20.06.2022
5 Min

Kodin sähköturvallisuus: Turvallinen sähkölaitteiden käyttö säästää sekä ympäristöä että lompakkoa

Käytämme päivittäin lukemattomia sähkölaitteita aina kahvinkeittimestä ja hammasharjasta tietokoneeseen ja pölynimuriin. Ilman monia laitteita olisimme pulassa, mutta harvemmin arjen keskellä jäämme miettimään laitteidemme tai kotimme sähköturvallisuutta. Kokosimme tähän juttuun joitain kodin sähköturvallisuuden perusasioita.

 

Kodin sähköverkko



Sähkökeskus
Muistatko millainen oman kotisi sähköjä ohjaava sähkökeskus on? Pientaloista tai kerrostalojen yleisistä tiloista löytyy pääkeskus, josta hallitaan koko talon sähköjä. Pääkeskuksesta löytyvät pääkytkin, pääsulakkeet, ryhmäkeskus ja mittari. Pääkytkimestä saat pois päältä koko kiinteistön sähkövirran. Taloissa, joissa on useita huoneistoja, löytyy yleensä yksi yhteinen pääkeskus ja jokaisella huoneistolla on oma ryhmäkeskuksensa, josta löytyvät kyseisen huoneiston sulakkeet ja sähköille oma kytkin.

Sulakkeet
Sulake on turvalaite, joka suojaa sähkön käyttäjää tapaturmilta mikäli laitteeseen tai verkkoon tulee vikaa tai käytössä on liian monta laitetta yhtä aikaa, jolloin syntyy ylikuormitus. Sulakkeita on olemassa kahta tyyppiä: tulppasulakkeita ja automaattisulakkeita.

Kun tulppasulake palaa, se tulee vaihtaa uuteen. Sulakkeita on erikokoisia tehosta riippuen. Sulakkeen voi hyvin vaihtaa itse, mutta vaihtaessa tulee olla varovainen ja kytkeä virta kokonaan pois ennen vanhan sulakkeen irrottamista. Tutustu siis ohjeisiin huolella ja jos olet yhtään epävarma, ole yhteydessä talon huoltoyhtiöön. Jos sulaketta suojaava kansi on rikki, tulee se vaihtaa uuteen välittömästi.

Asunnoissa joissa on automaattisulakkeet, löytyy useimmiten taulusta rivi pieniä vipuja. Sulakkeen palaessa vipu napsahtaa pois päältä (0-asento). Sulakkeen saan uudelleen päälle säätämällä sen takaisin I-asentoon. Joskus automaattisulake vaatii hieman jäähtymisaikaa toimiakseen palamisen jälkeen uudelleen. Myös tulppasulakkeen voi korvata tulppamallisella automaattisulakkeella, jossa on vastaava kytkin.

Mikäli sama sulake palaa toistuvasti, kannattaa irrottaa kaikki laitteet pistorasioista ja sammuttaa valot. Palamisen aiheuttajan voi yrittää paikallistaa palauttamalla yksitellen laitteet takaisin verkkoon, jolloin ylikuormituksen aiheuttaja saattaa paljastua. Mikäli syy on ollut ylikuormituksessa, kannattaa osa laitteista jättää kytkemättä ja käyttää niitä vuorotellen tai siirtää osa eri pistorasiaan. Jos sulake palaa ilman selkeää syytä, voi olla aiheellista kääntyä ammattilaisen puoleen ja pyytää sähkömiestä tarkastamaan ettei johdoissa tai asennuksissa ole suurempaa vikaa.

Laitteiden merkinnät

Laitteen pohjasta ja pakkauksesta löytyy joukko erilaisia merkintöjä, jotka kertovat esimerkiksi sen, millaisissa olosuhteissa laitetta voidaan käyttää, millainen laitteen turvallisuusluokitus on sekä miten se tulee kierrättää. Laitteesta pitäisi löytyä CE-merkintä, joka kertoo että se noudattaa EU:n terveys-, turvallisuus-, energia- ja ympäristövaatimuksia. Lisäksi siitä löytyy IP-luokitus, joka taas paljastaa miten laite on suojattu ja kuinka paljon kosteutta se kestää.

Uutta laitetta hankkiessa kannattaa siis miettiä, millaiseen käyttöön sitä ollaan hankkimassa ja kurkata koodi ennen ostoa. Tämän STEK:in ohjeen avulla voit helposti tarkastaa mitä laitteesi IP-koodi tarkoittaa!

Käytä laitteita ohjeen mukaisesti

Useimmat varmasti tietävät, että saunassa ei saa kuivata pyykkejä, sähköllä toimivia lämpöpattereita ei saa peittää palovaaran takia eikä lieden lähelle tule jättää mitään helposti syttyvää tai sulavaa. Mutta osaatko käyttää oikein vaikkapa jatkojohtoa tai hiustenkuivaajaa? Jokaiselle laitteelle on omat ohjeensa kuinka sitä tulisi käyttää ja millaisissa paikoissa, jotta käyttö olisi mahdollisimman turvallista. Sähkölaitteen turvallisuutta ei voida taata mikäli sitä käyttää ohjeista poikkeavalla tavalla. Lisäksi oikeaoppinen käyttö pidentää yleensä laitteen käyttöikää mikä säästää paitsi omaa lompakkoa, myös luontoa.

Nykyään monet laitteistamme ovat jatkuvasti kytkettyinä pistorasiaan eikä niitä suljeta kokonaan vaan ne jäävät valmiustilaan (stand-by), josta käyttöä on nopeampi jatkaa. Tässä tilassa laitteessa on virta kokoajan eli se kuluttaa energiaa jatkuvasti. Välillä onkin syytä tehdä kotona katsaus ympärille ja miettiä voisiko osan laitteista sulkea välillä kokonaan. Se säästää energiaa ja edistää myös sähköturvallisuutta kun kodin sähköverkon kuormitus pienenee. Myös esimerkiksi lomille lähtiessä kannattaa tällaiset laitteet kytkeä kokonaan pois päältä.

Yksi hyvä keino hallita valmiustilaan jääviä laitteita onkin virtakytkimellisen jatkojohdon hankkiminen. Tällöin virrat saa helposti laitteista pois nappia painamalla, sen sijaan että tarvitsisi irrottaa pistokkeet seinästä. Jatkojohtoja on monia erilaisia ja eri kokoisia, mutta todella isojen ja monipaikkaisten kanssa kannattaa olla kuitenkin tarkkana ettei kytke siihen liikaa laitteita ja aiheuta ylikuormitusta.

Pieni turvavinkkikooste, jolla pääset alkuun:

  • Älä jätä kuumennettavaa laitetta kuten silitysrauta tai hiusten suoristin valvomatta niiden ollessa päällä ja ota laite aina irti seinästä kun et sitä käytä.
  • Älä jätä liettä tai uunia valvomatta. Liesivahti voi olla hyvä hankinta, jos muistamisen kanssa on haasteita. Lapsiesteitä on myös saatavilla.
  • Älä kuivaa pyykkejä saunassa ja varmista aina ennen sen lämmitystä, ettei kiukaan lähellä ole vieraita esineitä.
  • Pyyhi pölyt lampuista, televisiosta, kylmälaitteiden takaa ja muista esillä olevista sähkölaitteista ja etenkin niiden helposti huomiotta jäävistä koloista. Pöly on paloriski, mutta voi myös kertyessään kuormittaa laitetta ja heikentää toimintakykyä.
  • Tarkkaile kylmälaitteita ja pesukoneita vuotojen varalta. Vuodot voivat aiheuttaa vesivahinkoja, mutta myös sähköiskuvaaran tai oikosulun.
  • Mieti laitteen sijoittelua kotona. Jotkut laitteet ovat herkkiä esimerkiksi auringonvalolle ja lämmölle, toiset taas eivät kestä olla lieden lähellä kuumuudessa tai liian kylmissä ja kosteissa tiloissa.
  • Vaihda palaneet lamput heti ja käytä vain valaisimen suositusten mukaisia lampputehoja. Osa valaisimista saattaa myös normaalikäytössä kuumentua yllättävän paljon (esim. halogeenit) jolloin ne tarvitsevat tilaa ympärilleen.
  • Älä kytke viallista laitetta pistorasiaan ja irrota laite heti jos huomaat sen vioittuneen. Ole myös varovainen jos kytket päälle laitteen, joka on pudonnut tai kolhiintunut tai ollut pitkään varastoituna.
  • Irrota laitteet aina pistorasiasta pitämällä kiinni pistotulpasta, älä vedä johdosta ettei se vaurioidu.
  • Muista tarkastaa palovaroittimen toiminta säännöllisesti ja vaihda paristo ohjeiden mukaan. Varmista myös, että kotoa löytyy alkusammutusvälineistöä, esimerkiksi käsisammutin tai sammutuspeite.
  • Kodin pieniä sähkötöitä, kuten vaikkapa valaisimen asentaminen sokeripalaan, voi tehdä itse jos taidot ja näppäryys riittävät. Pienintäkään sähkötyötä ei kuitenkaan kannata alkaa itse kokeilemaan, jos yhtään epäilyttää oma osaaminen tai oman kodin sähköasennukset. Tällöin kannattaa kääntyä ammattitaitoisen sähkömiehen puoleen. Isommissa sähkötöissä tulee aina kääntyä ammattilaisten puoleen.

Jos sähkölaite syttyy palamaan

  • Katkaise virta vetämällä laite seinästä tai katkaisemalla virta sähkötaulusta.
  • Siirrä ihmiset ja lemmikit pois palon luota.
  • Käytä alkusammutusvälineitä, jos vain pystyt (käsisammutin, sammutuspeite).
  • Poistu paikalta jos palo yltyy. Hengitetty savu on vaarallista.
  • Sulje ovet poistuessasi!
  • Hälytä palokunta kun olet turvassa ja ohjaa saapuva pelastushenkilöstö paikalle.

Jos joku saa sähköiskun

  • Katkaise virta vetämällä laite seinästä tai katkaisemalla virta sähkötaulusta.
  • Jos sähköä ei saada nopeasti katkaistua, irrota iskun saanut henkilö jollain esineellä, joka ei johda sähköä, esim. laudan tai vaatteen avulla. Ei metallia tai mitään kosteaa!
  • Kokeile onko henkilö herätettävissä. Mikäli henkilö ei reagoi, ole yhteydessä hätäkeskukseen.
  • Noudata hätäkeskuksen ohjeita.
  • Voimakkaan iskun jälkeen on syytä hakeutua tarkastettavaksi vaikka tajuntaa ei olisi menettänytkään. Sokki ja palovammoja voi tulla jo lievemmästäkin iskusta.


Lisätietoa
Lisätietoa kodin sähköturvallisuudesta ja laitemerkinnöistä löytyy Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) sekä Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n verkkosivuilta. Käy lukemassa täältä myös aikaisempi juttumme yleisimpien kodinkoneiden sähkönkulutuksesta! 


Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

New call-to-action