05.10.2021
5 Min

Mistä sähkön hinta koostuu?

Moni on varmasti tutkinut omaa sähkölaskuaan ymmärtääkseen, mistä sähkön hinta koostuu. Erittelyssä on useampia hintoja, joista loppusumma muodostuu. Mitä nämä erilaiset hinnat ovat? Ja miten sähkön hintaan voisi itse vaikuttaa?

Sähkön hinta koostuu kolmesta tekijästä

Sähkölaskuun ja sähkön hintaan vaikuttavat kolme tekijää: energiahinta, sähkön siirtohinta sekä oma sähkönkulutus. Päälle tulevat vielä verot. Tässä artikkelissa paloittelemme sähkön hinnan ymmärrettävään muotoon. 

Esittelemme myös erilaisia sähkösopimusmuotoja, jotka sopivat  erilaisiin elämän- ja asumistilanteisiin – ja joilla voit vaikuttaa omaan sähkölaskuusi. 

Energiahinta

Energiahinta tarkoittaa hintaa, joka sähkölaskussa perustuu tarkasti omaan todelliseen sähkönkulutukseesi. Energiahinta mitataan yksiköllä c/kWh = senttiä per käytetty kilowattitunti. 

Mikä on kilowattitunti?

Kilowattitunti eli kWh on energian mittaamiseen käytetty yksikkö. Sitä voi verrata esimerkiksi painon, pituuden tai äänenvoimakkuuden mittaamisen tutumpiin yksiköihin; kilogrammoihin, senttimetreihin ja desibeleihin. Kilowattitunteina lasketaan siis energiankulutuksen määrää. 

Energiahinta määräytyy käytettyjen kilowattituntien mukaan. Sähköyhtiöt määrittelevät tarjoamalleen energialle hinnan sentteinä jokaista kilowattituntia kohden. Fortum tarjoaa sähköä myös Vakio-sopimuksella, josta löytyy muutama erilainen kulutusluokka kiinteällä hinnalla.

Esimerkki:

  • Jos asut omakotitalossa ja lämmität sähköllä, kotisi saattaa kuluttaa esimerkiksi 20 000 kilowattituntia vuodessa.
  • Jos hinta on koko vuoden sama, vaikkapa 6 c/kWh, saat vuosikustannuksen senteissä kertolaskulla 6x20.000=120.000 c/vuosi.
  • Tämä on muutettuna euroiksi on 1 200 € / vuosi.

Sähkön siirtohinta

Sähkön siirtomaksu koostuu paikallisesta perusmaksusta ja omaan energiankulutukseesi perustuvasta kWh-maksusta. Toisin sanoen oma energiankulutuksesi vaikuttaa myös sähkönsiirtomaksun lopulliseen summaan. 

Paikallinen verkkoyhtiö vastaa sähkönsiirrosta, ostit energiasi mistä tahansa. Verkkoyhtiösi veloittaa sähkön siirrosta oman hinnastonsa mukaisesti. Sähkön siirtohinnan perusmaksu määrittyykin sen mukaan, missä asut. Toisin sanoen: samaan kohteeseen siirretään sähköä aina samaan hintaan, riippumatta siitä, mistä sähkösi ostat. 

Sähkön siirrosta huolehtii aina paikallinen verkkoyhtiö

Fortumilla ei ole omaa sähkönsiirtotoimintaa, vaan sähkön siirrosta huolehtii paikallinen verkkoyhtiö. Paikallisen verkkoyhtiön tehtävänä on myös asentaa sähkömittarit, kerätä mittaustiedot ja toimittaa ne sähkönmyyjälle sekä periä valtiolle sähköverot.

Fortumilta ostamasi sähkö siirretään käyttöösi paikallisen sähköverkkoyhtiösi verkossa. Paikallisia verkkoyhtiöitä ovat esimerkiksi Helen Sähkoverkko Oy Helsingissä, Vantaan Energia Sähköverkot Oy, Caruna Espoossa, Tampereen Sähköverkko Oy jne. Sinun ei tarvitse tehdä erikseen sopimusta verkkoyhtiöllesi, vaan tieto sopimusmuutoksestasi menee heille automaattisesti Fortumilta.

Laskutuskäytännön osalta Caruna on poikkeus, sillä Fortum tarjoaa kotitalousasiakkaille yhden laskun Carunan siirtoalueilla, esimerkiksi Espoossa, Kirkkonummella ja Joensuun ympäristössä. Carunan hinnaston näet tästä (katso kohdasta Asuin- ja pienrakennusten sähkönsiirto).

Mitä sähkönsiirtomaksu pitää sisällään?

Sähkön siirtomaksu sisältää muun muassa sähköverkon uusimisen ja kunnossapidon, ympärivuorokautisen verkon toimivuuden valvonnan, vikojen ja myrskytuhojen korjaukset. Tällä varmistetaan, ettei sähkönjakelussa tulisi poikkeamia tai pitkiä katkoksia missään olosuhteissa. 

Sen lisäksi siirtomaksuun sisältyy sähkömittareiden asennukset, mittaustietojen kerääminen ja niiden toimittaminen sähkönmyyjälle sekä sähköverojen valtiolle periminen. Energiavirasto valvoo, että siirron hinnoittelu pysyy kohtuullisena. 

Lue lisää: 
Kaikki mitä sähköstä tekisi mieli kysyä, mutta ei aikuisena kehtaa. 

Miten voin vaikuttaa omaan sähkölaskuuni ja sähkönkulutukseeni?

Sähkönkulutukseen ja lopulliseen sähkölaskuun voi vaikuttaa kahdella tavalla: 

  1. Sähkösopimus kannattaa valita oman elämän- ja asumistilanteen mukaisesti.
  2. Kiinnittämällä huomiota omaan sähkönkulutukseen ja karsimalla hukkakulutuksen. 

Esimerkiksi yksiön, kolmion ja omakotitalon sähkönkulutus on hyvin erilaista, jolloin myös sähkösopimus kannattaa hankkia sen mukaisesti.

Lue lisää:
Sähkönkulutus yksiössä, kaksiossa ja omakotitalossa

Valitse tarpeisiisi sopiva sähkösopimus

Sähkösopimus määrittää sen, kuinka paljon kuluttajana voit hyödyntää sähkön hinnan vaihtelua oman laskusi hyväksi. Esimerkiksi Fortum Tarkka on sähkön pörssihinnan mukaan hinnoiteltu sähkösopimus, jonka avulla sähkölaskua voi pienentää keskittämällä kulutuksensa niille tunneille, joina sähkö on edullisimmillaan.

Pörssisähkön hinta vaihtelee monien tekijöiden johdosta. Esimerkiksi sademäärä, kotien lämmitystarve sekä teollisuuden sähköntarve vaikuttavat hintaan. Pörssisähkön hinta vaihtelee, mutta pitkällä aikavälillä se on yleensä edullisin vaihtoehto. Alla olevasta kuvasta näet pörssisähkön hinnanvaihtelun viime vuosikymmenen aikana.

Lue lisää:
Mitä on pörssisähkö?

 

spot-kuvaaja_long

Nord Poolin viikkokeskihinnat, verollisena ilman välityspalkkiota.

Jos mieluummin valitset sähkösopimuksen, joka takaa ennustettavuuden ja vakauden, kerrostalokoteihin saa sähkösopimuksia vakiokuukausimaksulla ja omakotitaloissa kulujen suunnittelua helpottaa vakaana pysyvä Fortum Takuu -sähkösopimus.

Fortumin erilaiset sähkösopimusmallit takaavat juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen:

Keinoja, joilla omaa sähkönkulutusta voi pienentää 

Omaa sähkönkulutustaan voi hillitä monilla pienillä teoilla. Esimerkiksi huoneen lämpötilaa laskemalla ei sähkönkulutus nouse turhaan liian korkeiden sisälämpötilojen vuoksi –  ja samalla saadaan terveydelle optimaalinen lämpötila asuntoon. Tästä blogiartikkelista voit lukea lisää arjen teoista, joilla voit niin säästää luonnonvaroja kuin vaikuttaa omaan hyvinvointiisi. Myös kodinkoneiden käytössä voi säästää sähköä.  

Omaa sähkökulutustaan voi olla helpompi hahmottaa, jos ottaa avukseen helpon sovelluksen. Fortumin asiakkaana voit myös seurata omaa kuukausittaista sähkönkulutustasi Oma Fortum- mobiilisovelluksella.

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

Kaikki Fortumin sähkösopimukset ovat hiilidioksipäästöttömiä. Kokeile helpolla testillämme, millainen sähkösopimus vastaisi sinun tarpeitasi parhaiten.

Millaiseen asuntoon olet tekemässä sähkösopimusta? Testaa sinulle paras sopimus

 

New call-to-action