06.08.2018
5 Min

Koko kansan muuttovinkit: mitä minä olen oppinut muutoista?

Monen asian oppii kantapään kautta. Näin on usein myös muuttamisessa. Kun yrittää hikipäässä kantaa pesukonetta kohti kierreportaita ylös, tulee mieleen ajatus “ensi kerralla hommaan kyllä pumppukärryt”.

Sanotaan, että yhdessä hyvä tulee, joten pyysimmekin ihmisiä jakamaan omia muuttovinkkejään. Saimme suuren määrän kiinnostavia ja käytännönläheisiä vinkkejä, joista poimimme kokoelman kaikkien muuttajien iloksi.

Valmistautuminen kannattaa


"Ensimmäiseksi kannattaa hoitaa muuttoauton varaus, muuttoilmoitus ja sähkö- ja internet sopimukset uuteen osoitteeseen. Pakkaamiseen kannattaa varata paljon aikaa. Itse aloitin tavaroiden karsimisen jo 3kk ennen muuttoa, joten ehdin todella hyvin myymään paljon itselle tarpeetonta tavaraa sekä loput lahjoittamaan tarvitseville.

Samalla sain mukavan muuttokassan ja rahaa uuden asunnon sisustamiseen ja säästin paljon luontoa, kun en heittänyt tavaraa pois. Lisäksi muuttokuormani pieneni kolmanneksella kun sain ajoissa ilman kiirettä hävitettyä turhat tavarat pois.

Ja pahvilaatikoita pakkaamiseen löysin hyvissä ajoin muilta muuttajilta tori.fin kautta, joten muuttopäivänä ei ollut siis enää mitään stressattavaa. Perhe ja ystävät tulivat kantamaan valmiiksi pakatut laatikot aamulla vuokrattuun pakettiautoon, joten 75 neliön asunto oli tyhjä jo kahdessa tunnissa. Näin jäi aikaa ja jaksamista tarjota muuttoruuat uudessa asunnossa koko muuttoporukalle."

- Mari M.

Särkyvää – käsittele varoen


"Kääri särkyvät esineet/astiat ensisijaisesti liinavaatteisiin ym. pyyhkeisiin, jotka tulevat muutenkin mukaan. Säästyy tilaa. Mitä vähemmän laatikoita aina parempi. Älä myöskään pistä kaikkia särkyviä lempiesineitäsi/-astioita yhteen ja samaan laatikkoon, sitä voi sitten pohtia että miksei."

- Taru K.

Laatikkoleikkiä"Mitä parempia laatikoita käytät muutossa, sitä mukavampaa muutto on. Kymmenen eri mallin banaanilaatikkoviritelmät vievät turhaan hermoja, kuten myös pikkunyssäkät ja -pussukat. Älä myöskään pakkaa laatikoita liian painaviksi, mieluummin kevyemmin vaikka muutama laatikko enemmän kuin kymmenen liian raskasta.

Asioita poisheittäessä harkitse tarkkaan ettei heti uudessa asunnossa kaduta että "sen ja sen turhaksi kokemani asian heitin pois ja nyt ois ollut käyttöä". Ota lungisti ja pyydä muuttoavuksi ihmisiä joihin luotat ja jotka eivät hermostuta ja stressaa, hyvin se menee!"

- Talvi J.

Pyöritä sisustusta paperilla


"Kysy vuokranantajaltasi kämpän pohjapiirustuksia mittoineen. Näin voit asetella paperilla huonekalut eri järjestyksiin. Tämä säästää turhaa huonekalujen siirtelyä, kun tiedät minne mikäkin huonekalu menee."

- Veera S.

Kahvia ja vessapaperia


"Aloita tarpeeksi ajoissa hankkimalla tarvittavat laatikot ja pakkausmateriaalit. Etene pakkauspuuhissa johdonmukaisesti ja merkitse laatikoihin selkeästi, mitä ne sisältävät. Pakkaa viimeisenä tärkein laatikko: kahvinkeitin ja ympäröi se vessapaperirullilla! Näin pääset alkuun uudessa kodissa."

- Salla R.

Karkki ja eväät pitävät verensokerin (ja mielen) korkealla


"Pakkaa kaikki mahdollisimman valmiiksi, jotta muuttopäivänä tarvitsee vain kantaa laatikot kämpästä toiseen. Päivä on raskas ilman sitäkin, että viime hetkellä heittelee tavaroita laatikoihin. Samalla vältetään kantoavun turhautuminen ja varmistetaan tehokkuus. Lisäksi karkkipussit kumpaankin kämppään ja muuton jälkeiset eväät valmiiksi jääkaappiin pitää tunnelman korkeammalla."

- Anni P.

Älä anna nälkäkiukun yllättää


"Muista ruokkia niitä, jotka auttaa muutossa! Tulevat muuten hiukan äkäisiksi."

- Wilhelmiina L.

Tavarat järjestykseen

"1. Muutto on täydellinen hetki konmarittaa - erottele ajoissa tavarat ja vaatteet, joista haluat luopua. Myy se, mitä saat myydyksi ja vie loput tavarat suosiolla kierrätykseen - uudessa kodissa ei kuitenkaan riitä aikaa niiden myymiseen.
2. Ilmaisia banaanilaatikoita saa ruokakaupoista.
3. Pakkaa laatikoihin tavarat niin, että paino jakautuu tasaisesti - ei kaikkia kirjoja samaan laatikkoon!"

- Katja L.

Pakkaaminen ennen kaikkea


"Värikoodaa laatikot esimerkiksi että olohuoneen laatikoissa on joka sivulla pätkä violettia teippiä ja kylpyhuoneen laatikoissa sinistä - näin laatikot löytävät tiensä helposti oikeille paikoille.

Pakkaa itsellesi esimerkiksi matkalaukkuun vaatteet ja tavarat mitä tulet tarvimaan parin päivän sisällä muutosta. Pakkaa myös esimerkiksi suureen pyykkikoriin vessapaperia, käsi- ja vartalopyyhkeitä, saippuat, tiskiainetta (tai setti kertakäyttöastioita) ja muuta sellaista jota aivan varmasti tulet tarvimaan heti muuton jälkeen ja jopa sen aikana.

Muista aloittaa pakkaaminen ajoissa. Jos varaat pakkaamiseen paljon aikaa, ehdit myös mahdollisesti käydä läpi tavaroita löytäen jotain mitä voit myydä pois ennen muuttoa."

- Milla S.

Aikataulutus (ja Excel) kunniaan!


"1. Aikataulut: Milloin pakataan, siivotaan, mitä ehditään harrastusten, töiden/koulun ja muiden ohella? Entä muuttopäivänä/-päivinä? Kuinka kauan auton lastauksessa menee? Entä matka-aika? Missä vaiheessa kannattaa syödä, mistä ruuan hakee, milloin (ja mitä)?

2. Excel: Laatikoissa on välillä muutakin kuin vain yhden tyyppistä tavaraa. Silloin laatikkoon ei voi kirjoittaa mitä kaikkea se sisältää. Tällöin on hyvä luoda Excel, numeroida laatikot ja kirjoittaa exceliin mitä missäkin laatikossa on. Toimii myös kirjalaatikoiden kanssa, jos tarkkaa missä mikäkin kirja on.

3. Muuttoapu ajoissa! Myös pakettiauton vuokrauksen, kun hoitaa ajallaan, stressaa vähemmän. Varsinkin, jos muuttaa useasti lyhyen ajan sisään, kannattaa tarjota myös muuttoapua muille (vuoden sisään neljäs muutto tulossa...)

4. Yritä pitää muuttopäivänä hauskaa! Jos muuttamassa on ainoastaan kavereita ja vuokraa pakettiauton, kannattaa yliarvioida aika, jotta voi ottaa rennosti, pysähtyä välillä nauramaan kaikuvan asunnon lattialle ja heittämään ystäväporukalle ominaisia vitsejä. Kaikkien fiilis pysyy parempana ja mukavampi muuttaa jatkossakin!"

- Aleksi V.

Älä arvaile laatikoiden sisältöä


"Laita jokaiseen muuttolaatikkoon a4, jossa lukee laatikon sisältö. Valitse paperin väri sen huoneen mukaan, mihin laatikko on menossa. Esim. Punaiset keittiöön, siniset makuuhuoneeseen jne."

- Sirkku S.


Ammattilaisen apu helpottaa

"Niin monta muuttoa elämän aikana tehneenä, suosittelen kyllä nykyään muuttopalvelua. Säästyy suurelta henkiseltä ja fyysiseltä rasitukselta. Vaikka rahaa kuluisikin muuttopalveluun, tulee se varmasti voimien säästössä välillisenä hyötynä taas takaisin."

- Jarna P.

Tekniikka toimii ja elämä hymyilee


"Tarkista laitteiden yhteensopivuus uuteen kotiisi etukäteen. Itse esimerkiksi huomasin, että pesukoneen vedenottoletkun liitin oli uudessa asunnossa erilainen kuin vanhassa ja päästäkseni pesemään pyykkejä piti lähteä kodinkoneliikkeeseen."

- Arto H.

Muutamia täsmämuuttovinkkejä, ole hyvä

"Pakkaa henkarissa olevat vaatteet siten, että vedä vain jätesäkki niiden päälle, laita henkarin koukut läpi ja laita kumilenkillä tai narulla henkarin koukut kiinni toisiinsa. Saat suoraan vaatteet tankoihin. 👌🏽"

- Emma O.

"Loppusiivouksen teossa siivousfirman käyttö voi olla hyvä sijoitus. Siivouskuluista saa verovähennystä ja säästät aikaa sekä hermoja."
- Minna T.

"Nokkakärryt ja pinottavat laatikot ovat käteviä."
- Mikael T.

Aina ei muuttokaan mene niinkuin Strömsössä

Hissillä vai ilman?


"Viimeisimmässä muutossa puolet muuttoavusta jätti tulematta, ja kun kaikki tavarat oli vihdoin saatu kannettu kolmanteen kerrokseen käsivoimin kierrreportaita, tuli siskoni hakemaan muuttoapuna toiminutta miestään ja kysyi: "Niin tiesittekö te, että täällä olis ollu hissikin?". Hissi oli jälkiasennettu taloon ja piilotettu kätevästi niin, ettei sitä vahingossa huomannut. Muuttovinkkini siis on, että tarkasta onko talossa hissi. Ja älä muuta uudenvuodenaattona, koska kukaan ei tule auttamaan."

- Sonja V.


Parempi myöhään kuin ei milloinkaan


"Itse jätin pakkaamisen/tavaroiden kuljettamisen ja siivouksen kahdelle viimeiselle päivälle joten ne 2 päivää paahdettiin täysillä mun tavaroita uuteen asuntoon ja kun en saanut peräkärryä mun jättikokoinen sängyn patja menikin auton katolla :D joten suosittelen vähän aikaisemmin hommiin rupeamista!"

- Katja K.

Ensimuuton helmiä


"Sen ainakin olen oppinut, että sohvaa ei kannata väkisin työntää ovesta ulos/sisään ellei halua tiputtaa painavaa parvekkeen ovea saranoiltaan. Lisäksi sen, että pyyhe, johon on kuivattu blondattuja hiuksia ei sovi patalapuksi ellei halua sytyttää tulipaloa. Kumpikin omakohtaisia kokemuksia ensimmäisestä kodistani 9 vuotta sitten."

- Ann-Marie M.

Lue lisää:  Tarkista vielä tästä listasta, että et unohda asioita, jotka tyypillisimmin unohtuvat muutossa.

 

Oletko muuttamassa? Tästä sähkösopimus helposti uuteen kotiin.


 

 

New call-to-action