24.04.2019
6 Min

Helppo muutto – 28 täsmäohjetta erilaisiin muuttoihin

Muutto aiheuttaa usein stressiä arjen muiden vaatimusten keskellä. Kokosimme ohjeita muuttoon erilaisissa elämäntilanteissa, käytännön ohjeista vertaistukeen uuden elämäntilanteen edessä. Voit napata 28 kokonaisuuden listalta omaan elämäntilanteeseesi ja aikatauluusi sopivimmat vinkit ja tehdä muutostasi helpomman.

 Ennen muuttoa 

1. Käy läpi tavarasi ja luovu turhasta jo ennen muuttoa

Tavaroiden karsiminen kannattaa aloittaa ajoissa, viimeistään kolmea viikkoa ennen muuttoa.  Jos sinulla ei ole niin paljon aikaa, voit myös valita käyväsi läpi esimerkiksi vain asuntosi epämääräisimmän varastotilan tai kaapin, jonne tiedät kertyneen eniten turhaa tavaraa. Sekin auttaa eteenpäin!  Nyrkkisääntönä tarvitset 3 erilaista lajitteluryhmää:

1. Jätteeksi ja kierrätykseen menevät tavarat

2. Lahjoitettavat tavarat

3.Myytävät tavarat


Jokaiselle ryhmälle kannattaa varata omat laatikkonsa. Vinkit kevyeen tavaroiden läpikäymiseen voit lukea tästä artikkelista.

2. Hoida muuttoa edeltävät järjestelyt

Muuton voi hoitaa tehokkaasti jopa yhdessä viikossa, jos on ennen sitä tehnyt esivalmistelut. Ennen muuttoviikkoa on järjestettävä nämä asiat:


  • Varmista muuttopäivä vapaapäiväksi töistä.

  • Selvitä, mistä saat muuttolaatikoita ja muita pakkausmateriaaleja.

  • Jos käytät muuttofirmaa, tutustu tarjouksiin. Varaa muutto heti, kun muuttopäivä on tiedossa. Asiakkaanamme saat Niemi Palveluiden muuttopalveluista 10 % alennuksen. Tutustu Niemen muuttopalveluihin ja hyödynnä etu täällä!

  • Jos et käytä muuttofirmaa, varmista, ketkä ystäväsi auttavat ja mistä saat muuttoauton (sekä kuskin).

3. Hanki pakkausmateriaalit

Tarvitset pakkausmateriaalit, jotta pääset tositoimiin. Hanki muuttolaatikot, kestävät kassit, pakkausmateriaalia; esimerkiksi vanhat sanomalehdet ja pyyhkeet ovat hyviä vaihtoehtoja herkimpien esineiden suojaamiseen. Saatat tarvita myös narua, vahvaa teippiä ja tusseja. Monet firmat tarjoavat myös muuttolaatikoita vuokralle, jos haluat kestävät laatikot helposti kotiovellesi. 

4. Merkitse jokaiseen laatikkoon sisältö

Kirjoita jokaiseen laatikkoon sen sisältö. Jos tiedät, mihin huoneeseen laatikon sisältö kuuluu, kirjoita sekin. Tästä kannattaa tehdä osa pakkausrutiiniasi. Merkitse selvästi, jos laatikossa on sisällä särkyvää tavaraa. Sisällön selkeä merkitseminen helpottaa niin muuttoapua laatikoita kantaessa kuin sinua itseäsi laatikoita purkaessa.

 

_MAB0903 (1)

5. Aloita pakkaaminen tavaroista, joita et tarvitse koko ajan

Aloita pakkaaminen tavaroista, joita et tarvitse koko ajan arjessasi. Näitä ovat osa keittiövälineistä, sesonkivaatteet, harvemmin käytettävät harrastusvälineet. Ylipäänsä varastotavarat voi huoletta pakata jo valmiiksi laatikoihin, elleivät ne jo ole muuttovalmiissa muodossa. Jos mahdollista, nämä pakatut tavarat kannattaa säilyttää varastossa muuttoon saakka. Muista testata laatikon painoa pakatessasi, jotta laatikon jaksaa myös kantaa tarvittavan matkan. Jos laatikot ovat pinottavia, testaa mihin kohtaan ylemmän laatikon pohja tulee, jotta pinoaminen onnistuu.

6. Tee osoitteenmuutos

Osoitteenmuutoksen postille ja maistraatille voit tehdä jo ennen muuttoa näppärästi netissä, kun muuttopäivä on tiedossasi.

7. Muista hoitaa sähkösopimuksesi

Kun nyt aloitat uuden elämänvaiheen, voit aloittaa sen puhtaalta pöydältä, ja valita sähköksi päästötöntä energiaa. Teet ekoteon, joka ei Fortumilla maksa yhtään enemmän. Sähkösopimuksen vaihtaminen on tärkeä tehdä ensimmäisten asioiden joukossa, jotta varmistut, että muuttopäivänä sähköt on kytketty. Sähkösopimus uuteen asuntoon pitää tehdä viimeistään 3 päivää ennen muuttoa. Parasta on hoitaa asia heti viikon alkuun, niin se ei unohdu.

8. Hoida nettiyhteys uuteen asuntoon

Nykypäivänä ilman nettiä on ei kovin kauan pärjää. Selvitä, onko talossasi jo sopiva, maksuton nettiyhteys, jollet maksa montaa sopimusta päällekkäin. Jollei sopivaa taloyhtiönettiä ole, kannattaa myös nettisopimus tehdä jo ennen muuttoa. Näin saat keskittyä itse muuton aikana muihin asioihin, ja netti pelaa heti kun saat vaan modeemisi kytkettyä.

9. Päivitä kotivakuutuksesi

Kotivakuutus ei automaattisesti päivity osoitteenmuutoksen myötä, joten muista myös päivittää kotivakuutuksesi uuden asuntosi tiedoilla. Tämänkin voi tehdä jo etukäteen ennen muuttoa. Tutustu tästä Fortumin tarjoamaan kotivakuutukseen.

10. Tee inventaario pakastimeen ja ruokakaappeihin

Tee inventaario ja suunnittele, mitä teette pakasteille: syöttekö ne muuttoviikolla pois vai viettekö ne uuden asunnon pakastimeen, kuten itse poimitut marjavarastot. Myös muut ruokakomerot kannattaa käydä läpi ja poistaa mahdollisesti vanhentuneet tuotteet; näin muutossa kannat vähemmän turhia purnukoita mukanasi.

11. Jos muutat ensi kertaa, mieti mistä saat välttämättömät tavarat

Jos kyseessä on ensimmäinen muuttosi, se vaatii hieman erilaiset ohjeet. Onneksi tavaramäärä ei ensimuutossa yleensä ole niin valtaisa, minkä vuoksi muutto sujuu kohtuullisen kevyesti. Suunnittele kuitenkin, mistä saat välttämättömät tavarat ja huonekalut arkeesi, loput voit hankkia pikkuhiljaa. 12 timanttista vinkkiä niin muuttoon liittyviin käytäntöihin kuin nopeaan kotiutumiseen ensimuuttajalle löydät täältä.

12. Tee itsellesi pakkauslista

Tee itsellesi lista, johon voit merkitä jokaisesta huoneesta pakkauskohteet, esimerkiksi kirjahylly, lipasto, liinavaatekaappi. Käy aina yksi kohde kerrallaan läpi, niin urakka etenee eikä se saa sinua pyörryksiin.

13. Jätä viimeiseksi esiin vain muutamat oleelliset tavarat

Viimeiset päivät pärjäät muutamilla perusastioilla, hygieniatuotteilla, vaatteilla ja siivousvälineillä. Muut voit pakata jo ennen muuttopäivää, jotta kiire ei yllätä.

14. Muista pakata myös varastotavarat

Joskus voi käydä niin, että varastotiloja on sen verran paljon, että jokin varasto saattaa kiireessä unohtua suunnitelmista. Muista siis laskea muuttotavaroihin myös varastosi kätköt.

15. Varmista, että olet saanut kaikki oikeat avaimet

Asuntoon on yleensä avaimien lisäksi ainakin yhdet vara-avaimet. Sen lisäksi on hyvä tarkastaa, onko talossa esimerkiksi eri avaimet varastoon tai vaikkapa pesutupaan. Kun tarkastat vuokranantajalta jo etukäteen eri avainten olemassaolon ja saatavuuden, et jää kriittisenä hetkenä jonkin oleellisen tilan oven ulkopuolelle.

 Muuton aikana 

16. Muista loppusiivous

Loppusiivoukseen kuuluu myös uunin pesu, jääkaapin ja pakastimen sulattaminen sekä hellan takaa siivoaminen. Jos siivoaminen ei ole omia heiniäsi, myös sen voi hyvin ulkoistaa siivouspalvelulle, jolloin voit itse keskittyä muuhun muuton osa-alueisiin.

17. Palauta vanhan kodin avaimet

Kun viimeiset tavarat on kannettu ulos ja loppusiivous hoidettu, muista myös palauttaa vanhan kotisi avaimet sovittuun paikkaan sovitulla aikataululla.

18. Tarkasta alueen pysäköintisäännöt

Tarkasta etukäteen, mihin voit parkkeerata ja tuleeko pysäköintimaksu maksaa – vai onko paikka kenties varattu uudelle naapurillesi. Kun muuttoauto kulkee kahden osoitteen väliä, turhien pysäköintisakkojen saaminen heti muuttopäivänä harmittaa varmasti.

19. Ota huomioon pistokkeiden paikat

Uutta huonekalujen järjestystä suunnitellessa kannattaa miettiä, mihin kodin sähkölaitteet sijoitetaan. Usein uusi järjestys kaipaa avukseen uusia, sopivan mittaisia jatkojohtoja. Mittaa etäisyydet pistokkeisiin jo ennen sisään muuttoa, niin voit hankkia sopivan pituiset johdot etukäteen.

20. Selvitä, missä jätehuone sijaitsee

Muutossa tulee usein paljon roskaa. Niin muuttopäivän kuin tulevien päivien mukavuuden vuoksi on hyvä selvittää jo ennen muuttoa, missä talon jätehuone sijaitsee. Se ei välttämättä ole näkyvillä ja voi sijaita lukitun oven takana, mistä sitä ei osaa ensimmäisenä etsiä. Tämä kannattaa kysyä joko vuokranantajalta tai edelliseltä asukkaalta.

21. Selvitä, mitkä varastotilat kuuluvat käyttöösi

Varastotilat voivat niin ikään olla kinkkisiä löytää uudesta paikasta. Tämän vuoksi varastotilojen sijainti kannattaa kysyä vuokranantajalta tai edelliseltä vuokralaiselta. Toisinaan voi olla epäselvää, mitä varastotiloja kyseiselle asunnolle kuuluu. Joissain taloissa häkkivarasto voi löytyä niin kellarista kuin ullakolta, toisissa taloissa säilytystilaa on vain yhdessä paikassa. Joissain tapauksissa kaikki asunnolle kuuluvat varastotilat eivät myöskään ole kokonaan vuokralaisen käytössä.

22. Tarkasta asunnon vauriot ja ota niistä kuvat

Vaikka asunnossa päällisin puolin kaikki voi näyttää olevan kunnossa, kannattaa käydä asunto ajatuksella läpi. Jos kolhuja tai muita vaurioita näkyy, niistä on hyvä ottaa kuva, kirjata ne ylös ja lähettää vuokranantajalle sähköpostina. Tällöin mahdollisia korjaustöitä ei myöhemmin laskuteta sinulta.

23. Tarkista, millainen on pyykinpesukoneen tulovesiletkun liitin

Pyykinpesukoneen liittimiä on erilaisia, eivätkä kaikki mallit sovi toisiinsa. Joten jos tarkastat tämänkin asian heti muuton yhteydessä, sinun ei tarvitse havaita asiaa vasta sitten, kun pyykit ovat jo koneessa odottamassa pesua.

24. Muista eväät muuton aikana

Suunnittele helpot eväät niin itsellesi kuin muuttoavullesi muuton aikana, sillä matalalla verensokerilla urakka kompuroi ja asioita saattaa unohtua.

 

_MAB0486

25. Ota lapset huomioon muutossa

Muuttaminen voi herättää lapsessa huolta ja harmia, vaikka olisi vanhempien perspektiivistä iloinen asia. Tunneside vanhaan kotiin voi olla vahva, eikä lapsi välttämättä edes ymmärrä, mitä muutto käytännössä tarkoittaa. Ottamalla lapsi mukaan alusta saakka niin keskusteluun kuin yhteisen uuden kodin suunnitteluun auttaa lasta sopeutumaan. Lue Väestöliiton Minna Oulasmaalta saadut arvokkaat vinkit lapsen huomioimiseen muutossa.

26. Varmista lemmikeille stressitön muutto

Muutto stressaa koiraa ja kissaa jopa enemmän kuin ihmistä. Pienillä, mutta lemmikin kannalta merkittävillä muutoksilla voit tehdä muutosta koko perheelle helpomman. Kysyimme eläinlääkäriketju Evidensian käytösasiantuntija Jaana Koukkulalta ohjeita lemmikin mukavaan muuttoon ja kotiutumiseen. Ota vinkit talteen!

27. Vältä pahimmat sudenkuopat lukemalla koko kansan muuttovinkit

Kysyimme Facebookissa erilaisilta muuttajilta vinkit siitä mitä he itse ovat oppineet kantapään kautta muutoista: Esimerkiksi vessapaperi, kahvi ja eväät ovat varsin hyödyllisiä pitää saatavilla muuton aikana. Lue vinkit, jotka kumpuavat todellisista sattumuksista muuton tolskeessa.

28. Voit omilla teoillasi nopeuttaa uudelle paikkakunnalle kotiutumista

Jos muutossa vaihtuu myös paikkakunta, aluksi vieraalla paikkakunnalla olla hieman orpo olo. Ikävä vanhalle kotipaikkakunnalle saattaa yllättää, ja uusi arki vie aikaa muotoutuessaan. Miten tätä kotiutumisen prosessia voisi nopeuttaa itse? Haastattelimme neljää vieraalle paikkakunnalle muuttanutta ja kysyimme, mikä heitä auttoi kotiutumaan.

Lataa Muuttajan check list

Tee ekoteko valitsemalla ympäristöystävällistä 100% hiilidioksidivapaata sähköä. Tutustu tästä!

Millaiseen asuntoon olet tekemässä sähkösopimusta? Testaa sinulle paras sopimus

New call-to-action