Maukas ruoka syntyy ajan trendien mukaan energiatehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Optimoi sähkölaitteiden käyttö ja hyödynnä hävikki!
Osaatko laittaa ruokaa ilman sähköä tai valita vähiten energiaa kuluttavan tavan laittaa ruokaa? Koostimme päivän menun energiapiheistä ja herkullisista arkiruoista, ole hyvä!
Tiedätkö, miten keittiön kodinkoneet kuluttavat sähköä? Lue artikkelimme aiheesta ja karsi kodin sähkösyöpöt.
Aamiainen: Tuorepuuro tai mikromuna
Tuorepuuron valmistat parhaimmillaan kokonaan ilman sähköä. Jos ulkona on pakkasta/alle 6 astetta, voit laittaa tuorepuuron tekeytymään parvekkeelle tai takapihalle yön yli hyvin suljetussa kannellisessa rasiassa ja nauttia aamulla valmiin, terveellisen puuron. Jääkaapinkaan käyttö jäähdytykseen ei ole suuri synti, jos jääkaappi on muutenkin päällä ja energialuokka lähempänä A:ta kuin G:tä.
Nyrkkisääntö: kaksi desiä nestettä (esimerkiksi kasvimaitoa + jogurttia), desi kaurahiutaleita, mausteita maun mukaan. Klassikkomaku on omena–kaneli–rusina. Myös pakastemarjat- ja hedelmät toimivat mainiosti tuorepuurossa, eikä niitä tarvitse erikseen sulattaa mikrossa jos annat puuron tekeytyä yön yli. Lisää inspiraatioita löydät vaikkapa täältä.
Entä tiesitkö että kananmunan voi kypsentää myös mikrossa, joka käyttää merkittävästi vähemmän sähköä kuin liesi? Mikromuna on kiireisten aamujen energiatehokas ja proteiinipitoinen käynnistäjä. Mikroa tarvitaan vain noin 45 sekuntia, ja siitäkin ensimmäiset 20 sekuntia puolella teholla. Mikromunan voi tarjoilla esimerkiksi avokadotahnan kanssa.
Mikromuna
1 annos
Riko kananmuna mikron kestävään kuppiin, jonka olet voidellut öljyllä. Jos haluat kypsentää kananmunan niin että keltuainen jää hieman löysäksi, älä riko keltuaista. Kypsennä munaa puolella teholla ensimmäiset. 20 sekuntia. Tämän jälkeen jatka kypsennystä pari sekuntia kerrallaan, kunnes valkuainen on hyytynyt mutta keltuainen edelleen löysä. Valmiin mikromunan päälle voit ripauttaa hyppysellisen suolaa.
Mikromuna pesee paistinpannulla valmistetun annoksen myös tiskien näkökulmasta: valmistukseen ja tarjoiluun sopii sama astia.
Avokadotahna
1 annos
Halkaise avokado, poista kivi ja koverra hedelmäliha kulhoon. Lisää tilkka sitruunaa ja ripaus suolaa ja pippuria. Hienonna haarukalla. Halkaise ja paahda leipäviipaleet. Levitä avokadotahna leiville ja lisää päälle mikrossa valmistamasi kananmuna sekä haluamiasi kasviksia.Mikromunan ja avokadotahnan lähde: Yhteishyvä
Lounas: Vegaaninen salaatti
Heitä mieleisesti ainekset suoraan lautaselle ja nauti. Kokeile vaihteeksi vegaanista salaattia, kuten vegaanista caesar-salaattia tai kikhernesalaattia. Leivän päälle voit kokeilla erilaisia tahnoja, kuten hummusta tai itse tehtyä levitettä.
Vegaaninen Caesar-salaatti
lähde: Chocochili
4 annosta (2 annosta pääruokana)
1 ruukku romaine-salaattia
3-4 viipaletta (eilistä) maalaisleipää
1 rkl rypsiöljyä
1 pkt / 160 g kaurapalaa (Yosa)
Kastike
½ dl cashewpähkinöitä + 1 ½ dl vettä
½ dl vettä
1 rkl ravintohiivahiutaleita
1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
2 tl kapriksia
Valmistus
- Valmista ensin kastike. Yhdistä kulhossa cashewpähkinät ja 1 ½ dl vettä. Kuumenna mikrossa 3 minuuttia ja kaada vesi pois.
- Lisää cashewpähkinät, vesi, ravintohiivahiutaleet, oliiviöljy, sitruunamehu ja kaprikset korkeareunaiseen astiaan ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Kuutioi leivät ja paista ne öljyssä paistinpannulla kauniin värisiksi. Voit paahtaa leivät myös paahtimessa, joka kuluttaa liettä vähemmän sähköä - lopputulos on pehmeämpi kuin pannulla, mutta toimiva!
- Levitä romaine-salaatin lehdet lautaselle ja kaada päälle kastiketta. Lisää leipäpalat. Murenna lopuksi päälle kaurapala.
Kikhernesalaatti
lähde: Yhteishyvä
4 annosta
1 kpl (380/230 g) esikeitettyjä kikherneitä
4 tomaattia
1 punasipuli
1 rs rucolasalaattia
Kastike
1 sitruuna
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl siirappia
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria rouhittuna
Valmistus
- Tee ensin kastike. Pese sitruuna, raasta kuoren keltainen osa kulhoon ja purista sitruunan mehu joukkoon. Lisää öljy, siirappi, suola ja pippuri. Anna maustua noin 10 minuuttia.
- Huuhtele kikherneet siivilässä ja jätä valumaan.
- Huuhtele ja pilko tomaatit. Kuori ja viipaloi sipuli. Huuhtele rucola. Yhdistä kaikki ainekset salaatiksi.
Hernetahna
Lähde: Meillä kotona
6 annosta
200 g pakasteherneitä (sulatettuna)
1 dl tuoretta minttua
3/4 dl kuorittuja manteleita
3 rkl kaurafraichea
2 rkl tahinia
2 rkl sitruunamehua
1 1/2 rkl piparjuuritahnaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sokeria (tai vaaleaa siirappia)
3/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Valmistus
- Jauha kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi monitoimikoneessa, tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.
- Lisää tarvittaessa nestettä, jotta saat haluamasi koostumuksen.
- Jos tahnaa jää yli, laita jääkaappiin. Se säilyy hyvänä 3–4 päivää.
Päivällinen: Uunijuurekset ja leivitetty kana Airfryerilla
Airfryer on energiatehokas vaihtoehto perinteiselle uunille. Se säästää sähköä erityisesti yhden ja kahden hengen kotitalouksissa, kun kerralla ei tarvitse valmistaa uunipellillistä ruokaa. Kiertoilmauunin tapaan toimiva airfryer ei vaadi rasvaa, mutta antaa rapean paistopinnan. Kokeile vaikkapa uunijuureksia ja leivitettyä kanaa.
Sähköuuni kuluttaa sähköä keskimäärin 1,5–2 kWh tunnissa, kun taas uunijuuresten valmistus airfryerilla vie vain noin 0,5 kWh.
Uuniakin voi kuitenkin käyttää energiatehokkaasti. Jos teet ruoan tavallisella uunilla, kannattaa hyödyntää lämpö ja tehdä mahdollisimman paljon ruokaa kerralla. Muista jäähdyttää ylimääräiset annokset kunnolla ennen kuin sijoitat ne jääkaappiin – jääkaappi kuluttaa eniten energiaa juuri jäähdyttämiseen.
Uunijuurekset
Lähde: Avokadoa & sitruunaa
Juurekset
1 iso punajuuri
1/2 lanttu
1 palsternakka
3 porkkanaa
Mausteet
1 rkl oliiviöljyä
1 tl sipulijauhetta tai valkosipulijauhetta
2 tl timjamia
mustapippuria
suolaa
Tarjoiluun
Lehtipersiljaa tai ruohosipulisilppua
Valmistus
- Kuori ja pilko juurekset.
- Laita kaikki juurekset isoon kulhoon ja sekoita niiden joukkoon öljy sekä mausteet.
- Kypsennä vihannekset airfryerissä 180 asteessa noin 20 minuutin ajan. Aika riippuu juurespalojen koosta. Sekoita kypsennyksen välissä.
- Ripottele kypsien vihannesten päälle ruohosipulia tai lehtipersiljaa.
Leivitetyt broilerin fileet
Lähde: Myllyn Paras
4 annosta
4 kpl (noin 600-700 g) broilerin maustamatonta fileetä
½ dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkeita Vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 dl Myllyn Paras Maustekorppujauhoja
Valmistus
- Ota broilerin fileet huoneenlämpöön noin 20-30 minuuttia ennen ruoan valmistamista.
- Mittaa yhdelle lautaselle tai kulhoon vehnäjauhot, toiseen kananmuna ja kolmanteen maustekorppujauhot.
- Riko kananmunan rakenne haarukalla.
- Kääntele jokainen broilerin file ensin vehnäjauhoissa, sen jälkeen kanamunassa ja lopuksi maustekorppujauhoissa. Leivitä niin hyvin, että koko pinta peittyy maustekorppujauhoilla. Nosta leivitetyt fileet airfryer-laitteen koriin ja laita kori paikoilleen koneeseen.
- Valikoi koneen ohjelmista liha- tai kanatoiminto ja kypsennä fileet koneessa noin 12 minuutin ajan 200 asteessa. Voit varmistaa lihan kypsyyden joko mittaamalla lihan lämpötilan (kypsä broileri on noin 75 asteinen), tai leikkaamalla viillon yhteen fileeseen ja kurkistamalla, että liha on myös keskeltä kypsää.
Herkku: Tiramisu tai Pappilan hätävara
Keititkö päivän aikana liikaa kahvia? Kylmä kahvi tunnetusti kaunistaa, mutta voit jalostaa sen myös syntisen herkullisen tiramisun mausteeksi. Tiramisua ei tarvitse kypsentää uunissa, ja sähkövatkaimen käyttökin kuluttaa hyvin vähän energiaa. Kevyemmän version saat korvaamalla puolet mascarpone-juustosta ricottalla.
Suomalainen kermaisen marjaisa jälkiruokaklassikko Pappilan hätävara puolestaan sopii nautittavaksi pakastimen sulatuksen yhteyteen.
Tiramisu
lähde: Kotiliesi
12 annosta
500 g mascarponejuustoa
4 keltuaista
1,25-1,5 dl sokeria
4 valkuaista
2 dl vahvaa espressokahvia
(noin 0,5 dl konjakkia)
noin 200 g savoiardi-keksejä
kaakaojauhetta
Valmistus
- Vatkaa keltuaiset ja sokeri napakaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi lumeksi ja sekoita keltuaisvaahtoon. Lisää mascarpone-juustoa joukkoon sähkövatkaimella vatkaten. Seoksen kuuluu aaltoilla mukavasti, se ei saa olla liian löysää eikä liian pehmeää.
- Kasta sormimaisen kapeat keksit kylmään, konjakilla maustettuun vahvaan kahviin ja lado puolet kekseistä suorareunaiseen vuokaan. Levitä päälle puolet juustoseoksesta. Kasta loput kekseistä kahviin, levitä keksit juuston päälle ja valuta loput nesteestä kekseille. Levitä loput juustoseoksesta päälle.
- Anna tiramisun olla jääkaapissa peitettynä 3 tuntia tai seuraavaan päivään. Seulo tiramisun pinnalle kaakaojauhetta ja leikkaa 80-90 g painaviksi annoksiksi. Tiramisu-jälkiruoka säilyy jääkaapissa 6-7 vuorokautta. Juomaksi tiramisun kanssa sopii madeira, amaretto tai vino la Mandorla.
Pappilan hätävara
lähde: Soppa365
1 ps (200 g) puolukoita (pakaste) tai muita happamia marjoja8–16 marenkia
Valmistus
- Ota marjat sulamaan. Ne saavat olla kohmeisia.
- Vaahdota kauravispi ja mausta vaahto sokerilla. Notkista fraiche lusikalla, lisää vaniljasokeri.
- Laita lasin pohjalle lusikallinen kermaa, lisää fraichea ja reilusti puolukoita. Murenna päälle yksi keksi ja yksi marenki.
- Tee toinen kerros samaan tapaan. Kääntele kerrokset lusikalla sekaisin.
- Koristele puolukoilla ja keksimuruilla.
Arjen valinnoilla selvää säästöä
Kylmälaitteet voivat haukata jopa 30 % yksiön sähkönkulutuksesta. Jo pienillä valinnoilla voit vähentää energiankulutustasi keittiössä. Valitse mikroaaltouuni tai airfryer uunin ja lieden sijaan, jäähdytä ruoka kunnolla ennen jääkaappiin laittamista ja hyödynnä viileä ulkoilma.
Ethän maksa sähköstäsi liikaa? Tutustu Fortumin päästöttömästi tuotettuihin sähkösopimuksiin kuluttaja-asiakkaille.