Moni valitsee jossain vaiheessa elämäänsä asumismuodoksi kimppa-asumisen – erityisesti opintojen aikana se on yksi suosituimmista ja käytännöllisimmistä ratkaisuista. Myös työssäkäyvät aikuiset voivat perustaa kimppa-asunnon, sillä usein se mahdollistaa asumisen sellaisilla kaupungin alueilla tai esimerkiksi omakotitalossa, joihin muutoin ei pääsisi muuttamaan.
Miten järjestää useamman – joissain tapauksissa toisillensa vieraan – ihmisen yhteenmuutto ja yhteisasuminen? Kokosimme sujuvan kimppakämppäilyn vinkit, joilla viihtyisä yhteiselo onnistuu.
1. Valitkaa asunto, jossa on kimppa-asumiseen oikeasti sopiva pohja
Ensimmäinen askel on löytää asunto, joka soveltuu kimppa-asumiseen. Vaikka vinkki voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, se ei aina ole sitä. Joskus kimppa-asunnosta haaveillessa saatetaan innostua ajatuksesta niin, että valitaan asunto, jossa ei esimerkiksi ole kaikille asukkaille omaa makuuhuonetta.
Hyvä nyrkkisääntö ja vähimmäisvaatimus on, että jokaiselle asukkaalle on oma, ovellinen huone. Näin varmistetaan yksityisyys, hyvät unet sekä oma rauha jokaiselle. Selvästi erikokoiset makuuhuoneet eivät yleensä ole ongelma, sillä huoneiden kokoeroa voidaan kompensoida reiluuden nimissä vuokran jyvityksessä niin, että pienemmät huoneet ovat edullisempia.
Toiset vuokranantajat saattavat asunto-ilmoituksessa erikseen mainitakin pohjan soveltuvan hyvin kimppa-asumiseen. Joskus asunnossa on voitu perheen käytössä irrottaa esimerkiksi olohuoneen ovi, mutta ovi on edelleen varastossa tallessa. Tällaiset asiat kannattaa kysyä ja varmistaa vuokranantajalta, jos pohja muuten sopisi kimppakäyttöön.
2. Miten asunto vuokrataan kimppakäyttöön?
Yleensä vaivattomin ja toimivin tapa tehdä vuokrasopimus kimppa-asuntoon on valita joukosta yksi päävuokralainen, ja tehdä muille vuokralaisille huonekohtaiset alivuokralaissopimukset. Usein kimppa-asujien joukossa on myös opiskelijoita, ja vain tässä sopimusmallissa vuokrasopimukset ovat Kelan silmissä erilliset. Muissa sopimusmalleissa asukkaat katsotaan yleensä samaksi taloudeksi, mikä tarkoittaa sitä, että muiden asukkaiden tulot vaikuttavat esimerkiksi opinto- ja asumistukien saamiseen.
Sen lisäksi alivuokralaissopimus joustaa niin, että asukkaan vaihtuessa on kohtuullisen helppoa tehdä uusi alivuokralaissopimus uudelle asukkaalle. Tässä sopimusmallissa päävuokralainen vastaa vuokrasuhteen velvoitteista vuokranantajalle, ja alivuokralaiset vastaavat päävuokralaiselle. Yhteiset pelisäännöt on siis hyvä selvittää ja sopia jo ennen sopimuksen tekoa, jotta kaikki asukkaat ovat perillä käytännöistä.
3. Miten asumiskustannukset jaetaan?
Nettisopimus sekä sähkösopimus kimppakämppään voidaan tehdä esimerkiksi niin, että päävuokralainen tekee sopimukset, ja alivuokralaiset maksavat osuutensa päävuokralaiselle. Kimppa-asunnossa saakin usein vuokran lisäksi mukavasti jaettua muitakin kuluja. Kuitenkin kotivakuutus on jokaisen asujan otettava henkilökohtaisesti oman omaisuutensa suojaamiseksi vahinkojen sattuessa.
4. Luokaa yhteiset pelisäännöt
Tärkeää on sopia yhteiset asumisen säännöt jo ennen asumisen aloittamista. Näihin voi kuulua esimerkiksi se, kuinka usein yleiset tilat siivotaan ja miten siivousvuorot jaetaan. Sen lisäksi on hyvä keskustella, voiko asunnossa olla lemmikkejä – joko asukkaina tai hoidossa – ja kuinka usein vieraita voi käydä. Etukäteen on hyvä ottaa selvää, miten muut asukkaat suhtautuvat esimerkiksi illanviettoihin ja yövieraisiin.
Joskus asukkaat saattavat myös nauttia yhdessä kokkaamisesta, ja jakaa ruokakustannuksia, toiset taas haluavat pitää ruoat selkeästi ominaan ja erillään. Keittiön kaappeihin ja jääkaappiin voidaan reiluuden nimissä nimetä jokaiselle omat hyllyt – ja miksei myös paikka yhteiskäyttötuotteille, kuten vaikka kahville tai yhteisten kokkausiltojen tarvikkeille. Kaikki pienetkin käytännön asiat kannattaa sopia ja käydä läpi, jotta asioista ei ole erilaisia käsityksiä. Yleensä keskustelemalla saadaan luotua hyvät reunaehdot ja tunnusteltua myös, sopivatko kämppisten elämäntyylit luontevasti yhteen saman katon alle.
5. Sopikaa siivouksesta ja kierrätyksestä – pienillä toimilla saa ekologisen kimppakämpän
Esimerkiksi kiertävä yleisten tilojen siivousvuoro toimii yleensä hyvin, sillä silloin ei siistiminen jakaannu liian epätasaisesti. Se varmistaa myös, ettei siivoaminen unohdu pitkiksi ajoiksi. Jos itse on kiireinen oman vuoron aikana – tai matkoilla – silloin kiertävä vuoro on helppo sopia vaihdettavaksi toisen asukkaan kanssa. Säännöt kannattaa luoda joustaviksi, jotta kaikilla on kotoisa olo yhteisessä kodissa.
Kimppakämpässäkin on helppo tehdä ekologisia valintoja muutamilla yhteisillä toimilla: Esimerkiksi siivousvuoroista sovittaessa voidaan sopia myös siitä, että asuntoon hankitaan vain ekologisia kodin puhdistusaineita. Tiskiaineesta pyykinpesuun ja kylpyhuoneen puhdistusaineeseen – kaikki löytyvät nykyisin ympäristöystävällisinä helposti tavallisista marketeista.
Myös kierrätysjärjestelyt kannattaa sopia yhdessä. Monille kierrättäminen on jo arkea, mutta tavat vaihtelevat, ja yhdessä voidaan sopia, miten kierrätyksen käytännöt saadaan rullaamaan. Niin siivousaineet kuin taloustavarat voidaan sopia ostettavan yhteisestä, pienestä käteiskassasta tai keskitetysti niin, että joku ostaa kerralla enemmän, ja muut maksavat osuutensa hänelle.
6. Kommunikoikaa omista elämäntilanteistanne selkeästi
Kun reunaehdot ja taloudenpitoasiat on sovittu, on tärkeää muistaa, että kommunikointi myös yhdessä asuessa on avain mukavaan kimppakämppäelämään. Jos elämässäsi on esimerkiksi haastava tilanne töissä tai opinnoissa, ja tarvitset erityisen paljon rauhaa, se kannattaa kertoa jo etukäteen.
Jos seurustelet tai alat seurustella, siitäkin kannattaa kertoa, jos myös kumppanisi tulee viettämään luonasi aikaa. Mitä paremmin kerrotte omista elämäntilanteistanne faktat toisillenne, sitä vähemmän tulee ikäviä yllätyksiä – ja sitä syvempi luottamus kämppisten välillä yleensä vallitsee. Silloin jokainen voi olla yhteisessä kodissa hyvillä mielin.