinulle paras sopimus

 

New call-to-action