12.03.2021
4 Min

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää (ensimmäisestä) sähkösopimuksestasi

Kun edessä on muutto ensimmäiseen omaan kotiin, innostuksen lomassa sähkösopimus on harvoin tärkeysjärjestyksen yläpäässä. Eikä ihme, sähkö on huomaamaton hyödyke, joka ei liiemmin herätä ajatuksia eikä tunteita. Pääasia on, että sitä on saatavilla, laitteet latautuvat, koti on lämmin eikä tarvitse pimeässä kämpässä töröttää.

Siitä syystä sähkösopimuksen tekeminen ja sen ymmärtäminen pitäisi olla mahdollisimman helppoa. Tässä blogissa kerrommekin kaiken oleellisen, joka sinun tarvitsee tietää, kun lähdet tekemään omaa ensimmäistä sähkösopimustasi. 

1. Miksi on kaksi sopimusta: sähkö- ja sähkönsiirtosopimus?

Suomessa sähkön myynti ja sähkönsiirto ovat erotettu toisistaan lailla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että useimmat meistä saavat kaksi sähköön liittyvää sopimusta, sähkösopimuksen ja sähkönsiirtosopimuksen. 

Sähkösopimuksen solmit sen sähköyhtiön kanssa, jolta haluat sähköä ostaa ja jolta löydät itsellesi sopivan sopimuksen. Sopimusten sanamäärä on usein huima, mutta loppujen lopuksi perusasiat ovat yksinkertaisia:

  • Kuka maksaa sähkön
  • Mihin osoitteeseen sähkö toimitetaan
  • Kuinka paljon maksat sähköstä
  • Kuinka pitkään sopimus on voimassa
  • Muut sopimusehdot, kuten mitä tapahtuu, jos et maksa laskuasi

Sähkösopimus on se osa, jonka voit kilpailuttaa. Eli voit halutessasi pyytää eri sähköyhtiöiltä tarjouksen ja vaihtaa sähköyhtiötä, jos löydät sinulle paremman tarjouksen, sopimuksen tai yhtiön.  

Sähkönsiirtosopimukseen emme puolestaan kuluttajina voi vaikuttaa. Sähkönsiirrosta vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö, joka määräytyy aina automaattisesti sen mukaan missä asut. Sähköyhtiösi ja sähköverkkoyhtiösi ovat siis eri yrityksiä. Jos nämä yritykset ovat sopineet yhteisestä laskutuksesta, saat kaiken samalla laskulla, muutoin sähkölasku ja sähkönsiirtolasku tulevat erikseen.

Hyvä uutinen on se, että kun otat yhteyttä sähkönmyyjään ja teet sopimuksen, sähkönmyyjä ilmoittaa sopimuksesta automaattisesti paikalliselle sähkön siirtoyhtiölle. Sinun ei siis tarvitse ottaa siirtoyhtiöön erikseen yhteyttä.

Katri_Lehtola_KEKSI_Fortum_nuorten_muutto_20181023_KORTTI2-824

2. Sähkön hinta muodostuu kolmesta asiasta

Sähkön hinnan lukeminen voi äkkiseltään tuntua varsinaiselta himmeliltä. Silmissä vilisee senttejä, kilowattitunteja, sähkön hintaa ja energiahintaa. 

Kun maksat sähkölaskusi, maksat käyttämäsi sähkön, eli energiahinnan sekä verot.  Näiden lisäksi sopimuksissa on yleensä myös kuukausittainen perusmaksu. 

Energiahinta tarkoittaa hintaa, joka sähkölaskussa perustuu tarkasti omaan todelliseen sähkönkulutukseesi. Energiahinta mitataan yksiköllä c/kWh = senttiä per käytetty kilowattitunti. Fortumilta voit saada myös kiinteähintaisen sähkösopimuksen: Tällöin maksat joka kuukausi täsmälleen saman summan.

Erillinen sähkönsiirtomaksu kannattaa pitää mielessä budjettia tehdessä: sitä ei ilmoiteta sähkösopimuksesi hinnoittelussa.

Testaa millainen sähkösopimus sinulle sopii!

3. Miten ja milloin sähkösopimus pitää tehdä?

Moni meistä on löytänyt itsensä tilanteesta, jossa olemme havahtuneet muuttoa edeltävänä iltana siihen, ettei meillä ole uuteen kotiin tehtyä sähkösopimusta. Yllätyksenä on saattanut tulla, ettei sähköjen saanti tulevaan kotiin käykään ihan käden käänteessä.

Sähkösopimus olisi hyvä tehdä ajoissa, ainakin pari viikkoa ennen muuttoa uuteen asuntoon. Tarvittaessa saat sähköt nopeamminkin, muutaman päivän varoitusajalla.  Jos olet vahingossa unohtanut muuttaa sähköt mukanasi, ei huolta: tarjoamme myös pikamuuttopalvelun, jolla saat lisämaksusta sähköt uuteen kotiin joko samana päivänä, tai seuraavana arkipäivänä, kellonajasta riippuen. Pikamuuton voit tilata joko Fortumin Muuttopuhelimesta, tai netistä

Sähkösopimuksen tekeminen on tosi helppoa! Voit tehdä sen joko itse verkossa tai soittamalla suoraan sähköyhtiösi asiakaspalveluun. Fortumin Muuttopuhelimen tavoittaa numerosta 0200 80000 (ma-pe 7-22, la-su 9-17, pvm/mpm).

Kannattaa varautua antamaan joitakin perustietoja sopimuksen tekovaiheessa:

  • Nimi
  • Henkilötunnus
  • Kotiosoite
  • Muuttopäivämäärä

Muita tietoja et sopimuksen tekoon et tarvitse. Helppoa, eikö? 

Katri_Lehtola_KEKSI_Fortum_nuorten_muutto_20181023-561-2

4. Mikä on sinulle sopiva sähkösopimus?

Tänä päivänä on tarjolla paljon erilaisia sähkösopimuksia ja niihin liittyviä palveluja, joilla voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin. Olipa sinulle tärkeää mahdollisimman edullinen sähkö tai tietty sähkön tuotantomuoto, löydät varmasti itsellesi sopivan sopimuksen!

Tässä pari seikkaa, joita voit pohtia sopimusta valitessasi.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassaoleva?

Määräaikainen sopimus on voimassa sopimuksessa määritetyn ajan eikä sitä yleensä voi päättää milloin vaan. Määräaikaisissa sopimuksissa sähkön hinta pysyy samana sopimuksen ajan, joten se auttaa esimerkiksi ennakoimaan kustannuksia. 

Toistaiseksi voimassaoleva sopimus on voimassa niin kauan kunnes irtisanot sen. 

Mikä tuotantomuoto?

Monissa sähkösopimuksissa voit valita tuotantomuodon, eli millä tavalla tuotettua sähköä haluat kuluttaa. Tärkeää on tiedostaa, aiheuttavatko valitsemasi tuotantomuodot päästöjä - tämä on yksi helpoimpia yksilön valintoja ilmastonmuutosta ajatellen. Päästöttömiä tuotantomuotoja ovat uusiutuvat, kuten aurinko-, vesi- ja tuulivoima, sekä ydinvoima. Joillakin yhtiöillä tarjolla on myös päästöjä aiheuttavaa hiilellä tuotettua sähköä. Fortumin sopimukset ovat kuitenkin kaikki tuotettu päästöjä aiheuttamatta, voit siis huoletta valita minkä tahansa sopimusvaihtoehdoista.

Muokkaa sopimuksesi mieleiseksi

Pientä kuukausimaksua vastaan voit tuunata sopimustasi. Voit valita esimerkiksi 100% aurinkoenergiaa -palvelun, joka sisältää 100% aurinkosähköä. Fortum tukee John Nurmisen säätiön Itämeren suojeluhankkeita jokaista 100% aurinkoenergiaa -sopimusta kohden 5 eurolla vuosittain. Identiteettisuoja puolestaan auttaa, jos henkilötietosi joutuvat vääriin käsiin. Tiesitkö että voit ostaa myös kotivakuutuksen helposti Fortumin kautta? 

Löydä tarpeisiisi räätälöity ja elämäntilanteeseesi sopiva sähkösopimus.

New call-to-action